Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Năstase și Țiriac – învinși de România. SiMonica – victorioasă în America

„Să mi le șteargă! Să nu se mai spună că am jucat tenis pentru România. Nu mai vreau! Mâine mă duc la Federația Internațională, ca să-mi șteargă toate victoriile pentru România!”.

În stilul lui inconfundabil, Ilie e supărat rău. Și are dreptate să fie, chiar dacă România înseamnă indolența și incompetența conducerii ei.

O rușine națională: Arena Centrală din Parcul cu Platani, locul atâtor bătălii de legendă ale tenisului românesc, în frunte cu Ilie Năstase și Ion Țiriac, a ajuns să arate ca un grajd dezafectat. Vopsea scrijelită, scaune prăpădite, ziduri crăpate, faianță spartă, wc de autogară în paragină. Structura de rezistență e „coaptă” – în caz de cutremur sau incendiu, s-ar număra morții mai rău decât la Colectiv. De decenii, nu vrea nimeni să se ocupe de renovarea Bătrânei.

Banca Națională, proprietarul, are bani, slavă Domnului, dar zice că n-are dreptul să facă vreo investiție.

Guvernul Ponta voia să-și treacă baza sportivă în proprietate, dar nu în beneficiul tenisului românesc, ci ca să facă o „locație” de protocol, exclusivistă, din ea.

Guvernului Cioloș puțin îi pasă că Ion Țiriac vrea să vândă Turneul ATP Bucharest Open, cel mai important eveniment sportiv internațional anual din România, care se desfășoară neîntrerupt de 20 de ani, aducând la București mari jucători, pe care altfel nu-i putem vedea decât la televizor, și mii de iubitori ai tenisului în tribune și pe aleile dintre platani.

Reacția lui Ion Țiriac este și ea îndreptățită: în aprilie, turneul se va desfășura pe terenurile secundare, cu un „Central” improvizat din schele, prin dezafectarea terenului 3; nu vor încăpea decât 2.500 de spectatori, iar jucătorii din Top 20, firesc, nu mai vin ca altădată.

Ar mai fi o soluție: dacă Guvenul și BNR nu vor să facă nimic pentru sport, pentru tenisul din România, să scoată Arena la vânzare – s-o găsi un investitor privat, care să facă din ea ce merită și să ne adunăm din nou, la anul, suporterii lui Năstase, Țiriac, Simona Halep, Monica Niculescu, Andrei Pavel, Horia Tecău, Florin Mergea în căușul ei primitor, unde suntem fericiți.

Cu aproape 20 de ani în umă, când Adrian Năstase, prim-ministru, năvălea împreună cu suita în lojă, în timpul desfășurării punctului, făcându-i pe Berasategui și Furlan să se oprească stupefiați, în fluierăturile publicului, în fața măgăriei unice în lume, credeam că nu se poate ceva mai rău pentru Arenă. Domnul prim-ministru Cioloș ține să-mi demonstreze că se poate.

P.S.

Fără ajutorul Guvernului României, Simona Halep și Monica Niculescu au câștigat azi-noapte la Indian Wells. Monica a avut de luptat cu o adversară dificilă, britanica Heather Watson, pe care, cu binecunoscuta-i dârzenie, a depășit-o în 3 seturi, 6-4, 2-6, 6-2. Americanca Vania King n-a putut face față (1-6, 1-6) jocului Simonei, care arată bine, agresiv, cu ritm susținut, deplasare în teren la maximum, serviciu sigur și reverul lung de linie „ca pe vremuri”.

În turul următor, două „pietre tari”, Agnieszka Radwańska pentru Monica și Ekaterina Makarova pentru Simona.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult