Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ministrul Sănătății: „Circulă o vorbă că vaccinul este precum botezul pentru copil. Atunci de ce să nu vaccinam copiii?”

Ministrul Sănății, Florian Bodog, anunță că numărul deceselor din cauza rujeolei a ajuns la 25 - un copil de doi ani nevaccinat, din județul Bihor.

"Avem al 25-lea caz de deces de rujeolă, de data aceasta în judeţul Bihor, din care sunt eu, din localitatea Aleşd, un copil care s-a chinuit foarte mult, care a fost internat în spital, apoi a fost externat pe proprie răspundere. Un copil care trăia acasă fără mamă, care era plecată la lucru în străinătate şi care a intrat în contact cu pacienţi bolnavi de rujeolă, un copil de doi ani nevaccinat. Asta trebuie să tragă încă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte politica de vaccinare a statului român”, a declarat, potrivit News.ro, Florian Bodog, după dezbaterea publică a proiectului Legii vaccinării.

Acesta a făcut o comparație între vaccin și botez. „Circulă o vorbă că vaccinul este precum botezul pentru copil. Atunci de ce să nu vaccinam copiii?”

În acest moment, legea vaccinării nu prevede sancțiuni pentru părinții care nu-și vaccinează copiii. 

"Sancţiuni la momentul de faţă nu există, însă prevede responsabilităţi pentru toată lumea şi eu cred că este important acest lucru, cred că trebuie să dăm un semnal de normalitate. Nu cred că lucrurile se discută la nivel de proteste în ţară sau la nivel de a fi împotriva unui fenomen, unui proces absolut normal. Şi nu cred că dezinformând lumea şi spunând că părinţii vor fi obligaţi şi vor face puşcărie pentru că nu lasă copiii să fie vaccionaţi este o chestiune serioasă”, a spus ministrul, adăugând că nimeni nu va fi pedepsit pentru că nu își vaccinează copilul, dar că crede, în același timp, că trebuie să existe niște responsabilități și că părintele ar trebui să răspundă dacă copilul păâește ceva în urma faptului că nu a fost vaccinat.

Ministrul a mai susținut că nu poţi interzice unui copil să intre în şcoală pentru că nu este vaccinat, pentru că educaţia este un drept care trebuie respectat, mai scrie News.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Exista un vechi obicei ca unui nou nascut sa i se scuipe in gura. De asemenea existau mame care mestecau hrana bebelusului. Pare barbar, se pare ca efectul era asemanator unui vaccin.
    Orice discutie despre vaccinare este inutila, ambele tabere au impresia ca au probe irefutabile. Parintii care refuza vaccinarea copiii lor ar trebui sa semneze un document care sa motiveze decizia lor. Nu sunt pentru a obliga pe cineva sa faca un lucru in care nu crede dar nici sa scape basma curata cand un copil decedeaza datorita ignorantei acestuia.
    • Like 0
  • check icon
    Dezbaterea despre vaccin e dificila. Pe de o parte avem un pericol real la adresa sanatatii publicului. Pe de alta parte avem dreptul individului de a decide ce face cu propriul corp. Minorul insa nu are autoritatea sa decida, care ii revine parintelui. Din punctul meu de vedere insa, parintii nu ar trebui sa decida in astfel de cazuri, cand vorbim de un pericol cofirmat stiintific la adresa publicului general, si a copilului. Statul ar trebui sa poata sa intervina peste autoritatea parintelui, sa-si asume responsabilitatea protejarii minorilor chiar impotriva vointei parintilor.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult