Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Intersecții pe str. Timpului

Michael Guest – cu gândul la România

(clic pe imagine pentru a mări)

Mă îndreptam spre reședința ambasadorului SUA la București stresat ca în copilărie, când trebuia să întâlnesc o ființă umană necunoscută. Homosexualitatea lui Michael E. Guest era cunoscută, declarată public de el însuși. Venise la București împreună cu partenerul său, Alex Nevarez, prilej pentru C.V. Tudor să publice niște articole hidoase în „România mare”.

Îmi era târșă. Nu eram homosexual și nici fan al manifestațiilor gay&lesbian. Din punct de vedere uman, n-aveam nimic cu ei, dar nu eram de acord cu căsătoria, instituție heterosexuală, între persoane de același sex și nici cu adopția (nu sunt nici acum). Ca indivizi, nu îi consideram nicicum periculoși, dar acordarea de drepturi colective speciale comunității LG (ca, de altfel, oricărei minorități) nu mi se părea în regulă.

 Asta la nivel rațional. Instinctual, respinsesem, uneori chiar violent, niște avansuri ce mi se făcuseră de-a lungul vremii. N-am fost în stare niciodată, deși sunt critic și istoric de cinema, să mă uit mai mult de câteva secunde la un film porno cu bărbați.

Îmi era teamă de reacția pe care s-ar putea să o am când voi da mâna cu ambasadorul. Ca ziarist profesionist n-aveam voie să clipesc, orice umbră de repulsie ar fi subminat din start întâlnirea.

Tehnologia va realiza nu peste mulți ani transferul instant de date între doi inși care nu fac decât să „shake hands”. Strângerea de mână a lui Michael Guest, fermă, puternică atât cât trebuie, și în același timp caldă, privirea directă, atentă, ușor surâzătoare și, cum să vă spun, cinstită, au făcut un fel de contact electronic cu mine. Târșa mi s-a topit pe loc, ca și cum n-ar fi fost.

Am stat de vorbă aproape două ceasuri. Despre România, despre America, despre politicieni și despre oameni. Meseria a făcut să mă întâlnesc cu mulți oficiali SUA și ai altor state la București. La niciunul nu văzusem o dorință ca a lui Michael de a cunoaște și înțelege în profunzime această țară. Istoria României o știa foarte bine. Voia acum să simtă cum gândesc românii la firul ierbii, dincolo de contactele oficiale și festivism, considera asta esențial pentru o diplomație eficientă, în folosul ambelor țări. Da, Michael a avut în gând și binele României, nu numai al Americii, în tot ce a făcut pe aici. A fost primul ambasador la București cu o atitudine publică fără echivoc și consecventă împotriva corupției. Și asta la începutul anilor 2000, în regimul Năstase. Toți ștabii PSD, călcați pe coadă, i-au fost din ce în ce mai ostili pe perioada întregului mandat. Îmi amintesc uitătura pe care mi-a aruncat-o premierul Adrian Năstase , „glumind” în stilul său caracteristic: „Se aude că sunteți des oaspetele domnului ambasador Guest (oaspete – n.m.)...”.

Avea dușmani duri Michael. Mi-a spus odată, îngândurat, că S.O. Vântu reușise să-și cumpere „bebeluși” până și în Congresul SUA...

   Momentul cel mai intens al relației mele cu ambasadorul a fost în septembrie 2002. Cazul Treptow fierbea sub capac de ceva vreme. Kurt Treptow, cetățean american și român, altfel un istoric serios, profesor la Universitatea din Iași, autor al unor lucrări remarcabile despre istoria românilor, fusese descoperit ca pedofil. Procurorii dețineau probe crunte, limpezi lacrimă, filme și fotografii cu Treptow făcând sex cu minori, fetițe și băieți. Văzusem și eu, prin „mijloace specifice”, unele dintre ele. Deși aveau dosarul gata, organeleor noastre le era târșă să se atingă de el, pentru că era cetățean american. Președintele Bush urma să vină la București în noiembrie, ca să pecetluiască primirea României în NATO. Curcubeul, semn ceresc în zi ploioasă, se pregătea să apară deasupra capetelor preacredinciosului George W. Bush și ateului Ion Iliescu. Ne americăneam într-o veselie... Căci, spera PSD, Washingtonul o să-i considere pe ei stăpânii naturali ai României și îi va lăsa să fure în continuare nestingheriți.

Cum să dai cu mucii-n plăcintă, umflându-l pe istoricul american Treptow, fie el și pedofil, într-o asemenea situațiune? „Nu-i momentul”, își va fi spus Justiția română, cum își spunea de decenii, ținută strâns de dârlogi de Partid...

De data asta l-am sunat eu pe Michael și l-am rugat să ne vedem. I-am spus tot ce știam despre Treptow, pedofilie și poliție. M-a ascultat cu obișnuita lui atenție încurajatoare, fără să mă întrerupă. Nici acum nu știu cât și cum era informat în legătură cu cazul. M-a întrebat dacă există date privind acte de violență asupra minorilor comise de Treptow. Asta nu știam. De altfel, copiii erau din familii sărace, care n-au vrut să facă plângere, probabil fiind plătite de pedofil. „Christian, ești sigur că există probe clare?” m-a mai întrebat. I-am răspuns scurt: „Da, sută la sută”.

Îi propusesem să dea o declarație, în exclusivitate pentru Adevărul, în care să afirme că nimeni nu e mai presus de lege, cum scria și pe frontispiciul ziarului, și că Justiția română e așteptată să o aplice fără șovăire în cazul Treptow.

„Bine, într-o oră o vei primi la redacție”, mi-a spus. Și așa a fost.


Treptow case: comments from Amb. Guest

„The accusations against Mr. Treptow are serious and should be investigated fully. If the evidence warrants, he should be charged; however, he also is entitled to due process, and to the presumption of innocence until proven otherwise.

„I`ve read press reports suggesting that Mr. Treptow is somehow being protected because he`s an American. This Embassy has not requested any special treatment or protection for him, nor will we. Nor are we harboring him at the embassy, as has been alleged.

„I`ve also seen speculation that pursuing this case could have adverse consequences for Romania`s chances to join NATO. That`s really preposterous! Aside from due process, what`s important is that Romanian justice be impartial, and that it protect the innocent while punishing the guilty. I trust that will be the case in this matter”.

Hope this is useful in clarifying our views on this matter. Regards.

Michael Guest

Am tradus-o și am așezat-o în capul ziarului.

Așa s-a deschis calea punerii sub acuzare și judecării lui Treptow. În martie 2003 a fost condamnat. A stat 4 ani în pușcărie. În februarie 2007 a fost eliberat înainte de termen, deoarece a scris o carte în detenție.

L-am revăzut pe Michael în iarna lui 2017, după alegerile din România și SUA. Amândoi, îmbătrâniți și triști. Două concluzii am desprins din ce-am vorbit: că a trecut timpul peste noi și că urmează, și în țara lui, și în țara mea niște vremuri jalnice. Când ne-am despărțit, îi dăduseră lacrimile...

Nu știu dacă ne vom mai întâlni în această viață. Dar Michael e mereu prezent în mintea și în sufletul meu ca singurul politician străin (de ăia români nu vorbesc) din câți am întâlnit, de înaltă conștiință intelectuală și morală, căruia îi pasă de soarta României și a românilor. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Same1 check icon
  https://m.activenews.ro/stiri/Dublu-standard-al-autoritatilor-pandemice-La-raliu-la-Brasov-fara-numar-la-moaste-la-Iasi-doar-cu-scaunul-si-buletinul-163153

  • Like 0
 • CTP oscileaza mereu intre cap limpede - tulbure si cap limpede - limpede. Majoritatea nu oscileaza deloc. Sa-i dam CTP-ului ce-i al CTP-ului: uneori are un cap chiar limpede. Una peste alta, trebuie sa cream conditiile pt investitii americane. Ca aia nu apara idei si libertati, cat mai ales 'property'. Ce a trait CTP cu ambasadorul homosexual, este doar o exceptie intaritoare izvorata din nisa obiceiurilor sexuale. Simplu ca buna ziua! As simple as that sweety !
  • Like 0
 • Domnule Popescu, va urmaresc cu atentie ( in sensul bun al cuvantului), de aceea citind articolul dv. sunt putin contrariata si as vrea sa va intreb ce parere aveti despre uciderea lui Teo Peter si pozitia Ambasadei SUA! Sincer am fost tare trista, dar si revoltata de acest trist eveniment.
  • Like 0
 • Frumoasă evocare. M-a trimis cu gândul la "Cei doi domni din Bruxelles", sensibila si tulburătoarea povestire a lui Eric Emmanuel Schmitt.
  • Like 0
 • Adrian Năstase , „glumind” în stilul său caracteristic: „Se aude că sunteți des oaspetele domnului ambasador Guest (oaspete – n.m.)...”.
  - Intrebare: Era in vocea lui si o nuanta de gelozie?
  • Like 2
 • Felicitări pentru articol, domnule C.T. Popescu!
  • Like 4
 • Filbert check icon
  Stai un pic, cum vine asta cu 'acordarea de drepturi colective speciale comunității LG'??? Aici e vorba de a nu refuza unor oameni drepturile pe care ceilalti le au, de a nu-i eticheta fara nici un motiv drept imorali si perversi.
  • Like 1
  • @ Filbert
   E vorba de drepturi „speciale”, care pot situa paradoxal o minoritate mai presus decât majoritatea.
   • Like 3
  • @ Filbert
   Mai citiți odată!
   • Like 0
  • @ aurora oncescu
   Drepturile colective sunt drepturile adresate tuturor celor care formeaza o categorie. Drepturile colective la care face referire jurnalistul in textul sau, contextualizate comentariului introductiv din articol, sunt stricto sensu dreptul la casatorie si la adoptie. Prin urmare, astfel de drepturi colective, prin natura lor, nu pot fi drepturi speciale care sa situeze minoritatea (homosexuala) mai presus decat majoritatea (heterosexuala), dimpotriva - scopul acestor drepturi colective fiind acela de a garanta egalitatea de sanse, deci de drepturi, intre minoritatea in cauza (fara aceste drepturi) si majoritate (detinatoare a acestor drepturi). Desigur, asta la nivel de discutie tehnica (natura drepturilor colective in discutie), fara a analiza fondul (legitimitatea acestor drepturi, desi, dpmdvd, strict dreptul la casatorie sau macar parteneriat civil al minoritatii in cauza este legitim).
   • Like 0
  • @ aurora oncescu
   DA!
   • Like 0
 • Same1 check icon
  off
  domnule Popescu. Cine plateste pentru o asemenea oroare? Intr-un oras asa mare, frumos si atat de civilizat! https://www.activenews.ro/thumb-635?/articole/163063.jpg
  De ce timisorenii trebuie sa plateasca cu moartea chiar, mai rar, dar foarte posibil, dupa ce viitorul lor primar le-a asigurat o adevarata baie de multime, atentand la sanatatea cetatenilor a caror destine urma sa le conduca... Cine raspunde pentru o asemenea inconstienta? Dar cineva se poate autosesiza? Poate aplica legea? Usor asa, ca nu sunt multe zile de atunci, deloc. Sau facem ca pe aeroportul din Cluj, lasam sa treaca o groaza de timp, pt a nu mai avea sa tragem la raspundere pe nimeni, in cel mai pur stil romanesc posibil ..? Ma astept macar ca dvs sa va pese si sa semnalati aceasta anomalie, nu numai legala, dar si morala. Insa cu aplicarea legii, pt a vedea daca suntem intr-un stat de drept, ori nu. Suntem altceva decat psd. Este absolut de neconceput! Multumesc
  • Like 1
  • @ Same1
   Da, am remarcat si eu asta. Totusi, spre marea mea dezamagire, Clujul, unde nu a avut loc nici o baie de multime, are si azi mai multe cazuri noi decit Timis: 129 fata de 94 (ma refer la judete, fiind singurele date disponibile). Pe de alta parte, la incidenta in 14 zile, pe municipiu, Clujul sta mai bine: 0.65 fata de 0.89.
   • Like 0
 • Într-adevăr Dl. ambasador M. Guest a lăsat o impresie foarte bună în România, după cum se descrie și în text. Probabil că a fost singurul potentat străin care a vrut să armonizeze cumva interesele SUA cu cele ale României. Dar dacă la un moment dat interesele celor 2 țări ar fi fost total divergente, cu singuranță Dl. Guest s-ar fi dovedit mai întâi și întâi american. Corect. De aceea nu trebuie doar să fim în așteptarea unui personaj deosebit ca dânsul, ci trebuie noi înșine să avem per ansamblu o politică externă benefică pentru România. Să nu uităm că, realist vorbind și trecând dincolo de limbajele diplomatice, România este într-o relație de vasalitate față de marile puteri. Desigur, suntem parteneri, avem reale avantaje pe partea de securitate militară și oarecum, parțial, și economică, pe partea de dezvoltare a civilizației, dar Romania este de fapt o colonie a SUA și a greilor europeni, asta e realitatea și nu e cazul să ne îmbătăm cu apă rece. Tot ce putem face este să jucăm cât putem de bine în acest joc internațional complicat și greu, pentru a obține, cu pragmatism, maximum de beneficii pentru România. Relațiile dintre țări, chiar dintre cele din UE nu sunt bazate pe iubire altruistă, ci pe interese economice și concurență. Cei mari, unde văd o slăbiciune, o oportunitate de a supune și impune, au și profitat, chiar dacă nu e frumos și moral. E bine, e rău? Oricum asta e! Eu nu acuz de nimic marile puteri ale lumii. Dimpotrivă, am tot respectul pentru ele, așa trebuie procedat în condițiile existente în relațiile interstatale dacă ești și vrei să rămâi mare și puternic. Iar dacă vrei să fii exploatat, strivit, umilit, disprețuit, atunci trebuie procedat ca România, care e mulțumită doar că e băgată în seamă de cei mari, chiar și când e incriminată și luată la rost (fără rost) sau spoliată, fără a încerca să-și joace niciun fel de carte pe care o are. Suntem practic fericiți când putem fi de folos intereselor celor mari, oricât de rău am fi loviți în interesele noastre economice și nu numai. Suntem în mijlocul unui joc pe care nu vrem să-l jucăm, doar ajutăm adversarii să facă puncte pentru ei iar noi nu vrem să facem, parcă de frică să nu-i supărăm. În condițiile astea cum să fiu supărat pe adversari? Sunt supărat pe noi, că suntem atât de grețos reprezentați de conducătorii noștri.
  Revenind la articol: (poate) în altă ordine de idei, fraza spusă de Dl. Năstase (totuși un intelectual rasat) către Dl. CTP (un intelectual și-atât) a însemnat pe lângă o glumiță cu insinuări sexuale și un avertisment real, poate brutal, de sus, sau poate totuși, amical, omenesc, în legătură cu luarea în vizor a D-lui CTP de către serviciile secrete. Mi se pare totuși normal ca atunci când un jurnalist fruntaș are o relație mai apropiată decât e considerată firească (de către autorități) cu cel mai puternic ambasador din România, să se aprindă un beculeț pe la experții în contraspionaj sau manipulare / dezinformare din cadrul serviciilor noastre de informații.
  • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Vorbe multe, idei interesante, puține!
   Îmi permit să vi-l recomand pe Noam Chomsky, eventual „Cum merge lumea”, pentru că sunteți interesat de raporturile României/ estului european cu Europa de est /SUA.
   • Like 2
  • @ aurora oncescu
   Nu am pretenția că sunt vreun mare gânditor contemporan, așa că ce anume îmi reproșați? Construiesc, e adevărat, postări lungi, tip pledoarie - ăsta e stilul meu, bun sau rău - dar totuși niște idei am postat. Nu știu cât de interesante sau agreate sunt, mai ales pentru cei de dreapta de pe la noi, care le dau apă la moară actualilor guvernanți. Înțeleg că pentru Dvs. sunt neinteresante. Perfect, vă aștept cu altele mai interesante, că până acum, în afară de felicitările pentru CTP nu am văzut nicio idee, nici interesantă nici neinteresantă.
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Peste tot pe unde investesc, americanii isi apara in primul rand 'their property'. The rest is vrajeala.
   • Like 0
 • Corina check icon
  . Postare ștearsă.
  • Like 1

Îți recomandăm

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult

OnLaptop

Cu o experiență de aproape 15 ani în business-ul IT, Valentin Morlovea a intrat pe nișa reparațiilor de laptop-uri în 2015, o afacere a cărei dezvoltare depinde fundamental de viteza de răspuns în soluționarea problemelor clienților. În prezent, 70% din laptopurile care intră în OnLaptop Service Center&Shop din București, sunt reparate în maxim 24 de ore, lucru care este posibil datorită dezvoltării unui soft dedicat.

Citește mai mult

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult