Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Hrană pentru românașii verzi

Caroline Garcia - Irina Begu

„Etă pravacația”, ar spune un bătrân kaghebist despre povestea facerii Irinei Begu „connasse de gitane” de către o altă jucătoare de tenis, Caroline Garcia.

O provocare bine înjghebată. Jucătoarea incriminată, Garcia, e franțuzoaică. Dacă era australiancă, efectul n-ar mai fi fost același. Expresia insultătoare nu e „împiedicata asta” sau „proasta”, ci „țiganca”.

Că în Franța românii sunt identificați frecvent cu țiganii, iar țiganii, toți țiganii, ca hoți și cerșetori, e o tristă realitate.

Mai mult, „connasse de gitane” e traductibilă prin „țigancă împuțită”, expresie popularizată în România de un fost președinte.

Iar tenul măsliniu și trăsăturile Carolinei Garcia oferă atrăgătoarea posibilitate să fie făcută la rândul ei „țigancă”, cu tot felul de epitete și comparații.

În sfârșit, tiparul exprimării e și el bine ales: „Pierd la țiganca asta împuțită”. În tenis, și nu numai, frustrarea duce la mârâieli de genul: „Ia uite, dom`le, mă bate” și urmează insulta „papagalul, fraierul, țăcănistul”, în cazul subsemnatului CTP, „șchiopul ăsta nenorocit!”.

Prin urmare, nu cred că avem de-a face cu o greșeală sau dezinformare. Mai degrabă cu o provocare țintită în spațiul românesc, care să genereze puhoiul de insulte pe contul fbk al Carolinei Garcia din partea românașilor verzi, de peluză, precum și titlurile „bombă” murdare din ziare și televiziuni consacrate pentru așa ceva.

Și cel mai grav: rezultatul acestei manipulări nu este în primul rând rușinea celor care s-au repezit să înjure cu sete. Dimpotrivă, în ciuda dezmințirii totale comunicate de WTA, va rămâne destul de răspândită convingerea că „ceva tot a zis țiganca aia franțuzoaică!”.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ionut Ch Ionut Ch check icon
  Daca tot vorbim despre dezinformare atunci sa ne referim si la dezinformarea din articolul dumneavoasta. Nu precizati ca de fapt stire a fost lansata initial de o publicatie din Portugalia. Spuneti ca a fost o provocare? De ce o publicatie din Portugalia ar vrea sa provoace "romanasii verzi" cum ii numiti dumneavoastra?
  Unii au comentat la articolul dumneavostra referitor la faptul ca presa romana nu a verificat informatia dar oare stiu ei ca un post TV sau un ziar rareori va verifica o informatie care apare in presa straina? Si asta nu din lipsa de profesionalism ci pur si simplu aceasta este practica in presa atunci cand informatia apare pe agentiile de presa internationale. Altfel, daca avem o stire despre 30 morti in conflictul Azer-Armean, nici o publicatie din romania nu va "verifica" informatia ci o publica de indata.
  • Like 2
 • nu, nu e provocare. e jurnalism de cea mai joasa calitate profesionala, dupa cum foarte frumos a explicat la 5 aprilie Adrian Toca, aici: http://www.treizecizero.ro/news/despre-caroline-garcia-si-irina-begu-sau-cum-o-minciuna-cap-coada-poate-face-oameni-seriosi-sa-isi-piarda-cumpatul .
  • Like 0
 • Frustrarea nu e „in tenis”. E peste tot. Romanii sunt complexați; pe de alta parte francezii n-au facut economie de glume caustice, ceea ce e banal la ei. Atata ca au in structura culturala sa raspunda cu ACEEASI monedă, cu ironie caustica. La televiziuni de pilda, se vad dueluri verbale superbe din pctul asta de vedere. Noi nu avem nici cultura, nici aplombul necesare. Ne mai trebuie școală (la propriu) ca sa ajungem sa nu mai raspundem cu „îți f...gura măti”. E trist. Ca au replicat (romanii) e de înțeles. Că au replicat atat de penibil, nu face decat sa confirme ca sunt „țigani”, și așa vor rămâne așa in ochii franțuzului, care iartă orice culoare contra inteligenței. (Culoare de piele, zic). Pe de alta parte, de ce sunteți convins ca e o inscenare ? Ieri pe forumul WTA a aparut un filmulet, au urmat cteva replici, care au fost șterse. Daca va uitati veți gasi cateva reproșuri rămase. E pe undeva un film intreg si nemontat ? Ieri, cat am avut timp sa caut (10-15 min) eu nu am gasit așa ceva. Se non e vero e bene trovato... e ca și cum ar fi fost. Nu au niciun rost reprosurile: nici demonstratiile de inteligență si buna crestere. Domnia-voastra, intelectualii in general trebuie sa faca munca de educatie, sa serveasca. De-aia s-au inventat. Or...nu asta fac ei...nu mai detaliez.
  • Like 3
 • Pe la 5-6 ani, cand schimbam trenul la Piatra Olt, am vazut o fetita tiganca, blonduta si frumos decorata traditional, careia i-am zis cu simpatie: “Tigancusa mica!”. Tatal fetitei, foarte prompt i-a replicat mamei mele: “Mai tigancusa e a dvs, doamna!” :) Ce stie Caroline? :)
  • Like 2
 • Fara sa contest nimic din cele de mai sus, ma intreb cum ar fi stat lucrurile daca acuzatia ar fi fost indreptata catre Irina. Si acum hai sa mai parlamentam putin, domnule profesor, de data aceasta din perspectiva tehnicilor de manipulare. atat
  • Like 0
 • Mi se pare jenant cum unele ziare se mandreau cu titluri de tipul: "uite cum i-au raspuns romanii Carolinei. Pana la urma s-a dovedit ca stirea a fost falsa... oare nu le e rusine jurnalistilor care au inflamat spiritele? Ca prostilor care au injurat pe net, sunt sigur ca nu le e...
  • Like 2
 • Domnule Popescu propun ca din partea etniei rromilor (țiganilor) prin reprezentanți lor sa-i transmită oficial franțuzoaicei ca este intr-o mare eroare culturală si ca Irina este românca nu tiganca (rroma).
  • Like 1
 • M-as bucura nespus sa plateasca cine a facut provocarea; in mediul virtual actual nu cred ca poate fi verificata o asemenea "stire" de catre un cititor obisnuit; in plus site'uri respectabile preiau "stirea" de pe un forum!!! Ca atare, nu ar strica si niste filtrele media un pic mai dense...
  • Like 0
  • @ Alexandru Grigore
   check icon
   cine e de vina pt circul asta? provokatorul? sau puhoiul de cretini care au pus botul? multzi din ei, "jurnalisti" pocnitori care din asta isi cistiga painea zilnika, acum ca basescu nu mai e si johanis nu le da material de makait
   • Like 1
  • @ Alexandru Grigore
   Extraordinar domnule!!! Inca mai multe filtere? Nu avem destula cenzura?
   Fiecare este liber sa spuna ce vrea, vina este a celor care fac o platforma politica din orice.
   • Like 1
 • Lăsați, domnule Popescu, că au făcut treabă bună românii noștri adevărați și ortodocși. Care-i problema? Au înjurat-o pe Garcia preventiv. Dacă vreodată i-a trecut prin cap să jignească vreun român, acum sigur n-o s-o mai facă.
  • Like 3
  • @ Dan Marginean
   Propun chiar să luăm la rând toate jucătoarele din Top 100, pentru început. În felul ăsta, avem liniște o vreme.
   • Like 2
 • Mereu exista energie pentru patriotismul asta impulsiv si plin de epitete si nu pot sa nu observ ca presa din România a fost si de aceasta data "la înăltime".
  • Like 6


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult