Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Multimilionarul care a cumpărat Brexitul

Multimilionarul anti-UE Arron Banks, care a susținut că a donat un milion de lire sterline formațiunii UKIP și a cheltuit 7,5 milioane de lire sterline în campania Leave, intenționează să creeze o nouă mișcare de dreapta care s-ar putea transforma în cele din urmă într-un partid politic, potrivit Business Insider.

Omul de afaceri este prieten cu Trump, îl urăște pe Cameron și îl admiră pe Putin, îl descrie New Statesman

Banks, care a fost co-fondator al grupului pro-Brexit Leave, a realizat un sondaj printre susținători ai grupului pentru a afla dacă ar fi interesați să participe la o nouă mișcare politică. Aproape jumătate din cei intervievați și-au exprimat interesul.

„Feedback-ul a fost foarte bun", a declarat Banks pentru The Times.

Arron Banks deține în prezent, printre altele, pachetul majoritar la Conister Bank pe Insula Man, precum și mai multe companii de asigurare, dintre care unele cu sediul pe aceeași insulă sau în alte două paradisuri fiscale off-shore: Gibraltar și Insulele Virgine Britanice.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Belcin check icon
    Multimilionarul ..este un personaj asemanator ...celor care au facut bani???fara sa depuna efort...nu cred ca educatia acestui personaj reprezinta ceva intr-o lume civilizata..iar votantii???doar nu credeti ca votantii lor sunt mai destepti decat votantii nostrii...doar "circumstantele"..lire ..sau ulei..oua...branza,olta de noapte..ca stam cam prost cu "canalizarea".....
    • Like 1
  • check icon
    tehnic vorbind nu este ceva nou ! chestiunea incepe undeva prin 1920 cu inceperea finantarii partidul comunist francez (astazi subventiile rusiei se indreapta catre Gauche démocrate et républicaine, GDR) si trece prin marea fraiereala a rusilor din 2012 privind finantarea iesirii din zona euro a italiei si greciei. cu o participare de numai 2% la gdp-ul comunitar, grecia, la fel ca portugalia, preprezinta practic 1/2 din gdp-ul zonei metropolitane paris :), sau de 200 de ori (!) mai putin ca gdp-ul germaniei.
    • Like 0
    • @
      check icon
      Dacă ai face efortul să scrii în limba română sau măcar mai succint, mai clar, poate reușim să și pricepem ceva din profunzimea gîndurilor dv., să ne adăpăm din înțelepciunea dv.
      • Like 1
  • Democraţie perfectă dacă rezultatul alegerilor depinde de banii investiţi ! Camkaku găleţi,ulei ,zahăr .
    • Like 0
  • check icon
    Da, textul confirmă zvonul, care circulă de vreo 2-3 luni, că UKIP reprezintă interesele Moscovei, iar Brexit face jocul Kremlinului. Bine că a aflat și republica.ro acest lucru, ba chiar îl și scrie, negru pe alb. Felicitări, ați primit un layk de la mine.
    • Like 1
    • @
      Nicu check icon
      „Brexit face jocul Kremlinului”. Rezultă că și Boris Johnson, leader principal al Brexit, face jocul Kremlinului. Adică Boris Johnson, actualul ministru de externe al Marii Britanii, face jocul Kremlinului. Absurd! În altă ordine de idei, trebuie un minim efort de înțelegere a istoriei curentului anti-UE din Marea Britanie ca să poți emite o părere cât de cât avizată în domeniu. Cauzele contextuale sunt foarte complexe și țin exclusiv de politica internă (de exemplu imigrație, NHS, măsuri luate de conservatori pentru reducerea deficitului bugetar) iar consecințele părăsirii UE pentru regat și pentru Europa sunt incalculabile și neprevăzute. Rusia câștigă prin greșeala neprovocată a adversarului...c' așa-i în tenis, cum zicea odată Toma Caragiu.
      • Like 0
    • @ Nicu
      check icon
      Eo, nu sîntem nici chiar așa de ignoranți, Nicule, mai știm și noi cum e cu UK și cu Brexit, și cu d-nii Boris și Nigel. Eu nu cred că UK va părăsi, de fapt, U.E., Cameron i-a băgat în acest dead-end ca să-i fiarbă un pic. Consecințele ieșirii sînt însă cît se poate de clare și se și văd: lira sterlină a picat destul de rapid de la 0,73 euro la BP la 0,90-0,91 și, nu am mare dubiu, va mai pica. Mai cred (vom vedea), că UK nu va activa #50, dacă o va face, jocul devine într-adevăr interesant, deoarece Scoția va ieși din UK, posibil și Irlanda de Nord.
      • Like 0
    • @ Nicu
      Nu, nu inseamna ca Boris Johnson urmeaza directivele Moscovei. Inseamna doar ca Boris Johnson si-a urmat propriul interes. Din cate am tot citit la vremea repectiva dorea sa devina un rival pt Cameron, dar nu si ca UK-ul sa iasa din UE. Bluff-ul insa s-a ingrosat si englezii au vrut sa iasa. Toata povestea cu Brexitul e un fiasco plin de minciuni si interese personala(nu nationale).
      • Like 1
    • @ Marcel Pirosca
      check icon
      A fost un gambling al lui Cameron, căruia i-a reușit referendumul cu Scoția și, cu încă unul reușit, intra în istorie. A pornit la drum de la premisa greșită că, dacă sondajele de opinie indicau un ușor avans pro-EU (sub 2 procente) vor rămîne așa sau vor mai crește în favoare pro-EU. Cu 2 săptămîni înainte de vot, situația s-a inversat: nu mai era 51–52% pro-EU., era 51–52% pro Brexit. Campania foarte agresivă pro Brexit reușise să mute 2 procente dincolo. Surpriză, au strigat jurnaliștii superficiali! Deloc: trebuie să fii prost să echivalezi un sondaj cu un vot real; și, mai grav, să nu ții seama că 1–2% în jurul lui 50% nu înseamnă mare lucru, este marja uzuală de eroare. Sondajele au fost profesionist făcute. Putea fi, într-adevăr, 51 % pro-EU, după cum putea fi 51% pro-Brexit, ambele rezultate ar fi fost la fel de posibile și la fel de previzibile, atît timp cît toate sondajele de opinie indicau un vot foarte strîns în jurul lui 50 %. UK face (încă) parte din G 7, se va descurca într-un fel. Nu cred că UK va ieși din EU, ei ar vrea un soi de negociere, cum făcuse Cameron, și să nu fie de iure membri ai UE, dar să aibă toate avantajele ca și cum ar fi. Dat fiind că UK nu este nici România, nici Estonia, nici Ungaria, este posibil să obțină asemenea concesii, deși nu cred. Liderii europeni au fost cît se poate de iritați de comportamentul britanicilor. Am citit recent istoria aderării UK la U.E. (mă rog, nu se chema așa), a fost refuzată de 2 ori pe vremea lui de Gaulle, a intrat după ce de Gaulle nu mai trăia. Știa bătrînul ce știa, știa că perfidul Albion a fost, este și va fi mereu perfid, doar a stat între ei 5 ani.
      • Like 1
    • @
      Nicu check icon
      Cine sunt acei „noi” în numele căror vorbiți? Oricum, se pare că dvs. (plural) le știți pe toate. Știți care au fost intențiile lui Cameron, cunoașteți cu claritate consecințele Brexit, știți că va cădea lira (ar fi minunat să știți și când se va opri din cădere, când va începe să crească și când va cădea din nou. Valutele cresc și scad mereu. E în natura lor să facă asta. E common knowledge). Vă exprimați credința (bănuiesc, bazată pe cunoștințe pe care nu le puteți împărtăși aici) că nu va fi activat Articolul 50, preziceți ieșirea Scoției din UK și, posibil, a Irlandei de Nord. Pane Rumburak, dvs. veniți din viitor, domnule. Acolo, în viitorul din care veniți, sălășluiți mai mulți în același eu?
      • Like 0
    • @ Nicu
      check icon
      Nu știu dacă va mai cădea lira, știu că a căzut deja de la 0,73 la 0,91 și anticipez, asemeni multor altora, că va mai cădea. Nu va mai cădea? Foarte bine. Cît despre Scoția, așa zice d-na Nicoleta Sturion, că va face referendum și că Scoția va rămîne în U.E. Care e scopul mesajului dv., de fapt? Nu m-am prins. Știți, stimate domn, am momente de pauze mentale cînd citesc banalități prețioase. Mă ajutați?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult