Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

O mare lecție de smerenie profundă

Papa Francisc - Sudan - smerenie

(Foto captura video)

Am rămas cu gura căscată și am primit o mare lecție de smerenie profundă: gestul unic și neregizat al Papei Francisc: A sărutat picioarele liderilor din Sudanul de Sud implorându-i astfel să facă pace.

Dacă n-ați făcut-o până acum, urmăriți ultimele 3-4 minute din clipul video al întâlnirii.

Cuvintele Papei Francisc rostite liber chiar înainte de gestul sărutării picioarelor celor trei:

„Vouă, celor trei, care ați semnat acordul de pace vă cer, ca un frate, să rămâneți în pace. Vă cer aceasta cu toată inima. Să mergem înainte. Vor fi multe probleme, dar nu vă înspăimântați. Mergeți înainte, rezolvați problemele. Ați început un proces (drum), să se termine cu bine. Vor fi lupte între voi dar să fie în cadrul acestui proces, iar în fața poporului să vă strângeți/uniți mâinile. În acest fel din simpli cetățeni veți deveni părinți ai națiunii.

Permiteți-mi să vă cer asta cu inima, cu sentimentele mele cele mai profunde.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  Aviz specimenelor ahtiate de bani ce formează B.O.R.
  • Like 1
 • check icon
  Față de recenții săi predecesori ,e clar că actualul Papă chiar e deodebit (în sensul bun).
  Totuși, n-aș merge ATÎT de departe încît să suțin că putem vorbi de un ”gest unic și neregizat”. La aceste niveluri, NIMIC nu este spontan ci dinainainte calculat (și e foarte bine așa!).
  Altminteri o grămadă de probleme s-ar putea isca.

  • Like 0
 • frumos gest ....
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult