Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ion Rădoi, către sindicaliștii de la metrou: „Cu toate presiunile care le-au făcut asupra mea, după cum știți sau ați intrat pe site-urile astea care, mă rog, le cunosc mai puțin, și m-au amenințat cu moartea, asta e intimidare”

Ion Radoi - Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Liderul etern al Sindicatului Liber de la metrou, Ion Rădoi, fost parlamentar PSD, le-a transmis prin telefon sutelor de sindicaliști care au coborât azi dimineață în subteran, la Piața Unirii, blocând printr-o grevă spontană circulația trenurilor, că a fost „amenințat cu moartea” pe site-uri „pe care le cunoaște mai puțin”, iar „asta este intimidare”.

„Cu toate presiunile care le-au făcut asupra mea, după cum știți unii dintre voi sau ați intrat pe site-urile astea care, mă rog, eu le cunosc mai puțin, și m-au amenințat cu moartea, asta este intimidare. În ceea ce mă privește pe mine, voi merge alături de voi până când mă dați voi afară”, a spus Ion Rădoi într-un discurs prin telefon, întrerupt din când în când de scandări împotriva conducerii Metrorex și a ministerului Transporturilor. „Demisia”, „Unitate”, „Trădătorii”, „Nu cedăm” s-a strigat în subteran, potrivit unei înregistrări video postate pe contul de Facebook al Sindicatului.

„Îmi pare rău că nu sunt acolo (se scandează într-un glas unitate! unitate!). Ne-am săturat de acești mincinosi care nu vin să vorbească cu oamenii din Piața Unirii, o întorc ca la Ploiești, cum zice românul. (...) Noi nu trebuie să fim disponibilizați, avem dreptul de a angaja oameni, nu de a da afară”, a spus liderul controversat al sindicatului. „Mai nou ne-au atacat cu posibilitățile noastre de a încerca să salvăm cât de cât condițiile sociale, prin ce au făcut azi, ieri nu mai știu când (neinteligibil) prin spatii si prin alea, ce au făcut ei. Sunt niște măgării de nedescris și nu putem să acceptăm așa ceva (Nu cedăm! Nu cedăm! scandează oamenii)”, a spus textual Ion Rădoi.

Cititi și:

„Indiferent de probleme care le am, care nu le am și nu sunt acolo, Rădoi e alături de voi!”, le-a transmis liderul de sindicat, făcând scurte pauze, pentru a aștepta scandările care nu au întârziat: „Unitate! Unitate!”. 

Liderul de sindicat a continuat, spunându-le oamenilor că cei din conducerea Metrorex „acum o oră spuneau că vin să discute și după un sfert de oră dau telefon și spun că nu mai vin”. „Ăsta e caracterul oamenilor”. (se strigă Huooo!, „Demisia, demisia!”)

Foto captura video

„Este vorba de a duce metroul la vale, ei vor să respecte niște reguli care mă rog le-au fost impuse, nu știu exact”,a spus Rădoi. „Vă rog să fiți uniți, din punctul meu de vedere nu mă interesează, cum o să aprecieze, unele televiziuni dau în noi și în mine. Important este unitatea și solidaritatea sindicală, asta o sa invinga. Am avut  25 de directori și 26 de miniștri, trebuie să mergem mai departe (se scandează Nu cedăm! Nu cedăm!)”

Foto Facebook Unitatea Sindicatul Liber de la Metrou

„Acest om (directorul general al Metrorex -n.n.) trebuia să vină foarte clar cu niște puncte de vedere prin care să își asume responsabilitatea că nu va diminua salariile, că nu va da oameni afară din punctul nostru de vedere, din punct de vedere al organigramei. Și ar trebui chiar să angajăm, pentru că mai avem 1.000 de oameni deficit de personal. Nu putem să acceptăm oricum. (Nu plecăm, nu plecăm!, se strigă într-un glas).

Foto Facebook Unitatea Sindicatul Liber de la Metrou

Greva de vineri a fost declanșată după ce conducerea Metrorex a decis să desființeze magazinele din stațiile de metrou. În 1994, Uniunea Sindicatelor Libere din Metrou a înființat firma Sindomet SRL și a încheiat un contract de asociere în participațiune cu Regia Autonomă de Exploatare a Metroului. Circa 36% din suma câștigată din închirieri ajunge la firma de stat, restul intrând în buzunarele firmelor conduse de liderii sindicali, potrivit Realitatea Plus.

Ministrul Cătălin Drulă a dezvăluit în februarie, că firma sindicatului, Sindomet Servcom SRL, a avut în 2019 o cifră de afaceri de 7.981.344 lei și un profit de 6.197.855 lei.

„Unii dintre bogații tranziției au acaparat și subjugat pentru ei și interesele lor companiile statului, cum este cazul și liderilor de sindicat (cartel) de la Metrorex”, declara în februarie ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, făcând referire la disputa pe care o are cu Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM), condus de fostul parlamentar PSD, Ion Rădoi. Drulă a precizat că firma Sindomet Servcom SRL, deținută de USLM, a avut două contracte cu Metrorex prin care încasa majoritatea banilor din închirierea spațiilor comerciale și de publicitate de la metrou. „Sindomet Servcom SRL a avut, în 2019, o cifră de afaceri de 7.981.344 lei și un profit de 6.197.855 lei”, spunea la inceputul lunii februarie ministrul Cătălin Drulă, potrivit Hotnews.ro.

„Vreau să le transmit celor de la sindicat că metroul nu a fost construit pentru ei și bunăstarea lor si a „famigliilor” lor, ci pentru cetățenii capitalei și a celor care îl folosesc atunci când vin în București”, a scris atunci Cătălin Drulă pe Facebook.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Paul check icon
  Comportamentul greviștilor este tipic pentru o turma de îmbuibați tembeli votanti pesedisti.
  Ii doresc ministrului Drula succes in lupta cu amestecătura mafiota politico sindicala de la Metrorex.
  • Like 2
 • Dorin check icon
  Javra asta PSD -ista. se crede Jimmy Hoffa , sper să aibă soarta lui.
  • Like 4
 • Semianalfabetul asta e lider de sindicat de atatia ani ? Fain, ce sa zic.
  • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult