Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Vlad Voiculescu: „Premierul Cîțu s-a transformat în primul epidemiolog al țării. Și-a bătut joc de o întreagă echipă pe care și-a permis să o ievalueze ca Tudorel Toader”

Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan

Foto: Inquam Photos

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, și fostul secretar de stat Andreea Moldovan au ținut vineri prima conferință de presă după plecarea de la Ministerul Sănătății.

„Mi-e teamă pentru oamenii din țara asta, pentru cei care au nevoie de ajutor, pentru oamenii buni din sistem, care așteptau o schimbare de multă vreme. Cei care au văzut realitatea că, dacă superi prea tare sistemul, nu mai are nevoie de argumente pentru a te elimina.

Am găsit vulnerabilități și probleme înfricoșătoare, Ele vorbesc despre neputința unui sistem de a-și servi cetățenii”, a spus Vlad Voiculescu, care a adăugat că a preluat un sistem medical în colaps.

„Am crezut că premierul numit de o coaliție nu va folosit forța pe care i-am dat-o pentru rațiuni personale. Am crezut că am ieșit din epoca epoleților, a specialilor. cred că m-am înșelat”, a mai spus Vlad Voiculescu, care l-a criticat dur pe Cîțu.

„Premierul s-a transformat în primul epidemiolog al țării (...) Și-a bătut joc de o întreagă echipă pe care nici nu a cunoscut-o pe care și-a permis să o ievalueze ca Tudorel Toader”.

„Investigația noastră arată că există diferențe între numărul real al deceselor și cel raportat”

Vlad Voiculescu a declarat că la conducerea județene de sănătate sunt oameni numiți politic, iar faptul că posturile au fost scoase la concurs a produs supărări. „Am adus la conducerea CNAS un om integru cu doctorat în Marea Britanie, care printre altele a scos la concurs toate posturile de conducere ale caselor județene. CNAS are un buget de 9 miliarde de euro. Evident că au fost supărări la fiecare pas. La fiecare pas găsești oameni puși de un partid sau altul. Majoritatea covârșitoare de la casele județene sunt numiți politic, care răspund comenzilor politice. Este cea mai mare problemă a sistemului de sănătate.”

Fostul ministru a mai spus că există indicii că numărul raportat al deceselor nu este cel real. „Avem un ministru interimar la minister, care nu știu cât timp are. O să îl rog să revadă metodologia făcută sub conducerea PNL, cu privire la raportarea deceselor din spitalele Covid-19. Nu am reușit să documentăm acest lucru, dar investigația noastră arată că există diferențe între numerele reale și cele raportate”, a declarat Vlad Voiculescu.

Acesta afirmă că ordinul semnat de Andreea Moldovan care introduce noi criterii de carantinare a fost doar un pretext pentru demitere: „Ordinul stabilește pe baza unor date reale, extrem de precise, niște recomandări care nu am văzut să fie combătute. Nu ministerul carantinează”.

Fostul secretar de stat Andreea Moldovan a declarat că, înainte de a-l emite, s-a consultat atât cu reprezentanți ai DSU, inclusiv Raed Arafat, cât și cu reprezentanți ai INSP. „Forma finală a fost forma agreată de toată lumea la minister, iar ulterior în grupul tehnico-științific. Nu am lucrat de capul meu, e o muncă de echipă.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu s-a observat ca Premierul Citu sa fie ,,primul epidemiolog al tarii" si nici sa-si bata joc de vreo echipa....etc....,dar SIGUR toata ROMANI a vazut ca exministru mormaila V.V. sau W. este primul medic care si-a batut joc de ministerul pe care l-a pastorit si un medic ,,DEOSEBIT" de valoros in specialitatea sa.
  • Like 0
 • Rezolva. dl Catu pana la 1 iunie pandemia,avand in vedere ca adoua zi de INTERIMAR,si-a delegat atributiile,ca sa aiba pe cine da vina.
  • Like 0
  • @ Nicolaie Apolzan
   D-le N. Apolzan. Pe exministrul ,,mormaila W" l-a oprit cineva sa delege un MEDIC adevarat in locul sau? ...P.S. prenumele tau este ....LAIE sau ....LAE?
   • Like 0
 • Să nu ne lamentăm! „Am găsit vulnerabilități și probleme înfricoșătoare”. Și.... le-a rezolvat?
  „posturile au fost scoase la concurs” - Ioana Ene Dogioiu a descoperit nereguli grave în organizarea unui astel de concurs, la ISP. L-a abordat, dar omul a refuzat să răspundă la întrebările scrise. De ce?!
  „Investigația noastră arată că există diferențe între numărul real al deceselor și cel raportat” Grav. Însă, un ministru nu se limitează la investigare, ci ia măsuri, clarifică... Or, acum... pare mai degrabă o răszbunare nedemnă. Și, oricum, din categoria Dăncilă-dată-afară-de- partid. Regretabil. Trist. Păcat.
  • Like 1
  • @ Vladimir Bogdan
   Poate nu a avut suficient timp și sigur nu este un Drulă, care poate face treaba cu ranga! Nu are aceste abilități, clar, dar nu l-aș bănui de altceva.
   Bine, dezavuez total modul în care a gestionat momentul demiterii. El și cu Barna. Din păcate...
   • Like 2
 • Sunt cu totii fiii aceleiasi mame. Ghinion!
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Sper că aceste declarații îl vor obliga pe Cîțu să explice.
  Dar dacă n-o va face, rămân 2 explicații, mari și late:
  1. E vorba de hidra pe care ar favoriza-o. Ipoteză ce trebuie luată în seamă; cu cât tace, cu atât se confirmă.
  2. Cîțu merge pe sârmă făcând un joc periculos dar util: pe de o parte AUR și psd care vor, cu o iresponsabilitate și cinism greu de imaginat (dar deh, ce nu face omul pentru putere) să instige la revoltă, să declanșeze o mișcare populară și astfel să preia puterea - cine crede că se mulțumesc cu cele 9% din parlament se înșeală amarnic, aceia sunt doar calul troian băgat de ei în parlament. Aceștia reprezintă un pericol uriaș de destabilizare. Hăhăiala lui Șoșoacă pe urmele lui Tătaru prin noiembrie a arătat fără dubii că se ajunsese foarte departe: monstrul crescuse ca din apă în catacombele facebook și devenise prea puternic pentru a mai putea fi pus cu botul pe labe. Faptul că protestatarii pentru "libertate " au cam fost lăsați să-și facă mendrele ar fi iarăși o dovadă. Nu irita inutil monstrul până nu vezi cum îl poți răpune.
  Voiculescu a fost foarte bine intenționat dar stângaci, a făcut gafe care într-un context mai bun n-ar fi fost prilej de demitere. Devenise dușmanul nr. 2, după Arafat (cine s-a uitat în facebook știe ce spun). Diferența dintre ei 2 este că oficial Arafat nu-i în nici un partid și în plus are sânge în instalație, să nu zic c***e. E înjurat, blestemat, amenințat cu moartea însă nu dă înapoi. Voiculescu a avut și dezavantajul de-a face parte dintr-un partid mult hulit, evident greșit. Dar huiduielile mulțimii deveniseră amenințătoare și semn de destabilizare. Prin demiterea lor, a celor 2, Cîțu ar fi vizat stabilizarea.
  O mențiune referitoare la dl Barna: gurile rele zic că Voiculescu i-ar fi făcut jocul, iată o altă ipoteză, deloc de neglijat, având în vedere antecedentele lui Barna. Și aici vine întrebarea: Voiculescu n-a avut consilieri inclusiv juridici? Ăia ce-au păzit?
  Așteptăm totuși o declarație a lui Cîțu. După declarațiile celor doi nu o mai poate evita.
  • Like 4
  • @ Delia MC
   În 2016, Premierul Dacian Cioloș l-a demis pe un alt Vlad - Alexandrescu, pe atunci ministru al Culturii - pentru că, prin acțiunile sale, decredibiliza Guvernul. Aștept explicații, comentarii...
   • Like 1
  • @ Vladimir Bogdan
   Pai daca a fost Dacian Ciolos bou , de buna seama ca trebuie sa fie si dl Catu un bou mai mare, nu ?
   In logica asta de rinoceri , nu o sa ajungem departe. Voiculescu a fost dat afara, este istorie , acum sunt convins ca sanatatea o sa mearga brici . Crestere in V.
   Eu totusi vreau sa inteleg ca votant al acestei coalitii, de ce a fost dat afara Voiculescu si mai ales Andreea Moldovan ?
   Se poate maestrul Catu sa ne dea si noua niste explicatii logice , ca toate prostiile pe care le-a spus pana acum , s-au dovedit gogosi ?
   Mai departe, cum poti sa fii atat de nesimtit si sa vii in situatia de fata, sa spui ca nu comentezi : "afirmatiile opozitiei ..."
   Eu credeam ca astia care comenteaza , l-au pus de fapt pe el prim ministru , nu l-a pus Dumnezeu. O mare parte din astia care l-au pus pe el prim ministru, asteapta explicatii, caci daca merg in opozitie (cum spune tot el) o sa zboare de acolo cat ai zice peste.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Dle CATU nu stiati cine este doamna pe care ati numit-o secretar de stat la Arii protejate,in timp ce ati revocat-o pe dr.Moldovan -un specialist endocrinolog,recunoscuta in Elvetia,OMS .premiata de dl.Johannis in 2019 !!!
   Andra Pleșa, beizadeaua lui Marcel Vela, o nulitate profesională fără niciun CV care are doar două calități: Fiica unei familii îmbogățită a tranziției și faptul că mama ei este partenera lui VELA. Este nulitate profesională pentru că în profesia ei, de jurist, s-a remarcat ca angajată la firma mamei ei. Apoi a devenit brusc politician, consilier local, fără niciun merit numai pentru că mama ei a devenit partenera lui MARCE VELA. Fata nu are nicio specializare, nicio realizare profesională, este profilul copilului de bani-gata.

   • Like 0
  • @ Radu Bogdan
   Domnilor BOGDAN, V.si R. Ciolos nu a fost un bou (si nici nu este) cand l-a dat afara pe ministru respectiv. A fost PRIM-MINISTRUL guvernului. Exministrul V.V. a fost DEMIS de aceeasi functie PREMIERUL ROMANIEI! Tara e condusa de un GUVERN, iar guvernul e condus PREMIER! Guvernul conduce tara dupa NEVOILE tarii, nu dupa MOFTURILE unei ,,minoritati de alegatori".
   • Like 0
  • @ Nicolaie Apolzan
   Parerea mea este ca un SPECIALIST,premiat de toata lumea si de ,,presedintele lumii" daca vreti, poate face ce vrea in domeniul specialitatii sale unde el SPECIALISTU este sef. Unde e un alt sef,chiar NESPECIALIST, te consulti cu ,,seful".
   • Like 0
 • Primministrul a uzat de prerogativele sale perfect legale,dar,dar si iara dar...."
  Intransigența afișată de premierul Cîțu,
  1.-a lipsit de pildă față de ministrul de interne, Lucian Bode, captiv și el, ca și predecesorul său Marcel Vela, al rețelelor de tip mafiot din MAI.
  Cum de nu i-a cerut premierul demisia de onoare după catastrofele de la Onești și de la Constanța, după ce jandarmii au tolerat dezordinea din fața Spitalului Foișor
  2.-sau după ce ministrul Bode însuși a refuzat să facă ordine la metrou în ziua încercării de puci a lui Ion Rădoi? Nu putea să o facă, desigur, după ce executase el însuși ordinele lui Rădoi cât timp a fost ministru al transporturilor.
  • Like 4
  • @ Nicolaie Apolzan
   Corect ce spuneti , dar ar trebui sa ne uitam un pic la prerogativele lui Catu si sa intelegem ca el este sustinut de o coalitie. Daca coalitia nu-l mai sustine, tot legal , ar trebui sa aiba bunul simt sa-si dea demisia. Dar bineinteles ca nu are acest bun simt ... dar in acelasi timp face santaj emotional , ca arunca USR-PLUS tara in criza daca nu-i face pe plac unui prim ministru care de doua zile se dovedeste ca minte ca un nesimtit:
   a) Ordinul de ministru s-a discutat in toate forurile competente
   b) Nu era nevoie de aprobarea lui
   c) Ordinul era o recomandare de calcul al unei formule , nu intoarcea tara pe dos ci trebuia luat in considerare la intrarea in carantina dupa caz
   d) Din intamplare, formula a fost agreeata si aprobata de echipa, care avea responsabilitatea respectiva

   Mai mult decat atat , m-am chinuit ieri o ora sa citesc ordinul ( multi termeni tehnici) ,dar este evident ca formula incearca sa preintampine crize SANITARE care se pot solda cu morti. Nu stiu daca este gresita ,dar niste doctor au lucrat la ea si un economist a infirmat-o.

   Un economist care fiind numit prim- ministru a capatat peste noapte precum Ceausesc , varii competente.

   Formula asta este facuta de o echipa de specialisti , nu de politicieni. Si tu prim ministru vii , dai afara doi oameni fara motiv, fara discutie , pentru o formula pentru care nici macar nu ai COMPETENTELE NECESARE sa-ti dai cu parerea .

   Asta pentru ca a fost uns in functie...

   Chiar daca ordinul era inadecvat "politic" , trebuia mers discutat si angajata o solutie amiabila. Daca te comporti ca un bazdocar , cred ca nu prea meriti pozitia in care ai fost investit.
   • Like 0
  • @ Nicolaie Apolzan
   PREMIERUL unei tari demite un membru al guvernului atunci cand apreciaza ca
   persoana respectiva nu performeaza, nu dupa ,,prerogative constitutionale".
   '
   • Like 0
  • @ Radu Bogdan
   Adica P.M. sa-i zica subalternului ,,d-le ministru X.Y. nu ti-ai facut treba corespunzator esti de acord se te demit?" D-le N. A. ai avut vreodata o oarece raspundere, macar sef de echipa?
   • Like 0
  • @ Radu Bogdan
   Adica P.M. sa-i zica subalternului ,,d-le ministru X.Y. nu ti-ai facut treba corespunzator esti de acord se te demit?" D-le N. A. ai avut vreodata o oarece raspundere, macar sef de echipa?
   • Like 0
 • Draga domnule Voiculescu dragii mei uite cine vorbește .Cel care a omorit peste 25000 de mii de români .El e deștept da ? Vorbește cel care a aruncat în groapă dezbrăcați oameni .El vorbește ? Citi oameni au murit de mina lui ? Doar in spitalele unde au ars bolnavi plus cei din tirul morții plus alții și alții legați de miini și de picioare .Tu vorbești domnule Voiculescu care ai aruncat oameni goi în groapă doar tu ai semnat ordinul .Nu Citu .Nu țin cu domnul Citu căruia recent i-am trimis un memoriu in care îi ceream demisia și căruia i-am spus că voi pune plîngeri penale împotriva lor la poliție și voi cere cu celeritate ca poliția și cei în drept să își facă treaba.Tu vorbești mai nimicule care ești ? Tu care ne-ai sfidat împreună cu gașca ta Arafat Iohannis Citu și aceea doamna Andreea .Îndrăznești tu să ridici vocea ? Ai pe conștiință mii de români inclusiv pe cei de la Foișor .Ai scos oameni proaspăt operați noaptea in frig .Îmi vine sa spun ceva dar din respect pentru acest ziar mă abțin .Fraților nu e drept ce se intimpla in aceasta tara .Pe bune .Hotul striga hoții .Nu știe să piardă cu capul sus bărbătește .După ce a făcut ce a făcut eu sa fiu in locul lui as tăcea naibii din gură .Nici unii din ei aflați acum la guvernare nu sunt buni de nimic .Președintele nici o reacție .Eu sa fiu in locul lui ieșeam cu o conferință de presă .Doar primul ministru și ăla vai mama lui a mai ieșit cu declarații .În rest toată lumea tace .Dragii mei recent citeam o declarație pe Facebook a domnului Tătaru care este extrem de gravă .Citez : Vrea sa decada din drepturile părintești acei părinți care nu își vor vaccina copii cu aceste vaccinuri ale morții netestate suficient și aruncate pe piata .Vaccinuri din cauza cărora puteți face chiaguri de singe care sunt mortale deci domnul Tătaru ar merita sa își de-a demisia pentru ce a scos pe gura vrea să facă la fel că și cu carantinarea părinților și bunicilor noștri .Și pentru că am îndrăznit să reacționeze la acest comentariu Facebook mi-a închis pagina pe o bucata de timp .Deci dragii mei să fiți atenți că se mai pregătește o lege care să ne lase fără copii .E de noaptea minții .

  Cu Stima

  Cihodaru Catalina
  • Like 0
  • @ Cihodaru Catalina
   Delia MC Delia MC check icon
   Care noi?
   PS: noaptea minții e în altă parte.
   • Like 7
  • @ Delia MC
   Corina check icon
   Oare de ce ne numește „dragii ei” creatura asta? Că la ce scrie și cum, e parașutată din cu totul alte sfere.
   • Like 5
  • @ Cihodaru Catalina
   Stima uneia care a greșit, evident, adresa, nu cred că valorează mai mult decât PSD-ismul său de tip dăncilist sau AUR-iferul șoșocist. Vezi de drum, iar administratorii să ia aminte la orice fel de propagandiști de partid. Republica nu e nici Facebook, nici gazetă de perete...!
   • Like 3
  • @ Corina
   Delia MC Delia MC check icon
   Mai era odată un domn pe aici cam de aceeași factură dar mult mai agresiv. Doamna nu pare deloc așa, are doar niște idei crețe ce rimează cu cele ale auriștilor .
   Recent am întreprins o cercetare. Nu vreau să jignesc pe nimeni, chiar dacă ar fi doar adevărul, cum n-am vrut nici când domnul cu pricina m-a făcut cu ou și oțet ( dar nici n-a lipsit mult:) ), de aia zic numai: asta e, unii sunt așa, n-ai ce face.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Corina check icon
   Eu nu sunt sigură că în spatele unor astfel de mesaje e o persoană care așa gândește, cap-coadă. Dacă aș crede că e o persoană cu niște convingeri proprii, care investește emoțional în părerea ei, nu aș fi scris ce am scris. Propaganda, însă, merită expusă, ridiculizată și izolată.
   • Like 0
 • ...Evitand a face publice sau...ascunzand incompatibilitatile [numiri pe baza politica,lipsa de profesionalism ,etc.,] egzistente in sistemul medical ,presupune ca ai tolerat cu buna stiinta sa faci parte dintre cei care,, serveau'' doar interesele de partid, ignorand cu buna stiinta interesele de sanatate ale populatiei !
  • Like 2
 • Paul check icon
  In mod clar Voiculescu are cele mai bune intenții, doar ca e un pic defazat de realitate. Sa faci politica in stilul Germaniei in jegul infect a ceea ce înseamnă politica românească de după 89 înseamnă ca nu înțelegi lumea in care trăiești... mai ales ca ești silit sa cooperezi cu reprezentanți de marca ai acestui jeg ca penele și udemere și toate mașinăria din spatele lor. Totuși, fără un astfel de idealism nu o se ieșim niciodată din haznaua in care am fost aruncați de pesede, penele, udemere basesese șamd. Eu sper ca Voiculescu sa accepte poziția de consilier personal al următorului ministru USR+ al sănătății și sa ii dea peste rat lu’ cacat(z)u și celorlalte jivine penelisto-udemeriste. Acum nu e momentul, însă pe termen mediu USR+ ar trebui sa iasă de la guvernare.
  • Like 7
  • @ Paul
   Acum este momentul.,,Boala lunga ,moarte sigura''! Daca se cred capabili sa participe in interesul populatiei[fireste,si al partidului!...] la o alta formula de guvernare -variante sunt suficiente si mai de calitate- o pot face .Asta numai daca sunt convinsi ca au aliati si fireste ...cadre bine preg. profesional si neaparat cu calitati de manageriat dovedit prin actiuni anterioare.Altfel,....cunosc situatia unui partid aflat in opozitie!....
   • Like 2
  • @ Raducu Mihai
   ”...în interesul populației (firește, și al partidului) ...”. Numai în interesul populației nu e bine ? Interesul partidului trebuie să fie cel puțin o parte din interesul populației pentru că, nu-i așa ?, interesul poporului primează iar interesul partidului e ceva mai mic și care, prea adesea, s-a dovedit a fi împotriva interesului poporului ! Va să zică un neisprăvit (neinstruit în domeniu, ba chiar în nici un domeniu), dovedește un tupeu care e pe măsura noului partid de reziști, nu școliți ci doar ”instruiți” să înfăptuiască o politică sau alta și care doar din întâmplare și doar (rar) punctual, poate să se suprapună pe interesele poporului ! Dar tupeul e fără margini ! El care pretinde că vrea să reformeze sistemul sanitar din România este un nepriceput (=necalificat) perfect iar ceea ce a făcut deja (în numai 4 luni) și anume stoparea finanțării a 4 spitale de primul nivel din București (cele 4 din sectorul 1) și stoparea programelor de transplant care au rezultate foarte bune (ex. transplantul de plămâni, 9 cazuri din 9 în viață, după ani de la operație !) sunt doar câteva dintre manevrele odioase ale mașinăriei usr în privința viitorului domeniului sanitar din România dar suficiente într-ale managementului catastrofal dat pe mâna nepriceputului ! Dacă avea informații despre grave ilegalități din sistem trebuia să le semnaleze instituțiilor competente și nu să plângă amarnic pentru că i s-a luat jucăria ! Numai că sistemul sanitar nu e jucărie iar comportamentul de mic împărat pe moșie, desfășurat chiar și la adăpost de informarea premierului, dovedește că viitorul apropiat ne-ar fi adus, în loc de îmbunătățirea lui, drept plocon un sistem de sănătate total distrus ! Și când te gândești că răvășirea vieții sociale din România a avut ca punct de pornire pofta deșanțată a lui kwi de a fi stăpân pe tot ce mișcă în țara asta ! Oribil conducător care a continuat (la nivel exponențial) politica de învrăjbire și de dezbinare a acestui popor ! Și toate astea au ajuns posibile numai datorită faptului că prea mulți dintre politicienii români sunt preocupați doar de interesele personale ! Dar vai și-amar se va alege de acești politicieni când acest adormit popor se va trezi !
   • Like 0
  • @ Ion Filip
   Cunosc câțiva medici care au răsuflat ușurați la auzul demiterii d-lui Voiculescu; poate că a avut intenții bune, dar nu le-am observat, însă dacă cineva dorește să răvășească definitiv un sistem și așa fragil să apeleze cu încredere la dl. Voicuescu deoarece are capacitate de organizare zero. Îmi pare bine că ați amintit și de stoparea programului de transplant din fosta perioadă ministerială a d-lui Voiculescu. Iar despre interesul țării, asta nu este în agenda USR. Dânșii par a avea o altă agendă, pe care și-o urmăresc cu îndârjire.
   • Like 1
  • @ Paul
   Mihai check icon
   Si Citu face politica in stilul Germaniei dar de moda veche, de prin anii 30...
   • Like 0
  • @ Paul
   Consilieratul ar însemna asumarea - o nobilă umilință, aș spune - ceea ce l-ar reabilita, măcar moral.
   • Like 2
  • @ Paul
   Ce bine ar fi sa se implineasca ultima fraza din comentariul tau,stimate d-le Paul.
   • Like 0
  • @ Ion Filip
   Nu avem noi ,,comentatorii" caderea sa dam indicatii unui guvern. Noi avem dreptul constitutional sa apreciem si sa criticam activitate guvernului si atat. AUTORITATILE tarii, alese de noi, presedinte,parlament) au OBLIGATIA sa ceara si sa dea indicatii guvernului.
   • Like 0
  • @ Vladimir Bogdan
   D-e V.Bogdan. Ce a facut VALOROS acest ex.......V.V. in cele doua mandate la Sanatate? Are caderea de a fi consilier? Ce sa-l sfatuiasca pe noul ministru??
   • Like 0


Îți recomandăm