Sari la continut
alt

Marian Popescucheck icon

Este profesor și președinte al Comisiei de etică a Universității din București, expert invitat de EACEA/ Comisia Europeană (cooperare, traduceri literare, artele spectacolului), AFCN, autor al șapte volume despre teatru și artele spectacolului. Susține conferințe și ateliere despre arte și societate, vorbire în public și dezvoltare personal. E critic de teatru, editor și traducător, cofondator și primul vicepreședinte al UNITER (Uniunea Teatrală din România), experiență în cultură, educație, administrație culturală și sectorul ONG. Se simte bine între oameni competenți, cinstiți și cu simțul umorului. Când greșește se simte rău.


Articole publicate check icon

Tudorel Toader, raport

Dacă sala era mare, scena părea prea mică pentru fruntașul artei comice de la noi. A vrut regia tehnică să-l înalțe pe un podium căci părea prea mic pentru o astfel de ocaziune mare. Dar vajnicul comediant nu a cedat. Talentul său era suficient de înalt pentru a fi văzut. (Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult

Liviu Pop

Nu cred că mai putem îngădui/ accepta multă vreme, cum o fac mulți acum și prin lipsa de reacție sau/și tăcere, prezența în poziții oficiale, pósturi importante în structuri guvernamentale a unor impostori, agramați, neinstruiți, incompetenți, al căror număr e deja îngrijorător. Oameni care nu știu să vorbească bine limba română, care nu pot gândi, ci numai executa. Oameni pe care CV-ul profesional nu-i recomandă prin nimic.

Citește mai mult

Adevărul, anul 1907

O zi toridă, în București, în 2017. Ca altele din trecut. Mi s-a defectat brățara ceasului. La parterul unui bloc, înghesuită între scara de intrare și restul, o ușă cu grilaj, intru la ceasornicar. Știam locul. Domnul e așezat, lucrează, cu lupa prinsă de frunte. O doamnă îi spune de câteva ori același lucru despre cum nu îi mai merge comanda de deblocare a ușii de la mașină.

Citește mai mult

Liliana Țuroiu

ICR va fi vitrina exponatelor cu care ne vom mândri. Numai noi. Autist. Și Dan Perjovschi, da, e un „avangardist” care …n-are el treabă cu statul. Nici măcar nu știe ce e aia identitate națională. ICR va trece, probabil, la programe culturale care vor fi acceptate numai dacă trec examenul identității naționale. (Foto: George Călin/Inquam Photos)

Citește mai mult

Gabriela Firea

Ce înțelegem e că se pregătește o mare”paranghelie” mulgătoare de bani publici care ar asigura unui mic regiment salarii pe tot parcursul anului. Cum compari un dans african cu …cazacioc-ul, de pildă? Care ar fi rostul acestei uriașe vitrine, altul decât unul propagandistic ce amintește de megalomania ceaușistă?

Citește mai mult

Dragnea și Grindeanu

Eșecul etic al actului guvernamental recent a determinat manifestarea prin protest în spațiile urbane din România a unei părți semnificative a electoratului, de fapt, o activare a conștiinței civice care a acuzat uriașa breșă în etica și integritatea guvernamentală. De fapt, a acuzat lipsa normei etice și abandonul comportamentului integru.

Citește mai mult

Arme

Lansatoarele acelea de rachete, dacă nu ar fi „sfințite”, n-ar mai putea fi folosite? N-ar mai ucide sau îngrozi? Dacă nu sunt defecte, în mod sigur o vor face. Și atunci?! Prezența preotului dă o legitimare asociativă: „binecuvântarea” armelor apropie uciderea, distrugerea, de ideea de bine. (Captură TouTube)

Citește mai mult

Meryl Streep

Meryl Streep a apărut la ceremonia de decernare a premiilor Golden Globes cu vocea în piuneze, cum se spune. Discursul său de acceptare a distincției „Lifetime Achievement” a mișcat, a atras atenția asupra privilegiului de a fi actor, asupra protejării jurnaliștilor, asupra lipsei de respect care generează lipsă de respect. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Copiat

S-a produs o jubilație a vânătorii de plagiatori, mai ales a acelora cu o anume notorietate. Fanii acestei vânători în zona titlurilor academice obțin, desigur, o satisfacție. „Victorie”. Nu minimalizez efortul de dezvăluire, dimpotrivă. Dar importanța întregii problematici a eticii și integrității academice pare redusă, prin ecoul mediatic, numai la dezvăluirea plagiatelor academice. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Ecaterina Andronescu

Pare că între cei care acum fac ce știu mai bine, adică modifică legea Educației ca să convină unor interese politicianiste, e o legătură strânsă. În ani, ea a produs un grup de interese condus de aceleași figuri care fac Școala românească una nefuncțională, neperformantă, inhibată. Un pod șubred spre un viitor tot mai îndepărtat.

Citește mai mult

Fisc

Recunosc, sunt contribuabil. Contribui. Nu în fiecare zi, ci lunar – cum îmi atrage atenția o prietenă -. Dar ziua de sărbătoare e atunci când îmi vine comunicarea de la ANAF. Ca acum, când sunt înștiințat că am o restanță și că, dacă nu plătesc în 5 zile de la primire, voi fi publicat…pe lista datornicilor la stat (Foto: captură Digi24)

Citește mai mult

Educatie

Când am evaluat primele cazuri de plagiat, la Comisia de etică a Universității din București, am realizat, nu peste multă vreme, că a descoperi, a demonstra un plagiat e mai mult decât atât. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

PSD alegeri

Corupția și oamenii corupți sau corupători au creat deja o Românie paralelă. Care funcționează în ciuda eforturilor DNA și a altor structuri. Frica de pedeapsă e încă modică. Nivelul de funcționare a controlului e încă scăzut. Vlad Țepeș nu poate funcționa în democrație. (FOTO: George Călin/ Inquam Photos)

Citește mai mult

Educație

Fenomenul cel mai primejdios care se propagă tenace în aceste săptămâni, este configurarea scutului anti-Educație în România. Cum am ajuns aici? De ce reacțiile unor oameni ai Școlii, voci credibile, cu competențe dovedite, nu sunt încă suficiente pentru a stopa ceea ce pare o operațiune de succes: scutul anti-Educație. (Inquam Photos/Octav Ganea)

Citește mai mult

Dacian Ciolos

Mi se pare îngrijorător că premierul cere demisia unui ministru într-o situație de criză a unei instituții de spectacol ajunsă aici nu din vina ministrului. Mi se pare absurd ca președintele României să mai răsucească și el cuțitul în rană, tocmai el, primar al Capitalei Culturale Europene în Sibiul din 2007. (Liviu Florin Albei/Inquam Photos)

Citește mai mult

Doctorat

Proliferează, mai ales în mediul vocațional, un veleitarism când nu e impostură, gratulat cu titlul de doctor@. Teze de doctorat care nu sunt o marcă a nimănui. Teze, mai ales în socio-umane, care nu identifică o expertiză reală, o contribuție cu marcă auctorială la domeniul respectiv. Sunt un snop de pagini. Pixeli. (Inquam Photos/Octav Ganea)

Citește mai mult

Închisoare

Dacă această chestiune a caracterului științific al unor lucrări realizate în detenție, ajunge subiectul expertizei Justiției iar universitatea tace, credibilitatea lumii academice este, din nou, chestionabilă. (FOTO: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Marius Manole, în „Inimă de câine”

De câte ori, după ce ai ieșit din sala de teatru, răvășit sau extaziat sau pur și simplu bucuros, cu sufletul ușor și mintea revigorată după ce i-ai văzut pe Actori și după ce ți-a plăcut Spectacolul, mai încerci așa ceva reîntors la identitatea ta civilă? De câte ori în viață? (FOTO: tnb.ro)

Citește mai mult

Groapa de la Balș

Sunt gropi și gropi. Unele săpate la propriu și lăsate de izbeliște. Altele, apărute din neglijență, din incompetență. Administrația „sapă” aceste „gropi”, mici-mari ambuscade, în care auzim, din când în când, că a mai căzut cineva. Și a murit. (FOTO: www.olttv.ro)

Citește mai mult