Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cea mai frumoasă privire a unei femei

Cea mai frumoasă privire a unei femei, din câte am văzut în viața mea: Simona, desprinzându-se la 4-2 în setul 2, cu pumnul strâns, dar mișcat lent, ochii reci, calmi, trimițând raze laser albastre până în creierul ferocei Dominika Cibulková , cu mesajul: oricât te-ai zbate, o să te dau pe spate.

Privirea asta, privirea Mangustei, n-am mai văzut-o din setul decisiv cu Azarenka, în sferturile US Open 2015.

Simona a câștigat la Madrid al doilea titlu mare al carierei, alături de Indian Wells, dar cred că mai important e felul în care l-a câștigat.

În sfârșit, Simona a schimbat. A ieșit din planul A, jocul de regularitate, stânga-dreapta, „țăcăneala superioară” cu care aștepta greșeala adversarei și a intrat cu totul în planul B, defensivă agresivă.

Mă așteptam ca în meciul cu scunda Cibulková (1,61 m) Simona s-o deranjeze înălțându-i mingi cu spin deasupra umerilor. A recurs și la asta, uneori, cu succes, dar modul principal de a face punct a fost atacul, dând drumul la braț și lovind mingea în plin.

Cum a găsit puțin loc de întors, Simona a schimbat prima direcția loviturii, a deschis terenul cu unghiuri, a făcut pasul în față și a lovit decisiv. La începutul setului 2, slovaca sălbatică, „bomba blondă” a avut o privire buimacă văzând că Simona „se ia în gură cu ea”: „Ce-i asta, intră în jocul în care eu sunt tare și mă bate?!”.

A mai destrămat-o psihic cu ceva Simona, cu recuperări de mingi „imposibile”, ca și pierdute. Chiar dacă Cibulková a câștigat până la urmă punctul, gândul că trebuie mereu să mai dea încă o dată în minge pentru asta sapă în creier.

Exemplul maxim: Dominika pune bine un stop cu reverul în lung de linie, Simona aleargă, ajunge și trimite în cros. Dominika anticipează, fuge și agață mingea cu dreapta aruncând-o în 80% din teren rămas liber. Simona vine înapoi de la fileu, parcă zboară 5 metri și, cu spatele la plasă, îi retrimite mingea la mână Dominikăi. Slovaca e atât de uluită de sprintul Simonei, încât lovește afară 2-3 m...

Și, în sfârșit, sau poate, în început, serviciul. Simona nu a mai servit atât de bine de la meciul din 2014, de la Singapore, câștigat cu 6-2, 6-0 la Serena Williams. Practic, Cibulková nu i-a văzut al doilea serviciu, iar ultimul punct al meciului a fost un as!

Ce să mai spun? Dacă nu va renunța la acest stil de a juca, indiferent cu ce adversară și cât e scorul, dacă își păstrează psihicul echilibrat, de killeriță calmă, pe care îl are acum, cu Darren Cahill alături putem spera chiar și la un Roland Garros.

Împreună cu Rohan Bopanna, Florin Mergea a câștigat în fața puternicilor Dodig și Melo, după un meci uriaș, cu sufletul la gură, 12-10 în maxi tie-break.

Deci, mâine, după finala cu Horia Tecău și Julien Rojer, încă un român va fi campeon la Madrid 2016, de departe cel mai bun turneu din istoria tenisului românesc!

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dincolo de frumusetile pe care, evident, Simona ni le daruieste, titlul articolului mi-a mai aratat cat de curioasa pot deveni(!), in anumite situatii ....:)) ;)
  • Like 0
 • Nu sunt carcotas de serviciu, titlul de la Madrid e important (Premier Mandatory sunt cele mai mari turnee dupa Grand Slam), dar in afara Timeei Bacsinszky (si aia, saraca, intr-o forma mizerabila), Halep n-a intalnit pe traseu nici o alta jucatoare din top 20, asa ca as lasa-o putin mai moale cu revigorarea psihicului ei pana vom vedea cat o va tine cand va da de adversare adevarate. Pana atunci putem marca un singur plus in ce o priveste; a reinvatat sa castige in fata jucatoarelor mai prost clasate decat ea. Sunt al naibii de curios daca o vor mai tine curelele sa joace la fel de curajos cu alde Serena, Muguruza sau Azarenka.
  • Like 1
 • Nu contest faptul ca Simona este o buna jucatoare dar am senzatia ca nu-mi place Simona omul....
  • Like 0
  • @ Irina Boldea
   nobody check icon
   Buna jucatoare este Sorana, este Patricia, este Monica, este Alexandra, este Irina, poate chiar si Andreea Mitu. Simona este jucatoare de elita, e din alta ligă faţă de cele enumerate mai sus. In ceea ce priveste "omul Simona", cum ai decis ca nu-ti place? Ti-a dat o palma cand i-ai cerut un autograf? Sau ce ti-a facut?
   • Like 2
  • @ nobody
   check icon
   Chiar contează cum a decis?
   • Like 0
 • IM check icon
  @Pandrei
  Ma plasez in afara triunghiului de care vorbiți.
  Jucător de calibru, pentru mine, este cel care câștiga constant cu adversari mai bine si mai prost clasați decât el, cel care se menține in aprox aceeași zona a clasamentului cat mai mult timp (top 10-20). Performanta izolata a lui Vesely de a-l fi învins pe Djokovic nu face din el automat un jucător redutabil sau de calibru. Cred ca in sportul de performanta constanta e esențială. Si puterea de a reveni la același nivel după o cădere.
  Comentariul meu nu se referea atât la performanta Simoniei (pe care am privit-o ca pe ceva normal fiind ea singura jucătoare din top10 rămasă in joc (( cu excepția Timeei Baconski, pe care a si eliminat-o). M-am referit mai mult la stilistica textului semnat de CTP. Șocanta, ca mai totdeauna.
  • Like 0
 • IM check icon
  @Pandrei
  Ma plasez in afara triunghiului de care vorbiți.
  Jucător de calibru, pentru mine, este cel care câștiga constant cu adversari mai bine si mai prost clasați decât el, cel care se menține in aprox aceeași zona a clasamentului cat mai mult timp (top 10-20). Performanta izolata a lui Vesely de a-l fi învins pe Djokovic nu face din el automat un jucător redutabil sau de calibru. Cred ca in sportul de performanta constanta e esențială. Si puterea de a reveni la același nivel după o cădere.
  Comentariul meu nu se referea atât la performanta Simoniei (pe care am privit-o ca pe ceva normal fiind ea singura jucătoare din top10 rămasă in joc (( cu excepția Timeei Baconski, pe care a si eliminat-o). M-am referit mai mult la stilistica textului semnat de CTP. Șocanta, ca mai totdeauna.
  • Like 1
  • @ IM
   IM check icon
   Regret greșelile din text. A se citi : performanta Simonei (nu Simoniei, care e cu totul altceva) si Timea Bacinski ( nu Baconski, care e cu totul altcineva).
   • Like 0
  • @ IM
   Pandrei check icon
   Cu atât mai mult cu cât sunteţi în afara domeniului, v-aş ruga să-mi acordaţi credit şi să aveţi în vedere următoarele: probabil, sunt zeci de milioane de jucători legitimaţi la cluburi de tenis în întreaga lume, care luptă zilnic pentru un punct ATP - unul singur! căci e al naibii de greu să câştigi un punct ATP şi să intri în ierarhie. Top 500 ATP e deja performanţă! Vă asigur că toţi, absolut toţi jucătorii din top 100 sunt superjucători, sunt super-redutabili şi de super-calibru şi a fi în top 100 ani de zile e o super-performanţă constantă! Nu mai vorbesc de top 50, top 10, top 5 şi numărul 1. E o meserie în sine. Un doctor care operează apendicite e de calibru? Ce trebuie să facă doctorul ăla ca să fie de calibru? Şi dacă operează după aia pe creier, o numărăm performanţă izolată? Sau despre un tehnician care montează aragaze, sau un profesor, sau un economist, vă daţi tot aşa de uşor cu părerea? Tot ce vreau să vă spun e că prea uşor emitem nişte afirmaţii şi punem nişte etichete des uzitate, din păcate, acolo unde nu ne pricepem. Că şi dacă Cibulkova ar veni la dvs. în birou, oriunde aţi lucra, şi ar zice că aveţi performanţe izolate faţă de colegul dvs, care e de calibru, aţi avea tot dreptul să o băgaţi în aia a măsii :)))
   • Like 1
  • @ IM
   nobody check icon
   Sigur ca da, multa lume a reusit performanta "izolata" de a-l invinge pe Novak din greseala. Tu chiar vorbesti serios? :) Stii ca infrangerile lui Novak pe 2015 + 2016 se pot numara fix pe degetele de la o mana? Chiar iti imaginezi ca omul asta poate fi invins din greseala?
   • Like 1
  • @ Pandrei
   IM check icon
   Mi-ați explicat foarte bine cum e când privești doar ca spectator si cum e sa știi cum merg lucrurile din interior. Îmi dau seama cat e de grea viața de sportiv profesionist. Sa știți ca le admir efortul si abnegația. Mai greșim si noi, nespecialistii. Ne lăsam înșelați de faptul ca jucătorii par sa facă totul ușor pe teren.
   • Like 1
  • @ IM
   Pandrei check icon
   Daţi-mi voie să vă ofer şi o altă perspectivă: sistemul educaţional. Luăm un elev talentat, pasionat, bun, cum doriţi, la desen/muzică/lucru manual, altul la sport şi altul la matematică. Acesta din urmă va lua 10 la matematică dar şi 10 la sport şi desen şi muzică, pentru că e bun la matematică şi să nu i se strice media. Ceilalţi doi se vor chinui la toate materiile şi mai mult, în ochii celorlalţi nu vor conta pentru că elevii şi, de multe ori, profesorii vor avea şi vor rămâne cu ideea că a desena, a cânta sau a face sport e uşor, toată lumea poate să facă, pe când, ia uite ce greu e să înveţi matematică sau fizică sau chimie. Şi peste ani şi ani, noi - ingineri, economişti, doctori etc - ajungem să spunem că aşa pot să cânt şi eu sau că ce-i cu porcăria asta de tablou, eu pot să desenez mai bine sau ia uite-i şi pe aştia de la cine au luat bătaie (la fotbal, tenis, handbal etc.), fără să avem nici în clin, nici în mânecă cu profesia sau îndeletnicirea respectivă. Bineînţeles, excepţiile confirmă regula! :) Bravo fetelor de la handbal, bravo fetelor şi băieţilor de la tenis, bravo tuturor care-şi văd de treabă!
   • Like 0
  • @ nobody
   IM check icon
   Nu am spus ca Novak a fost învins din greșeală. Am spus numai ca aceea a fost o victorie izolata. Chiar nu cred ca, daca ar mai juca acum cu Nole, Vessely ar mai câștiga. In ziua respectiva, Nole a jucat mai prost iar Vessely mai bine. Se mai întâmpla. Chiar nu vad cu ce am greșit.
   • Like 0
  • @ IM
   nobody check icon
   Pai la cate infrangeri are Novak (vreo 5, din 2015 pana acum + o retragere cu Lopez), orice victorie pare izolata.
   • Like 0
  • @ Pandrei
   IM check icon
   Da, aveți perfecta dreptate. Pentru fiecare din activitățile enumerate de dvs. îți trebuie un tip special de inteligenta si abilitați diferite. E o mare greșeală ca, in școală, copiii talentați la sport sau arte nu sunt valorizați la fel ca cei talentați la științe. Cred ca asta vine din vremea Cântării României si a Daciadei când eram obligați sa facem arta si sport ca amatori, indiferent ca ne pricepeam sau nu. Mai e si faptul ca sportul de performanta ni se oferă ca entertainment si, vrând - nevrand, fiecare își face o părere, se implica cum poate.
   • Like 0
  • @ IM
   Pandrei check icon
   Exact, entertainment şi cancan. Toate bune!
   • Like 0
 • Criticile celor care se pricep la tenis i-au prins bine Simonei. A început să corecteze şi rezultatele încep să apară. Este foarte important că şi-a propus să progreseze. Bravo!
  • Like 1
  • @ Constantin
   nobody check icon
   Haha, asta-i de-a dreptul genial :) Pai frate, daca aia se pricep la tenis, de ce Simona este in top 10 si aia priceputi nu sunt nici in top un milion?
   • Like 0
 • Criticile celor care se pricep la tenis i-au prins bine Simonei. A început să corecteze şi rezultatele încep să apară. Este foarte important că şi-a propus să progreseze. Bravo!
  • Like 0
 • Sigur, noi (românii) aşteptăm perfecţiunea de la cei pe care-i definim ca şi eroi şi pe care automat ni-i facem modele, cu toate că şi ei sunt doar oameni. Oameni care au sacrificat timp (Simona s-a pregătit din copilărie pentru ceea ce este acum), efort fizic şi, nu în ultimul rând, bani. Deşi în ultima perioadă, cea a declinului Simonei, sentimentele mele au fost de speranţă amestecate cu ciudă (recunosc, ultimul ingredient era mai abundent), la meciurile din semifinala, respectiv finala de la Madrid, am simţit că punctele pe care le-a pierdut Simona nu ar fi putut fi recuperate de nici o altă jucătoare mai bine cotată. A jucat impecabil sau, mai bine zis, ireproşabil. Am observat şi eu schimbarea în jocul ei, schimbare care mi-a arătat o jucătoare care a "sărit" pe o altă orbită, superioară celei dinainte. Văd o maturizare inteligentă a performanţei Simonei. Văd un stil nou de joc din partea ei, care-mi place enorm, chiar daca nu-i iese întotdeauna. Faptul că a renunţat la mingile "politicoase" trimise pe centru, la îndemâna adversarei, faptul că îndrăzneşte mai mult şi, culmea, are exact resursele potrivite pentru acest nou stil în rezervorul ei de campioană, faptul că îşi doreşte victoria fără să se simtă vinovată pentru aceasta, mi-a reaprins pasiunea faţă de jocul ei. Dacă va rămâne pe acestă orbită, Simona ne va face din nou să stăm cu sufletul la gură, oridecâte ori evoluează în teren. Hai Simona!
  • Like 0
 • Excelent - de astă-dată !!!... - comentariul scris de Cristian Tudor Popescu. La nivelul standardului demonstrat, acum, din nou, de Simona Halep. .........Care şi-a re-cucerit zâmbetul, Bucuria Jocului, plăcerea debordantă de a demonstra că încă trăieşte, e vie, Invincibilă !!!!... Felicitpări amândurora. Şi noi succese, în aiastă vară skierbintteeee ....
  • Like 0
 • în ziua de azi este foarte important sa stii sa traiesti clipa
  • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult