Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

#Responsabilitate | Răspunsurile medicilor la întrebări despre COVID 19 | Care sunt suprafețele cele mai contaminate, cum arată primele semne ale infecției?

Epidemiologii din toate țările care se luptă cu pandemia sunt toți de acord că cele mai eficiente arme împotriva infectării cu noul tip de coronavirus sunt izolarea socială și igiena strictă a fiecărui cetățean. Mai mult, unul dintre cele mai importante sfaturi date de medici este acela de a renunța la un gest banal, pe care-l facem de sute, chiar mii de ori într-o singură zi: să încercăm să nu ne mai atingem fașa cu mâinile. 

Durata de viață a noului tip de coronavirus depinde de suprafețele pe care este prezent. Cercetătorii au tras primele concluzii- acesta trăiește mai mult pe plastic și inox, dar mai puțin în aer. De aceea, ne sfătuiesc să nu atingem obiectele care intră în contact cu mulți utilizatori, de la bani până la balustradele scărilor. 

Pe cât posibil, suprafețele sau obiectele din jur care sunt cele mai expuse interacțiunii cu alți oameni ar trebui dezinfectate cât mai des. 

În cazul în care nu avem la îndemână soluții de curățare, este important să ne spălăm frecvent pe mâini cu apă și săpun 30-40 de secunde.

Este important ca informațiile despre noul coronavirus să provină de la specialiști și experți, iar cetățenii să primească date la zi despre evoluția pandemiei din surse oficiale.

Continuăm dialogul cu dr. Mihaela Oros, medic primar pediatrie și dr. Gabriel Gurguță, medic specialist în boli infecțioase în cadrul campaniei #responsabilitate, realizate de platforma Republica împreună cu Rețeaua de sănătate Regina Maria. Ne explică astăzi de ce infecția cu COVID-19 nu se tratează cu antibiotice dar ne oferă și un top al celor mai contaminate suprafețe pe care trebuie să evităm să le atingem sau să le deinfectăm cât mai des.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "Virusul "traieste" mai mult pe suprafete ..."?

  Asta inseamna ca virusul este ceva viu?
  • Like 0
 • Putina reclama in plina epidemie la o retea medicala care nu are de-a face cu nici un bolnav de Covid 19, ca sa ne aducem aminte ca "în Romania moartea vinde cel mai bine", cum spunea chiar CTP !
  Jenant, Republica si Tanti Maria
  • Like 0
 • eu nu-mi duc mâna la fașă.
  • Like 0
 • Ce este și cum funcționează un virus in raport cu restul microbilor.
  Este simplu de explicat oamenilor cumfunctioneaza virusurile. Orice microbiolog poate explica aceasta la orice nivel de cunoaștere. Și anume acel lucru elementar ca organismele sunt alcătuite dintr-un puzzle de celule și relația obligatorie între viruși și celule. De unde rezulta foarte clar cum și de ce sa aplicam condițiile de carantina/izolare la care suntem obligați.
  Idea ar fi ca aceste explicații sa fie date de o persoana calificata sa o facă, in așa fel încât aceste măsuri sa fie plauzibile și necesare.

  • Like 0
 • Laura check icon
  Va rog foarte mult, fac un apel la presa din Romania ca noi, dar cel putin eu , cetatean roman care traieste in strainatate, nu noi veni in Romania din responsabilitate, insa am griji enorme pentru parintii mei care nu sunt constienti de gravitatea situatiei si continua sa mearga sa faca cumparaturi si sa vrbeasca cu vecinii.

  DIASPORA ISI ROAGA IN GENUNCHI PARINTII SA STEA IN CASA !

  Este singurul in mod in care ii putem ajuta, le putem trimite bani pe card dar nu putem sa venim in Romania sa facem politie cu ei, Avem nevoie ca parintii nostri sa fie resposabili si sa limiteze iesirile din casa extrem de mult, la cel mult o iesire pe saptamana,

  Imi e atat de dor de voi, dar de atat de mult ce va iubesc nu vin deoarece vreau sa va protejez !
  • Like 2
  • @ Laura
   Delia MC Delia MC check icon
   Like maxim.
   Ar putea fi un articol de sine-stătător.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   „Îmi place la maxim” = „Like maxim” ! Acest virus a băgat spaima în oameni care, până la el, păreau a avea capul pe umeri !
   Exercițiu de imaginație: stăm în auto-izolare până la ... calendele grecești pentru că nimeni nu-și asumă un orizont de timp. În „ăst timp” ne așteptăm ca:
   1. Să existe niște inconștienți care să ne asigure nouă, cei „responsabili”, care înțelegem să stăm în auto-izolare, condițiile de existență aflate la „un click distanță”.
   2. Să existe un Dumnezeu care să ne ofere „mană cerească”,să ne înmulțească pâinile, peștii și apa, toate necesare vieții, nouă revenindu-ne simpla sarcină de a respecta cu sfințenie ordinele „autorităților”.
   Nu pot să spun decât că suntem de tot râsul-plânsul !
   • Like 0
 • catalin check icon
  E o reclamă mascată la Regina Maria? De ce nu scrieți că e publicitate? Oare poate Regina Maria să ajute la lupta cu COVIDU? Sau face teste cu 350 lei ca alții?
  • Like 2
 • Valentin check icon
  Cum se va rezolva problema cu hârtiile alea pe care bătrânii sunt obligaţi să le ia de la medicul de familie? Trăim în epoca internetului.
  • Like 0
  • @ Valentin
   Delia MC Delia MC check icon
   Noi da, ei nu.
   • Like 0
 • Cred că ar trebui adoptat un plan de combatere a virusului modificat ca mod de acțiune mutând accentul de pe apărare pe atac, pentru a permite folosirea eficientă a resurselor limitate prin concentrarea acestora pe zone. Tactica acestui plan ar trebui să fie cam așa:
  1. Se stabilesc zonele de atac în funcție de densitatea populației și a entităților economice. În funcție de aceste date se constituie echipe de specialiști și personal auxiliar, echipați și dotați cu echipamentul necesar de protecție personală, de dezinfecție și de testare precum și de impunerea a ordinii. Prioritate vor avea zonele cu persoane deja dovedite ca fiind pozitive. Pentru aprovizionarea zonelor se stabilesc măsuri stricte de decontaminare și supraveghere.
  2. Pentru fiecare zonă supusă eradicării virusului se realizează izolare strictă și supravegheată la domiciliu fără deplasări în afara locației de izolare tip de 14 zile și se testează întreaga populație din zonă. Persoanele depistate pozitiv se introduc în carantină instituționalizată. Persoanele neinfectate își reiau activitatea normală cu limitarea mobilității exclusiv în zona decontaminată.
  3, Se repetă pasul 2 până la testarea întregii populații.
  4. În final o să avem o parte importantă a populației liberă să desfășoare activități economice, iar o parte,mai mică, va fi izolată sub supraveghere și tratament specializat în vederea recuperării.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   maripos check icon
   Vise! La 350 lei testarea, de unde atatea teste?
   • Like 1
 • Câtă risipă de resurse! Mă uit la doamna doctor M Oros şi mă întreb de ce ne (doar) vorbeşte? La ce ne foloseşte s-o vedem? Să-i admirăm cerceii? În loc să folosiţi imaginile pentru a demonstra, dvs filmaţi vorbe. DE ce nu ne demonstrează cineva care ştie cum se folosesc diferiţi desinfectanţi pe mâini? Înţeleg că spălatul intens cu săpun e f bun, dar de multe ori nua avem acces la apă, trebuie să folosim un dezinfectant. Cum se foloseşte acesta? În ce cantitate se aplică? cât trebuie să rămână pe tegumente? Să se demonstreze practic aşa cum se demonstrează în clipul acela cu despre spălatul mâinilor (unde se foloseşte vopsea neagră pentru a crea imaginea precisă a modului cum trebuie insistat)
  • Like 2
  • @ N Cojocaru
   Delia MC Delia MC check icon
   Mă tem că se tâmpesc și ăștia, încet-încet, ca aceia care vai Doamne, au vlog nu blog că-i trendy nevoie-mare ( sâc!) și oamenilor le e lene să citească. Se maimuțăresc în fața calculatorului ca să ce?
   Dacă ai ceva de arătat, demonstrat practic, OK, ca filmulețele de la cutremur. De ce nu un FAQ COVID? Scurt, direct și la obiect.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Între timp am găsit o prezentare, zic eu, lămuritoare.

   https://www.ba-bamail.com/video.aspx?emailid=35347
   • Like 0


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult