Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Năstase și Țiriac – învinși de România. SiMonica – victorioasă în America

„Să mi le șteargă! Să nu se mai spună că am jucat tenis pentru România. Nu mai vreau! Mâine mă duc la Federația Internațională, ca să-mi șteargă toate victoriile pentru România!”.

În stilul lui inconfundabil, Ilie e supărat rău. Și are dreptate să fie, chiar dacă România înseamnă indolența și incompetența conducerii ei.

O rușine națională: Arena Centrală din Parcul cu Platani, locul atâtor bătălii de legendă ale tenisului românesc, în frunte cu Ilie Năstase și Ion Țiriac, a ajuns să arate ca un grajd dezafectat. Vopsea scrijelită, scaune prăpădite, ziduri crăpate, faianță spartă, wc de autogară în paragină. Structura de rezistență e „coaptă” – în caz de cutremur sau incendiu, s-ar număra morții mai rău decât la Colectiv. De decenii, nu vrea nimeni să se ocupe de renovarea Bătrânei.

Banca Națională, proprietarul, are bani, slavă Domnului, dar zice că n-are dreptul să facă vreo investiție.

Guvernul Ponta voia să-și treacă baza sportivă în proprietate, dar nu în beneficiul tenisului românesc, ci ca să facă o „locație” de protocol, exclusivistă, din ea.

Guvernului Cioloș puțin îi pasă că Ion Țiriac vrea să vândă Turneul ATP Bucharest Open, cel mai important eveniment sportiv internațional anual din România, care se desfășoară neîntrerupt de 20 de ani, aducând la București mari jucători, pe care altfel nu-i putem vedea decât la televizor, și mii de iubitori ai tenisului în tribune și pe aleile dintre platani.

Reacția lui Ion Țiriac este și ea îndreptățită: în aprilie, turneul se va desfășura pe terenurile secundare, cu un „Central” improvizat din schele, prin dezafectarea terenului 3; nu vor încăpea decât 2.500 de spectatori, iar jucătorii din Top 20, firesc, nu mai vin ca altădată.

Ar mai fi o soluție: dacă Guvenul și BNR nu vor să facă nimic pentru sport, pentru tenisul din România, să scoată Arena la vânzare – s-o găsi un investitor privat, care să facă din ea ce merită și să ne adunăm din nou, la anul, suporterii lui Năstase, Țiriac, Simona Halep, Monica Niculescu, Andrei Pavel, Horia Tecău, Florin Mergea în căușul ei primitor, unde suntem fericiți.

Cu aproape 20 de ani în umă, când Adrian Năstase, prim-ministru, năvălea împreună cu suita în lojă, în timpul desfășurării punctului, făcându-i pe Berasategui și Furlan să se oprească stupefiați, în fluierăturile publicului, în fața măgăriei unice în lume, credeam că nu se poate ceva mai rău pentru Arenă. Domnul prim-ministru Cioloș ține să-mi demonstreze că se poate.

P.S.

Fără ajutorul Guvernului României, Simona Halep și Monica Niculescu au câștigat azi-noapte la Indian Wells. Monica a avut de luptat cu o adversară dificilă, britanica Heather Watson, pe care, cu binecunoscuta-i dârzenie, a depășit-o în 3 seturi, 6-4, 2-6, 6-2. Americanca Vania King n-a putut face față (1-6, 1-6) jocului Simonei, care arată bine, agresiv, cu ritm susținut, deplasare în teren la maximum, serviciu sigur și reverul lung de linie „ca pe vremuri”.

În turul următor, două „pietre tari”, Agnieszka Radwańska pentru Monica și Ekaterina Makarova pentru Simona.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult