Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

SRI, mi-a plăcut povestea cu spionul sârb. Te rugăm, citește-ne și una cu insule!

ZIVKOVIC BRATISLAV

Foto: www.sri.ro

Se făcea că într-o zi a intrat în România un spion.

De spion ce era, lumea își făcea selfie-uri cu el. Doar orbii nu-l puteau remarca, cu bărboanca lui de Rasputin, cu hainele paramilitare, cu profilul lui războinic de pe Google, Facebook și Youtube. Vigilentele noastre organe l-au prins în timp ce făcea poze la „infrastructura critică” și la „obiectivele militare naționale, cât și ale aliaților, amplasate în sud-estul României cu intenţia de a afecta parteneriatele noastre strategice”.

„Toate acțiunile cetățeanului sârb derulate în România au avut un caracter clandestin și un modus operandi specific activităților de spionaj”, spune SRI, într-un comunicat care duce umorul pe noi culmi de civilizație și progres. Deci Putin l-a trimis pe spionul Borat să facă poze la baza Mihail Kogălniceanu, ca să ne distrugă alianța cu americanii. Piece of cake! Asta e misiune? Ia să-l fi pus să pozeze infrastructra cu adevărat critică, precum autostrada Comarnic Brașov sau spitalele regionale. Ia să-l fi pus să afle PIN-ul de la cardul lui Tudose. Ia să-l fi parașutat în zona securizată Belina, nume de cod și știucă „Operațiunea Monstrul”. 

„Cetățeanul sârb nu a reușit să intre în posesia niciunui document sau informație clasificate”. Uf! Tunelurile de sub Bucegi sunt în siguranță.

Serios: foarte bine că l-au monitorizat și că l-au prins înainte să facă o nefăcută, dar pretenția SRI că a prins un spion e ridicolă. Individul poate fi un extremist, un apucat, o petardă, un paramilitar aflat sub monitorizare care a aprins toate becurile roșii atunci când a trecut granița, dar în niciun caz un jamesbond, așa cum ni-l prezintă omologii lui români. La anumite intervale, SRI ne dă să rumegăm câte un spion, câte un extremist, câte un hacker... ca să-și justifice existența, bugetele imense și armata de agenți a căror „performanță” nimeni nu o controlează în realitate.

Trag nădejde că SRI știe povești mai bune.

Povești cu insule știi, dragă SRI? Zi-ne-o pe aia cu insula Seychelles, unde Florian Coldea și Sebastian Ghiță depănau povești nemuritoare. Că dacă tot e vorba de „sârbi”, avem și noi unul fugit la Belgrad. Dar SRI face pe niznaiul când îl întrebi cum naiba a cules unul ca Sebi Ghiță toate sutele de milioane de euro din bani publici care i-au picat în poală în ultimii 15 ani fără ca nicio instituție a statului să-i dea peste mână. Sau poate că toți erau mână-n mână?! Peste poate...

Sau spune-ne-o pe aia cu insula Belina și cu brațul Pavel. Sau pe aia cu Teldrum o știi, sfioasă Șeherezadă? A trebuit să vină Olaf cel rece de la Bruxelles ca să facă legătura dintre Teldrum și Liviu Dragnea, că timp de 15 ani nicio instituție a statului - ANAF, Antifrauda, Miliția, DNA și, da, SRI - nu a reușit să dezlege secretul lui Polichinelle. Asta în timp ce în Teleorman până și copiii de țâță știau că Teldrum e a lui nenea Dragnea și că vămuiește toate contractele publice.

Concluzie: Oricât ar încerca să ne fure spionii sârbo-ruși, românașii noștri sunt mereu cu un pas în față.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Concluzia finala a venit mult prea tarziu,la 26 de ani de la revolutie. Vorba americanulu, So, We got wise!. Cativa dintre noi s-au desteptat. Prea putini, prea tarziu. Asteptam salvarea de la vaccinurile care provoaca autism. Poate in felul acesta generatia viitoare,devine normala intr-un sens unanim acceptat. Daca si unde va exista ea,generatia normala!
  • Like 0
 • Povestea cu cei care au 6 case nu se incadreaza aici? :-))
  • Like 0
 • Chiar de râsu-plânsu povestea cu spionul în condiţiile în care imaginile din satelit sunt mult mai elocvente. Problema este de luat în serios, în condiţiile în care pe lângă gardurile unităţilor militare (unele desfiinţate) păstrăm indicatoarele cu fotografiatul interzis şi o fotografie în zonă te poate transforma în contravenient.
  Nu înţeleg rostul acestor ieşiri penibile ale SRI şi mă întreb de ce nu fac nişte informări cu privire la apărarea valorilor democratice, a Constituţiei, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi a principiului separării puterilor în stat, întrucât în ultima perioadă legislativul şi executivul nu mai recunosc justiţia, ba mai mult chiar se ocupă de cercetări care nu vor avea nici o valoare.
  De ce nu ne informează despre modul în care a fost şi este administrat patrimoniul statului la RAPPS, ADS, ministere, consiliii locale şi cum reuşesc numai unii să aibă contracte pe doi bani pentru bunurile comunităţilor.
  sau poate vom afla de ce SRI s-a retras liniştit în carapace şi nu susţine ca la modificarea legilor justiţiei să i se dea dreptul să urmărească şi să sesizeze toate fraudele majore produse în paguba statului. Pot să cred că vrea să rămână complice la jaful ce se perpetuiază în administrarea bunurilor publice, în condiţiile în care este chiar beneficiarul unor astfel de fraude.
  Rămân totuşi la părerea optimistă că structurile de forţă ale statului o să se adapteze regulilor democratice însă sunt sceptic cu privire la posibilitatea producerii schimbării atâta timp cât la conducerea acestor servicii vor fi politicieni.
  Nu am nimic cu politica dar văzând calitatea oamenilor aflaţi la conducerea SRI şi MAI,de până acum, condamnaţi sau suspecţi în infracţiuni de corupţie am mari îndoieli cu privire la bunele intenţii ale politicienilor.
  • Like 0
 • Specific lor. Si nu numai lor, ci tuturor autoritatilor: ori de nevoie, ori pompieristic, ori pentru a deturna obiectul interesului opiniei public.
  • Like 0
 • De aia cu insule nu stiu, doar e Serviciul Roman de Propaganda. De 1 Decembrie livreaza ungur extremist/bucata, cand isi pune oamenii in functii de prim-ministri livreaza autist, pardon, islamist radicalizat, cand e anchetat un interlop baron local promovat de SRI, hop si ei, alt periculos! Sa nu mai spun de cretinul ala din Craiova cu care si-au tinut isonul luni de zile. Care este pana la urma rostul acestui serviciu in afara de a asculta telefoane, crearea de perdele de fum pentru oamenii lor si de a promova gunoaie la conducerea statului? Niciunul. Eu as desfiinta adunatura asta de anaconde, curve, acoperiti, interlopi, smenari zisa SRI si l-as reorganiza eliminand toate leprele cu maximum 4 clase care se joaca de-a intelighentia.
  • Like 1
 • D-nul Negrutiu sunteti favoritul meu. Totusi gresiti in articolul de mai sus. Va voi prezenta in cateva propozitii o categorie de actiuni practicate de GRU in ultimii ani in Georgia si Ucraina care in traducere libera s-ar numi ,,spionaj pe fata'' . Se ia un individ care atrage atentia print-un trecut violent si infatisare ciudata . Va fi urmarit pentru actiuni violente directe si nu pentru spionaj pe ideea ca nu arata ca spion ci ca terorist . Este urmarit pentru acte violente si nu pentru plantare de dispozitive de inregistrare sau bruiere electonica . Ca sa dau un exemplu simplu ce tine de psihologie : cand un om iti pune pumnul in fata te gandesi ca te loveste si nu ca are in pumn o bomboana pe care vrea sa ti-o ofere iar in faza doi tu te linistesti iar in faza trei cu mana cealalta profitand de relaxarea ta, iti fura ceva din buzunar. Vremea spionilor in costum care se plimba pe langa baze militare atrecut. Cu respect , O avea sRI -ul bube dar sepricep. Si nu o spunem noi.
  • Like 1
 • check icon
  Subiectele de genul acesta prind foarte bine la cele mai importante politic categorii de varsta si sunt numai bune pentru a distrage atentia de la adevarata bomba -deja detonata de altfel - ale carei efecte economice se fac si se vor face simtite in continuare.
  Autorul articolului a prins esenta lucrurilor si dezvaluie de fapt relatiile anormale si aberante dintre politic si "servicii". Dupa parerea mea aceste tactici nu pot fi clasificate altfel decat rudimentare folosindu-se de o psihologie slaba dar eficienta se pare atata timp cat vulnerabilitatea cetateanului roman standard (incapabil sa dezlege enigma acestor interminabile "breaking news" si sa distinga adevarul) persista.
  • Like 0
 • De la celebrul şi acum uitatul Ghiocel care vindea unui bulgar „secrete de stat” din registrul cu notele telefonice ale unei unităţi militare din Bucureşti, n-a mai apărut niciun spion prin presă. Era timpul să se vorbească şi despre aşa ceva. Şi uite că SRI le-a ostoit dorul ziariştilor. SRI li l-a dat pe Zăpăcicovic!

  Din comunicatul dat de SRI nu prea reiese că a fost un caz de spionaj, ci doar cazul unui bezmetic ce a vrut să se dea 007, dar n-a reuşit să fure secrete nici măcar cât soldatul Ghiocel. Cât despre poveştile pe care ar vrea dl. Negruţiu să le asculte lângă calorifer (că tot vine iarna), nu ştiu ce autoritate ar avea SRI să-şi trimită agenţii la Belina ca să-i schimbe lui Dady scrumierele cu microfoane. Acolo ar cam fi treaba Miliţiei şi a DNA. Din câte-mi amintesc, acţiunea refutabilă a SRI de a asculta cetăţeanul la rugăminea DNA a fost declarată ilegală iconstituţională, imorală şi impardonabilă, la această dată fiind chiar imposibilă.
  • Like 0
  • @ Dragoş Anghelache
   Gion check icon
   Dar nu cumva chiar denumirea acestui serviciu este legata de culegerea de informatii?
   • Like 1
  • @ Gion
   Ba da, dar politrucii au hotărât atlfel. Dacă în investigaţiile pe care le fac SRI-ştii dau peste corupţi, trebuie să închidă ochii. Nu mai au voie să-i pârască la DNA.

   Din punctul meu de vedere, SRI ar trebui să fie singura instutuţie care să aibă dreptul să "asculte" cetăţeanul. Nu procurorii, nu SIE, nu STS, nu alte S-uri. Nu de alta, doar ca să ştii exact pe cine să tragi la răspundere. Dar întrucât pe mine nu m-a întrebat nimeni...
   • Like 0
 • Am sperat ca individul e de fapt Sebi Ghita deghizat, nostalgic dupa litoralul romanesc... apropo, ceva vesti despre dumnealui?
  • Like 3
 • Cea mai mare realizare a diavolului a fost sa-i faca pe oameni sa creada ca nu exista! Poate chiar este spion si poate chiar are ceva de facut pe aici numai ca trebuie prima data sa arate un mesaj...
  sau asta aste parerea efectiva a militiei si a serviciilor despre inteligenta romanilor: ne arata o caricatura de babuin schizofrenic inarmat cu arma facuta din bata de alun si ni-l vinde ca spion...
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult