Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Un duplex brașovean cu panoramă montană pune focusul pe lumină

designist 2021

Dacă luăm în considerare că suprafața medie a unui apartament obișnuit pentru România acestor timpuri este de aproximativ 52 mp (potrivit Legii Locuinței), un duplex de 84 mp + o terasă de 7 mp, cât are personajul principal al acestei povești, sună ca un lux inspirațional.

Totuși, dacă facem un close up și privim în amănunt, coordonatele devin brusc un pic mai complicate: o clădire cu o formă atipică, o suprafață fragmentată în două niveluri și o pantă a etajului superior care a limitat libertatea de amenajare a etajului inferior. Echipa Miso Architects a venit cu rezolvările și a pus la cale un proiect-record pentru activitatea lor de până acum – teaser: include aproape 4 km de cabluri electrice și o multitudine de surse de lumină!

Apartamentul mansardat de trei camere îi aparține unui tânăr antreprenor brașovean care și-a dorit o amenajare unde funcționalitatea și estetica de la interior să facă o casă bună cu panorama spectaculoasă: de la ferestrele duplexului așteaptă să le privești și panorama către muntele Tâmpa, și centrul istoric al Brașovului, căruia îi ducem dorul de câteva luni.

Arhitectele Miso au preluat proiectul foarte devreme, în faza în care placa etajului superior nu era încă turnată, iar asta a adus cu sine un duo negativ-pozitiv al consecințelor:

- amenajarea a avut o durată extinsă (din aprilie 2019 până în noiembrie 2020),

dar

- echipa a avut șansa de a da spațiului cea mai bună formă disponibilă.

Dacă spunem că arhitectele au întors duplexul cu susul în jos, s-ar putea să îți faci o imagine nepotrivită. Dar dacă golim expresia de orice conotație negativă, ne dăm seama că este o descriere perfectă a proiectului:

„Am recompartimentat complet ambele niveluri, inversând şi modificând propunerea iniţială a dezvoltatorului: livingul se afla la nivelul inferior, iar cele două dormitoare se aflau la nivelul superior. Intervenţia noastră a fost decisivă, de asemenea, la nivelul amplasarii scării şi a ferestrelor de tip VELUX, acum poziţionate astfel încât să pună în valoare spaţiile şi să ilumineze zonele de interes. Ca urmare, am optat pentru amplasarea biroului şi unei băi la primul nivel, urcând la nivelul superior cele mai importante încăperi ale locuinţei, în farmecul spațiului mansardat: livingul cu bucătăria și diningul şi dormitorul cu dressingul şi baia sa”, ne-au explicat arhitectele.

Amenajarea mizează pe materiale naturale, texturi și modele subtile, reliefate de sursele de lumină multiple, care dublează lumina naturală: benzi LED inserate în profile decorative încastrate în rigips sau în plintă, corpuri de iluminat statement, spoturi direcționale și accesorii luminoase care creează o întreagă scenografie.

Pereții înclinați ai nivelului mansardat, albi și înalți, dau amplitudine camerelor, iar replicile lor acoperite cu vopsea decorativă sau tapet servesc pe post de cadru pentru elemente funcționale cu un rol estetic accentuat, ca ușile de tip Filomuro de la Eclisse.

Tapetul vine de la Glamora şi London Art, prin Diseno.

Holul de acces este domeniul verticalității: fototapetul imită zidurile orașului de-a lungul pereților interiori și ascunde baia, iar scara se înălță în fundal, pusă în valoare de lumina din plintă și din tavan. La nivel orizontal, spațiul rămâne liber, cu o zonă de depozitare ascunsă vizitatorilor.


Ceasul Nomon (prin Viatorium Consulting) foarte grafic și camuflat în modelul fototapetului. O să îl găsești și într-o altă formulă într-una dintre celelalte zone ale casei, despre care urmează să îți povestim mai jos.

Draperiile şi perdele sunt realizate de Sophia. Covorul vine de la Luminna. 

Înainte să ajungem la scară, însă, ne oprim în zona biroului, un fel de “silver lining” al celei mai mari provocări întâmpinate de arhitecte în acest proiect: proiectarea și implementarea scării. Au ales să o poziționeze așa încât să fructifice spațiul la maximum, iar biroul s-a adaptat perfect, urmând forma scării. A rezultat o amenajare atipică datorită formei intradosului scării placat cu același finisaj al mobilierului creat pe comandă.

Mobilierul pe comandă din întregul duplex este realizat de Movi Design şi Ekero.

Canapelele duplexului sunt realizate pe comandă de Divanissimi.

„Am ales să realizăm un perete uniform cu spaţiile de depozitare iluminate printr-o nouă serie de benzi LED, astfel încât restul încăperii să ne rămână cât mai liber pentru canapeaua galbenă extensibilă, numai bună pentru vizitatori. Pereţii principali oponenţi sunt decoraţi cu vopsea decorativă şi fototapet, de data aceasta un model cu elememente geometrice, în tandem cu nuanța şi textura draperiei”, ne-au povestit arhitectele. 

Scara luminată strategic șerpuiește în jurul unor elemente metalice negre în zona centrală – au și rol de protecție, și de trecere spre nivelul superior, unde se transformă în sticlă transparentă care lasă celelalte finisaje să se impună.

La etaj, livingul profită de toate particularitățile estetice ale duplexului: forma clădirii și acoperișul ascuțit, ca al unei cabane, și ferestrele de mansardă / filtru pentru lumina naturală.

„Sabia laser” pe care o zărești în colțul din stânga sus este, de fapt, profilul special încastrat în tavan, cu iluminare LED, care subliniază forma încăperii. Dimmer-ul adăugat ajută la o iluminare ambientală, pentru serile în care lenevești în fața televizorului (care folosește un riflaj de lemn pe post de stativ).

Canapeaua modulară vine tot de la Divanissimi – modelul Nuvola. Masa de cafea și covorul, de la Luminna. 

Decoraţiunile vin de la Norda Shop şi Mourals.

În perspectiva îndepărtată, pe peretele cu vopsea decorativă de tip beton aparent (by San Marco), intră în scenă cel de-al doilea ceas grafic Nomon al duplexului, o piesă care parcă sugerează fragilitatea și caracterul aparent al timpului.

Alături, zona de dining gravitează sub suspensia Catellani&Smith, un soare auriu în competiție cu cel care se zărește prin fereastră. Scaunele tapițate vin de la Gustav Living, iar masa cu picioare geometrice, de la Arnstore.

S-ar putea ca bucătăria perfect albă să te intimideze un pic la prima vedere, dar nu-ți face griji, blatul de corian alb de la Ekero este suficient de rezistent. În plus, mobilierul realizat pe comandă de Movi Design umple nișa din spatele riflajului TV și ascunde eficient toată aparatura necesară pentru un spațiu de gătit.

Patul și noptierele sunt realizate pe comandă, integrate în segmentul de lamele din lemn, care funcționează ca un cadru.

În spatele ușii Filomuro pe care o zărești în imaginea de mai sus, dormitorul ocupă un spațiu mic, dar oh! – ferestre deasupra patului, prin care poți vedea coama muntelui în fiecare dimineață! În timpul nopții, lumina indirectă din plintă preia rolul lămpilor de veghe, o idee pe care o punem pe lista de tips and tricks.

Tot la capitolul surse de lumină, pe peretele de accent din dreapta patului, trei cercuri luminoase care imită construcția unor roți de bicicletă creează umbre arhitecturale în timpul nopții.    

Blatul din corian alb revine!

Baia preia câteva dintre elementele amenajării despre care am discutat până acum: texturi subtile, jocuri cromatice, benzi led care subliniază piese esențiale ca oglinda și cabina de duș. Ne-a plăcut oglinda care preia aplecările liniei înclinate a tavanului.

Piesele ceramice vin de la Marazzi, colecția Mystone și Monolith, iar obiectele sanitare, de la Villeroy & Boch și Vado. 

Am lăsat la finalul poveștii cifrele proiectului: bugetul a depășit 90.000 euro și toate lucrările au avut un timp de concepere și implementare pe măsură – aproximativ 500 de ore. Așa-i, o amenajare atât de amplă poate fi descurajatoare cu aceste coordonate, dar, privind fotografiile finale, noi spunem că merită efortul extins.

Fotografii: Fisheye.ro

Articol preluat de pe desisgnist.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult