Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

O mare lecție de smerenie profundă

Papa Francisc - Sudan - smerenie

(Foto captura video)

Am rămas cu gura căscată și am primit o mare lecție de smerenie profundă: gestul unic și neregizat al Papei Francisc: A sărutat picioarele liderilor din Sudanul de Sud implorându-i astfel să facă pace.

Dacă n-ați făcut-o până acum, urmăriți ultimele 3-4 minute din clipul video al întâlnirii.

Cuvintele Papei Francisc rostite liber chiar înainte de gestul sărutării picioarelor celor trei:

„Vouă, celor trei, care ați semnat acordul de pace vă cer, ca un frate, să rămâneți în pace. Vă cer aceasta cu toată inima. Să mergem înainte. Vor fi multe probleme, dar nu vă înspăimântați. Mergeți înainte, rezolvați problemele. Ați început un proces (drum), să se termine cu bine. Vor fi lupte între voi dar să fie în cadrul acestui proces, iar în fața poporului să vă strângeți/uniți mâinile. În acest fel din simpli cetățeni veți deveni părinți ai națiunii.

Permiteți-mi să vă cer asta cu inima, cu sentimentele mele cele mai profunde.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  Aviz specimenelor ahtiate de bani ce formează B.O.R.
  • Like 1
 • check icon
  Față de recenții săi predecesori ,e clar că actualul Papă chiar e deodebit (în sensul bun).
  Totuși, n-aș merge ATÎT de departe încît să suțin că putem vorbi de un ”gest unic și neregizat”. La aceste niveluri, NIMIC nu este spontan ci dinainainte calculat (și e foarte bine așa!).
  Altminteri o grămadă de probleme s-ar putea isca.

  • Like 0
 • frumos gest ....
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult