Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Pe nesimțite, cu o poză-sperietoare, dl. Dragnea ne scoate din UE și din NATO

Liviu Dragnea, statul paralel

Foto: Bogdan Dănescu/ Inquam Photos

Discuția privitoare la direcția spre care ne îndreptăm ca națiune a luat, în ultimele zile, o turnură cât se poate de serioasă. După mai bine de un an de proteste vehemente la adresa coaliției de la guvernare, continuăm să vedem semne din ce în ce mai clare de instaurare a unui regim autoritar conturat de un cult al personalității concentrat în jurul figurilor centrale ale PSD și ALDE. Weekend-ul care a trecut ne-a frapat pe toți cu scene care multora le-au amintit de o „mineriadă albă”, dar iată că istoria are neplăcutul obicei de a se repeta, mai ales atunci când lecțiile oferite de ea nu sunt învățate. Iar poporul român pare a avea o memorie neobișnuit de scurtă în ceea ce privește ororile comunismului, regim de care nu a avut de fapt niciodată puterea să se desprindă cu adevărat.

Show-ul pus în scenă sâmbătă seară a fost grăitor în cel mai simplu sens al cuvântului. Am văzut în Piața Victoriei oameni care nu aveau habar de ce sunt acolo, precum și oameni care aveau exact acele nemulțumiri pe care noi le strigăm în gura mare de atâta timp. Am văzut sărăcie, neputință și am asistat la modul în care un grup politic a exploatat din plin orice strop de speranță al categoriilor defavorizate. Contrastul de „prosperitate” a fost vizibil între cei prezenți pe scenă și cei care aclamau discursurile. Am privit cu o milă amestecată cu greață felul în care minciunile au fost prezentate drept adevăr și propaganda neagră, primitivă, construită pe principiul noi albii/ voi negrii. Afirmațiile făcute au fost unele grave, demne de un regim totalitarist până în măduva oaselor. Statul paralel a fost identificat cu oricine susține o justiție liberă și independentă, iar magistrații, mai ales procurorii, au fost țintele unor amenințări directe. 

Doamna Firea a încercat un moment artistic și a recitat câteva versuri ale lui M. Eminescu, probabil ignorând ridicolul situației de a cita pe cineva care a luptat cu fiecare ocazie împotriva unei clase politice corupte. Culmea penibilului a fost atinsă când a ținut să întrebe publicul dacă a venit de bunăvoie și cu drag la București. După ce a lăsat răspuns liber la primele întrebări, în momentul în care a verificat și dacă oamenii au fost forțați să vină la miting, doamna primar a fost vigilentă și a sugerat rapid răspunsul „nu”, într-o incercare de a se asigura că oamenii nu vor răspunde din inerție tot „da”.

Președintele Senatului, C.P.Tăriceanu și-a axat discursul evident tot pe „statul paralel”. E un moment cu adevărat istoric să vezi o adunătură de oameni politici care aruncă responsabilitatea unei guvernări eșuate în sarcina unui concept izvorât din fantasmele partidului. Cumva, cred că ar fi fost mai real dacă încercau să indice ca principal vinovat vreun unicorn.

Lia Olguța Vasilescu a încercat o abordare ceva mai intelectuală și a reușit să însumeze mitingul PSD într-o frază cum nu se putea mai nimerită: „Prezența voastră aici demască un sistem care e obișnuit să lucreze cu manipularea.” Pentru moment, am crezut că a schimbat taberele, dar m-am liniștit atunci când a continuat firul ideilor bazându-se pe aceleași abuzuri repetate aproape obsesiv în cadrul discursurilor.

A urmat, bineînțeles, și un speech care făcea trimitere la scindarea populației, la dezbinarea produsă între oameni și la incitarea la ură. M-am întrebat retoric dacă doamna prim ministru a fost prezentă la toate solicitările venite de pe scenă în vederea salutării cu huiduieli a oricui îndrăznește să opună rezistență. Întreg mitingul a fost concentrat asupra exprimării unei uri generalizate la adresa protestatarilor #rezist, a magistraților, a președintelui și a opoziției.

Apogeul a fost atins de discursul animatorului principal al serii, Liviu Dragnea, care a venit pregătit cu un întreg show. Luminile au bătut strălucitor spre marea de simpatizanți, iar speech-ul a fost completat cu o prezentare sincronizată de imagini pe ecranul uriaș din spate. După ce a invocat protocoalele secrete și faptul că majoritatea dintre cei prezenți au fost interceptați sau încă sunt supravegheați, acesta a transmis un mesaj amenințător la adresa procurorilor care ar îndrăzni să miște vreun deget împotriva domniei PSD. Culmea tupeului a venit spre final, când lumea deja plictisită începea să plece în direcția autocarelor. Pe fundalul vizibil reprezentat de munții de gunoaie rămase în urma participanților, Liviu Dragnea a conchis: „Am fost întrebat de ce am ales culoarea albă pentru astăzi. Pentru că albul simbolizează curațenia. Și noi asta facem: curățăm țara de mizeria împrăștiată de acești șobolani!”.

Nici imnul României nu a avut succes, momentul fiind unul jenant. În timp ce aleșii aleșilor cântau pe scenă și încercau să copieze imaginea reprezentativă a protestelor #rezist prin intonarea imnului pe fundalul luminilor de la telefoane, cei mai mulți dintre susținătorii mitingului deja părăseau piața, lăsând-o mai murdară decât a fost vreodată, atât la propriu, cât și la figurat. Gunoaiele rămase în urmă au fost strânse apoi de către muncitorii de la salubritate care au fost ajutați exact de cei care au fost alungați din piață cu câteva ore mai înainte: protestatarii #rezist.

În contextul mitingului prezentat sumar mai sus, Antena 3 a transmis un număr de peste 430.000 de participanți, în contextul în care acum un an si jumătate susținea că în Piața Victoriei nu pot încăpea mai mult de aproximativ 60.000 persoane. În aceeași idee, Liviu Dragnea a afirmat că numărul real s-ar fi situat între 500.000 și 600.000 de oameni. Estimările prezentate de restul televiziunilor s-au limitat la aprox. 130.000 de persoane. 

Realitatea e una dureroasă. Ne aflăm în pragul unui regim totalitar, iar demonstrațiile de sfidare ale politicienilor nu contenesc să apară. Se invocă posibilitatea de a adopta legile justiției prin intermediul unei ordonanțe de urgență, iar modificările propuse pentru Codul Penal și Codul de Procedură Penală sunt din ce în ce mai disputate. Mai mult decât oricând, România se situează la limita dintre democrație și dictatură, dintre domnia legii și domnia infractorilor. Cred că fiecare dintre noi avem de ales între a rămâne pasivi, cu riscul de a ne încarcera definitiv orice urmă de libertate sau de a reacționa, apărându-ne drepturile, siguranța și viitorul.

Vă las să meditați la câteva dintre cuvintele spuse sâmbătă seară, la mitingul PSD-ALDE și să trageți concluzia singuri:

 • „Nicio dictatură nu a câștigat vreodată lupta cu propriul popor. Odată și odată, va veni ziua libertății.” – L. Dragnea
 • „Simt vânt de libertate.” – C. P. Tăriceanu

PS. O declarație pe care nu și-a permis-o niciun politician român cât de cât responsabil. Stimulat de prezența duminică seara în studioul Antena 3, dl. Dragnea și-a dat drumul, afișându-și sfidător adevărata natură antioccidentală și antidemocratică. Amenințările lui la adresa procurorilor au fost pe față („Sper ca niciun procuror să nu rişte atât de mult să dea curs acestei demenţe”), semn că războiul său cu Justiția este de acum încolo fără mănuși. În schimb, războiul lui Dragnea cu lumea de abia începe: „statul paralel” a fost creat și finanțat cu ajutorul NATO și al UE, a spus fără să clipească liderul PSD. Probabil dl. Dragnea are impresia că, atunci când le vorbește despre „statul paralel” oficialilor occidentali, partenerilor vestici ai României, se adresează tot unei audiențe de reduși mintal. În mod normal, la NATO și la UE declarațiile lui Liviu Dragnea ar fi trebuit să aprindă niște becuri roșii. Generații întregi de români s-au sacrificat pentru ca România să ajungă în sfârșit în lumea occidentală. Nebunia unui singur om poate șterge cu buretele toate aceste decenii de efort și de sacrificii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu ne scoate nimeni din UE.UE nu si permite sa ne piarda.Daca e sa se termine,dupa cum da semne ,ova face si cu noi acolo.
  • Like 0
 • Nu cred ca autoarea exagereaza , dar cred ca greseste intr-o anumita privinta si anume ca balamucul asta este opera lui Dragnea ( adica a unui singur om) . Acelasi lucru s-a intimplat deja in Turcia , Ungaria si Polonia si alte tari buimace vin tare din urma. Dragnea este numai omul la inaintare a unei politici de divizare si slabire a UE si schimbarea sferelor de influenta la nivel european. Faptul ca el vrea sa scape de puscarie si se foloseste de acest curent de influenta, este numai agenda lui personala . A lui si a majoritatii baronilor PSD care au facut banii asemenea lui , deci stiu ca e doar o chestiune de timp sa fie trasi la raspundere.
  Daca ne uitam la modelul de succes al acestui curent , Rusia de azi vedem o democratie mafiota , cu oligarhi de care nu se atinge nimeni dar toti cotizeaza pentru mentinerea sistemului : media , propaganda si de multe ori frimituri pentru linistea poporului. Asta se intimpla si la noi , singura problema este sa le fie asigurata imunitatea , miza cea mai importanta acum.
  Numai daca ne uitam : Voiculescu (A3) , Ghita (RTV) , Andronic (EVZ) , Udrea (B1TV) , Romania Libera (Adamescu) , luju ( alti servitori de mai mica anvergura) , TVR care este ovedienta puterii prin definitie.
  Eu cred ca suntem intr-o faza foarte avansata de boala si daca ei vor controla justitia ( si asa controlata intr-o anumita masura) , nu vor mai avea frica de nimeni si de nimic. Si dupa aia sa vedeti distractie , ca o sa fure la vot atit cit va fi necesar .... samd ...
  • Like 0
 • GabiC check icon
  problema mare este daca totusi UE ne-a vandut sau nu rusilor, din nou;
  Si despre NATO ( de fapt despre State, ca NATO nu inseamna altceva, oricat s-a screme francezul sau englezul sa spuna altceva) exista oarece indoieli;
  Sa speram ca totusi coasta fragezita a turcilor sa-i oblige pe americani sa mentina flancul estic la Marea Neagra - pe aici- ca altfel urmeaza o noua reteta de comunism pe paine aplicata discretionar de imbecilii neamului romanesc si de oligofrenii care-i sustin.
  Sunt dur, dar asta e realitatea;
  Si- din pacate pentru parintii si rudele mele, nu voi ramane sa sting lumina;
  • Like 0
 • Cristi check icon
  Cineva trebuie sa plateasca pretul pentru ceea ce s-a intamplat in educatie timp de decenii, pentru ceea ce s-a promovat prin mass-media. Dar nu-i nimic, important e sa ne "simtem" bine. Daca noi suntem tot o generatie de sacrificiu.., generatia urmatoare are toate sansele sa plateasca chiar cu sange.
  • Like 0
 • Prea mult dramatism strica .
  • Like 0
 • Al Lui Al Lui check icon
  Interesant este ca, personalitati importante ale PSD-ului nu apar alaturi de Dragnea la acest gen de manfestari ! Si nu poate fi vorba doar de instinctul de conservare a imaginii lui Dragnea, care se afiseaza permanent alaturi de nulitati politice, ce nu-i pot eclipsa imaginea de lider maxim ci mai degraba este vorba de opozitia din umbra existenta in propriul partid. Persoanele care conteaza cu adevarat in PSD, stiu foarte bn ca Dragnea blufeaza deoarece nu are cu adevarat nici macar o 100 de sustinatori, dispusi sa-l asculte vorbind despre statul paralel si prosperitatea economica adusa de PSD, in ultimul an si jumatate de guvernare. Este o chestiune de timp pana cand Dragnea va deconta aceasta aventura bezmetica in care a impins Ro, tot singur, la fel ca si pe scena.
  • Like 0
  • @ Al Lui
   Nu are 100 de sustinatori, dar are 1000 de sclavi si lingai.
   • Like 1
 • E vremea ticăloşilor ...
  • Like 2
  • @ Laurenţiu Faighel
   Da ,e vremea ticalosilor,asa zic ambele tabere.
   • Like 0


Îți recomandăm