Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Șeful de la Concurență constată la pompă ceea ce pentru guvernanți este încă „un secret”: Supraacciza la carburanți s-a dus toată în preț

Benzină

După introducerea supraaccizei la carburanți, prețul acestora a crescut, spune șeful Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. „Se întâmplă ce ne așteptam. În momentul în care apare o taxă, ea se regăsește în preț. Nu imediat, dar pe parcursul acestor săptămâni cele două valuri de creștere a accizei s-au dus în preț”, a declarat Bogdan Chirițoiu în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.

În România, prețurile fără taxe la carburanți sunt peste media UE

Acesta spune că analizeză întreg sectorul energiei și al carburanților pentru a vedea cum au evoluat prețurile în ultimii doi ani, în condițiile în care în România prețurile fără taxe sunt peste media UE. 

„Strângem datele de la toate companiile să vedem cum au evoluat prețurile de la noi și de ce de doi ani suntem sistematic peste media UE la prețurile fără taxe. De doi ani am fost 2-3 procente peste media UE fără taxe. Cu taxe, suntem foarte jos, fără taxe, prețurile sunt un pic peste media UE”, a explicat Chirițoiu.

Întrebat de moderatorii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, dacă știe care este situația prețurilor cu care companiile exportă carburanți, Chirițoiu a spus: „Colectăm date de la companii. Nu am să vă dau acum un răspuns pe medie. Dar logica ne spune că nu ai cum să exporți pe altă țară decât dacă ai prețuri mai mici decât ar putea să cumpere în țara respectică”.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 de luni până joi, de la 22:30.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Anon check icon
    Surprize, surprize.
    • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult