Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Simone Biles și surorile Williams, acuzate de hackerii ruși de dopaj. Biles: „Sufăr de ADHD de când eram copil și iau medicamente pentru asta”

După ce a câștigat patru medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Rio, gimnasta americană Simone Biles a dezvăluit că suferă din copilărie de ADHD și că se află de atunci sub tratament medical pentru a putea ține boala sub control, scrie Huffington Post.

„Am ADHD și iau medicamente pentru asta de când eram copil. Cred în sportul curat, am urmat întotdeauna regulile și voi continua să o fac, pentru că fair play-ul este crucial pentru sport și pentru mine însămi”, a scris atleta pe Twitter.

Anunțul vine după ce Agenția Mondială Anti-Doping a dezvăluit că hackerii ruși au făcut publice dosarele medicale ale mai multor atleți americani printre care și Biles. Datele scurse arată că gimnasta a ieșit pozitivă la testul pentru methylphenidate, o substanță interzisă cunoscută sub numele de Ritalin. 

Federația Americană de Gimnastică a precizat că Simone Biles a depus documente la Agenția Mondială Antidoping prin care arăta că suferă de ADHD și că a primit din partea acesteia o dispensă pentru a putea folosi Ritalin ca tratament.

Printre numele vehiculate de hackerii ruși se numără cele ale surorilor Williams și cel al baschetbalistei Elena Delle Donne. 

„După ce am studiat bazele de date, am înțeles că zeci de sportivi au fost depistați pozitiv cu puțin înaintea Jocurilor Olimpice și pe durata acestora. Medaliații olimpici de la Rio au folosit regulat substanțe ilicite justificate de certificate medicale. Altfel spus, au primit autorizație pentru a se dopa”, susțin hackerii. Pentru că sportivii aveau certificate medicale, testele nu au fost anunțate niciodată ca pozitive.

Mișcarea hackerilor ruși pare o răzbunarea la adresa faptului că 67 de sportivi din Federația Rusă au fost împiedicați să participe la Jocurile Olimpice de la Rio după numeroasele scandaluri de dopaj. 

În prezent, tenismena Maria Șarapova este suspendată, pentru o perioadă de doi ani, pentru dopaj. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cred ca învățătoarea si-a dat demisia pentru că era obosită, nu ca să-l pedepsească pe director. Dacă s-a considerat că nu a gestionat corect situația, ce pierdere de cadru calificat mai era şi asta? Ajunsese probabil să îşi piardă simțul umorului, după atâtea şicane şi frustrări că nu poate lucra la clasă ce îşi propune. Ironia din titlu nu mi se pare potrivită. Parcă ar fi vocea mamei lui Ionică din schita lui Caragiale. Dacă ştii că ai nevoie de ajutor si totuşi îți permiți să ironizezi autoritatea de la clasă, asta nu poate să însemne altceva decât ... ignoranță! Oare această mamă adoptivă își iubeşte copilul cu adevărat?
  • Like 0
 • Penibil. Hoție la drumul mare fără rușine.
  • Like 0
 • Billy Mv Billy Mv check icon
  Mă da' ce le știu astia dă la Republica pa toate ... Zau, aveți spion băgat în rețelele Web si NSA care supraveghează permanent traficu' și știți voi, pa cuvantu' vostru de ziariști onești, ca hackerii ruși sunt aia de au dezvăluit dublu standard al WADA?!

  Dacă da, apăi sunteți tari di tat, frate ...
  • Like 0
 • Istoria recenta ne demonstreaza ca cercetarea in domeniul descoperirii de noi substante ce pot "ajuta" doritorii (si platitorii) catre performante sportive de varf merge cam cu 10 ani inaintea bijbaielior Agentiei Mondiale Antidoping (vezi cazul Armstrong, Sharapova). In mod potential, exista azi cel putin o duzina de substante despre care AMA va afla deabia in urmatoarea decada. Sansele ca fratele lui Venus Williams sa fie virgin la acest capitol tind asimptotic catre zero. Urmatoarea decada ne va demonstra. ///// Perdele de fum gen ADHD ori misterioase maladii greu de cnfirmat deschid portite pentru uzul "legal" de drogur interzise. Sortivi cu asemena arente de sanatate ar trebui sa participe la categoria handicapati. Federatile internationale, comitetele olimpice si comitiie de resort ar putea tranti un pumn de fier pe afacerea drogurilor exact pe buba care fierbe sub piele: banii. O buna parte din pemiile obtinute la iverse competitii ar trebui retinute intru-un fond de purtator de dobanda si remise sportivilor doar dupa o perioada de gratie de cel putin zece ani, in cazul in care acestia raman "curati" pana atunci.
  • Like 1
 • Golănie americană : ADHD (acronimul locuțiunii din engleză Attention Deficit Hyperactivity Disorder) este o tulburare psihiatrică, de neuro-dezvoltare, care afectează mai ales copiii și se manifestă prin imposibilitatea acestora de a se concentra asupra unui anumit subiect sau unei anumite acțiuni. Despre medicație se știe că : Stimulantele sunt medicamente de tipul amfetaminelor, Ritalin si Concerta și, deși există de 60 de ani pe piață, au fost interzise in multe țări din cauza riscului de dependență și a multor efecte secundare. Stimulantele fac parte din categoria substanțelor strict controlate.
  • Like 4
 • Venom check icon
  Credeam că Serena ia ceva nedetectabil, dar uite că e săraca de ea, este atât de bolnavă încât are voie să ia hapuri pentru care Simona ar fi suspendată. La fel, nouă ni s-a luat pur și simplu o medalie olimpică la gimnastică pentru că nurofen, dar când americancele strănut sau durere bună, au! - pamperswork zice că legal. Că dispensă. Altfel murea campioana pe bârna din ochii WADA. Frații Williams au voie la WTA să spargă record după record, nu au trișat, n-au luat o leacă de drog fără aprobare. Sportivii americani de top sunt atât de bolnavi încât te întrebi de ce se chinuie atât în viață, nu ar fi mai simplu să concureze la paralimpici cu atâtea afecțiuni grave, să nu se mai chinuie atât, dar uite că hard work. Nu cheaters ca alții, rușine să le fie de drogați care întinează nobilele idealuri ale competiției. Americanii curați. Doar efort, sacrificii și good WADApapers: "We are the champions! Haraşo?"
  • Like 1
  • @ Venom
   Stii ca e si o sportiva romana pe lista aia, nu? Medaliata la Rio. Las-o mai moale ca esti penibil.
   • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult