Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Incendiu violent la Catedrala Notre-Dame din Paris

Notre-Dame - Getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Un incendiu a izbucnit luni seara la Catedrala Notre-Dame din Paris. Turla „săgeată” a celui mai vizitat monument istoric din Europa s-a prăbușit, stârnind emoții puternice în întreaga lume. Comandantul Brigăzii de pompieri din Paris a anunţat, luni noapte, că cele două turnuri şi structura de rezistenţă au fost salvate.. Primele investigaţii arată că incendiul ar fi izbucnit accidental. La locul dezastrului a mers și preşedintele francez Emmanuel Macron, scrie News.ro.  „Vom reconstrui Notre-Dame. Ce a fost mai rău a fost evitat”, a spus Macron. Miliardarul François-Henri Pinault, CEO al grupului Kering, a anunțat o donație de 100 de milioane de euro pentru reconstrucția catedralei. 

UPDATE: Cancelarul german Angela Merkel: Catedrala Notre-Dame este un simbol al Franței și al culturii noastre europene. 

UPDATE: Procurorul Parisului a anunțat că va deschide o anchetă pentru a afla care au fost cauzele declanșării incendiului.

UPDATE: Pe rețelele sociale au fost distribuite videoclipuri și fotografii dramatice, cu acoperișul și vârful catedralei cuprinse de flăcări.

UPDATE: Președintele Macron urmează să ajungă la locul incendiului.  „Sunt trist în această seară să văd arzând o parte din noi”, a scris pe Twitter președintele Macron.

UPDATE: Una dintre turle s-a prăbușit. Acoperișul a fost distrus aproape în intregime.

Imaginile de pe reţelele sociale arată cum iese fum deasupra clădirii vechi de 850 de ani.

Anul trecut Biserica Catolică din Franţa a făcut apel pentru a obţine fonduri pentru a salva catedrala, care intra într-o stare de degradare.

Catedrala Notre-Dame este cel mai vizitat monument istoric din Europa.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Dacă fotografia primei găuri negre n-a stârnit prea multe valuri, incendiul unei părţi importante din cultura noastră a fost privit cu groază. Ştiinţa n-a reuşit să rezolve problemele cu care ne confruntăm zilnic; deşi suntem astăzi mai conectaţi ca niciodată, paradoxal suntem şi mai singuri ca niciodată. Mă întreb oare ce ar trebui să trezească mai mult interesul: misterul materiei condensate sau dantelăria dispărută în flăcări? Cert e că universul va fi cercetat tot timpul şi descoperiri vom face atât de multe încât ne vor părea banale, dar cea ma frumoasă minune a artei gotice s-a prefăcut în scrum pentru totdeauna.
  • Like 0
 • Nu are nimic, oricum nu mai era la modă, pe locul rămas gol pot face o moschee frumoasă și utilă pentru că la ora asta credincioșii musulmani în Paris sunt clar mai numeroși față de credincioșii catolici.
  • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   Valentin check icon
   Catedrala Notre-Dame, Capela Sixtină, sculpturile lui Michelangelo sau picturile lui Rafael fac parte din patrimoniul cultural al omenirii.
   • Like 0
 • mike mike check icon
  Este ireal ce se intampla! Ni poate fi adevarat . Am vizitat-o de doua ori anul trecut si de fiecare data am ramas pietrificat de frumusetea ei. Nu se poate...este un fel de atac asta. Nu cred ca niste muncitori au uitat o țigară sau ceva acolo. Nu oricine restaura acest simbol minunat. Este trist...
  • Like 0
 • Am citit pe facebook diferite interpretari supuse duhului sfant si inchinaciuni virtuale redactate "tatalui", mai exact D-zeul care s-a suparat pe oameni actionand pe cai nebanuite, finut, fara a lasa urme, la locul dezastrului. Sa inteleg, ca D-zeu este faptasul pentru catastrofa de la Notre-Dame, din spusele internautilor mania lui fiind pe masura, ne existand coincidente....ceea ce am scris pana acum s-ar incadra in tipologia umana " looney tunes ", in traducere, "desene animate cu tampiti ".
  Din punct de vedere rational : un "meserias", ( aluzie la dorei ) cu un spirit crestinesc iesit din masura ( ironic ), inclinat mai mult spre invidie decat spre constructie, s-a gandit sa faca o fapta buna ( ironic ) tarisoarei sale sarace cu duhul si cu mintea, un cadou de sarbatorile pascale....a produs un scurt-circuit...deci, s-a crezut D-zeu pentru o zi.
  Din punct de vedere al coincidentelor : niste extraterestrii islamisti i-au lovit pe francezi, unde-i doare mai tare... adica in credinta.
  • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult