Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

ROZ pentru curaj și speranță în lupta pentru sănătate

Roz - Foto: Adrian Vidal / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Adrian Vidal / Alamy / Alamy / Profimedia

Octombrie este luna în care culoarea roz capătă o semnificație specială. Este momentul în care ne amintim că feminitatea merge mână în mână cu puterea curajului de a pune sănătatea pe primul loc și de a merge la medic, pentru a ne asigura că suntem bine nu numai pentru noi, ci și pentru cei dragi din jurul nostru.

În spatele culorii roz stau delicatețea și fragilitatea, dar și forța de a face față provocărilor. Este culoarea simbol a luptei împotriva cancerului de sân și a cancerului de col uterin, două afecțiuni des întâlnite la femei. Deși cuvântul „cancer" poate părea înfricoșător, iar mulți ne temem să îl rostim, este important să conștientizăm că prin prevenție și depistare precoce, aceste afecțiuni despre care auzim tot mai des - în grupurile de prieteni, la muncă sau în familie - pot fi tratate cu succes. 

De-a lungul timpului, Banca Transilvania - alături de Fundația Renașterea - s-a implicat activ în proiecte de conștientizare și prevenție, din dorința de a atrage atenția asupra acestui subiect și de a încuraja cât mai multe femei să meargă la medic.

Deşi peste 40% dintre decesele provocate de cancer pot fi prevenite, cancerul însumează 20% din totalul deceselor în Uniunea Europeană, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În Europa, una din opt femei e afectată de cancer la sân, anual fiind diagnosticate 500.000 de femei, iar 130.000 de femei mor anual din cauza acestei maladii.

Prin programul intern Screening-ul salvează vieți, împreună cu Rețeaua de sănătate Regina Maria, început acum 6 ani, au fost făcute peste 17.700 de screening-uri (89,9 % femei, 10,1% bărbați), iar 18,9 % dintre rezultate au fost modifcate din punct de vedere al parametrilor normali, având 124 de cazuri maligne sau în stadiu avansat.

Astăzi vrem să îți amintim că lupta împotriva cancerului este o bătălie despre curaj și despre speranță, și cu puțină grijă, despre supraviețuire.

În fiecare an, pe data de 1 octombrie, se aprind lumini roz care îmbracă cele mai reprezentative clădiri sau monumente din toată lumea. Din 2001, Fundația Renașterea a inclus şi România pe lista celor care produc acest tip de eveniment. Pentru a reaminti femeilor că, prin control medical anual, cancerul poate fi învins, evenimentul de iluminare în roz a unor clădiri reprezentative este organizat în peste 70 de țări din toată lumea. Câteva dintre clădirile reprezentative ale lumii care s-au îmbrăcat în culoarea speranței sunt: Empire State Building New York – SUA, Turnul Perla Orientului din Shanghai – China, Muzeul Britanic din Londra – Anglia, Opera din Paris – Franța.

În Bucureşti au fost iluminate în roz, de-a lungul anilor, printre altele, Ateneul Român, Muzeul George Enescu, Teatrul Naţional, Muzeul Naţional de Artă, Arcul de Triumf, Palatul de Justiție, Facultatea de Medicină, Globalworth Tower și Sky Tower.

Pentru o zi, vom deveni și în acest an ROZ: site-ul Băncii Transilvania, rețelele de socializare, chiar și logo-ul BT. Prin acest gest simbolic vrem să reamintim că sănătatea este cea mai prețioasă avere și sperăm ca astfel să tragem un semnal de alarmă și să vă încurajăm, pe voi, femeile din viața noastră, să vă faceți timp să mergeți la medic. Durează doar 10 minute.

Fă-ți curaj! E timpul să mergi la control. Împreună putem învinge orice obstacol și să sărbătorim viața!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult