Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Scrisori pentru Moș Crăciun. 1.000 de copii în situații vulnerabile primesc de la Moșul cadourile pe care și le-au dorit

Scrisori pentru Moș Crăciun

Aflați în picioare, în spatele scaunelor, voluntarii îi privesc pe copiii care râd, aplaudă, participă și le răspund lui Olaf și renului, spiridușilor și spiridușelor, magicianului Augustin și lui însuși Moș Crăciun. Este o încântare să asiști la o astfel de explozie de energie și bucurie, să îi vezi pe copii însuflețiți și veseli. Însă din păcate, pentru mulți dintre copiii din această sală, care trăiesc cu poveri și luptă cu provocări greu de dus și pentru un om în toată firea, astfel de momente sunt mai curând o excepție.

Fetițele și băieții din această sală fac parte dintre cei 1000 de copii care i-au scris lui Moș Crăciun o scrisoare, în cadrul programului „Scrisori pentru Moș Crăciun”, derulat de Fundația Vodafone România. Iar cu ajutorul voluntarilor care îl ajută pe Moșul copiii primesc ceea ce au cerut în scrisoare. 

„Unii dintre copii au fost în program doi ani la rând, trei ani la rând. Dar chiar dacă ar fi ca și numai pentru o singură dată un copil să îi scrie Moșului și să găsească în cutie exact ce a cerut, acest lucru este extraordinar. Îi redai speranța acelui copil și îi aduci un pic din magia Crăciunului”, spune Angela Galeța (foto), directoarea Fundației Vodafone România. 

Pentru mulți, un astfel de spectacol este primul de acest fel la care asistă. Și nu numai atât. „Pentru unii dintre ei este prima dată când ies din satul lor, prima dată când merg cu un autocar, prima dată când văd un spectacol de magie și un teatru de păpuși. Este și un fel de a le deschide puțin orizontul”, explică ea.

Mai mulți voluntari de la an la an

Copiii care i-au scris lui Moș Crăciun sunt cei care beneficiază de asistență din parte organizațiilor nonguvernamentale ale căror programe au fost finanțate, de-a lungul vremii, de Fundația Vodafone România. De la an la an, numărul lor a crescut odată cu creșterea numărului voluntarilor care iau scrisorile copiilor și cumpără pentru ei cadouri. 

„ Acum 8 ani am început cu un program strict intern, apoi de la an la an am prins din ce în ce mai mult curaj pentru că am văzut că sunt din ce în ce mai mulți voluntari care vor să aducă cadouri copiilor. De anul trecut, am început să căutăm și alți spiriduși în afară de colegii din Vodafone, parteneri din afara companiei, și a fost o surpriză foarte plăcută să vedem că sunt mulți oameni care vor să se implice. Iar acum am ajuns la opt companii partenere ai căror voluntari au luat scrisorile și le-au cumpărat copiilor cadouri”, explică Angela Galeța, care își dorește să crească numărul beneficiarilor, dar și al serbărilor făcute pentru copii în țară. Unii dintre cei care le-au cumpărat cadouri copiilor au venit să îi vadă și să se bucure de bucuria lor.

„Toți cei care au venit mi-au spus că acest lucru este unic. Eu mă emoționez de fiecare dată chiar dacă fac acest lucru în fiecare an. Ce m-a impresionat la acest proiect este dorința oamenilor de a se implica. E de ajuns să spui ceva și porțile ți se deschid”, povestește Angela Galeța. Iar unii dintre donatori au intrat după sărbători în contact cu copiii și au continuat să se intereseze de ei. Numărul copiilor implicați în program a crescut de la 600 în 2016, la 1.000 în 2017, valoarea totală a donațiilor fiind de aproape 78.000 de euro, potrivit unui comunicat al Fundației Vodafone România. 

Copiii care vor să devină magicieni

Anul acesta, darurile sunt oferite în cadrul a cinci evenimente desfășurate la Cluj, Timișoara, București, Iași și Constanța.

„La serbări, copiii au fost fericiți și foarte participativi, erau încântați și de spectacol, mi s-a părut foarte frumos și a fost și foarte atent ales tot grupul celor care s-au ocupat de ei, pentru că nu e foarte ușor să interacționezi cu copiii. Ceea ce mi-a plăcut foarte tare este că au comunicat nu numai cu cei de pe scenă, ci și între ei. Iar asta cred că este ideal. Toți au vrut să se facă magicieni, poate, cred eu, și ca să facă lumea un pic mai bună”, spune criticul de film Irina-Margareta Nistor, președinte onorific al Fundației Vodafone România. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Copii in situatii vulnerabile? Ma scuzati, dar acest termen suna foarte prost, si tine de contextul animalelor, protejati de WWF. Am citit articolul, foarte frumos din partea Vodafone, restul sponsorilor si a voluntarilor. Insa sa spunem in continuare lucrurilor pe nume: copii saraci. Nu-i nimic rusinos in a fi sarac. Neplacut eventual, dar nu-i rusinos. Cum spunea si George Carlin, daca schimbam denumirea nu le usuram viata. Sarbatori fericite!
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult