Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Dragi tovarăși, cam atât s-a putut face! Mitingul pentru Dragnea a început splendid și s-a terminat lamentabil

Piața Victoriei, după miting

Piața Victoriei, după miting (Foto: Adriana Neagoe/ Inquam Photos)

Cea mai proastă veste pe care ar putea-o primi în aceste zile participanții la manifestația de sâmbătă seară organizată de PSD-ALDE ar fi că trebuie să se adune iarăși la București, în număr cel puțin la fel de mare.

Organizatorii ar lua-o chiar ca pe un adevărat blestem. Au pus la bătaie toată artileria pentru a reuși să respecte ordinele de sus: au șantajat voalat, au făcut presiuni și subtile și directe, au amenințat cu pierderea ajutoarelor sociale, cu tăierea pensiilor, cu ridicarea autorizațiilor de la cei care nu-și puneau autocarele și microbuzele la bătaie. 

Au făcut liste cu participanți pe care le-au ținut foarte strict, au luat pe sus cadre didactice, funcționari din instituțiile publice, i-au amenințat că-și pierd locurile de muncă, au suportat cheltuieli pentru transport, apă și gustări, au suferit ironiile celor liberi, pe care nu-i obligă nimeni să iasă în stradă.

Să reeditezi un asemenea efort, să aduci încă o dată câteva zeci de autocare cu protestatari dintr-un singur județ, nu-i lucru ușor. Dacă nu înțeleg că regimul lor s-a sfârșit, vom veni din nou, mai mulți și nu vom mai pleca, le-a spus liderul PSD jurnaliștilor, la finalul manifestației. Greu de crezut - dacă nu chiar imposibil - că partidul, chiar și cuplat la toate instituțiile statului, mai poate clona un asemenea efort în perioada care urmează.

Cifrele vehiculate cu privire la acțiunea de sâmbătă seara sunt foarte diferite. Hotnews anunța 180.000 de persoane, Digi24.ro peste peste 100.000, Washington Post vorbește tot despre 100.000 de manifestanți. Șeful PSD a avansat chiar jumătate de milion de participanți. Între toate aceste extreme, reprezentanții MAI s-au abținut de la estimări, de menționat că nu e prima dată când procedează în acest fel.

Din țară, semnalele au fost pe dos, iar eforturile au părut supra-umane. Informații din măruntaiele administrației vorbesc despre cifre care nu pot să-i bucure pe liderii PSD: au existat primari care au refuzat să motiveze localnicii să meargă la București, spunând că nu au primit bani de investiții, ba chiar că au fost păcăliți. De la Iași ar fi plecat cu greu aproximativ 2500 de oameni, de la Timiș 1800, de la Vrancea maximum 4500-5000. Pe ultima sută de metri, când au adunat listele și le-a reieșit că sunt prea puțini participanți, șefii de la București au făcut presiuni extraordinare asupra județelor din Sud să compenseze, să se mobilizeze, motivând că drumul e mai scurt și deci efortul, inclusiv financiar, considerabil mai mic.

Care a fost efectul? În primele minute după ce piața s-a umplut, pe rețelele de social media, mesajele pline de ironii cu privire la calitățile participanților au fost înlocuite de fraze încărcate de dezamăgire - semn că în faza întâi, efectul a fost cel scontat: intimidare, impresia că sunt mulți, că sunt organizați, că majoritatea parlamentară deține controlul asupra unei mase de manevră consistentă.

După câteva zeci de minute, însă, efectul mediatic a fost unul de bumerang. Concentrați probabil pe organizarea efectivă, șefilor de la PSD le-a scăpat din vedere calitatea discursurilor, dar și un amănunt care contează extrem de mult - calitatea sunetului la astfel de eveniment.

Cuvântările au fost de proastă calitate, neconvingătoare, nemobilizatoare, iar mesajele, așa cum au fost ele, nu s-au putut auzi în multe zone ale pieței.

#Rezist, proiectat pe clădirea Guvernului, în timpul mitingului PSD (Foto: G4media)

Una din cele mai mari greșeli a fost durata excesiv de mare a discursului șefului PSD. Mulțimea nu a avut nicio picătură de entuziasm, oamenii au plecat din piață pe discursul lui Liviu Dragnea, îndreptându-se spre autocare, căci fuseseră tocmiți până la ora 22.00. Cu alte cuvinte, momentul considerat punctul culminant, climax-ul manifestației, a lipsit, iar în loc s-a văzut un show care-și pierdea audiența, întocmai cum un post de televiziune își pierde telespectatorii care mută din telecomandă pe alt canal. În cele din urmă, organizatorii au ratat exact momentele pe care și le-au dorit, intonarea imnului național și luminarea cerului cu lanterne și telefoane mobile. Peste toate, exact în timpul vorbelor marelui conducător, pe clădirea Guvernului a apărut proiectat simbolul manifestațiilor antiguvernamentale din 2017, #rezist. În capturile stop-cadru de pe televiziuni, se vede o mână de politicieni anemici, jenați chiar ei de moment, cu lanternele telefoanelor ținute mai la vedere sau mai ascunse - premierul Dăncilă o are aprinsă, dar îndreptată spre încălțări.

Momentul lanternelor

Foto: Bogdan Buda/ Inquam Photos

„Noi asta facem, curățăm țara de mizeria șobolanilor”, a spus Liviu Dragnea. O formulare extrem de nefericită, din nou cu efect de bumerang, dacă e să ne uităm la mormanele de gunoaie, pet-uri, hârtii, cartoane, sticle, mucuri de țigări, ambalaje de mâncare și mirosul de urină rămas în urmă. Un moment speculat de membrii Corupția Ucide, care s-au adunat și au făcut curățenie după protestul PSD-ALDE. Probabil cea mai viralizată fotografie pe rețelele de socializare este cea în oglindă - curățenia imaculată de după mitingurile împotriva OUG13 și mormanele de gunoi de sâmbătă seară.

Ce oameni au venit la București? Fără îndoială, între manifestanți au fost și susținători activi ai PSD-ALDE, dar și adepți ai teoriilor cântate seară de seară la televiziunile apropiate de putere. Sute de fotografii postate pe internet, zeci de ore de filmare arată însă acea Românie captivă: dependenții de ajutoarele sociale primite de la stat, tineri ce par să fi consumat băuturi alcoolice, clientela partidului, personaje care știu că ocupă - într-o formă sau alta - nemeritat funcții în diverse instituții ale statului.

Oamenii din Piață (Foto: Valentina Postelnicu Facebook)

Piața, după (Foto: Claudiu Pândaru Facebook)

Ce a arătat mitingul PSD-ALDE? În primul rând, a demonstrat că mașinăria partidului se pune în mișcare, care chiar dacă e gripată. Când e unsă, când se apasă pedalele tare, poate face un efort, poate fi turată. Puțin probabil ca acest efort să poată fi unul de lungă durată, greu de crezut că hârbul nu va crăpa sau nu va lua foc dacă-l suprasoliciți. Marele miting PSD-ALDE a fost numai un joc mediatic ce s-a dorit de impact să arate în forță că majoritatea e acolo, la ei, înainte ca președintele Klaus Iohannis să reacționeze la ultima decizie a CCR cu privire la revocarea șefei DNA, înainte de trecerea modificărilor la Codul Penal și înainte de sentința în dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman.

În fapt, am asistat la o manifestație care a început bine și s-a sfârșit prost, dar care nu este altceva decât proiecția fidelă a unui adevăr ieșit din urne. Un partid care a obținut în decembrie 2016 doar 18% din voturile celor aflați pe liste - în majoritate persoane ca cele venite la miting - face încercări disperate pentru a-și duce la îndeplinire o agendă paralelă cu oamenii.

O concluzie clară - un asemenea efort al PSD-ALDE este greu de duplicat, entuziasmul susținătorilor este minim. În fața unui vot popular, dacă cei absenți în 2016 de la vot ar veni să-și arate opțiunea, probabil că aritmetica parlamentară ar fi total diferită. Întrebarea este cine îi poate salva cu adevărat pe cei care au fost târâți la București și duși pe sus la urne de fiecare dată când partidul o cere.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mitingul a fost de la început un eșec! Nu au reușit sa mobilizeze cetățeni “liberi”, independenți din București mai ales, nici măcar simpatizanți pesediști. Cei din piața au fost persoane nevoiașe, asistate social, constrânse de primari, plus activul de partid, foarte activ atunci când pesede este la putere.
    • Like 0
  • Nimeni nu-i poate salva. Si nici nu vor sa fie salvati, pentru ca nu stiu ca ar trebui sa fie salvati. Trebuie sa luati in considerare ca majoritatea covarsitoare a oamenilor respectivi. oameni amarati din mediul rural, nu citesc. Nu citesc nici macar ce li se indica sa citeasca. Reactia lor nu este la ce au citit ci la ce li s-a spus. Daca opozitia se trezea la timp, isi gasea niste purtatori de cuvant dedicati, care sa foloseasca acelasi limbaj bombastic, sa le spuna ca Dragnea e prieten cu extraterestrii si vor sa le ia gainile sa faca sex cu ele pe Venus, asta credeau. Nu calcule elaborate si de bun simt despre cat au furat oligarhii din PSD. Nu expuneri logice despre mersul macroeconomiei. Pe alea abia le inteleg cei cu scoala.
    • Like 1
    • @ Calin Ungureanu
      Asa este , trebuie sa le vorbesti pe limba lor , Prin asta se deosebesc oamenii de calitate , pot acoperi mai multe niveluri si nu se simt degradati cand e nevoie sa se coboare la nivelul interlocutorului. Asta atitudine arata respect si pentru cei mai putini norocosi , iar oamenii , fie ei si needucati, cand sunt tratati cu respect sunt multumiti. Cand vor iesi in fata lideri care inteleg asta
      • Like 0
  • Meetingul organizat de PSD a fost anemic (comparativ cu miscarea rezist - de 6 ori mai multi si fara bani cheltuiti) .. Pe de alta parte avocatul Dan Florea, povesteste la Nasul cum a fost dat afara din SRi si cum SRi nu a pierdut nici un proces pe care l-a avut cu vreo institutie sau persoana.
    Nici institutiile de forta nu ar trebui sa se simta intangibile.
    Protocolul SRI cu parchetul (procurorii ) a fost un document menit sa-i ingenunceze pe cetateni, deci puterile in stat chiar ar trebui sa fie in echilibru si nu una sa le subordoneze pe celelalte.
    https://www.youtube.com/watch?v=QBDKWbdbCyA&t=24s
    6 milioane de cetateni au fost ascultati. Deci abuzuri sunt.
    • Like 1
    • @ Kinga Toma
      Corect! Din cate putem sa ne dam seama noi, muritorii de rand, a existat o mare iubire intre politicieni (de toate culorile) si servicii. Si nu dezinteresata! Iar infractorul dragnea nu este strain de asa ceva, a fost parte a acestei iubiri. Ramane de stabilit daca a fost parte activa sau pasiva. Pe de alta parte - nu stiu in ce directie a fost penetrarea mai puternica: dinspre servicii catre politicieni ori invers. Dar avantajele pare ca au fost de ambele parti.
      In ceea ce priveste numarul de 6 milioane de cetateni ascultati, imi permit niste mari indoieli. Cred ca aici se potriveste destul de bine zicerea asta antologica: https://www.youtube.com/watch?v=YdQUK2kAkg4
      • Like 1
    • @ Kinga Toma
      Uite, eu sunt un cetatean. In ce fel, daca ma urmarea SRI, as fi ajuns la un proces in care sa fie folosite datele alea ?
      Sa zicem ca sunt un maimultcacetatean, un detinator de firma cu cifra de afaceri care poate deveni interesanta pentru niste politicieni. Si afla SRI un secret tenebros (nasol, inseamna ca am d-astea) si il pune la dispozitia cui trebuie ca sa ma stranga de ...... ganglioni, sa cotizez la campanie. Ca daca nu.... ajung la DNA pentru tenebre. Nu ti se rupe inima cand vezi un om onest ca mine ca trebuie sa dea cu subsemnatul ? Ca mie nu.
      Sa zicem si mai rau ca sunt un supercetatean ca tovarasul Dragnea. Atunci chiar ca conteaza treaba asta cu ce stiu altii despre mine. Pentru ca am ajuns in varf distrugandu-i pe altii. Nu va apuca mila ca nu ma lasa astia sa-mi vad de treaba in continuare ?
      Sa zicem ca tu esti DNA si din tara asta de 20 milioane de cetateni, iti casuna pe unii care fura cinstit si care sunt numai un milion. Stii chestii dar nu chiar tot si e greu sa probezi. Daca te arunci in acuzatii s-ar putea sa te trezesti desfiintat. Dar ai in tara un serviciu care poate (tehnic si legislativ) sa afle ce ai nevoie. Nu profiti de el ? Aia au fost dotati cu ce au (tehnic si uman) de statul roman ca sa ce ? Sa ne apere de extraterestrii ? SRI cu ce sa se ocupe ? Intreb si eu. Apara interesele statului, clar. Numai ca la noi dusmanul mare nu-i in Bulgaria sau in Laos, e chiar aici, stat in stat, si striga Statul Paralel.
      A, si mitingul a fost anemic PENTRU ca a fost organizat. Daca isi dadeau drumul la propaganda ca Iliescu si veneau aia de capul lor, nu se lasa doar cu gunoaie.
      • Like 1
    • @ Calin Ungureanu
      Calin Ungureanu
      Cum se folosesc datele. Daca sa zicem, dvs aveti o afacere cinstita si la un moment dat vreti sa prindeti un contract la o firma mai mare ce contracteaza subcontractanti. SRI isi face o firma cu acelasi obiect de activitate ca al dvs ( va trimit poate control finantele sa va desfiinteze daca se poate ) si incheie ei contractul nu dvs.
      Au informatii de la finante, asculta ce vorbiti dvs, si frimele SRI-ului actioneaza sa va ia afacerea., sa puna ei in practica mai repede ideile bune pe care le aveti. Cred ca tot dl Florea a povestit la nasul cum se desfarsoara operatiunile de acest gen.
      Un alt domn, din Piatra Neam a povestit tot la Nasul tv ca era o intreaga filiera mana in mana cu cei de la finante care distrugeau firme pentru a lua cu ceea ce garantasera ei la finante niste re-esalonari de plati.
      O ruda de-a mea, e om de afacer,i a fost contactat de cineva sri-ist sa imparta afacerea..
      • Like 0
  • De caterincă și miștouri suntem cu toții buni. La înjurături tindem să întrecem orice nație din galaxie. E nedrept orice demers nu servește dreptatea noastră. Judecăm aspru și dăm verdicte usturătoare. Am fi capabili de linșaj, de crimă, poate.

    Iată o dovadă de luciditate, de corectitudine, de "igienă a gândurilor". O dovadă de patriotism, îndrăznesc să spun.

    Nora Pavel:

    "Așa. Cu riscul de unfrienduri, să vă explic de ce mie mi se pare că sunteți mulți dintre voi gherțoi. Gherțoi cu iphone, nu ca proștii ăia de ieri, cu telefoane cu butoane, de-a fost nevoie să li se dea lanterne, dar tot gherțoi.

    1. Pentru că vreți uniformitate. Și vouă vă e teamă de diferit. Vă e teamă de ăla venit ieri în Piață, chit că nu v-a dat în cap. Dar râdeți că el că se sperie de schimbare. Ei vor lumea ca-n bula lor, unde se simt în siguranță, voi o vreți ca-n bula voastră, unde vă simțiți în siguranță și unde miroase a odorizantele alea din magazinele Adidas (la fel în toate magazinele lor), nu a transpirație.

    2. Pentru că vă pretindeți informați, dar e numai o spoială. Altfel, n-ați ține-o langa cu milioanele de asistați (când ei sunt 200 000 și ceva de mii), cu profilul sub-uman al votantului PSD (care se tot schimbă, dar voi sunteți atât de îndrăgostiți de imaginea voastră, că nu priviți mai departe de nasul propriilor prejudecăți, nici cât să căutați un profil făcut de specialiști votanților psd-iști, nu de ”feelingul” vostru), n-ați mai consuma hăpăind materiale senzaționaliste făcute de Kanal D sau de Digi cu ”uite, domnule, cum refuză minunatul loc de muncă remunerat cu 1500 de lei, când naveta îi costă 600 și nu le mai lasă timp pentru agricultura aia de subzistență”.

    3. Pentru că pretindeți că vreți ”o țară ca afară”, dar ați anula dreptul de vot unei categorii care nu votează ca voi, ați menține condițiile din pușcării, ați fi de acord fără o clipire cu abuzurile atâta timp cât victime le sunt ”dușmanii” voștri.

    4. Pentru că vă indignați la o mulțime de peturi lăsate în Piață, dar ați fost la Summer Well și ați lăsat dezastru similar (iar dacă n-ați fi așa de îngrozitor de subiectivi, v-ați aminti cum arată în general ”câmpul” după un concert cu 100 000 de oameni la Sziget, de pildă, unde vine lumea bună, europeană și unde nu e nicio problemă gunoiul lăsat seara, până a doua zi e lună. Cum e și acum în Victoriei).

    5. Pentru că vai, mie, vai, ție, n-au stat ăia la imn. Aici e un soi de notă personală, dar mi-amintesc un marș Roșia Montană, când ajunseserăm undeva pe la Arcul de Triumf și nu mai știu ce exaltați s-au apucat să spună Tatăl Nostru și să pice în genunchi, iar mai apoi, să cânte prost și abia îngânat imnul până s-a fâsâit ca un balon spart. M-am retras jenată mai încolo. Ah, bașca, știu doar două strofe. Biciuiți-mă.

    6. Pentru că, de fapt, nu vreți o justiție independentă. Ci o justiție împotriva unora. Dacă voiați, vă vedeam indignați măcar de măgăriile ălora de la Ploiești. Nici măcar nu le-ați menționat, nici acum nu aveți niciun semn firav de întrebare asupra acțiunilor DNA, iar Kovesi e pentru voi un bun manager (sub care s-au prescris dosare, iar condamnările au fost majoritar pe ”mărunțișuri”) și fără pată. Și dacă au fost chestii nasoale, n-a știut, domnule. Săraca.

    7. Pentru că urlați ”DNA, să vină să vă ia”, ceea ce e crâncen. Și o faceți de ani de zile și nu vi se zbate nimic.

    8. Pentru că folosiți des argumente de tipul ”românii sunt hoți, leneși”, ca pe urmă să lăudați diaspora care-și rupe spinarea pe salarii pe care localnicii nu le acceptă și nu sesizați niciunde contradicția. Diaspora e bună, că votează ca noi, chit că mare parte e plecată nu din sânul păturii urbane, medii (e-n curs de îngroșare și pătura asta), ci de la sate, din mijlocul sărăcimii care n-a mai avut altă șansă și a avut o forță pe care eu una n-aș avea-o, de a se adapta unei lumi pe care n-o cunoștea deloc (oamenii ăia nu vorbeau limbi străine și mă-ndoiesc că fuseseră înainte de a emigra în city-break-uri la Londra sau cu burse Erasmus la Lyon).

    9. Pentru că n-aveți simțul umorului. Râdeți grobian de cele mai evidente lucruri. Cam ce superioritate intelectuală/umană are ăla care râde de cum arată alții, de cum miros alții, de ce telefoane au alții (pe bune?!), de cum vorbesc alții, el, fiind clar pe poziții privilegiate?

    10. Pentru că v-ați indignat rasist când nu mai știu care manelist a fost invitat la Ambasada Suediei, pentru că voi considerați ca reprezentative pentru țara asta doar trendurile care vă plac vouă. Pentru că „nu sunt rasist, dar țiganii...”. Grrr, provincialilor.

    11. Pentru că vă e rușine de multe ori să spuneți că sunteți români deși, altfel, clamați că ”vai, nu contează unde te-ai născut, contează cine ești și ce faci”.

    12. Pentru că nu aveți atâta cultură civică (deși veniți la proteste) încât să conștientizați că dacă politicianul și mahărul X sunt abuzați azi, nimic nu garantează că nu vei fi și tu, simplu cetățean onest, mâine.

    13. Pentru că n-aveți nicio problemă să vă fie ascultate telefoanele oricum, oricând și nu vedeți nicio contradicție aici cu ideea de democrație. Da, da, știu, voi sunteți cetățeni onești, cinstiți. Bă, băieți, un stat normal nu-și tratează cetățenii ca pe potențiali infractori.

    Nu-i vorbă, am fost și eu gherțoaică în multe și sunt încă. Poate și lista asta e o dovadă tot de gherțoism, dar e și o dovadă de păsare. Mă doare suficiența voastră. Sunt ivită tot din poporul ăsta, nu m-a născut mama în Montmartre. Dar sunt conștientă de asta și încerc mereu să identific gherțoismul din mine și să-l elimin. Cu mai puțin noroc (atât! Noroc!), ieri puteam fi în Piața aia, târâtă din satul meu și uitându-mă năucă la prețul unei cafele la Ted’s. Nu vå mai pupați singuri în cur. Oricât de minunat ar fi curul vostru". Comentariul ăsta nu e scris de mine l-am găsit pe net dar mi-a atras atenția aşa că l-am copiat.
    • Like 5
    • @ Adrian Adrian
      check icon
      Domnule Adrian, în primul rînd trebuie să aflați că în contextul dvs nu există absolut nicio diferență între crimă și linșaj (linșajul înseamnă ucidere fără o judecată prealabilă).
      În al doilea rînd, celei de la care luați lumină (deși nici dnei nu-i tocmai luminată într-ale gramaticii) i-aș răspunde așa:
      1. Vrem uniformitate, ne e teamă de diferit?? Păi, dna Nora, noi, în majoritate, suntem ăia, corporaștiștii... Noi suntem ăia care și-au găsit un loc de muncă DÎND INTERVIURI/EXAMENE și care, mai mult, ANUAL sunt evaluați! An de an, ba chiar zi de zi, suntem în competiție cu toți celalți din branșă la nivel MONDIAL! Dacă nu lucrezi mai ieftin decît chinezul, trebuie măcar să faci treaba mai rapid decît americanul și de mai bună calitate decît germanul. Și 'goal'-urile se schimbă și de 5 ori pe an! Nouă, tocmai nouă, credeți că ne e frică de schimbări??
      Personal, eu am o singură frică: aceea că justiția (prin PROCURORI mai ales) s-ar putea întoarce în epoca Rodicăi Stănoiu.
      2. Dnă Nora, să știți că 200.000 de mii înseamnă 200 de milioane (nu-i bai, astea sunt niște chestii complicate, de nivel academic pe care abia ce le-a aflat și un emanat mai cu ștaif al statului 'perpendicular', ăla, Manda!). Dacă lumina trebuie luată de la A3 sau RTV, atunci e clar că informațiile noastre sunt de spoială. Doar că intevin două (scriu cu litere, da?) probleme:
      a) publicul Kanal D nu se prea intersectează (poate nu-i nevoie să explic termenul) cu publicul Digi (indiferent la ce vă referiți cu asta) ci mult mai degrabă cu cel al Antenei3.
      Pe fond însă, da, se poate afirma că profilul votantului PSD este sub-uman. Eu, cînd am văzut cîți oameni a adunat PSD la mitingul abuzului, exact asta mi-am zis: 'ia uite, în 2018, în Ro, există un minim de 150 de mii de sclavi!'.
      Îmi place să explic chestii unui interlocutor care chiar NU și le poate explica însă urăsc să explic ceva (ca în cazul de față) cînd interlocutorul ȘTIE DEJA explicația dar nu vrea s-o recunoască. În cazul de față, fără a pretinde că dețin adevărul absolut (dar cu probabilitate f. ridicată de-al intui):
      UNICA persoană pe care o cunosc să fi participat la acest miting este tatăl unei rude care, fiind consilier PSD la o primărie din Moldova, a zis 'băi, nu m-a amenințat nimeni. Nu m-aș duce dar iau 350 ron/lună pt chestia cu consiliatul. Deci cred că ar fi bine să...'. Sigur că se pot imagina și multe alte scenarii (firme private care își mănîncă pîinea din contracte cu statul, de ex), dar eu eu de ăsta știu clar.
      3. Dnă Nora, vrem o țară ca afară (și VOI îl vreți, am văzut măcar o pancartă cu acest mesaj la miting. Apropo: ASTA plus o altă pancartă pe care scria ”Justiție, nu corupție” m-a făcut să exclam 'Ia uite, domnule, în fond, poate nu suntem așa de diferiți'), dar nimeni nu vrea să anuleze dreptul de vot al nimănui. Da, a ieșit de curînd CTP cu idea că s-ar cuveni să voteze doar cei care au promovat examenul de bacalaureat. În ce mă privește, pot face două comentarii asupra acestei idei:
      a) în ziua de azi bacalaureatul se poate obține la ORICE vîrstă. Deci nu e tocmai vorba despre a anula în mod definitiv dreptul de vot al cuiva.
      b) cu, hăt, mult (4-5 ani) înaintea CTP, eu însumi propuneam o idee similară (dar mai rafinată, cred), și anume după următoarea regulă:
      - ORICE cetățean are dreptul la 1 vot
      - cetățenii care au absolvit 8 clase: 2 voturi
      - cei care au absolvit 12 clase: 3 voturi
      - cei bacalaureați: 4 voturi
      - absolvenți de studii universitare: 6 voturi
      - cu licență de doctorat: 8 voturi
      În fine, în exemplul meu, ponderea votului nu e relevantă, ci idea de a proceda astfel. (idea mea a fost primită cu răceală, dar tot așa a fost primită și idea ca parlamentarii și alte funcții publice să aibă salariul exprimat ca produsul dintre un coeficient și salariul minim pe economie, și iată că s-a putut!).
      4. Dnă Nora: aiurea-n tramvai! Cum știți dvs că fix cei prezenți la proteste au lăsat acele gunoaie în urma Summer Well sau alte concerte? Dar la ridicolul situației de a pretinde că ei sunt îmbrăcați în alb deoarece ei trebuie să simbolizeze curățenia ('curăță țara de șobolani'), v-ați gîndit? Se pare că nu.
      5. Dnă Nora, n-am participat la niciun protest pt RM (fiind din Iași, am stat mereu în cumpănă pe acest subiect întrucît simțeam că m-aș băga acolo unde nu-mi fierbe oala: pe de o parte admiteam că procentele încasate de statul român erau prea mici, pe de altă parte îi înțelegeam și pe acei localnici care spuneau că acea afacere ar crea locuri de muncă pentru ei). Am decis că problema mă depășește și că un referendum local în această cestiune ar fi cea mai bună soluție. În fine, să revenim la imn și tatăl nostru.
      Dnă Nora, ca să merg mai departe, trebuie să evidențiez un alt aspect hilar al mitingului PSD-ALDE (mă mir cum nimeni nu l-a remarcat pînă acum):
      - doamnă, noi cînd am ieșit (masiv) în februarie 2017, statul perpendicular ne-a acuzat că am fost organizați (am fost cumva, prin FB, ad-hoc), plătiți de Soroș, că am fost manipulați în numele... nu prea știau nici ei ai cui (pesemne a lui Soroș, că ăla alta treabă n-avea atunci). Și că eram puțini, dar nu chiar puțini. C-am ieșit spontan.
      - doamnă Nora, sîmbătă, 9 iunie, ei AU DORIT să facă o ceva similar protestelor din feb. 2017 și au pretins că participarea e benevolă (deci 'spontan' la o adică, căci drăgăliță-doamne, ei doar au ajutat poporul să-și exprime păsurile) însă în realitate oamenilor aduși în piață li se aplică PERFECT toate acuzele pe care ei ni l-au aruncat nouă: au fost organizați, plătiți și manipulați. Și ca să pună capac la toate... au fost mulți, dar nu chiar mulți. Eu, ca mulți alții, am protestat în Iași, că n-a vrut zgîrciul de 'Soroș' să ne ducă în București! Vedeți dvs, acest miting e fix în oglindă față de cele din februarie. Dacă asta nu vă convinge, vă propun un test: noi am ieșit zile (unii luni) în șir, ia încercați și voi să faceți același lucru zi de zi și vorbim peste, să zicem, o lună (deși unii protestari #rezist au 400+ de zile!) cum mai stați cu numerele.
      Ah, cu imnul și tatăl nostru... Păi aici e clar vina lui Soroș (nu știu dacă în acest woodoo al vostru, folosiți aceeași păpușă): a uitat să ne zică să învățăm strofele 1, 2, 4 și 11! PSD-ul a făcut-o (ba chiar i-au pus să le și printeze, dar asta pt dna Dăncilă, probabil).
      6. Ba, suntem indignați de orice măgărie ar face procurorii. Doar că, atunci cînd acestea se întîmplă, ne așteptăm ca niște oameni obiectivi să corijeze situația. Dacă asta nu s-a întîmplat, perfect, schimbăm sefii, schimbăm sistemul. Cuvîntul cheie aici este OBIECTIV: deci nu președinte, dar nici ministrul justiției (mai sunt și alte variante). Dacă CCR e a decis că, conform Constituției, ministrul justiției poate tăia și spînzura în tagma procurorilor, fie! Președintele să se supună. Însă Constituția trebuie de urgență schimbată pt altfel... Rodica Stănoiu (am trăit deja vremurile acelea și din cauza lor l-am votat pe Traian Băsescu!)
      7. Pt că DNA face exact ceea ce trebuie să facă: se ocupă, cu precădere, de corupția în rîndurile politicienilor (care, îndrăznește să crezi, e cu multe parale). Acestea fiind zise, vă provoc, dnă Nora, la un exercițiu de ”imagine”: ghiciți pe cine o să mai ancheteze DNA fiind în subordinea 'discreționară' a unui ministru? Ați zis cumva 'adversari politici'? Ați greșit! N-o să mai facă cam NIMĂNUI! Sau, în orice caz, NICIUNUI grangur politic sau a vreunui acolit al său! Pricepeți acum, dnă Nora, de ce e așa de important ca și procurorii (și nu doar judecătorii, cum zice trompetă ăla de Tudorel) să fie independenți politic? Dacă nu, iote de asta: degeaba ai judecători independenți căci ei nu pot judeca decît dosarele care ajung pe masa lor, iar dosarele le fac procurorii!
      8. Dnă Nora, din nou: aiurea-n tramvai! Noi nu spunem despre 'români' (în general) că ar fi răi sau leneși (ar fi și o contradicție aici, căci cei plecați tot români sunt). A, că sunt referiri la asistații social, asta este altceva (slavă domnului, sunt o minoritate încă!). Încă, dacă e să vorbim de diasporă, din cîte știu guvernul Viorica are de gînd (sau a făcut-o deja) să le taxeze banii ce-i trimit în țară (peste un prag).
      9. Am rîs grobian aici. Ia uite cine vorbește!
      10. Dnă Nora, aici s-ar impune o discuție despre valori. Despre bun-gust și despre prost-gust. Din ce ați scris aici, eu mi-am cam făcut o idee despre valorile dvs. N-am suficient timp să intru într-o asemenea polemică. Dar ca idee, manelismul nu are nimic de-a face cu rasismul.
      11. Dnă Nora... aiurea-n tramvai! Din nou. Poate n-o să credeți, dar cu certitudine cei care lucrează pt multinaționale (dușmanii PSD, cum s-ar zice) nu sunt nicidecum jenați de originea lor, dimpotrivă. Cred c-ar trebui să cîntați acest cîntec la altă masă.
      12. Dnă Nora, aici aveți dreptate. Eu chiar m-am mirat cum de cei de la mitingul PSD-ALDE n-au venit în piață cu tablourile lui Ghiță, Udrea, Mazăre, Bica și alți martiri d-ăștia, mari abuzați ai 'statului paralelel'. Poate le sugerați dvs pt data viitoare (că am auzit că șăful vrea să mai facă un miting, și mai mare).
      13. Dnă Nora, ”uitați-vă în STÎNGA dvs apoi în DREAPTA dvs. Măcar una din cele două persoane a avut telefonul ascultat! Dar știți cine vi l-a ascultat? Vi l-a ascultat cel DIN FAȚA dvs! Credeți-mă, știu ce spun, am fost acolo, săram un porc!!” - așa s-ar fi cuvenit să sune discursul de final al lui Liviu Dragnea.

      Dnă Nora, da, sunteți încă.
      • Like 12
    • @
      Superb răspunsul, dar vezi că e un comentariu pe FB, copiat după altul tot de pe FB, așa că cel mai probabil n-o să-și atingă ținta. Colateral, m-a atins pe mine și mi-a cam plăcut! ;) :P
      • Like 0
    • @ Adrian Adrian
      Amărăluțe vorbe!
      • Like 0
    • @ Adrian Adrian
      tot Nora Pavel, : Later Update: pentru că statusul ăsta e extrem de sharuit și pentru că, pentru cei mai mulți, e primul status scris de mine pe care-l citesc: eu sunt ceea ce psd-iștii numesc o tfl-istă. Particip la protestele rezist și consider că PSD e cel mai mare rău al acestei țări. Dacă am făcut un soi de autocritică, e tocmai pentru că-mi doresc, printre altele, și eficientizarea luptei împotriva caracatiței psd-iste. E un exercițiu pe care-l recomand ambelor tabere.
      • Like 0
  • Totuşi ca forță organizatorică PSD-ul se dovedeşte mult peste partidele din opoziție ,doar UDMR mai are o aşa organizare iar numărul lor a fost similar cu cel din februarie ( din imagini aşa reiese) desigur cu diferența majoră că psdiştii au fost aduşi ,nu au venit din convingere politică dar forța lor organizatorică contează la alegeri şi asta e una din explicațiile menținerii lor la un procentaj ridicat ( chiar şi când au pierdut) în ultimii 30 de ani.
    Să organizeze țara nu se pricep dar nici opoziția nu promite mai mult in sensul ăsta. P.S. Aia cu mizeria lăsată in urmă e can can ,miştocăreală ieftină când vorbim de un număr aşa mare de oameni.
    • Like 0
    • @ Adrian Adrian
      Exact un număr aşa mare de oameni a lăsat piața LUNĂ acum un an. A, stai că erau alți oameni...
      • Like 6
  • same11 check icon

    hai sa fim seriosi, dupa orice miting cu atatia oameni se lasa mizerie de acest gen. Haideti sa fim corecti, data viitoare cand se mai aduna rezistentii, cand se vro mai aduna tot atat de multi, republica.ro sa redea imagini de noapte cu ce roamane "dupa", caci pana acum nu a facut-o, cum a facut aseara. Cu specificatia ca bucurestenii vin de acasa, via metrou sau de la o plimbare pe jos, sau de la terasa, nu de prin toata tara. dar asta e o alta discutie aici. Fiti deci mai umani si mai rezonabili in argumentele critice, nu va legati de "orice" si "oricum" numai ca sa iasa de un editorial critic.
    • Like 0
    • @ same11
      Minți ca porcul. Ori ești mințit și halești asta tot ca porcul. Poftă bună!
      • Like 2
  • Io unul sunt profund impresionat de pesedeii şi aldiştiii care au ţinut morţiş să facă rahatu' praf cu mitingul lor.
    Aşa tenacitate, mai rar!
    • Like 4
  • Probabil ca Dragnea asta nu mai intelege ca electoratul lui apreciaza securitatea si tot ce 'era pe vremuri'! ('Ce bine si ce ordine era odata. plecam toti de la job - de la mic la mare - cu cate-un rulment in buzunare'). Si-o cam trage singur, ceea ce nu e rau deloc!
    • Like 2
  • Foarte simplu , cum ii scapam pe astia , daca ei se vor scapati .
    Singura iesire la situatia actuala , e un meeting gen palma peste ochi cu multi oameni veniti de asta data de buna voie . Stiu ca pare copilareasca abordarea dar este singura modalitate de manifestare si atentionare. Problema cu "oamenii de bine" este ca ne lamentam pe forumuri si FB din virful patului, asteptindu-l pe Johannis sa faca nu stiu ce... O societate civila care sa merite mai mult decit Romania de azi , ar iesi acum ca in Feb 2017 pina am obtine alegeri anticipate. Altfel hai sa ne vedem de concedii si burtica , ca aia stim cel mai bine.
    Nu vreau sa jignesc pe nimeni ca si eu am meteahna asta , dar macar nu am pretentia ca sunt mai bun decit aia de au venit ieri in piata adusi cu forta sau nu.
    Ei au spus foarte clar ieri ca vor sa mearga pin la capat si nu glumesc , au dat cu maciuca in toti la rind : SRI , justitie , DNA , Johannis . Ei securistii si hotii, ne-au facut securisti si sobolani. Ce impresie aveti ca o sa faca judecatorii din procesul lui Dragnea daca nu simt ca societatea ii sustine ?
    Tot timpul noi suntem lasi si ii asteptam pe altii sa fie eroi pentru binele nostru : Johannis , procurorii , judecatorii , Kovesi ...
    O porcarie !
    • Like 5
  • check icon
    Inca 2-3 manifestatii de genul asteia si pesedeul isi baga "sponsorii" in faliment.
    Ar merita acum un raspuns pe masura,macar sa vada ca toata strafocarea lor,tot "milionul" lor a fost un fleac.Asa cum guvernarea lor lasa doar mizerie si haos,asa si sustinatorii lor lasa in urma ceea ce-ar trebui sa stranga odrasla tutuianului,tuta aia guresa .
    • Like 4


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult