Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ion Rădoi, către sindicaliștii de la metrou: „Cu toate presiunile care le-au făcut asupra mea, după cum știți sau ați intrat pe site-urile astea care, mă rog, le cunosc mai puțin, și m-au amenințat cu moartea, asta e intimidare”

Ion Radoi - Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Liderul etern al Sindicatului Liber de la metrou, Ion Rădoi, fost parlamentar PSD, le-a transmis prin telefon sutelor de sindicaliști care au coborât azi dimineață în subteran, la Piața Unirii, blocând printr-o grevă spontană circulația trenurilor, că a fost „amenințat cu moartea” pe site-uri „pe care le cunoaște mai puțin”, iar „asta este intimidare”.

„Cu toate presiunile care le-au făcut asupra mea, după cum știți unii dintre voi sau ați intrat pe site-urile astea care, mă rog, eu le cunosc mai puțin, și m-au amenințat cu moartea, asta este intimidare. În ceea ce mă privește pe mine, voi merge alături de voi până când mă dați voi afară”, a spus Ion Rădoi într-un discurs prin telefon, întrerupt din când în când de scandări împotriva conducerii Metrorex și a ministerului Transporturilor. „Demisia”, „Unitate”, „Trădătorii”, „Nu cedăm” s-a strigat în subteran, potrivit unei înregistrări video postate pe contul de Facebook al Sindicatului.

„Îmi pare rău că nu sunt acolo (se scandează într-un glas unitate! unitate!). Ne-am săturat de acești mincinosi care nu vin să vorbească cu oamenii din Piața Unirii, o întorc ca la Ploiești, cum zice românul. (...) Noi nu trebuie să fim disponibilizați, avem dreptul de a angaja oameni, nu de a da afară”, a spus liderul controversat al sindicatului. „Mai nou ne-au atacat cu posibilitățile noastre de a încerca să salvăm cât de cât condițiile sociale, prin ce au făcut azi, ieri nu mai știu când (neinteligibil) prin spatii si prin alea, ce au făcut ei. Sunt niște măgării de nedescris și nu putem să acceptăm așa ceva (Nu cedăm! Nu cedăm! scandează oamenii)”, a spus textual Ion Rădoi.

Cititi și:

„Indiferent de probleme care le am, care nu le am și nu sunt acolo, Rădoi e alături de voi!”, le-a transmis liderul de sindicat, făcând scurte pauze, pentru a aștepta scandările care nu au întârziat: „Unitate! Unitate!”. 

Liderul de sindicat a continuat, spunându-le oamenilor că cei din conducerea Metrorex „acum o oră spuneau că vin să discute și după un sfert de oră dau telefon și spun că nu mai vin”. „Ăsta e caracterul oamenilor”. (se strigă Huooo!, „Demisia, demisia!”)

Foto captura video

„Este vorba de a duce metroul la vale, ei vor să respecte niște reguli care mă rog le-au fost impuse, nu știu exact”,a spus Rădoi. „Vă rog să fiți uniți, din punctul meu de vedere nu mă interesează, cum o să aprecieze, unele televiziuni dau în noi și în mine. Important este unitatea și solidaritatea sindicală, asta o sa invinga. Am avut  25 de directori și 26 de miniștri, trebuie să mergem mai departe (se scandează Nu cedăm! Nu cedăm!)”

Foto Facebook Unitatea Sindicatul Liber de la Metrou

„Acest om (directorul general al Metrorex -n.n.) trebuia să vină foarte clar cu niște puncte de vedere prin care să își asume responsabilitatea că nu va diminua salariile, că nu va da oameni afară din punctul nostru de vedere, din punct de vedere al organigramei. Și ar trebui chiar să angajăm, pentru că mai avem 1.000 de oameni deficit de personal. Nu putem să acceptăm oricum. (Nu plecăm, nu plecăm!, se strigă într-un glas).

Foto Facebook Unitatea Sindicatul Liber de la Metrou

Greva de vineri a fost declanșată după ce conducerea Metrorex a decis să desființeze magazinele din stațiile de metrou. În 1994, Uniunea Sindicatelor Libere din Metrou a înființat firma Sindomet SRL și a încheiat un contract de asociere în participațiune cu Regia Autonomă de Exploatare a Metroului. Circa 36% din suma câștigată din închirieri ajunge la firma de stat, restul intrând în buzunarele firmelor conduse de liderii sindicali, potrivit Realitatea Plus.

Ministrul Cătălin Drulă a dezvăluit în februarie, că firma sindicatului, Sindomet Servcom SRL, a avut în 2019 o cifră de afaceri de 7.981.344 lei și un profit de 6.197.855 lei.

„Unii dintre bogații tranziției au acaparat și subjugat pentru ei și interesele lor companiile statului, cum este cazul și liderilor de sindicat (cartel) de la Metrorex”, declara în februarie ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, făcând referire la disputa pe care o are cu Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM), condus de fostul parlamentar PSD, Ion Rădoi. Drulă a precizat că firma Sindomet Servcom SRL, deținută de USLM, a avut două contracte cu Metrorex prin care încasa majoritatea banilor din închirierea spațiilor comerciale și de publicitate de la metrou. „Sindomet Servcom SRL a avut, în 2019, o cifră de afaceri de 7.981.344 lei și un profit de 6.197.855 lei”, spunea la inceputul lunii februarie ministrul Cătălin Drulă, potrivit Hotnews.ro.

„Vreau să le transmit celor de la sindicat că metroul nu a fost construit pentru ei și bunăstarea lor si a „famigliilor” lor, ci pentru cetățenii capitalei și a celor care îl folosesc atunci când vin în București”, a scris atunci Cătălin Drulă pe Facebook.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Paul check icon
  Comportamentul greviștilor este tipic pentru o turma de îmbuibați tembeli votanti pesedisti.
  Ii doresc ministrului Drula succes in lupta cu amestecătura mafiota politico sindicala de la Metrorex.
  • Like 2
 • Dorin check icon
  Javra asta PSD -ista. se crede Jimmy Hoffa , sper să aibă soarta lui.
  • Like 4
 • Semianalfabetul asta e lider de sindicat de atatia ani ? Fain, ce sa zic.
  • Like 2


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult