Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Sindicatul contraatacă. Ministrul Drulă, după blocarea metroului: „O firmă, un sindicat vor neapărat să căpușeze Metrorex în liniște, în continuare. Cu legea de partea noastră nu vom da înapoi”

Greva de la metrou

După ce Metrorex a anunțat că desființează spațiile comerciale de la metrou, controlate de sindicatul condus de două decenii de Ion Rădoi, circulația metrourilor a fost blocată vineri dimineață.

Potrivit Metrorex, reprezentanţii sindicatului USLM au coborât în subteran la Piața Unirii și au blocat calea de rulare, împiedicând pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri.

Potrivit companiei, „aşa-zisul protest spontan reprezintă în fapt o acţiune sindicală, în timpul căreia reprezentanţii USLM au refuzat orice tentativă de dialog cu conducerea Metrorex. Deşi sindicaliştii au lăsat de înţeles că ar avea o listă de cereri, invitaţiile repetate de întâlnire cu managementul companiei au fost ignorate complet pe parcursul nopţii".

Blocarea metroului este un nou episod al conflictului dintre sindicaliștii de la metrou și noul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, care vrea să taie privilegii USLM.

Premierul Florin Cîțu îi cere ministrului de Interne „să ia măsuri”

„Un fost deputat PSD, care vede că îi dispar sinecurile, face un protest ilegal. Despre asta este acțiunea ilegală care a blocat metroul în această dimineață. Din punctul meu de vedere, nimeni nu este mai presus de lege, asta i-am transmis domnului ministru și trebuie să ia măsuri. Bucureștenii nu trebuie să sufere pentru că un fost deputat pesedist își pierde sinecuri. Am transmis același mesaj domnului ministru Bode”, a scris premierul pe Facebook.

Ministrul Drulă: „O firmă, un sindicat vor neapărat să căpușeze Metrorex în liniște, în continuare”

Ministrul Transporturilor a reacționat dur într-un mesaj pe Facebook după ce reprezentanţii sindicatului USLM au coborât astăzi în subteran la Piața Unirii și au blocat calea de rulare. Cătălin Drulă spune că miza o reprezintă „afacerile oneroase” cu închirierea de spații comerciale. „O firmă, un sindicat vor neapărat să căpușeze Metrorex în liniște, în continuare. Cu legea de partea noastră nu vom da înapoi”, adaugă ministrul Transporturilor.

Postarea integrală a ministrului Cătălin Drulă:

„O acțiune ilegală dă peste cap viața unui întreg oraș

Când interese mafiote sunt amenințate, o mână de oameni se agită pentru păstrarea unor privilegii și sinecuri.

Faptul că sindicatul USLM blochează metroul bucureștean este o palmă dată întregii Românii.

Nu vorbim doar despre locuitorii Capitalei, care azi nu s-au putut deplasa cu trenurile Metrorex. Ci de toți contribuabilii care susțin prin subvenție de la bugetul național activitatea și, evident, salariile de la companie.

Oamenii onești care lucrează la metrou au venit în această dimineață să muncească în folosul călătorilor. Pentru ei am toată aprecierea.

Nu vă lăsați amăgiți: miza ocupării ilegale a unor șine de metrou nu o reprezintă binele angajaților.

Nu, miza o reprezintă afacerile oneroase cu închirierea de spații comerciale. E dincolo de orice bănuială având în vedere notificarea trimisă ieri pentru evacuarea spațiilor ocupate ilegal după expirarea contractului dintre Metrorex și firma sindicatului USLM în 2018.

O firmă, un sindicat vor neapărat să căpușeze Metrorex în liniște, în continuare.

Cu legea de partea noastră nu vom da înapoi.”

Ministrul de Interne: De ce e ilegală greva

Ministrul de Interne, Lucian Bode, într-o conferință de presă: „Legea este foarte clară: astfel de acţiuni nu pot avea loc, nici dacă au caracter spontan, în starea de alertă. Sunt reguli de protecţie sanitară care în acest moment sunt încălcate şi, în consecinţă, avem obligaţia să îi determinăm pe cei aproximativ 450 - 500 de angajaţi ai Metrorex, care sunt în acest moment în această acţiune de protest, să respecte legea. (...) Nu putem să acceptăm ca cineva să îşi bată joc de sute de mii de români”. 

Primarul Capitalei: „Bucureștenii nu pot fi prizonierii unui abuz sindicalist”

„În condițiile grevei de la metrou din această dimineață, ADITPBI prin STB a suplimentat mijloacele de transport la suprafață, astfel încât deplasarea bucureștenilor să fie cât mai puțin afectată. Sper că Metrorex și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii vor avea un dialog rapid și productiv, iar circulația cu metroul va fi reluată chiar azi. Înțeleg dacă există nemulțumiri ale angajaților de la Metrorex, dar bucureștenii nu pot fi prizonierii unui abuz sindicalist”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Primarii de la sectoarele 1, 2 și 6 reacții dure

Clotilde Armand, primar sector 1: „Șantajul Mafiei a ajuns și la metrou. Cei care blochează metroul bucureștean și se joacă cu destinele oamenilor trebuie să răspundă în fața legii. Asemenea gesturi de șantaj sunt de netolerat”.

Radu Mihaiu, primar sector 2: „Un oraș întreg suferă acum în trafic fiindcă șefii de la sindicat nu mai pot face și ei un ban necinstit de pe urma spațiilor Metrorex. Pentru ei nici nu contează siguranța călătorilor. Sau legea. Sau angajații pe care îi reprezintă. Totul pentru cașcaval. Halucinant”.

Ciprian Ciucu, primar sector 6: „Incredibil... Personajul acela de la sindicatul din Metrorex își permite să ducă o mână de oameni în "subteran" (atenție și la conotație) ca să își arate el forța și să își păstreze privilegiile. Mai mult, o face si prostește, fără revendicări și fără intenția de dialog social, cu singurul obiectiv, maximal, demisia ministrului. Ridicol și penibil. Este incredibil unde s-a ajuns, un personaj nederanjat de nimeni timp de 30 de ani este vârful unei organizații al cărei scop nu este bunăstarea angajaților ci acapararea de privilegii pentru vreo câțiva jmecheri. Hai, gata, e timpul să iesim din tranziție si sa ajungem în Europa! Instituțiile de ordine să facă ordine și metroul să își reia circulația”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mihai check icon
  Metrorex trebuie mutat în primul rând de la minister la primăria capitalei. Atunci primăria va gestiona și infrastructura și stațiile și salariile. Astfel bucureșteni vor putea controla prin vot ce se întâmplă în societatea respectivă. Firma trebuie să poată fi controlată de clienți. În caz contrar iarăși apar discuții. Ministru de la un partid, primari de al altul. Greu se va găsi o soluție.
  • Like 0
 • Ceea ce fac vajnicii sindicalisti poate fi considerat un act de terorism. Ar trebui sa-i spuna cineva tov. Radoi ca Metroul este al Statului, cel putin deocamdata si oficial, nu al unei gloate de exaltati care isi vad periclitate afacerile. Hai sa vedem acum ce parere are CCR-Tov Dorneanu-despre actiunea colegului de partid?
  • Like 3
  • @ Costel Garneata
   Ce tot invocați PSD și CCR într-o treabă netangențială ? Dacă a fost membru psd într-o vreme, gata ; asta s-a terminat demult, legea trebuie să-și spună cuvântul ! Cât privește ccr, nici atât nu aveți motive s-o invocați ! Tratați subiectul dpdv al legii și gata !
   • Like 0
  • @ Ion Filip
   Păi CCR spune dacă legea-i bună sau nebună şi asta numai după binecuvântarea PSD. Cel puţin aşa s-a întâmplat în ultimii ani. Şi să nu-mi spuneţi că toţi banii "munciţi" de Rădoi i-au intrat lui în buzunare şi nu a băgat nimic în cutia milei de la PSD.
   • Like 2
  • @ Ion Filip
   "Dacă a fost membru psd într-o vreme, gata ; asta s-a terminat demult, legea trebuie să-și spună cuvântul !"
   Gasesc cel putin amuzant acest fragment. Sa inteleg ca, per a contrario, daca mai era membru psd - legea nu mai trebuia sa isi spuna cuvantul?
   • Like 0
 • Parchetul trebuie să intre urgent în acțiune: grup organizat în vederea comiterii de infracțiuni: grevă ilegală, zădărnicirea combaterii pandemiei - ambele PENALE. Iar serviciile de informații să limpezească susținerea,organizarea, finanțarea unei asemenea acțiuni de către entități politice și / sau infracționale din românia și din afara granițelor sale.
  • Like 4
 • Sunteți furi pe rețelele de socializare dar ce faceți, concret, pentru a pune metroul în circulație.
  Sute de mii de bucureșteni merg cu metroul zilnic.
  Ce faceți???
  Jandarmii nu mai bat și gazeaza?????
  • Like 0
 • Nume check icon
  Primul test la coalitiei, dar in realitate primul test la USR pentru ca PNL nu se va baga cu siguranta, ba dimpotriva vor incerca sa obtina capital politic, mai ales anumite persoane care isi fac veacul prin Bruxelles.
  De fapt nu va fi nici macar un este USR, ci numai pentru dl Drula.
  Intrebarea este cum va reactiona? Va avea sange in instalatie si nu va ceda presiunilor sindicatului si populatiei? Va reusit sa isi alieze populatia in aceasta lupta si sa curente cangrena de la Metro din care se cumpara bandaje din banii intregii tarii? Interesant de urmarit.
  P.S. Daca iese bine din acesta confruntare dl. Drula are mari sanse sa devina un lider USR adevarat si respectat cu sanse mari in politica mare
  • Like 3
  • @ Nume
   Ministrul Drula ,ca si mai toti guvernantii din partea USR nu se implica decat ca imagine,iar actiunile directe cu implicare de raspundere personala le delega!In mod normal o actiune ilegala asa cum o declara trebuie rezolvata conform legilor ,iar ministrul Drula ar fi trebuit sa-i solicite ministrului de interne sa evacueze sabotorii unei institutii de interes public!Ce facea ministru Drula daca sindicalistii ocupau ministerul,chema politia,desi aceasta actiune nu deranja 7-800.000 de calatori zilnici cum are metroul!Dar de pagubele firmelor si cele personale cine raspunde Radoi sau Drula?Se vede cu ochiul liber ca ministrii USR nu au facut inca trecerea de la un ONG la un minister si fug de raspundere!Iar minunatul prefect care nu stie la cati locuitori se raporteaza indicele de infectare ,ce face pentru locuitorii pe care ii pastoreste?Berbeceanu ii evacua de mult pe acesti asazisi sindicalisti imbuibati!
   • Like 1


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult