Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Carisma politică și extremismul din Franța

Era limpede de mai multă vreme că Frontul Național (FN) va repurta o victorie în primul tur al alegerilor regionale din Franța. Ea a fost confirmată: șase din treisprezece regiuni. 

În turul doi, Partidul Socialist, un partid perdant, a anunțat retragerea în două regiuni importante (mai ales Nord-Pas de Calais). FN nu va face alianțe în turul doi. Vrea ca victoria să fie totală. Cum se explică acest succes?

Nu voi face analiza politică, vreau să observ altceva. FN are ca lidere două femei carismatice: Marine Le Pen și, mai recent, nepoata sa, Marion Maréchal-Le Pen. Prima a condus operațiunile campaniei electorale în Nord, nepoata, în Centru și strategul partidului, Florian Philippot, în Sud. Emisiunile de televiziune, discursurile publice ale celor două Le Pen indică limpede o structură clară, eficientă a mesajului, energia de emitere a discursului și farmecul intervențiilor lor publice. Pe fondul deteriorării relațiilor externe ale UE cu Rusia, al valurilor succesive de emigranți, al atentatelor teroriste, dar și al radicalizării discursului politic în unele țări membre UE, oferta FN, țintele clare ale politicii sale, învelite în sloganul simplu, dar mereu eficient, al uniunii naționale, au asigurat partidului ascensiunea constantă în preferințele electoratului.

Acum, spaima francezilor față de amenințarea teroristă, e calul de bătaie. Franța e nevoită să se radicalizeze: restrângerea unor drepturi cetățenești, „sfânta sfintelor” după 1789, pare acțiunea cea mai la îndemână. FN prinde astfel vânt favorabil în pupa iar corabia partidului de extremă dreapta pare o arcă încăpătoare în vederea slavării. Cele două doamne Le Pen știu să provoace, să entuziasmeze, să dea fiori unui public care se vede pus în situația de a reflecta, succint, la întrebarea: „Ce este Franța acum?” Retoric, extrema dreapta dă răspunsul cel mai seducător, mai incitant. Soluția de redresare, de eliminare a vulnerabilității Franței e la…francezi.

Când Partidul Socialist a avut o astfel de lideră carismatică, Ségolène Royal, concurența la învestitură pentru președinția partidului din 2008 cu Martine Aubry, primar al Lille, dar și situația coabitării ei cu Francois Hollande, au deteriorat potențialul său de candidat prezidențial în 2011. A pierdut în fața lui Nicholas Sarkozy. Acum, Partidul Socialist suferă o nouă lovitură, venită de la FN. Evoluțiile, în Franța, pentru al doilea tur de scrutin pot oferi încă surprize.

Noul ambasador al României la Paris are de la început o misiune dificilă: își va începe misiunea într-un peisaj politic în curs de desenare. Succesul misiunii sale depinde și de orientarea rapidă în noua configurație politică franceză.

Lăsând deoparte chestiunea extremismului, carisma în politică e un subiect sensibil. Situația lui Bill Clinton când neagă episodul sexual din Biroul Oval, apoi când își recunoaște greșeala, pentru ca apoi cota sa de popularitate să crească iar, e edificator în această privință. Sunt carismatici care comit fapte reprobabile, și sunt iertați, sunt necarismatici care comit aceleași fapte, și nu sunt iertați.

La noi, categoria carismei politice extremiste a fost ilustrată de singur exemplu: Corneliu Vadim Tudor.

Carisma liderului politic (foarte extremist) funcționează și după…moartea acestuia. Recenta decizie, în Germania, de a reedita Mein Kampf, e un exemplu.

La noi, nu se vorbește despre charisma politică. Nu funcționează ca un criteriu de seducție în discursul public. Pe scurt, nu avem încă lideri carismatici. Partidele par să facă o contraselecție, din acest punct de vedere. Oare de ce? Oare de ce se miră că mesajul politic ajunge – dacă e formulat bine și ajunge – anevoios la public? Cine pierde aici?

Previzibil, scorul foarte bun obținut (6/13) în șase regiuni importante ale Franței de către Frontul Național, coroborat cu retragerea Partidului Socialist din turul doi în două regiuni-cheie pentru ei, indică un curs ascendent în ce privește deconstrucția europeană. Pare deja limpede că valorile europene vor suporta o redimensionare în fața presiunii teroriste, a valurilor de emigranți și a radicalizării discursului public/politic în mai multe țări din Europa.

TEXT APĂRUT PE BLOGUL AUTORULUI

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cred ca exista o fateta a problemei care nu este luata in calcul. Aceea ca: politicienii sunt, intr-o oarecare masura, a reflectare a societatii care ii alege. Cand spun asta ma refer la faptul ca daca intrebam un politician oarecare ( nu neaparat unul foarte vizibil, ci unul care activeaza in interiorul partidului ) care este menirea politicienilor in general, raspunsul va fi: sa ajunga la putere.
  Din pacate daca punem aceeasi intrebare unui om de rand probabil vom primi acelasi raspuns. Prea putini vor vorbi despre o viata mai buna pentru cetateni.
  • Like 0
 • Charisma politica , charisma unui lider politic este legata de un partid politic de ideologia acestui partid . Un partid politic este definit de o doctrina , de un program ideologic definitoriu , un adevarat partid urmareste aceasta ideologie in toate actiunile sale in toate aliantele sale politice in toate programele sale . Ati vazut asa ceva la noi ? Oare avem partide politice ? Eu cred ca nu , atunci de unde charisma politica ? Liderii cei mai buni, la noi, sunt cei care "plesnesc" adversarul mai dibaci , care profita subtil de supararea alegatorilor pe "ceilalti" . Toate partidele de la noi se zdrobesc sa faca aliante pentru a avea majoritatea parlamentara fiindca altfel nu reusesc sa-si concretizeze minunatele programe. Eu cred ca asta inseamna ca acea parte aflata la putere este sigura ca cei aflati in opozitie nu vor vota nimic din programul lor, indiferent cat de bun este pentru tara si popor , fiindca pentru "ceilalti" nu conteaza binele Romaniei , importanta este castigarea "puterii". Partea proasta este ca si "ceilalti" fac la fel cand ajung la putere , iar daca noi spunem, exact cum au spus ei, ca pentru nici unii nu conteaza binele Romaniei, sunt indignati si ne spun ca nu avem dreptul sa generalizam, ba mai vin si cu scuza naucitoare "asta este jocul politit" . Fi-v-ar jocul al.... De unde charisma politica ?
  • Like 1
  • @ Nedea Ioan
   Observațiile dumneavoastră sunt aspre dar concludente față de peisajul politic românesc. Eu mă refeream la carisma liderului, care e o trăsătură pur personală și care, eventual, trage după sine și mesajul și, în unele cazuri, și partidul.
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult