Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Voi chiar credeți că scăpați?

Florin Negruțiu.

„Niznai” e un cuvânt pe care l-am împrumutat din rusă (rus. ne znaju - nu știu). Ne e familiar în expresia „a face pe niznaiul”, adică a te preface că nu știi nimic, a simula indiferența sau nepăsarea, carevasăzică a face pe prostul.

- De o săptămână, președintele României face pe niznaiul. Ne-a comunicat că alegerile noastre au fost atacate de un alt stat („Am primit informațiile de la servicii că această campanie a acestui candidat - Călin Georgescu, n.n. - a fost sprijinită dintr-un stat străin de interesele României) și pe urmă s-a retras în jetul din statosferă, unde și-a dat cu de la sine putere voie pentru încă 3 luni.

- SIE face pe niznaiul. Serviciul a bălmăjit ceva în raportul pe care l-a dat către CSAT că Rusia încearcă să schimbe „mood-ul și agenda în societatea românească în context electoral”. Mood-ul, Vlase, really?! Astea înveți tu pe la cursurile de perfecționare de la Formula 1?

- SRI face pe niznaiul, după ce a alertat CSAT că „un actor cibernetic statal” ne-a atacat sistemele informatice.

- CCR face pe niznaiul, după ce a anulat alegerile tocmai din cauza motivului că i s-a transmis că a existat „ingerința unor entități statale sau non-statale în realizarea unor campanii de propagandă sau dezinformare electorală”.

- Premierul României face pe niznaiul de când îl știm. După ce a făcut schema Hrebenciuc, băgându-i voturi pesediste lui Simion și, în disperare de cauză, lui Georgescu, tace mâlc și participă responsabil la negocierile din „blocul pro-european” ca și când nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase.

În cel mai grav moment de după 1989, când alegerile au fost anulate din cauza declarată a unui atac rusesc, nimeni nu-și asumă nimic, nimeni nu e vinovat de neglijență sau complicitate (ca să nu spun trădare de țară!), nimeni nu se simte dator să dea o explicație poporului, în condițiile în care există o din ce în ce mai mare neîncredere în stat, democrație și vot liber. 

Voi chiar credeți că scăpați?

Acești „actori instituționali” sunt un risc de securitate națională la fel de mare ca „actorul statal” care ne-a invadat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dumitru check icon
    Interesantă,chiar palpitantă dezbaterea;totuși,autorul a pus o"vaprosa"iar răspunsul se lasă așteptat-se poate desluși câte ceva printre rânduri-,încă nu-i timpul trecut. Dacă tot am dat-o pe rusește,am părerea că "niet",rămâne cum am stabilit.....
    • Like 0
  • mg check icon
    - Nu-ntotdeauna cine te bagă-n rahat, îți vrea răul.
    - Nu-ntotdeauna cine te scoate din rahat, îți vrea binele.
    - Dacă tot te-ai băgat, bagă-te cu totul.
    E din bancul cu șoricelul care-a răsuflat ușurat (dar prea devreme..) că l-a scăpat vaca de pericol..

    Urmează "Întoarcerea Marelui Blond", dacă i se va da voie prin curte..
    • Like 0
  • Poziția Dvs de principiu este corectă de data asta și o salut. Nu se poate ca după o așa mare lovitură dată procesului electoral chiar de către instituțiile statului, acum toată lumea să se facă că plouă. Dar eu întreb așa: Dvs chiar nu ați înțeles cum stă treaba sau faceți, Dvs înșivă, pe niznaiul? Cu puțin timp înainte de alegeri, la sfârșitul campaniei electorale, Lasconi a făcut gălăgie că există boți și influențe incorecte în procesul electoral. Atunci SRI a declarat că nu s-a dovedit nimic în acest sens. Să nu uităm acest lucru!!! Apoi turul 1 la prezidențiale a fost reclamat la CCR de Terheș, dar pe motive de vicii ale votării. CCR a cerut renumărarea, apoi când rezultatele au fost cumva confirmate de renumărare, CCR a validat turul 1 și a urat SUCCES la turul 2. Dar sondajele dintre tururi au relevat că Lasconi (candidatul ”pro-european”, adică al sistemului) pierde masiv teren. Iar când a început votul în diaspora pe 6 decembrie, sondajele reale de la urne au băgat spaima în sistem: Georgescu urma să spulbere tot la vot. Astfel, bazându-se pe o ședință anterioară a CSAT făcută pe picior, cu documentele rapid desecretizate (mai rapid decât cheltuielile prezidențiale din trecut!!!) tocmai pentru a pregăti terenul, care documente erau mai mult povești decât probe reale, în aceste condiții deci, CCR, probabil la presiunea și șantajul lui Johannis, a dat mizeria asta de anulare a alegerilor, care ne-a făcut de râs în toată lumea. Acum toate instituțiile fac pe niznaiul fiindcă de fapt toate ”dovezile” lor sunt apă de ploaie. Dacă ar fi fost pe bune un atac cibernetic al Rusiei, ar fi fost convocat de urgență ambasadorul Rusiei pentru explicații. Dar e clar că e o simplă făcătură tot ce s-a întâmplat. Acum s-a lăsat baltă teoria cu rușii și au luat-o cu legionarii, mercenarii etc. Au reținut oameni fără dovezi (Potra și Sechila). Potra deja a fost eliberat din lipsă de probe fără nicio măsură preventivă. Va urma cu siguranță și Sechila, dar pe el de abia l-au arestat, să mai așteptăm puțin. Eu vă propun un exercițiu intelectual: credeți că dacă se observa că urma să câștige Lasconi la turul 2, se mai făcea mizeria asta cu anularea și toate cele ce au urmat? Eu am suspiciuni extrem de rezonabile că NU. Și atunci despre ce democrație vorbim? Și de ce vă miră că instituțiile acum fac pe niznaiul, adică dau din colț în colț căutând o cale de ieșire credibilă din situația asta și tot nu o găsesc?
    • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      Domnul meu, demonstratia dumitale pleaca de la o ipoteza incompleta impanata cu asumptii nedemonstrabile tocmai pentru ca datele initiale sunt incomplete.
      Datele zic asa: CG a avut aproape 4% in fata lu' Valerica si lu' Marcel . La prezidentiale CG + Simion au avut 36.8% impreuna versus aproape 33% la parlametare . Ca prin minune diferenta in plus de aproape 4% sunt la fel ca cele 3.3 % care-i lipsesc lui Ciolacu fata de scorul PSD. Deci ~ 3.5% din PSD-isti au votat deja pentru suveranisti la prezidentiale in primul tur. CG a impachetat o parte din voturile din AUR , PSD si toate voturile de la SOS. Deci in jur de 8-9% in plus asumand ca un 1.5-2 % au mers la Simion . Intrebarea mea simpla , daca statul paralel sau Soros calare pe matura stapanesc institutiile statului , de ce i s-a facilitat lui Georgescu ( de la15%) intarea in turul doi , prin scoaterea lui Soso din cursa ? Cu tanara Sosoaca pe buletine , Georgescu nu intra nici cu SMURD in turul 2 . Deci ca sa va zic , cum sta treaba , cifrele zic exact invers decat ceea ce spuneti dumneavoastra. O parte a sistemului a tras din greu pentru Georgescu in turul doi si Ciolacu a pierdut turul 2 pentru ca cineva din interiorul partidului l-a sabotat. Valerica a ajuns din greseala in turul 2 si greseala a fost reparata din nou de CCR prin anularea turul 1. Nu era deloc clar ca CG va castiga turul 2 , in bula mea o parte din oamenii pe care-i stiu ca au votat cu Georgescu s-au razgandit in urma dezvaluirilor din presa si nu pe tema Rusiei ci pe tema ca omul este un impostor cap coada. Georgescu nu castiga alegerile decat daca PSD l-ar fi scos castigator.
      Asta spun cifrele, Valerica a fost un accident in turul 2 si problema a fost reparata de PSD/Iohannis , pentru simplul motiv ca n-a iesit cine trebuie. Finala "corecta" pentru aripile din servicii trebuia sa fie Ciolacu vs Georgescu. Partea buna este ca aceste doua aripi sunt adverse. Sper sa nu cada la intelegere ca va fi trist pentru noi toti.
      • Like 4
    • @ Radu Bogdan
      Ce scriu mai jos nu este și nu trebuie interpretat ca o susținere sau publicitate pentru Călin Georgescu, fiindcă nu este. Doar încerc să descâlcesc, în opinia mea, ițele unei situații complexe și să emit aprecieri principiale.
      E uimitor cum pornind de la faptele prezente în spațiul public (aceleași pentru toți), indiferent de cât de informați suntem, unii trag anumite concluzii iar alții alte concluzii, total opuse. Asta se întâmplă fiindcă niciodată opiniile politice nu se obțin ca în urma unei demonstraii matematice. În opiniile politice, indiferent de faptele prezentate, întotdeauna există o mare proporție de SUBIECTIVISM. Dăm credit mai mult unor fapte și mai puțin altora și completăm golurile în mod diferit, iar concluzia e inevitabil diferită de la om la om. Eu am exemplificarea asta: dacă punem în fața a 2 oameni, unul optimist și altul pesimist, un pahar în care punem apă până la jumătate, atunci optimistul va spune că paharul e pe jumătate PLIN, iar pesimistul se va jura că dimpotrivă, e pe jumătate gol :-)
      Revenind la speța noastră, e evident totuși că Georgescu a fost susținut de o forță profesionistă ocultă. Ocultă, da, dar nu străină, ci românească, deci nici vorba de Rusia. A spus și Băsescu (gura păcătosului adevăr grăiește) iar eu îl cred, fiindcă așa aveam și eu impresia. Asta s-a întâmplat deoarece se pare că în prezent, statul paralel (ocult, soroșist, whatever) care există în mod evident, dar care e ironizat de Dvs în ideea că e doar fabulația unora, s-a văzut că are un mic concurent. E de presupus că statul mafiot (paralel, ocult, soroșist etc) din care fac parte oamenii cu putere din fiecare structură statală, în special cele de forță, dar nu numai, a fost mereu împreună cu politicienii corupți și a activat pe o axă intern - extern. Acest sistem mafiot a produs toate mizeriile de până acum care au dus la furia oamenilor din prezent. Ideea că acest sistem n-ar exista și răul e concentrat doar în puterea unui partid retrograd și ”roșu”, adică PSD, e o copilărie înduioșătoare. Eu nu neg răul real pe care l-a făcut și îl face PSD-ul, dar acum sistemul care reprezintă răul e mult mai extins decât ”bietul” PSD. Ba chiar puterea sa mai mare a fost reprezentată de ceva vreme de PNL și Johannis. Ei au aservit țara intereselor străine (pe bune, chiar nu e vrăjeală și am proprietatea termenilor), iar asta e ceva infinit mai rău decât furtișagurile locale sau naționale ale PSD. Ca să vorbesc metaforic, e ca și când furtișagul local PSD ar fi conform cu termenul militar ”tactic”, iar vânzarea țării promovată de Johannis, având ca sclav PNL-ul și mai demult și USR-ul, se apropie mai mult de termenul militar ”strategic”. Asta ca să înțelegem dimensiunea și importanța celor 2 tipuri de rele făcute țării. Mafie ar fi existat oricum și fără rețeaua Soros, dar fiindcă ea a fost prezentă și s-a impregnat în statele din est, nou intrate în democrație și inevitabil fragile, atunci rețeaua soroșistă a coagulat efectiv mafia incipientă. Ca o concluzie, până acum toată democrația, toată activitatea statală, inclusiv campaniile electorale au fost total subjugate de acest sistem ”pro-european”, căci din păcate așa se auto-definește. Dar acum, probabil s-a activat o facțiune din serviciile românești, fiindcă ”by default” până acum acestea erau soroșiste. Nu pot ști amănunte, uniii zic că nu sunt facțiuni, ci că SRI-ul pe ansamblu e soroșist, iar SIE ar fi de partea ”patrioților”, suveraniștilor. Ar avea ceva sens, fiindcă acum am văzut lovituri de imagine împotriva SIE (vezi deplasarea șefului cu jet-ul la cursa de Formula 1). Oricum amănuntele nu sunt încă așa de importante, deși vor fi, pe viitor. Ideea e că Georgescu a avut susținere internă, din zona serviciilor ne - soroșiste. Părerea mea e că asta i-a luat pe nepregătite pe soroșiști. Planul soroșiștilor era altul și inițial nu le-a ieșit. Eu cred că CG nu a fost considerat inițial un pericol. Șoșoacă a fost scoasă din joc de către CCR nu pentru CG (atunci un element considerat neimportant) ci pentru SIMION. Turul 2 trebuia să fie între Ciolacu și Simion. Într-adevăr de Lasconi nu se punea aproblema să intre în turul 2. Dar forța din spatele lui CG a dat lovitura pe Tik-Tok, iar acesta a crescut efectiv de la o zi la alta și de la o oră la alta. A zis asta inclusiv sociologul Palada, care a observat fenomenul. Astfel că au migrat voturi către CG și de la Ciolacu și de peste tot, probabil și de la Simion. Asta NU era în intenția lui Ciolacu. Fiindcă Simion s-a dus în jos și a pierdut turul 2, lăsând următorul candidat (Lasconi) în față. Deci interesul sistemului soroșist a fost de a ieși Ciolacu președinte, NU Călin Georgescu. Georgescu a fost, cum spuneam, candidatul propulsat