Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Extinderea constituțională a ticăloșiei

În țara de baștină a lui Eugen Ionescu, se discută aprins despre consecințele absurdului, nu despre absurdul însuși, acesta trecând drept normal.

Înainte de a întoarce pe toate părțile decizia de ieri a Curții Constituționale legată de abuzul în serviciu, nu poți să nu observi cum a fost produsă. De mai bine de 10 ani, în legea respectivă figurează sintagma „îndeplinire în mod defectuos” a îndatoririlor de serviciu. Ea a fost scrisă de juriști și votată de Parlament fără să zică cineva ceva.

O lege n-ar trebui verificată constituțional atunci când se adoptă, nu ani de zile după aceea?

Un deceniu întreg se judecă procese, se dau sentințe în cazuri de abuz în serviciu, nimeni nu zice un cuvânt, CCR nici atât. Și vine acum o inculpată „grea”, madam Bica, cu antrenament în chichițe avocățești, care contestă constituționalitatea legii. Și, pac!, contestația este admisă.

Mă întreb: oare câte asemenea expresii or mai fi plantate în legile acestei țări de către cei care le-au făcut, pentru uzul infractorilor de soi? Cuvinte puse acolo de hoți, pentru hoți?

Dincolo de discuțiile juridice pe marginea hotărârii CCR, important mi se pare mesajul transmis astfel. El corespunde infecției propagandistice răspândite constant de toți politicienii momentului, indiferent de culoare, de la Tăriceanu, la Băsescu, de la Dragnea și Ponta, până la Udrea și Ghiță: trăim într-un stat polițienesc, procurorii sunt un fel de securisto-milițieni, oamenii de bine sunt umflați pe nedrept.

Or, dacă trăiești în România și nu ești orb, n-ai cum să nu te întrebi: câte cazuri de funcționari publici abuzați de procurori am văzut și câte abuzuri crâncene comise de funcționarii publici asupra cetățenilor?

Fiecare dintre dumneavoastră poate relata cazuri de aroganță, dispreț, nedreptățire strigătoare la cer a unor oameni și favorizare pe față a altora, batjocorirea și, în ultimă instanță, jefuirea cetățenilor de către funcționari ai statului, făcută cu legea în mână, folosită pervers. Spunând „îndeplinirea cu încălcarea legilor”, CCR extinde de fapt aria de manifestare a ticăloșiilor celor care își folosesc funcțiile în interes personal, prejudiciind statul. Preaînalții judecători politici se înscriu și ei în asociația pentru protecția corupților și hoților.

Oricât de deprimantă ar fi această constatare, e loc și de mai rău. Căci, când indivizilor suspuși pe care i-am enumerat li se adaugă prea mulții simpli cetățeni care și-au reales, într-o veselie, primarii penali, aflați chiar și în spatele gratiilor, nu știu cum gândește un procuror DNA, dar ca jurnalist îți vine să-ți iei singur un interviu, cu o singură întrebare: mai are rost?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult