Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Procurorul general i-a transmis președintelui României cererea de urmărire penală în legătură cu „săvârșirea infracțiunii contra umanității” în cazul lui Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican-Voiculescu

Parchetul General

Procurorul general i-a transmis președintelui României cererea de urmărire penală în legătură cu „săvârșirea infracțiunii contra umanității” în cazul lui Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican-Voiculescu.

Fostul președinte Ion Iliescu a fost audiat în martie anul trecut timp două ore la Parchetul General, în dosarul Revoluției. Întrebat atunci de jurnaliști dacă se simte responsabil pentru cele întâmplate la Revoluție, fostul președinte s-a arătat iritat: „Pentru Revoluţia română? Trebuie să aveţi cât de cât discernământ!”

Comunicatul Parchetului General:

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a adresat președintelui României o solicitare de exercitare a prerogativelor constituționale și legale privind cererea de urmărire penală în legătură cu săvârșirea infracțiunii contra umanității, prev. de art. 439 alin. (1) lit. a, g, i și k Cod penal cu aplicarea art. 5 Cod penal. față de:

- ILIESCU ION, membru și președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale (din 22 decembrie 1989), organism care de facto a exercitat puterea executivă și legislativă centrală, comportându-se ca un Guvern până la apariția Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, când președintele consiliului a primit rolul unui șef de stat, iar atribuțiile legislative ale consiliului au fost separate de cele executive, ce necesită autorizare pentru intervalul 22-27 decembrie 1989,

- ROMAN PETRE, membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale, din 22 decembrie 1989, numit oficial prim-ministru al Guvernului României prin Decretul nr. 1 din 26 decembrie 1989, ce necesită autorizare pentru perioada 22-31 decembrie 1989 și

- VOICULESCU GELU-VOICAN, membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale din 22 decembrie 1989, numit oficial vice prim-ministru al Guvernului României prin Decretul nr. 5 din 28 decembrie 1989, ce necesită autorizare pentru perioada în perioada 22-31 decembrie 1989.

Solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se întemeiază pe prevederile constituționale și legale (art. 109 alin. 2 din Constituția României, respectiv art. 12 și 19 din Legea nr. 115/1999), precum și pe Decizia Curții Constituționale nr. 270 din 10 martie 2008.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cum crede cineva ca oamenii astia au dat ordine sa se traga in oameni? Asta e dosar ca sa fie facut ca trebuie cumva inchis. Atunci singurul dusman era nea Nicu si oamenii lui plus ca era un haos generalizat cu zvonuri cu fake news pe care nu le verifica nimeni si erau securisti peste tot care nu stiau cum se va termina tot iuresul. Nu era FB shareuri internet saituri nimic. Toata lumea orbecaia si toti ii chemau pe toti sa apere ba tv ba cladiri ba orice. Pe strazi erau focuri razlete dar nu stia nimeni cine ce cum. Se tragea in palat fara sa se stie in ce sau cine si de ce. Striga unu: ACOLO! Si incepeau rafalele. Si Petre Roman e de vina. Sau ceilalti.
  • Like 0
 • Asta e in mod evident mana lunga a securitatii.
  Mult mai lunga decat am fi crezut.
  • Like 0
 • Multa sanatate si viata cat mai lunga ii doresc lui Iliescu.
  • Like 2
  • @ Jonn Jonzz
   Macar suficient de lunga cat sa prinda condamnarea definitiva si sa petreaca cel putin cateva minute/zile/saptamani la mititica.
   • Like 1
  • @ Iron Spike
   Exact!
   • Like 0

Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult