Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Incendiu violent la Catedrala Notre-Dame din Paris

Notre-Dame - Getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Un incendiu a izbucnit luni seara la Catedrala Notre-Dame din Paris. Turla „săgeată” a celui mai vizitat monument istoric din Europa s-a prăbușit, stârnind emoții puternice în întreaga lume. Comandantul Brigăzii de pompieri din Paris a anunţat, luni noapte, că cele două turnuri şi structura de rezistenţă au fost salvate.. Primele investigaţii arată că incendiul ar fi izbucnit accidental. La locul dezastrului a mers și preşedintele francez Emmanuel Macron, scrie News.ro.  „Vom reconstrui Notre-Dame. Ce a fost mai rău a fost evitat”, a spus Macron. Miliardarul François-Henri Pinault, CEO al grupului Kering, a anunțat o donație de 100 de milioane de euro pentru reconstrucția catedralei. 

UPDATE: Cancelarul german Angela Merkel: Catedrala Notre-Dame este un simbol al Franței și al culturii noastre europene. 

UPDATE: Procurorul Parisului a anunțat că va deschide o anchetă pentru a afla care au fost cauzele declanșării incendiului.

UPDATE: Pe rețelele sociale au fost distribuite videoclipuri și fotografii dramatice, cu acoperișul și vârful catedralei cuprinse de flăcări.

UPDATE: Președintele Macron urmează să ajungă la locul incendiului.  „Sunt trist în această seară să văd arzând o parte din noi”, a scris pe Twitter președintele Macron.

UPDATE: Una dintre turle s-a prăbușit. Acoperișul a fost distrus aproape în intregime.

Imaginile de pe reţelele sociale arată cum iese fum deasupra clădirii vechi de 850 de ani.

Anul trecut Biserica Catolică din Franţa a făcut apel pentru a obţine fonduri pentru a salva catedrala, care intra într-o stare de degradare.

Catedrala Notre-Dame este cel mai vizitat monument istoric din Europa.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Dacă fotografia primei găuri negre n-a stârnit prea multe valuri, incendiul unei părţi importante din cultura noastră a fost privit cu groază. Ştiinţa n-a reuşit să rezolve problemele cu care ne confruntăm zilnic; deşi suntem astăzi mai conectaţi ca niciodată, paradoxal suntem şi mai singuri ca niciodată. Mă întreb oare ce ar trebui să trezească mai mult interesul: misterul materiei condensate sau dantelăria dispărută în flăcări? Cert e că universul va fi cercetat tot timpul şi descoperiri vom face atât de multe încât ne vor părea banale, dar cea ma frumoasă minune a artei gotice s-a prefăcut în scrum pentru totdeauna.
  • Like 0
 • Nu are nimic, oricum nu mai era la modă, pe locul rămas gol pot face o moschee frumoasă și utilă pentru că la ora asta credincioșii musulmani în Paris sunt clar mai numeroși față de credincioșii catolici.
  • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   Valentin check icon
   Catedrala Notre-Dame, Capela Sixtină, sculpturile lui Michelangelo sau picturile lui Rafael fac parte din patrimoniul cultural al omenirii.
   • Like 0
 • mike mike check icon
  Este ireal ce se intampla! Ni poate fi adevarat . Am vizitat-o de doua ori anul trecut si de fiecare data am ramas pietrificat de frumusetea ei. Nu se poate...este un fel de atac asta. Nu cred ca niste muncitori au uitat o țigară sau ceva acolo. Nu oricine restaura acest simbol minunat. Este trist...
  • Like 0
 • Am citit pe facebook diferite interpretari supuse duhului sfant si inchinaciuni virtuale redactate "tatalui", mai exact D-zeul care s-a suparat pe oameni actionand pe cai nebanuite, finut, fara a lasa urme, la locul dezastrului. Sa inteleg, ca D-zeu este faptasul pentru catastrofa de la Notre-Dame, din spusele internautilor mania lui fiind pe masura, ne existand coincidente....ceea ce am scris pana acum s-ar incadra in tipologia umana " looney tunes ", in traducere, "desene animate cu tampiti ".
  Din punct de vedere rational : un "meserias", ( aluzie la dorei ) cu un spirit crestinesc iesit din masura ( ironic ), inclinat mai mult spre invidie decat spre constructie, s-a gandit sa faca o fapta buna ( ironic ) tarisoarei sale sarace cu duhul si cu mintea, un cadou de sarbatorile pascale....a produs un scurt-circuit...deci, s-a crezut D-zeu pentru o zi.
  Din punct de vedere al coincidentelor : niste extraterestrii islamisti i-au lovit pe francezi, unde-i doare mai tare... adica in credinta.
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult