Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Extinderea constituțională a ticăloșiei

În țara de baștină a lui Eugen Ionescu, se discută aprins despre consecințele absurdului, nu despre absurdul însuși, acesta trecând drept normal.

Înainte de a întoarce pe toate părțile decizia de ieri a Curții Constituționale legată de abuzul în serviciu, nu poți să nu observi cum a fost produsă. De mai bine de 10 ani, în legea respectivă figurează sintagma „îndeplinire în mod defectuos” a îndatoririlor de serviciu. Ea a fost scrisă de juriști și votată de Parlament fără să zică cineva ceva.

O lege n-ar trebui verificată constituțional atunci când se adoptă, nu ani de zile după aceea?

Un deceniu întreg se judecă procese, se dau sentințe în cazuri de abuz în serviciu, nimeni nu zice un cuvânt, CCR nici atât. Și vine acum o inculpată „grea”, madam Bica, cu antrenament în chichițe avocățești, care contestă constituționalitatea legii. Și, pac!, contestația este admisă.

Mă întreb: oare câte asemenea expresii or mai fi plantate în legile acestei țări de către cei care le-au făcut, pentru uzul infractorilor de soi? Cuvinte puse acolo de hoți, pentru hoți?

Dincolo de discuțiile juridice pe marginea hotărârii CCR, important mi se pare mesajul transmis astfel. El corespunde infecției propagandistice răspândite constant de toți politicienii momentului, indiferent de culoare, de la Tăriceanu, la Băsescu, de la Dragnea și Ponta, până la Udrea și Ghiță: trăim într-un stat polițienesc, procurorii sunt un fel de securisto-milițieni, oamenii de bine sunt umflați pe nedrept.

Or, dacă trăiești în România și nu ești orb, n-ai cum să nu te întrebi: câte cazuri de funcționari publici abuzați de procurori am văzut și câte abuzuri crâncene comise de funcționarii publici asupra cetățenilor?

Fiecare dintre dumneavoastră poate relata cazuri de aroganță, dispreț, nedreptățire strigătoare la cer a unor oameni și favorizare pe față a altora, batjocorirea și, în ultimă instanță, jefuirea cetățenilor de către funcționari ai statului, făcută cu legea în mână, folosită pervers. Spunând „îndeplinirea cu încălcarea legilor”, CCR extinde de fapt aria de manifestare a ticăloșiilor celor care își folosesc funcțiile în interes personal, prejudiciind statul. Preaînalții judecători politici se înscriu și ei în asociația pentru protecția corupților și hoților.

Oricât de deprimantă ar fi această constatare, e loc și de mai rău. Căci, când indivizilor suspuși pe care i-am enumerat li se adaugă prea mulții simpli cetățeni care și-au reales, într-o veselie, primarii penali, aflați chiar și în spatele gratiilor, nu știu cum gândește un procuror DNA, dar ca jurnalist îți vine să-ți iei singur un interviu, cu o singură întrebare: mai are rost?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  „ aria de manifestare a ticăloșiilor celor care își folosesc funcțiile în interes personal, prejudiciind statul.” / Nu ne oprește nimeni a încropi noi un partid, o guvernare în care să nu se practice așa măgării. / Apropo. De ce nu ne înhămăm noi la așa construcție pură?
  • Like 0
 • check icon
  „Extinderea constituțională a ticăloșiei...” / Ticăloșia de care pomenești dumneata e un criteriu valoric pe care-l alegi, tocmai pentru a avea în baza a ce să tragi de urechi pe careva. / Ticăloșia e o treabă de care-i bine să fii atent, cînd îi dai drumul pe uliță. Zic asta pentru că urgent se poate înființa vreunul care să puncteze c-o posezi și dumneata (plus echipa de la site Republica), ba s-aducă și argumente. / Este adevărat, în răstimp, că rețeta ambilor asupra ticăloșiei nu-i obligatoriu a se afla identică. Mai exact unul să vadă cap de țară cutare lucru, iar celălalt altceva.
  • Like 0
 • Legile sunt făcute de ,,băieții deștepți"pentru a servi interesul lor si votate de marea masa de incompetenți care ,,populează" forul legislativ.
  • Like 0
 • Da,domnule Cristian Tudor Popescu,cred că mai are.Mai întâi pentru cei care cred că în țara asta nu toată lumea fură,că încă există destui care pun mai presus de orice munca cinstită și câștigul corect; pentru cei lipsiți de speranță,gata să-și ia lumea în cap să plece oriunde numai să nu mai trăiască într-o țară ca asta unde cei aleși să-i conducă și să-i protejeze îi fură „frățește”, fără ca cineva să reacționeze; pentru cei deocamdată debusolați care au nevoie mai mult ca oricând de repere,de o minte lucidă care să-i ajute să înțeleagă și,mai ales,să se înțeleagă.
  Apoi chiar pentru hoți și corupți și,mai ales,pentru membrii „asociației pentru protecția corupților și hoților” - cum vă exprimați dumneavoastră. Aceștia din urmă trebuie să știe că deciziile lor nu trec neobservate,că sunt contabilizate și că ar putea veni un moment când vor da socoteală de ele. Ei sunt,în opinia mea,la fel de inconștienți precum cetățenii simpli care și-au ales primari penali. Ei nu-și dau seama că deciziile lor nesăbuite pot genera apariția partidelor extremiste care,într-o conjunctură favorabilă s-ar putea să-i vânture pe toți ca un tsunami.
  • Like 1
  • @ Gheorghe Olah
   din pacate romania este printre putinele, daca nu singura, tara unde exista un partid al delicventilor. nu numai ca un astfel de partid exista legal, ceea ce in alte tari ar fi numai un club al delicventilor, dar el are in ac moment puterea de a constitui guvernul romaniei. este vorba de psd, posibil sa nu am dreptate 100%, dar numiti dumneavostra un grup de persoane din cadrul conducerii psd care nu a fost condamnat, nu are un dosar deschis sau nu planeaza asupra sa dubii in ceea ce priveste modalitatea in care a facut avere peste noapte ! personal cred ca in momentul in care 95% din necesarul de munca la ue va fi implit (adica toti cei care doresc sa traiasca prin munca vor parasi romanica) romanica va fi exclusa din ue. si acum pericolul de a ramane fara loc de munca, pensie, ajutor social, medicamente si alte cate si mai cate il au numai cei ramasi in romanica, numai ei depind de mila hotilor si borfasilor.
   • Like 0
 • Mai are rost fiindca nu avem incotro. Nu inteleg de ce CCR a trebuit sa dea satisfactie ambelor tabere. Ce nu era bine? In mod defectuos nu insemna prin incalcarea normelor legale? Altfel cum era abuz?! Vom astepta motivarea si ne vom "lumina". Sau nu....
  • Like 1
 • @ CTP
  Desigur ca fiecare dintre cetatenii Romaniei a fost sau macar a auzit despre victimele legii manuite cu perversitate, la fel cum a putut constata protejarea legala a coruptilor sus-pusi.
  Numai unii insa au dovedit idiotia de a-i si vota pe ultimii!
  Cati, de ce, ce e de facut raman intrebari pentru jurnalistii onesti.
  Desigur, tentatia de a depune cu lehamite armele este mare, dar ar fi pacat...
  Felicitari pentru articol!
  • Like 1
 • Colac peste pupaza, Margareta s-a intalnit si pozat cu Liviu Dragnea, pe fundal cu Mihai-tanar. Romania nu mai este de mult un taram al absurdului ionescian, ci un smarc al dementei brechtiene.
  • Like 2
 • check icon
  Oare ce mai poate salva de la moarte această țară?O moarte sigură,înceată,chinuitoare și total imorală și rușinoasă.Cei tineri,din păcate tot mai puțini, nu au cum să schimbe ceva în condițiile în care cei mai buni pleacă în țările civilizate iar ceilalți, inculți,mâncători de semințe precum părinții și virusați cu mentalitățile acestora în care hoția,înșelătoria,sunt calități de top,cu exemple elocvente de la conducerea țării în jos,fără excepții notabile și care oricum nu prea mai fac copii.
  • Like 1
  • @
   de ce "chinuitoare" ? samantarii se bucura ca ei sunt "ajutoare sociale" ! nu scrie asa pe talonul cu banuti "ajutor social" ? de ce "total imorală" ? oare puscaria nu este o institutie care "indreapta" omul ? si samantarii aleg oameni cu diploma de "indreptat" :) de ce "rușinoasă" ? ce este rusinos in a fura, in a cersii, in a lua mita sa-ti faci treaba ? este o mandrie ! cate popoare poarta sintagma de "tigani", 'hoti", la gramada ? de cate popoare se fereste angajatorul strain ? deci MANDRIE tata ! CU ALESI NOSTRI-N FRUNTE, VOM FURA PE RUPTE !
   • Like 1
 • Ionel check icon
  Apropo de cum poate un comunist sa explice democratia......pe 22 decembrie erau 3,8 milioane de "comunisti" si 2, ceva milioane de "utecisti",,,,,.......explicati unde s-au evaporat acestia !!???
  • Like 1
  • @ Ionel
   in psd :)
   • Like 1
  • @ Andriescuus Lucian
   Ionel check icon
   No comments.......
   • Like 0
 • Nu mă mai miră nimic..Îmi pare extrem de rău și eu fac parte din această țară,dar ce ni-se întîmplă astăzi,este rodul nepăsării noastre a tuturor..Am fost educați să punem tot timpul capul în pămînt și să admitem măgăriile celor ce i-am trimis prin vot, să ne conducă destinele, spunînd aproape instinctiv "doamne ferește de mai rău..! " Eu cred că acele vremuri au cam apus,nu mai avem timp, curînd copii noștri ne vor întreba ce am făcut cu viitorul lor...
  • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult