Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Site-ul evaluare.edu.ro publică rezultatele la Evaluare Națională 2022. Cum se depun contestațiile și cum se calculează media de admitere la liceu

Rezultate examen

Rezultatele de la Evaluarea Națională 2022 vor fi publicate pe evaluare.edu.ro până la ora 14:00. 

Pe pagina online dedicată rezultatelor de la Evaluare Națională 2022 vor apărea codurile candidaților în dreptul cărora vor fi afișate notele la cele două probe - limba română și matematică - și mediile. Fiecare candidat a primit, după proba de limba română, un cod specific cu care își va vedea rezultatele.

Tabelul cu rezultatele la Evaluarea Națională 2022 va cuprinde „codul candidatului”, „școala de proveniență”,„nota”, „nota de la contestație”, „nota finală” și „media la Evaluarea Națională”.

Contestațiile pot fi depuse la centrul de examen joi, 23 iunie, între orele 16:00 și 19:00 și vineri, 24 iunie, în intervalul orar 8:00 și 12:00. De asemenea, formularul de contestații poate fi trimis prin mijloace electronice. În urma contestațiilor, nota inițială se poate modifica, după caz, prin creștere sau descreștere, iar aceasta va fi nota finală.

UPDATE: Peste 82% dintre elevi au luat medii peste 5 la Evaluarea Națională, înainte de contestații, adică mai mult de 122.000 de elevi, a spus joi ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu 6% mai mulți elevi ca anul trecut.

La proba de limba română „doar 6% dintre elevi au rezolvat corect itemul 8”, a precizat ministrul Educației, ceea ce înseamnă că „doar 6% au reușit să scrie corect românește”. 

57% dintre elevi au probleme de ortografie și punctuație, după cum reiese din corectarea lucrărilor la examenul de Evaluare Națională din acest an.

La proba de matematică, 29% din absolvenții clasei a VIII-a care au susținut examenul de Evaluare Națională au fost punctați doar la subiectele I și II, ceea ce înseamnă că 29% dintre elevi s-au rezumat la întrebările grilă.

Exercițiul „10 plus 10 împărțit la 10” a creat probleme pentru 15% dintre elevi. Acest exercițiu a avut cel mai scăzut nivel de dificultate. Se naște întrebarea în ce măsură profesorii s-au ocupat de acești elevi, a mai spus ministrul Educației, care a anunțat că va fi realizată o analiză în urma căreia profesorii vor ști exact pe ce tip de informații vor trebui să pună accent la orele de curs, în viitor.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Națională 2022 susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Calculul mediei de admitere se face astfel:

MA = 0,2 X ABS + 0,8 X EN

unde:

MA - media de admitere

ABS - media generală de absolvire a claselor V-VIII

EN - media generală obținută la Evaluarea Națională

Rezultatele finale la Evaluarea Națională 2022, după contestații, vor fi afișate pe 30 iunie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult