Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Propaganda murdară – de la Pravda, la Adevărul

   În ziarul/site-ul care încă se mai numește Adevărul, dau cu ochii de următorul titlu cu litere de-o șchioapă: „Diabolizarea Casei Regale a României. Cum s-a transmis propaganda murdară antiregalitate de la comuniști până la CTP și Băsescu”. Tare, domnule!

Ce zice legea taman votată de Senat că e defăimarea? „Punerea în inferioritate a unei persoane pe temeiul apartenenței sale la un grup social”. Subsemnatul aparțin unui grup social: sunt republican și democrat. Nu sunt pentru forma de conducere a unui stat numită monarhie. Ce zice titlul de mai sus: CTP a diabolizat Casa Regală, e totuna cu comuniștii și de aceeași teapă cu Băsescu. E mai rău decât dacă aș fi fost pus în inferioritate: sunt pus pe picior de egalitate cu comuniștii și cu Băsescu pentru că nu sunt monarhist. Și ca să pulverizeze din spray-ul cu dejecții în mai multe direcții, doar-doar s-o lipi ceva, scribălăul făcător al articolului mă alătură lui Sergiu Andon, autorul „celebrului” text „Fire-al naibii, maiestate!”. 

Ceea ce nu înseamnă că aș putea fi vreodată de acord cu legea antidefăimare hoțească a lui Dragnea – am explicat în articolul de ieri de ce. Dar să scriu despre scârnăvia asta a Adevărului la adresa subsemnatului, pot.

În ce privește antiregalismul comunist, n-am nicio legătură cu așa ceva, și nici nu e nevoie s-o demonstrez, căci asta rezultă, culmea, chiar din fragmentul prezentat ca incriminator de către scribălău: „Regimul monarhic este opusul democrației. Contraargumentul cu statele europene care au regi și regine nu e luat în serios nici de cei care îl pronunță: regalitatea este conservată acolo ca un monument istoric, fără nicio influență în plan politic, unde funcționează democrații consolidate. De altfel, înfocații noștri monarhiști nu asta visează, ci restaurarea monarhiei ca putere politică. Or, asta ar însemna, după câțiva ani grei și dureroși, dar parcurși cu propriile puteri, recăderea românilor în condiția de popor asistat, în continuă nevoie de un tătuc coborât cu hârzobul din cer, care să-l urecheze și să-l împiedice s-o ia razna. Eu, unul, n-aș putea să mai trăiesc așa ceva”. („România – pași pe calea regală”, CT Popescu, Adevărul, 04 martie 1997).

Cum chiar și un monarhist imbecil, dar ticălos, poate să observe, argumentele mele sunt democrat-republicane, nicidecum comuniste.

N-am atacat niciodată Casa Regală a României, nici pe membrii ei. N-am dorit să fie desființată. Nu l-am înjurat sau calomniat pe regele Mihai. Îl consider pe Majestatea Sa un monument istoric viu al românilor, care trebuie tratat cu grijă și respect.

Ceea ce e ultimul lucru care s-ar putea spune despre T. Băsescu. În Adevărul, chiar deasupra fragmentului și pozei mele, culeasă nici nu mai știu din ce împrejurare, nebărbierit, zâmbind și salutând cam ca Băsescu Traian, cu mâna la un chipiu imaginar, ca și cum l-aș da afară pe regele Mihai din țară urându-i călătorie sprâncenată, e reprodusă părerea unui istoric: „Fostul președinte Traian Băsescu, exact în logica clișeelor antimonarhiste din comunism, a vorbit despre regele Mihai ca despre un trădător, atât la momentul 23 August 1944, cât și atunci când a abdicat, în 1947, când nu a acceptat sacrificiul suprem. Declarația fostului președinte pare un copy-paste din tipul de construcții ideologice pe care eu le-am descoperit ca fiind propagate în comunism”. Așa, și, ce are, ziarule Adevărul, sula lui Băsescu cu prefectura mea de dedesubt? CTP și Băsescu versus regele Mihai, da?

Păi, pe când slobozea Băsescu astfel de insulte/calomnii, și altele, de pildă avertizând că regele e un bâlbâit care își poate transmite ereditar handicapul, CTP-ul ăsta nemonarhist scria așa: «"Sindromul maiestate". Nu-mi imaginam când am dat acest titlu editorialului de marţi că T. Băsescu va confirma personal diagnosticul în mai puţin de 48 de ore. Abdicarea regelui Mihai - un act de trădare naţională. Regele Mihai - slugă la ruşi. Deşi am comentat azi-noapte la Realitatea TV aceste declaraţii ale preşedintelui României, parcă tot nu-mi venea să cred că au fost făcute.

Am fost un copil crescut în comunism. Despre regele Mihai auzeam mereu că a plecat din ţară cu 16 vagoane pline cu averea lui, de fapt, a poporului. Că era exponentul cel mai de seamă al vechii orânduiri burghezo- moşiereşti şi că a abdicat sub presiunea maselor populare. Din actul de la 23 august 1944, regele era aproape exclus, ca şi partidele istorice, ni se spunea că Partidul Comunist a făcut totul. Dar nu am auzit niciodată, nici măcar în perioada de maxim naţional-comunism antisovietic sub Dej şi Ceauşescu, că Mihai I ar fi fost trădător de ţară, că ar fi vândut România ruşilor. Acum ştiu că acest gen de acuză aparţinea Germaniei naziste şi legionarilor fugiţi în străinătate sub protecţia hitleriştilor, după înfrângerea rebeliunii Gărzii de Fier din ianuarie 1941. Şi este o minciună propagandistică sfruntată, publicabilă astăzi doar în foaia "România mare".

Nu are rost să fac acum un rezumat al evenimentelor care au dus la abdicarea din 30 decembrie 1947. Orice român care a dorit să cunoască istoria nefalsificată a României a putut să se informeze după 1989. Amintesc doar că regele Mihai nu avea ce să vândă ruşilor în '47, căci România era vândută deja lui Stalin, din 1944, de marile puteri vestice, la bucată şi procent scris pe şerveţel de Winston Churchill. În momentul abdicării, regele era deposedat de orice putere, ţara fiind de facto stăpânită de Dej, Pauker, Bodnăraş şi consilierii sovietici. Ce să-i reproşezi, că n-a împărtăşit soarta lui Nicolae al II-ea, omorât de bolşevici împreună cu familia?

Nu sunt monarhist, sunt republican. Nu l-am considerat niciodată pe fostul rege o soluţie pentru România post comunistă, nu sunt un fan al Casei Regale. Dar după aceste declaraţii ale preşedintelui Băsescu, mă simt ca stropit cu rahat. Pentru că şeful statului al cărui cetăţean sunt a insultat nici mai mult, nici mai puţin decât Istoria României. A făcut-o în acelaşi fel în care se porcăieşte cu alde Ponta, Antonescu, Voiculescu, Vântu. S-a năpustit, din senin, din iarbă verde, asupra unui brand internaţional al României, că tot aveam prea multe, fostul rege Mihai, ultimul supravieţuitor dintre şefii de stat în funcţie în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, recunoscut ca atare şi invitat la evenimente internaţionale de nivelul cel mai înalt. De ce? Ca să mai facă un bine României, şi aşa cu o imagine în lume ca vai de capul ei.

A făcut-o cu acelaşi ton cu care, condamnând comunismul în Parlament în 2006, număra printre crimele imprescriptibile ale acestui regim "abdicarea forţată a regelui Mihai".» (Gândul, 23.06.2011).

Asta, în vreme ce monarhiști până la cer și băsiști la sol, ca dnii Liiceanu și Patapievici, tăceau expresiv, iar dl Tismăneanu încerca să scoată la vopsea aiurelile abjecte ale lui Băsescu, pe atunci nașul de ultimă oră al escrocului imobiliar de România Paul.

Cu câțiva ani în urmă, îmi luam adio de la Ev. Zilei. Acum, nu-mi rămâne decât să spun și Adevărului adio, și să uite că ne-am cunoscut.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Corect răspunsul dat " Adevărului "..Am apreciat personajul istoric Mihai I , modestia , patriotismul , păstrarea graiul ui vechi românesc chiar dacă bâlbâit ,. dar nu mi-aș fi dorit să vină la succesiune "printul" Radu ,care vroia să candideze ca președinte , care nu are deloc modestia soțului reginei Marii Britanii care a știut să rămână mereu în spate .În concluzie nu sunt regalistă , știu ce tare ereditare pot să existe în familiile regale vechi , cand nu erau acceptate căsătoriile morganatice (am în minte celebra scenă cu odraslele regale din "Ghepardul". Prefer alegerea cuiva care poate fi schimbat dacă devine nedemn de funcție...
  • Like 0
 • Da de când e "Adevărul" aşa îngrijorat de casa regală? Cred că Dumitru Tinu s-a învârtiti în ultimii ani de vreo câteva ori în mormânt....
  • Like 0
 • Ceea ce a scris CTP m-a pierdut pe drum la primele 2 fraze; asta este ceea ce numesc eu un articol prost.
  • Like 1
 • Articolul despre care vorbiti, e un fel de interviu al lui RF cu un istoric (?) Cornel Jurju, despre o cartea a sa, aparuta la Cluj - „Tovarăşii împotriva Coroanei. Ideologie şi propagandă în România comunistă”. Interviul e prost si nu l-as fi citit pina la capat, daca nu l-ati fi citat dumneavoastra. Cred ca v-a revoltat. Poate mai interesant ar fi ce spune Jurju in carte. Ma gindesc ca, acest RF ar avea ceva de impartit cu dvs … ?
  • Like 0
 • Va salut!legat de comentariul privind regalitatea si istoria eu consider ca fiecare fapt istoric trebuie judecat in contextul epocii in care s-a intamplat.Romania nu a mai luat decizii privind propria soarta de foarte mult timp.In momentul acesta casa regala a Romaniei are o contributie pozitiva in relatiile externe,cel puitin in Europa.Iar atunci in 1944 regele a decis de capul lui ??nu era inconjurat de diferiti politicieni,partite istorice....de pe atunci PNL-ul nu mai era ce fusese...
  Dar eu ma intreb ,acum in 2016 cand suntem de 9 ani in UE cum poate unul ca Dragnea sa se gandeasca la asa ceva ???Incredibil!Numai ca nu cred ca e prostie ,este premeditat.
  Daca Parlamentul Romaniei voteaza legea,trebuie iesit in strada...Jos si cu Parlamentul!
  • Like 1
 • Fain articol. Dincolo de orice, dar orice altceva, mestesugul scrisului este atat de viu si de fluid la CTP incat ajungi, la un moment dat, sa nu mai urmaresti ideile, ci modul cum sunt acestea asezate pe pagina. Si cand te gandesti ca in urma cu un mileniu, poate mai multe, CTP il asculta pe VI, un ins uns pe dinlauntrul pielii cu vopseaua rosie a linsului de partid, la celebrul curs de TS. Ce vremuri, domnule...
  • Like 0
 • nu inteleg de ce se revolta dl. CTP din cauza unor articole scrise de mercenari! una e sa fii atacat cu argumente logice de un jurnalist onest, chiar daca e de alta parere decat tine, si alta e sa fii porcait de un scribalau inregimentat; seamana leit cu situatia de pe forumuri: unii te combat cu argumente, altii incearca sa te insulte, desi singurul rezultat este ca se fac ei de kkt.
  • Like 0
 • eu v-am vazut spunand ca "Regele Mihai respira demnitate", cu ocazia speechului din parlament. nu cred ce scrie adevarul.
  Daca ati putea sa explicati cum se poate iubi o dacie 1310, cum puteti sa va referiti la ea asa => 'dumnezeu sa-o odihneasca pe unde i-or zace oasele' si pe de alta parte sa nu intelegeti iubirea fata de un animal, respectiv caini.
  stiu ca nu sunteti credincios, nici eu
  • Like 0
 • check icon
  Parcă n-aș pomeni de funie în casa spînzuratului. ////////////// Nu, nu-i vorba de onor siteul ce-mi găzduiește aici datul cu părerea. /////// Ci de „Gîndul”, unde dl Popescu a stat niște ani buni, în paralel cu niște produții gazetărești locale cu nimic mai prejos decît cele pe care le înfierează acum...
  • Like 0
 • Din păcate, cred ca era mult mai bine dacă...nu postai acest "eseu"!
  ...dar heaterul din tine....zice NU! Stiti voi cinr sunt/am fost...etc?
  Păcat!
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult