Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

N-a pierdut Azarenka, a bătut-o Irina!

Înjurători ai Simonei, nu vă bucurați: n-a câștigat primul meci la Roma pentru că nu a ținut neapărat să-l câștige.

Atitudinea ei în întâlnirea cu Daria Gavrilova a fost: „Joc fără să mă întrebuințez la maximum și dacă nu pierd, e bine, dacă da, asta e”. Departe de concentrarea și voința de a învinge din finala madrilenă cu Cibulková (cu care seamănă bine Gavrilova!), i-am numărat Simonei în primul set pierdut nu mai puțin de 16 greșeli neforțate, în vreme ce cu Stosur, de pildă, făcuse 6 în tot meciul – pe urmă, n-am mai numărat...

De partea cealaltă, Gavrilova, jucătoarea-scai, capabilă să se agațe și să retrimită un număr mare de mingi ca și pierdute, s-a mobilizat simțind că-i rost să mai treacă un tur, cu victorie la Halep, a alergat din răsputeri, a țipat, a râs singură. Au fost destule momente în care Simona putea să întoarcă rezultatul, dar cred că se gândea la Roland Garros, marele țel, nu la a se mai consuma în turneul la care Ilie Năstase tocmai a declarat că el nici nu se ducea, prefera să se antreneze pentru Paris...

Irina, în schimb, a jucat tenis de tenis. Compactă, hotărâtă, fără să dea vreun semn de „respect” pentru Azarenka, numărul 5 mondial, a intrat „la bătaie” cu bombardiera bielorusă. Am văzut sumedenie de schimburi iuți și dure, ca de karate, Irina lăsând-o pe Vica „în ghete”, cu o ultimă torpilă imparabilă.

A servit excelent, 7 ași, față de 2 ai Azarenkăi, 2 duble greșeli, Azarenka 6, câștigând 80% dintre punctele jucate cu primul serviciu. Iar serviciul 2, cu kick înalt pe rever, a fost mereu deranjant.

Totuși, trebuie spus că dubla campioană de la Indian Wells și Miami a părut insuficient adaptată jocului pe zgură. De multe ori a trimis o lovitură tare, care, pe hard, probabil ar fi fost câștigătoare, a lăsat garda jos și a primit de la Irina, pe zgura lentă a Romei, o contră în plină figură.

În plus, văzând că scorul se adună la outsidera Begu, Azarenka s-a enervat și a forțat, cu aroganță de mare campioană, făcând mai multe greșeli decât mingi excepționale.

Pe scurt însă, n-am nicio ezitare să afirm că n-a pierdut Victoria Azarenka – a bătut-o în luptă dreaptă Irina Camelia Begu, care capătă din ce în ce mai mult „față” de Top 20 și mai sus.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult