Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ilie Bolojan: Este anormal ca personalul de conducere (ASF) să beneficieze de prime de performanță când au avut loc falimente pe piața asigurărilor și mulți români au avut de pierdut din RCA

Ilie Bolojan

foto captură Digi24

Ilie Bolojan a lansat recent un avertisment ferm privind nevoia de restructurare a autorităților de reglementare, precum ANCOM, ASF și ANRE. El a criticat nivelul ridicat al salariilor care „ies în decor”, numărul excesiv de angajați și primele de performanță necuvenite.

„Sunt niște autorități de reglementare care nu neapărat sunt în subordinea Parlamentului, dar există o formă de coordonare de exemplu ANCOM, ASF ANRE, autoritățile de reglementare unde, așa cum se știe la nivelul opiniei publice, nivelul de salarizare depășește limitele normale, orice s-ar spune. Numărul de personal, din punctul meu de vedere, poate fi redus destul de mult, iar activitatea în general poate fi îmbunătățită în așa fel încât reglementările să fie cât mai clare. 

Iar dacă se întâmplă ceva într-o piață cum a fost piața de asigurări, cu falimentele care au avut loc și mulți români au avut de pierdut din RCA, este anormal ca personalul de conducere sau cei care sunt responsabili să beneficieze și de prime de performanță în perioada respectivă. Iar banii economisiți din aceste zone pot fi direcționați către niște proiecte concrete. Eu sunt convins că se va vedea că aceste instituții pot să funcționeze cel puțin la fel de bine cu un personal corect dimensionat cu o salarizare bună în piață, dar nu ieșită din decor așa cum se întâmplă astăzi în multe locuri”, a spus Ilie Bolojan la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Fără sinecuri politice

În ceea ce privește posibilitatea comasării unor instituții, Bolojan a explicat că acest proces nu este un scop în sine, ci o soluție pentru eficientizarea activității administrative.

„Sunt țări europene în care aceste instituții funcționează împreună - Spania, Germania Olanda, țări unde Consiliul Concurenței este amestecat și funcționează Consiliul Concurenței cu Protecția Consumatorilor, pentru că este interpretarea că este tot o chestiune de concurență, de funcționare normală, deci pot fi luate în calcul astfel de cazuri, dar n-aș vrea să vin să anunț anumite chestiuni care după aceea nu se validează de realitate. Deci problema este ca ele să ofere reglementări cât mai bune sau servicii publice cât mai bune, cu costuri mai mici, cu un personal dimensionat corect și fără o zonă de sinecuri police.

Gândiți-vă că sunt tot felul de instituții, de exemplu Consiliul Concurenței sau CNA-ul - nu trebuie să ai 11 oameni într-un Consiliu care votează, cu un rang de secretar de stat. Poți să ai 9 persoane, poți să ai 7 persoane, pentru că dacă o decizie este luată corect, nu numărul celor care au decizia este determinant, ci claritatea reglementării și claritatea evaluării. Deci nu există o soluție general valabilă, dar partea de dereglementare, de simplificare, de clarificare a legislației și de reducere a costurilor este o chestiune pe care trebuie să o facem”, a spus recent Ilie Bolojan, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Întrebat despre un calendar clar al restructurărilor, Bolojan a evitat să ofere termene exacte, dar a spus că astfel de măsuri vor fi anunțate săptămânal. Totuși, a recunoscut că există rezistență la schimbare: „Nu toată lumea este entuziastă când vine vorba de reducerea posturilor și a cheltuielilor”.

„Dacă aceste măsuri de reducere a cheltuielilor, de absorbție de bani europeni și de creștere de încasări pe baza taxelor  nu se vor realiza, e doar o problemă de timp până se va ajunge la o creștere de taxe”

Totodată, Ilie Bolojan a comentat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 și temerile exprimate de reprezentanții mediului de afaceri, cum ar fi Dan Șucu, care a avertizat asupra riscului creșterii taxelor, similar situației din 2010.

„Vedem ce se întâmplă pe piețele europene, este o încetinire a economiei europene, noi suntem legați de marile economii europene cu o parte din industria noastră, deci depindem parțial de ei. Și dacă aceste măsuri de reducere a cheltuielilor, de absorbție de bani europeni și de creștere de încasări pe baza taxelor pe care le avem astăzi nu se vor realiza, e doar o problemă de timp până se va ajunge la o creștere de taxe. (...) Dar eu cel puțin voi încerca să fac tot posibilul să nu ajungem în această situație”, a adăugat Ilie Bolojan.

Curtea Constituțională a adoptat marți hotărârea prin care constată că funcția de președinte al României devine vacantă din 12 februarie, astfel că președintele Senatului, Ilie Bolojan, va asigura interimatul în funcția de președinte al țării.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult