Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Hrană pentru românașii verzi

Caroline Garcia - Irina Begu

„Etă pravacația”, ar spune un bătrân kaghebist despre povestea facerii Irinei Begu „connasse de gitane” de către o altă jucătoare de tenis, Caroline Garcia.

O provocare bine înjghebată. Jucătoarea incriminată, Garcia, e franțuzoaică. Dacă era australiancă, efectul n-ar mai fi fost același. Expresia insultătoare nu e „împiedicata asta” sau „proasta”, ci „țiganca”.

Că în Franța românii sunt identificați frecvent cu țiganii, iar țiganii, toți țiganii, ca hoți și cerșetori, e o tristă realitate.

Mai mult, „connasse de gitane” e traductibilă prin „țigancă împuțită”, expresie popularizată în România de un fost președinte.

Iar tenul măsliniu și trăsăturile Carolinei Garcia oferă atrăgătoarea posibilitate să fie făcută la rândul ei „țigancă”, cu tot felul de epitete și comparații.

În sfârșit, tiparul exprimării e și el bine ales: „Pierd la țiganca asta împuțită”. În tenis, și nu numai, frustrarea duce la mârâieli de genul: „Ia uite, dom`le, mă bate” și urmează insulta „papagalul, fraierul, țăcănistul”, în cazul subsemnatului CTP, „șchiopul ăsta nenorocit!”.

Prin urmare, nu cred că avem de-a face cu o greșeală sau dezinformare. Mai degrabă cu o provocare țintită în spațiul românesc, care să genereze puhoiul de insulte pe contul fbk al Carolinei Garcia din partea românașilor verzi, de peluză, precum și titlurile „bombă” murdare din ziare și televiziuni consacrate pentru așa ceva.

Și cel mai grav: rezultatul acestei manipulări nu este în primul rând rușinea celor care s-au repezit să înjure cu sete. Dimpotrivă, în ciuda dezmințirii totale comunicate de WTA, va rămâne destul de răspândită convingerea că „ceva tot a zis țiganca aia franțuzoaică!”.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult