Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Incendiu violent la Catedrala Notre-Dame din Paris

Notre-Dame - Getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Un incendiu a izbucnit luni seara la Catedrala Notre-Dame din Paris. Turla „săgeată” a celui mai vizitat monument istoric din Europa s-a prăbușit, stârnind emoții puternice în întreaga lume. Comandantul Brigăzii de pompieri din Paris a anunţat, luni noapte, că cele două turnuri şi structura de rezistenţă au fost salvate.. Primele investigaţii arată că incendiul ar fi izbucnit accidental. La locul dezastrului a mers și preşedintele francez Emmanuel Macron, scrie News.ro.  „Vom reconstrui Notre-Dame. Ce a fost mai rău a fost evitat”, a spus Macron. Miliardarul François-Henri Pinault, CEO al grupului Kering, a anunțat o donație de 100 de milioane de euro pentru reconstrucția catedralei. 

UPDATE: Cancelarul german Angela Merkel: Catedrala Notre-Dame este un simbol al Franței și al culturii noastre europene. 

UPDATE: Procurorul Parisului a anunțat că va deschide o anchetă pentru a afla care au fost cauzele declanșării incendiului.

UPDATE: Pe rețelele sociale au fost distribuite videoclipuri și fotografii dramatice, cu acoperișul și vârful catedralei cuprinse de flăcări.

UPDATE: Președintele Macron urmează să ajungă la locul incendiului.  „Sunt trist în această seară să văd arzând o parte din noi”, a scris pe Twitter președintele Macron.

UPDATE: Una dintre turle s-a prăbușit. Acoperișul a fost distrus aproape în intregime.

Imaginile de pe reţelele sociale arată cum iese fum deasupra clădirii vechi de 850 de ani.

Anul trecut Biserica Catolică din Franţa a făcut apel pentru a obţine fonduri pentru a salva catedrala, care intra într-o stare de degradare.

Catedrala Notre-Dame este cel mai vizitat monument istoric din Europa.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Dacă fotografia primei găuri negre n-a stârnit prea multe valuri, incendiul unei părţi importante din cultura noastră a fost privit cu groază. Ştiinţa n-a reuşit să rezolve problemele cu care ne confruntăm zilnic; deşi suntem astăzi mai conectaţi ca niciodată, paradoxal suntem şi mai singuri ca niciodată. Mă întreb oare ce ar trebui să trezească mai mult interesul: misterul materiei condensate sau dantelăria dispărută în flăcări? Cert e că universul va fi cercetat tot timpul şi descoperiri vom face atât de multe încât ne vor părea banale, dar cea ma frumoasă minune a artei gotice s-a prefăcut în scrum pentru totdeauna.
    • Like 0
  • Nu are nimic, oricum nu mai era la modă, pe locul rămas gol pot face o moschee frumoasă și utilă pentru că la ora asta credincioșii musulmani în Paris sunt clar mai numeroși față de credincioșii catolici.
    • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      Valentin check icon
      Catedrala Notre-Dame, Capela Sixtină, sculpturile lui Michelangelo sau picturile lui Rafael fac parte din patrimoniul cultural al omenirii.
      • Like 0
  • mike mike check icon
    Este ireal ce se intampla! Ni poate fi adevarat . Am vizitat-o de doua ori anul trecut si de fiecare data am ramas pietrificat de frumusetea ei. Nu se poate...este un fel de atac asta. Nu cred ca niste muncitori au uitat o țigară sau ceva acolo. Nu oricine restaura acest simbol minunat. Este trist...
    • Like 0
  • Am citit pe facebook diferite interpretari supuse duhului sfant si inchinaciuni virtuale redactate "tatalui", mai exact D-zeul care s-a suparat pe oameni actionand pe cai nebanuite, finut, fara a lasa urme, la locul dezastrului. Sa inteleg, ca D-zeu este faptasul pentru catastrofa de la Notre-Dame, din spusele internautilor mania lui fiind pe masura, ne existand coincidente....ceea ce am scris pana acum s-ar incadra in tipologia umana " looney tunes ", in traducere, "desene animate cu tampiti ".
    Din punct de vedere rational : un "meserias", ( aluzie la dorei ) cu un spirit crestinesc iesit din masura ( ironic ), inclinat mai mult spre invidie decat spre constructie, s-a gandit sa faca o fapta buna ( ironic ) tarisoarei sale sarace cu duhul si cu mintea, un cadou de sarbatorile pascale....a produs un scurt-circuit...deci, s-a crezut D-zeu pentru o zi.
    Din punct de vedere al coincidentelor : niste extraterestrii islamisti i-au lovit pe francezi, unde-i doare mai tare... adica in credinta.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult