Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Teodor Meleșcanu, cercetat de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului pentru că i-a mințit pe diplomații străini în timpul Revoluției din 1989

Teodor Meleșcanu

Foto: George Călin/Inquam Photos

Teodor Meleșcanu este cercetat de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului (IICCMER) pentru că i-ar fi mințit pe diplomații străini, pe 19 decembrie 1989, spunându-le că informațiile despre reprimarea sângeroasă a revoluției de la Timișoara sunt „zvonuri colportate în scopuri dușmănoase”. La acea dată, Meleșcanu se afla la Viena, unde a participat la o reuniune a OSCE în calitate de reprezentant al delegației române. 

„Având în vedere informațiile apărute în presă, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) s-a sesizat din oficiu cu privire la împrejurările și condițiile în care domnul Meleșcanu Teodor Viorel a acționat, ca reprezentant al delegației române la reuniunile de la Viena din perioada 19-20 decembrie 1989, în contextul săvârșirii de infracțiuni contra umanității de către autoritățile regimului comunist în timpul evenimentelor de la Timișoara, soldate cu numeroase pierderi de vieți omenești și rănirea gravă a multor persoane”, a transmis IICMER într-un comunicat.

IICMER arată că, „potrivit telegramelor diplomatice, Meleșcanu Teodor Viorel ar fi participat, în calitate oficială, la dezinformarea și diversiunea exercitate de regimul totalitar comunist, prin inducerea în eroare a reprezentanților diplomatici prezenți la eveniment cu privire la crimele și abuzurile săvârșite la Timișoara, plasând infracțiunile comise de reprezentanții comuniști în categoria „zvonurilor colportate în scopuri dușmănoase” și a „știrilor de presă neconfirmate”. Analizând faptele cu posibile consecințe penale săvârșite de domnul Meleșcanu Teodor Viorel, IICCMER a declanșat procedura de investigație specifică.

În cauză au fost dispuse cercetări ale documentelor de arhivă și identificare de martori, urmând a fi administrate probe și derulate alte activități specifice activității de investigații a IICCMER.

În cazul în care vor fi identificate indicii concrete privind săvârșirea unor fapte de natură penală, IICCMER poate notifica organele competente, urmând să transmită Ministerului Public toate datele și probele rezultate în urma cercetărilor.

Potrivit cadrului legal de funcționare, Institutul este abilitat să efectueze investigații științifice cu privire la crimele, abuzurile şi încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist în România, precum şi sesizarea organelor în drept în acele cazuri în care sunt depistate situaţii de încălcare a legii”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • O actiune fara rost ce face IICCMER.
  Omu a respectat instructiunile primite de la centrala MAE din Bucuresti.
  Diplomatii din toata lumea sunt obligati sa se exprime numai conform instructiunilor primite. De unde sa stie el ca peste doua zile toata sandramaua urma sa se darame prin implozie?
  • Like 0
  • @ Tudor Bucur
   Dan check icon
   Este foarte interesant ,,! De ce acum ? Pentru ca si politica PCR si politica psd ,,este sau a fost ,,cladita pe nisip ,,pe MINCIUNA ,, care NU are picioare lungi !!Daca ,mai avea ,un gram de inteligenta ,,acest politician foarte vechi ,,la propriu si figurat , isi dadea seama ca minciuna va ,iesi la suprafata ,De altfel acest personaj ,a dovedit inteligenta politica , pe vremea cand era ministru la externe , si a compromis campania electorala cu diaspora , Si iar nu inteleg ,? Ce l-a recomandat ,sau ce merite deosebite ,a avut acest pers. vechi ,,ca asa seziste ,atat timp in politica romaneasca ???????????
   • Like 0
 • România nu a putut să răzbată către o democrație solidă din cauza acestor dinozauri comuniști; iar schimbarea nu poate fi făcută păstrând oamenii și mentalitățile... pe care vrem să le înlocuim. Ducă-se!
  • Like 1


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult