„Să mi le șteargă! Să nu se mai spună că am jucat tenis pentru România. Nu mai vreau! Mâine mă duc la Federația Internațională, ca să-mi șteargă toate victoriile pentru România!”.
În stilul lui inconfundabil, Ilie e supărat rău. Și are dreptate să fie, chiar dacă România înseamnă indolența și incompetența conducerii ei.
O rușine națională: Arena Centrală din Parcul cu Platani, locul atâtor bătălii de legendă ale tenisului românesc, în frunte cu Ilie Năstase și Ion Țiriac, a ajuns să arate ca un grajd dezafectat. Vopsea scrijelită, scaune prăpădite, ziduri crăpate, faianță spartă, wc de autogară în paragină. Structura de rezistență e „coaptă” – în caz de cutremur sau incendiu, s-ar număra morții mai rău decât la Colectiv. De decenii, nu vrea nimeni să se ocupe de renovarea Bătrânei.
Banca Națională, proprietarul, are bani, slavă Domnului, dar zice că n-are dreptul să facă vreo investiție.
Guvernul Ponta voia să-și treacă baza sportivă în proprietate, dar nu în beneficiul tenisului românesc, ci ca să facă o „locație” de protocol, exclusivistă, din ea.
Guvernului Cioloș puțin îi pasă că Ion Țiriac vrea să vândă Turneul ATP Bucharest Open, cel mai important eveniment sportiv internațional anual din România, care se desfășoară neîntrerupt de 20 de ani, aducând la București mari jucători, pe care altfel nu-i putem vedea decât la televizor, și mii de iubitori ai tenisului în tribune și pe aleile dintre platani.
Reacția lui Ion Țiriac este și ea îndreptățită: în aprilie, turneul se va desfășura pe terenurile secundare, cu un „Central” improvizat din schele, prin dezafectarea terenului 3; nu vor încăpea decât 2.500 de spectatori, iar jucătorii din Top 20, firesc, nu mai vin ca altădată.
Ar mai fi o soluție: dacă Guvenul și BNR nu vor să facă nimic pentru sport, pentru tenisul din România, să scoată Arena la vânzare – s-o găsi un investitor privat, care să facă din ea ce merită și să ne adunăm din nou, la anul, suporterii lui Năstase, Țiriac, Simona Halep, Monica Niculescu, Andrei Pavel, Horia Tecău, Florin Mergea în căușul ei primitor, unde suntem fericiți.
Cu aproape 20 de ani în umă, când Adrian Năstase, prim-ministru, năvălea împreună cu suita în lojă, în timpul desfășurării punctului, făcându-i pe Berasategui și Furlan să se oprească stupefiați, în fluierăturile publicului, în fața măgăriei unice în lume, credeam că nu se poate ceva mai rău pentru Arenă. Domnul prim-ministru Cioloș ține să-mi demonstreze că se poate.
P.S.
Fără ajutorul Guvernului României, Simona Halep și Monica Niculescu au câștigat azi-noapte la Indian Wells. Monica a avut de luptat cu o adversară dificilă, britanica Heather Watson, pe care, cu binecunoscuta-i dârzenie, a depășit-o în 3 seturi, 6-4, 2-6, 6-2. Americanca Vania King n-a putut face față (1-6, 1-6) jocului Simonei, care arată bine, agresiv, cu ritm susținut, deplasare în teren la maximum, serviciu sigur și reverul lung de linie „ca pe vremuri”.
În turul următor, două „pietre tari”, Agnieszka Radwańska pentru Monica și Ekaterina Makarova pentru Simona.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Se incearca preluarea arenei de catre RAPPS de circa 2 ani de zile, daca castiga Ponta alegerile deja era la RAPPS
Vorba targului zice ca RAPPS-ul o lua pentru Tiriac si bineinteles pentru Nastase, care e senator PSD, adica de-al lui Ponta
Daca tot trebuia cedata arena catre RAPPS, atunci de ce sa faca BNR-ul investitii, avea voie ?
Nu cumva baietii astia doi sunt suparati ca nu s-a facut preluarea pana acum (indirect in beneficiul lor) ?
As fi insa curios sa stiu daca terenurile de la Wimbledon sau Indian Wells sau altele asemenea, unde se desfasoara turnee renumite, sunt in proprietatea tarilor respective sau sunt administrate de entitati comerciale care fac eventual si profit cu ocazia acestor evenimente si eventual din inchirieri. Cred ca aceasta informatie ar putea sa dea un eventual raspuns la intrebarea: cine ar trebui sa se ocupe de complexul in cauza? Statul, o entitate privata sau un ONG? Cred ca ar putea sa se aplice si la noi o solutie similara cu cea din alte tari.
Nu am vazut discutata problema banilor in articol sau in vreun comentariu. Nu a celor necesari amenajarii ci a sumelor pentru premii. Din ce vad la emisiunile despre sport, aproape totul se reduce in final la bani, adica la sumele oferite ca premiu. Cu atatea turnee organizate in toata lumea, cred ca marii jucatori le aleg pe cele mai bine premiate ca prima optiune. Si acelea devin faimoase si profitabile prin participarea sportivilor de top. Cred ca de acolo se castiga si cele mai multe puncte ATP.
Intreb acum: cu un complex de terenuri amenajat perfect, vor fi disponibili suficienti bani pentru premii si vor fi suficiente puncte ATP de castigat si va fi suficient brand-ul Tiriac-Nastase pentru a face din acest turneu unul la fel de faimos ca cele din circuitul de grand slam?
Mai incerc sa aflu: cine a asigurat banii pentru premiile acordate pana acum la turneele anterioare? Mai poate fi sustinut acest efort financiar? Castigul de imagine national ca urmare a desfasurarii unui turneu de tenis justifica alocarea resurselor financiare necesare?
Faptul ca s-a ajuns la aceasta declaratie ma face sa presupun ca socotelile dau rezultate negative pentru ca altfel cred ca domnul Tiriac ar fi gasit modalitatea prin care sa ia in administrare complexul sportiv si sa il transforme intr-un succes cum a reusit si in alte cazuri. Avand in vedere ca nu o face ma face sa cred ca a ajuns la concluzia ca nu merita investitia. Pot sa imi imaginez altceva avand in vedere declaratia?
Pot doar sa sper ca cineva din guvern va considera ca aceasta cheltuiala ar putea sa fie inclusa in efortul de promovare nationala asa cum se platesc participari la diferite manifestari internationale, standuri romanesti, etc. Asa ar ramane banii acasa, la vedere.
Simt insa o parere de rau vazand ca dumnealui nu considera ca acel complex merita un sacrificiu din partea sa, ca "patron spiritual" al locului in care numele ii este afisat la cel mai inalt nivel. Nu pot sa fac aprecieri de sume dar cred ca avand in vedere averea pe care o are conform diferitelor clasamente, efortul de reabilitare a acelor terenuri, chiar si ca sponsorizare pentru statul roman, nu l-ar afecta semnificativ. As zice ca atunci cand crezi intr-o idee, sacrifici ceva pentru a o pune in practica sau a o pastra vie.
Sunt curios ce face statul american pentru Serena și cel Spaniol pentru Rafa.
Asta e republica.ro, nu Sportul popular, tovarășe!