Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Marseilleza, mai mult decât un cântec. Corespondență de la Paris

Seara de vineri este momentul meu preferat în saptămână, momentul în care, așezată la o micuță cafenea, respir atmosfera pariziană și zâmbesc pentru că știu că am multe, multe ore în față doar pentru mine. Era vineri seară, destul de târziu și, în mod excepțional, eram acasă după o săptămână grea, savurând liniștea. Și, de-o dată, nu a mai fost liniște. A fost șoc, mânie și dezgust. Și apoi un soi de mândrie, de sfidare.

Citesc știrile care curg pe ecranul televizorului și sunt în total dezacord cu mesajul titlurilor. Nu mă reprezintă acelea care califică atentatele drept crude, oribile, violente, sângeroase, drept un atac împotriva umanității sau un act coordonat de război; nu mă reprezintă mesajele care le descriu drept un cuțit în inima democrației și valorilor europene sau ca cel mai sângeros atac din ultimele decenii din Franța.

Nu mă reprezintă aceste mesaje pentru că, pe lângă a exprima o evidență și o reacție absolut normală a unei societăți evoluate,nu fac decât să le dea satisfacție celor care au plănuit tragedia de vineri seară. În ochii lor, toate acestea sunt măsura victoriei, triumfului lor. Nu, singurele cuvinte care pot descrie atentatul sunt josnic, rușinos si laș, o imagine exactă a celor care l-au plănuit și executat.

Da, șoc, mânie și dezgust...apoi mândrie. Simt că, deși îi plângem pe oamenii nevinovați care astăzi nu mai sunt, nu îi plângem îngenunchiați. Ne sună în urechi Marseilleza, ca în secvența aceea minunată din Casablanca, iar versurile și muzica sunt electrizante. Îi plângem cu capul sus, fiind hotărâți să rămânem noi înșine. Și, mai mult ca oricând, continuăm să credem în Libertate, Egalitate, Fraternitate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ffffffffoarte corect !ce atâtea mieunături.Parcă au descoperitără roata azi.Lumea mai si moare
    • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult