Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Site-ul evaluare.edu.ro publică rezultatele la Evaluare Națională 2022. Cum se depun contestațiile și cum se calculează media de admitere la liceu

Rezultate examen

Rezultatele de la Evaluarea Națională 2022 vor fi publicate pe evaluare.edu.ro până la ora 14:00. 

Pe pagina online dedicată rezultatelor de la Evaluare Națională 2022 vor apărea codurile candidaților în dreptul cărora vor fi afișate notele la cele două probe - limba română și matematică - și mediile. Fiecare candidat a primit, după proba de limba română, un cod specific cu care își va vedea rezultatele.

Tabelul cu rezultatele la Evaluarea Națională 2022 va cuprinde „codul candidatului”, „școala de proveniență”,„nota”, „nota de la contestație”, „nota finală” și „media la Evaluarea Națională”.

Contestațiile pot fi depuse la centrul de examen joi, 23 iunie, între orele 16:00 și 19:00 și vineri, 24 iunie, în intervalul orar 8:00 și 12:00. De asemenea, formularul de contestații poate fi trimis prin mijloace electronice. În urma contestațiilor, nota inițială se poate modifica, după caz, prin creștere sau descreștere, iar aceasta va fi nota finală.

UPDATE: Peste 82% dintre elevi au luat medii peste 5 la Evaluarea Națională, înainte de contestații, adică mai mult de 122.000 de elevi, a spus joi ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu 6% mai mulți elevi ca anul trecut.

La proba de limba română „doar 6% dintre elevi au rezolvat corect itemul 8”, a precizat ministrul Educației, ceea ce înseamnă că „doar 6% au reușit să scrie corect românește”. 

57% dintre elevi au probleme de ortografie și punctuație, după cum reiese din corectarea lucrărilor la examenul de Evaluare Națională din acest an.

La proba de matematică, 29% din absolvenții clasei a VIII-a care au susținut examenul de Evaluare Națională au fost punctați doar la subiectele I și II, ceea ce înseamnă că 29% dintre elevi s-au rezumat la întrebările grilă.

Exercițiul „10 plus 10 împărțit la 10” a creat probleme pentru 15% dintre elevi. Acest exercițiu a avut cel mai scăzut nivel de dificultate. Se naște întrebarea în ce măsură profesorii s-au ocupat de acești elevi, a mai spus ministrul Educației, care a anunțat că va fi realizată o analiză în urma căreia profesorii vor ști exact pe ce tip de informații vor trebui să pună accent la orele de curs, în viitor.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Națională 2022 susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Calculul mediei de admitere se face astfel:

MA = 0,2 X ABS + 0,8 X EN

unde:

MA - media de admitere

ABS - media generală de absolvire a claselor V-VIII

EN - media generală obținută la Evaluarea Națională

Rezultatele finale la Evaluarea Națională 2022, după contestații, vor fi afișate pe 30 iunie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult