Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Ministrul Sănătății: „Circulă o vorbă că vaccinul este precum botezul pentru copil. Atunci de ce să nu vaccinam copiii?”

Ministrul Sănății, Florian Bodog, anunță că numărul deceselor din cauza rujeolei a ajuns la 25 - un copil de doi ani nevaccinat, din județul Bihor.

"Avem al 25-lea caz de deces de rujeolă, de data aceasta în judeţul Bihor, din care sunt eu, din localitatea Aleşd, un copil care s-a chinuit foarte mult, care a fost internat în spital, apoi a fost externat pe proprie răspundere. Un copil care trăia acasă fără mamă, care era plecată la lucru în străinătate şi care a intrat în contact cu pacienţi bolnavi de rujeolă, un copil de doi ani nevaccinat. Asta trebuie să tragă încă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte politica de vaccinare a statului român”, a declarat, potrivit News.ro, Florian Bodog, după dezbaterea publică a proiectului Legii vaccinării.

Acesta a făcut o comparație între vaccin și botez. „Circulă o vorbă că vaccinul este precum botezul pentru copil. Atunci de ce să nu vaccinam copiii?”

În acest moment, legea vaccinării nu prevede sancțiuni pentru părinții care nu-și vaccinează copiii. 

"Sancţiuni la momentul de faţă nu există, însă prevede responsabilităţi pentru toată lumea şi eu cred că este important acest lucru, cred că trebuie să dăm un semnal de normalitate. Nu cred că lucrurile se discută la nivel de proteste în ţară sau la nivel de a fi împotriva unui fenomen, unui proces absolut normal. Şi nu cred că dezinformând lumea şi spunând că părinţii vor fi obligaţi şi vor face puşcărie pentru că nu lasă copiii să fie vaccionaţi este o chestiune serioasă”, a spus ministrul, adăugând că nimeni nu va fi pedepsit pentru că nu își vaccinează copilul, dar că crede, în același timp, că trebuie să existe niște responsabilități și că părintele ar trebui să răspundă dacă copilul păâește ceva în urma faptului că nu a fost vaccinat.

Ministrul a mai susținut că nu poţi interzice unui copil să intre în şcoală pentru că nu este vaccinat, pentru că educaţia este un drept care trebuie respectat, mai scrie News.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Exista un vechi obicei ca unui nou nascut sa i se scuipe in gura. De asemenea existau mame care mestecau hrana bebelusului. Pare barbar, se pare ca efectul era asemanator unui vaccin.
    Orice discutie despre vaccinare este inutila, ambele tabere au impresia ca au probe irefutabile. Parintii care refuza vaccinarea copiii lor ar trebui sa semneze un document care sa motiveze decizia lor. Nu sunt pentru a obliga pe cineva sa faca un lucru in care nu crede dar nici sa scape basma curata cand un copil decedeaza datorita ignorantei acestuia.
    • Like 0
  • check icon
    Dezbaterea despre vaccin e dificila. Pe de o parte avem un pericol real la adresa sanatatii publicului. Pe de alta parte avem dreptul individului de a decide ce face cu propriul corp. Minorul insa nu are autoritatea sa decida, care ii revine parintelui. Din punctul meu de vedere insa, parintii nu ar trebui sa decida in astfel de cazuri, cand vorbim de un pericol cofirmat stiintific la adresa publicului general, si a copilului. Statul ar trebui sa poata sa intervina peste autoritatea parintelui, sa-si asume responsabilitatea protejarii minorilor chiar impotriva vointei parintilor.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult