La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?
De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!
Fidel Castro a murit la 90 de ani
Liderul cubanez Fidel Castro a murit la vârsta de 90 de ani. Anunțul a fost făcut de Raul Castro, fratele său, actualul președinte. Fidel Castro a condus Cuba aproape jumătate de secol.
Fidel Castro, pe numele său complet Fidel Alejandro Castro Ruz, a fost un revoluționar cubanez care a participat la răsturnarea dictaturii lui Fulgencio Batista și transformarea Cubei în primul stat comunist din emisfera vestică. A deținut titlul de premier până în 1976, când a devenit președintele Consiliului Statului și Consiliului Miniștrilor. Fidel Castro Ruz a fost prim-secretar al Partidului Comunist Cubanez (PCC) de la formarea sa în 1965. În 2008 a predat puterea fratelui său, Raul.
Castro și-a consolidat controlul asupra țării prin naționalizarea industriei, exproprierea proprietății private și colectivizarea agriculturii. Din cauza embargoului economic impus de SUA, Cuba a devenit din ce în ce mai dependentă de Uniunea Sovietică și alte țări din blocul comunist, al căror ajutor economic - estimat la un sfert din produsul național brut al insulei - era vital pentru menținerea condițiilor de viață ale cubanezilor.
Regimul lui Fidel Castro a fost de nenumărate ori acuzat de abuzuri la adresa drepturilor omului, procese nedrepte și execuții extra-judiciare. Organizații precum Amnesty International și Human Rights Watch au criticat lipsa libertății presei, a drepturilor civile și a alegerilor libere, precum și scoaterea în afara legii a grupurilor politice de opoziție.
Fidel Castro a fost vizat de peste 600 de tentative de atentat şi a sfidat zece preşedinţi americani.
Fidel Castro - un lider inascut, real, un model de ce inseamna sa-ti traiesti visul pana la capat.
dovada : 1. sub conducerea lui cuba a supravietuit embargoului vestului. 2 a murit la 90 de ani de plictiseala :)
restul numai cuvite, bune sau rele, toate inutile.
Like 0
@
Sper ca ce ati scris este satira. Daca asa este, opriti-va aici.
Daca nu, este o idiotenie. Salariul mediu in Cuba este $25/luna, putea fi o tara foarte prospera. Doar din turism din SUA se puteau imbogati. In schimb a macelarit cubanezi cu miile, a trimis sute de mii in exil iar cei ramasi ii aduc omagii la comanda precum nord-coreenii. Lider innascut, real? Mai degraba un mare criminal.
Like 0
@
numai asa intelegem istoria in adevaratul sens al intamplarilor, evaluind omul si momentul si rastignindu-l pe scara de valori a epocii lui, si nu judecand cu scara noastra personala/moderna de valori !
sa ne luminam :
1. eu pot face diferenta intre "viata" omului Fidel Alejandro Castro Ruz si "conjunctura" de care a profitat vagabondul inascut Líder Maximo icona della rivoluzione comunista :)
omul Fidel Castro era psihiatric exprimandu-ne : un neadaptat, o persoana pasionata de aventura, fara sentimentul responsabilitatii, urmare aventura vietii lui : a devenit lider.
2. dumneavostra va referiti la manifestarile si actiunile lui "Líder Maximo icona della rivoluzione comunista" care au condus la crime si ruina unei natii in numele unei filozofii de viata, comunismul, ceva semanator islamului, unde conducatorul tribal, este si liderul armatei si judecatorul suprem atat in exteriorul cat si in interiorul caselor compatriotilor, care devi supusi sai.
ramane sa va intreb direct : aveti acelasi opinie si despre lenin, stalin, mao, che gevara, hugo chávez, ion iliescu ... sau exista o limita in toate ... crime, recesiune, foamete, distrugeri, ... peste care lideri devin eroi si dupa moarte sunt expusi ca animalele la muzeu, moastele la manastire si balenele la circ ?
in alta ordine de idei, va rog sa cititi biografia lui Fidel Castro, o sa gasiti un om care s-a "ridicat" singur si a facut ce a crezut el de cuviinta cu viata lui, atat cat la dus mintea, cautati in epoca alti lideri, de bande, politici, religiosi, ... si o vedeti o "imagine" interesanta a lui Fidel Alejandro Castro Ruz.
cati dintre noi ne putem lauda cu asta astazi ? ar fi si imposibil cu atatea servicii :) cati asa zisi "lideri" ai acestei lumi se mai "ridica" astazi singuri ? ca el a ajuns eroul negativ, nu este meritul lui, ci al timpurilor/epocii in care a trait ! vreti sa discutam despre dan iosif in ac termeni, ai timpurilor/epocii in care a trait ?
pun aceste intrebari "incrucisate" nu ca sa postati raspunsuri, caci putini sunt cei care inteleg, ci ca sa va ajut sa va oferiti satisfactia mentala a intelegerii mecanismelor naturii ! sau poetic vorbind sa realizati cum ajuta excrementele unui animal la bucuria unui copil : zborul unui fluture multicolor !
Like 0
Revin cu un adaos : idealurile socialiste sunt lozinci simple, se retin usor si genereaza un elan (va fi o viata mai buna, scapam de saracie si merita sa luptam ). Capitalismul nu genereaza nici un elan, este un "homo homini lupus", el este similar evolutiei naturale a speciilor: cei puternici, destepti, hotarati si cruzi prospera, cei slabi si amarati vor fi victime si se vor multumi cu firimiturile de la masa primilor. Daca asa este, atunci trebuie spus acest lucru fara ipocrizia cu democratia sociala, sanse egale pt toti, binefacerile si bunastarea societatii. Drama este ca cei slabi si amarati "umplu zarile", asa ca pare o tragedie umana fara sfarsit si fara solutie dupa cum spunea un cititor mai jos.
Like 0
Ar trebui să bem un Cuba Libre...
Like 0
In sfarsit o veste buna...bine ca s-a dus si asta.
Like 0
A murit ..unul dintre cei mai mari excroci-comunisti-din lume-am uitat mai traieste din pacate unul in Coreea de Nord.La noi excrocii-comunisti inca mai .....avanseaza politic...pe dreapta, stanga..sau pe mijloc..
Like 0
Iliescu ar trebui să aibă bun simț și să-și urmeze colegul mai repede....
Like 1
Cu Fidel Castro în frunte, poporul cubanez a câştigat singurul război pe care trebuia să-l piardă. Acest popor a trăit în capitalismul sălbatic de tip american până în anul 1959 şi apoi în comunismul de sorginte sovietică. Tot ce a avut mai rău această lume. Au ratat capitalismul cu faţă umană de până în anii 80, atunci când capitaliştii şi-au dat seama că nu mai există riscul unor revoluţii proletare. Comunismul sovietic pârâia din toate încheieturile. Cetăţenii vestici valorifică şi astăzi beneficiile aduse de temerile capitaliştilor din anii de început ai comunismului din Est. Noi şi cubanezii suntem fraţi... cu deosebirea că noi nu am avut şansa cubanezilor şi a vietnamezilor: pe noi nu ne-au vrut americanii... La polul opus se află Coreea de Sud şi Japonia, cele mai norocoase ţări din toată istoria omenirii.
Like 1
Acest om, liderul unei tari minuscule, a sfidat America, nu stiu sa mai fi fost un alt caz, care sa supravietuiasca dupa asta. A fost idealul celor numerosi, muncitori, saraci si umiliti care vroiau sa se elibereze de capitalismul american. Daca socialismul este o utopie, cum asiguri bunastarea celor multi si amarati, de care este plin pamantul?
Like 1
@ Mihai Dumitru
Nu ai cum. E ca şi cum ai încerca să înlocuieşti praful de curăţat cu praf de unicorn. Nu există. Capitalismul este un sistem gripat, păgubos, nedrept, dar are o singură calitate: funcţionează. E ca o Dacie veche. Pârâie, hârâie, dar te duce din punctul A în punctul B. Toate celelalte sisteme nu funcţionează.
Like 3
@ Mihai Dumitru
"cum asiguri bunastarea celor multi si amarati"
Nu le-o asiguri. Le creezi conditii in care sa aiba oportunitatea sa si-o asigure singuri, fiecare dupa propriile puteri si ambitii.
Like 3
@ Mihai Dumitru
Și Coreea de Nord a sfidat America și încă o sfidează.
Like 0
@ Mihai Dumitru
Și Coreea de Nord a sfidat America și încă o sfidează.
Like 0
@ Mihai Dumitru
Simplu ..prin locuri de munca,,corect retribuite...fara ca partidul-stat sa isi insuseasca pentru promotorii -socialismului- ceva.
Like 1
@ Mihai Dumitru
Stimate domn, asa cum bine a raspuns Ionut mai sus, "nu le-o asiguri". Ei singuri trebuie sa faca asta. Tot ce trebuie sa faca Statul este sa le garanteze dreptul la viata, libertate, proprietate privata si "pursuit of happiness". Atat.
Restul depinde de fiecare dintre noi.
Like 1
@
așa și? ce câștigă,în afară de foamete?
Like 0
@ Valentin
Capitalismu de tip neo-liberal care s-a reformat după al doilea război mondial și care a învins în lupta cu comunismul (nici nu era greu) a suferit o transformare radicală în anii ’90: dispărând „dușmanul de clasă”, capitalismul contemporan pare să se piardă în propriile hățișuri. Acest lucru se vede în degringolada care a cuprins partidele tradiționale din occident în lupta cu partide de tip izolaționist, fatale ca doctrină și care vor distruge tot ce s-a acumulat în ultimele decenii, dar cu mesaje atractive pt naivi și persoanele needucate sau dispuse să asculte asemenea lozinci. Și Brexit și campania Trump-Clinton au arătat că occidentul își cam pierde reperele democratice, căzând în manipularea masselor prin mass media.
Like 0
@
E un fenomen care se întâmplă la fiecare 50 de ani. Ultimul val a fost cel al depresiunii din anii 30. Capitalismul îşi va reveni şi lucrurile se vor calma, însă nu foarte curând.
Like 0
@
De ce, Castro a cîștigat altceva în afară de foamete?
Like 0
@ Valentin
Adică să sperăm că-și va reveni, nimic nu garantează victoria, totul depinde de oameni și de măsurile pe care le iau ori nu le iau.
Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.
„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.
Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
dovada : 1. sub conducerea lui cuba a supravietuit embargoului vestului. 2 a murit la 90 de ani de plictiseala :)
restul numai cuvite, bune sau rele, toate inutile.
Daca nu, este o idiotenie. Salariul mediu in Cuba este $25/luna, putea fi o tara foarte prospera. Doar din turism din SUA se puteau imbogati. In schimb a macelarit cubanezi cu miile, a trimis sute de mii in exil iar cei ramasi ii aduc omagii la comanda precum nord-coreenii. Lider innascut, real? Mai degraba un mare criminal.
sa ne luminam :
1. eu pot face diferenta intre "viata" omului Fidel Alejandro Castro Ruz si "conjunctura" de care a profitat vagabondul inascut Líder Maximo icona della rivoluzione comunista :)
omul Fidel Castro era psihiatric exprimandu-ne : un neadaptat, o persoana pasionata de aventura, fara sentimentul responsabilitatii, urmare aventura vietii lui : a devenit lider.
2. dumneavostra va referiti la manifestarile si actiunile lui "Líder Maximo icona della rivoluzione comunista" care au condus la crime si ruina unei natii in numele unei filozofii de viata, comunismul, ceva semanator islamului, unde conducatorul tribal, este si liderul armatei si judecatorul suprem atat in exteriorul cat si in interiorul caselor compatriotilor, care devi supusi sai.
ramane sa va intreb direct : aveti acelasi opinie si despre lenin, stalin, mao, che gevara, hugo chávez, ion iliescu ... sau exista o limita in toate ... crime, recesiune, foamete, distrugeri, ... peste care lideri devin eroi si dupa moarte sunt expusi ca animalele la muzeu, moastele la manastire si balenele la circ ?
in alta ordine de idei, va rog sa cititi biografia lui Fidel Castro, o sa gasiti un om care s-a "ridicat" singur si a facut ce a crezut el de cuviinta cu viata lui, atat cat la dus mintea, cautati in epoca alti lideri, de bande, politici, religiosi, ... si o vedeti o "imagine" interesanta a lui Fidel Alejandro Castro Ruz.
cati dintre noi ne putem lauda cu asta astazi ? ar fi si imposibil cu atatea servicii :) cati asa zisi "lideri" ai acestei lumi se mai "ridica" astazi singuri ? ca el a ajuns eroul negativ, nu este meritul lui, ci al timpurilor/epocii in care a trait ! vreti sa discutam despre dan iosif in ac termeni, ai timpurilor/epocii in care a trait ?
pun aceste intrebari "incrucisate" nu ca sa postati raspunsuri, caci putini sunt cei care inteleg, ci ca sa va ajut sa va oferiti satisfactia mentala a intelegerii mecanismelor naturii ! sau poetic vorbind sa realizati cum ajuta excrementele unui animal la bucuria unui copil : zborul unui fluture multicolor !
Nu le-o asiguri. Le creezi conditii in care sa aiba oportunitatea sa si-o asigure singuri, fiecare dupa propriile puteri si ambitii.
Restul depinde de fiecare dintre noi.