de suveraniștii dintr-o parte a serviciilor. Ideea atunci pentru turul 2 a fost ca Lasconi să câștige, fiind singura din tabăra Soros rămasă în cursă. Și s-a făcut tot ce se poate pentru asta: mitinguri masive organizate (tot pe rețelele sociale, sic), televiziunile soroșiste, pardon, ”pro-europene” (DIGI24, Antena3) au făcut ca leul în turbare, s-a făcut ședință CSAT pentru amenințări la adresa siguranței naționale, s-au desecretizat o parte din documentele aferente acelei ședințe, televiziunile alea prietene în continuare au țipat și mai tare că trebuie făcut ceva concret în urma ”dovezilor” din ședința CSAT, care, vorba lui Caragiale, erau sublime dar lipseau cu desăvârșire. Ceva plutea în aer și era pe muchie de cuțit. Iar ce s-a întâmplat în ziua votării și la aflarea tendințelor de vot, știm cu toții. Mai departe asistăm la o caterincă pură, în care s-a luat deja o decizie, adică anularea alegerilor, se va lua încă una, adică eliminarea prin orice mijloace a lui CG din joc, iar pentru toate astea se caută pretexte, noduri în papură etc doar-doar s-ar putea păstra aparența democratică a mizeriei antidemocratiice.
      În legătură cu calculele Dvs referitoare la procentele de la vot, nu luați în calcul subiectivismul votului și condițiile reale. Credeți că votanții se duc ca o masă compactă de colo-colo. În realitate rezultatele din turul 1 au fost datorate entuziasmului inoculat pe Tik-Tok în favoarea unui candidat. A fost vorba de o mare masă de oameni inițial nehotărâți să voteze, dar atinși la coarda sensibilă de clipurile lui CG. Situația nu s-a regăsit și la partide, unde emoția n-a mai fost aceeași și deci s-a votat în stil mai tradițional, cu mențiunea că marile partide, PSD+PNL s-au erodat masiv. Deci eu susțin că nu a fost o mișculație a sistemului cu voturi concrete, ci a fost o mișculație a forței competitoare cu sistemul soroșist dar la nivel de Tik-Tok. Voturile au fost curate și reale.
      În final vreau să spun că pentru mine, în mod paradoxal, ce s-a întâmplat acum mi-a ÎNTĂRIT ÎNCREDERA în procesele noastre electorale. Poate pentru prima oară după mulți ani, AM ÎNCREDERE că votul meu contează. O să mă întrebați: cum așa? Păi bine. Sistemul vroia să iasă un președinte de o anumită culoare. Intenția de vot a poporului era cu totul alta. Atunci sistemul a făcut o mare măgărie, care știa că o să-i strice imaginea și la intern și la extern. Dar a făcut-o ÎN DISPERARE DE CAUZĂ. Dacă știa că putea manipula procesul de votare în favoarea sa, era mult mai simplu și mai ”curat” pentru imaginea sa să procedeze astfel, fără să știe lumea. Dar NU A PUTUT face asta și de aceea a recurs la soluția aia disperată. În concluzie SISTEMUL DE VOT e totuși sigur și democratic. Iar sistemul electronic al STS-ului (care nu s-a implicat pare-se în mocirlă) a avut un mare merit. Dar și tot restul: observatorii de la partide, numărătorile paralele etc Deci votul nostru chiar contează! Paharul e pe jumătate plin!
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      ove check icon
      Apreciez efortul de a scrie un comentariu atat de lung.Cred ca este mai lung decat articolul.Acum rumeg ce ai scris tu si Radu Bogdan mai sus.Si cred ca o sa rumeg un timp...
      • Like 1
    • @ ove
      Salutări. Mă bucur sincer când renunțăm la atacuri verbale între noi, comentatorii și vorbim normal, firesc. Îmi cer scuze pentru lungimea postării, dar așa ajung să fac de obicei, fiindcă eu odată ce abordez un subiect tind să-l și epuizez într-un comentariu gen pledoarie avocățească, punct cu punct, pe îndelete. Deși nu sunt avocat :-) :-)
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Mi-a plăcut finalul apoteotic: "votul nostru chiar contează!"
      La ce contează dacă este anulat?
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Păi logic, votul nostru contează când binevoiește să ne dea voie, în milostenia sa, statul mafiot, apărătorul ”democrației” și ”pro-europenismului”. N-am zis că suntem, noi populația așa de uniți și de puternici, tocmai fiindcă fac ăștia cam ce vor cu noi. Dar CÂND AVEM OCAZIA SĂ VOTĂM, atunci votul ăla pare-se că e chiar pe bune. E portița noastră, atuul nostru și de aia e bine să-l pprețuim mai mult pe viitor. Desigur, nu m-aș mira ca dacă iar iese ce nu vor ei, atunci, precedentul fiind creat, să se anuleze iar votul fiindcă rușii... legionarii.... extratereștrii ăia cu care s-a întâlnit Georgescu (iată deci dovada existenței lor!!) sau fiindcă... orice altceva. Că băieții au imaginație perversă. Dacă stăm ca fraierii o să facă în curând tot ce vor cu noi și cică va fi total democratic și în interesul nostru. Iar dacă măcănim ceva, atunci ne vor sări în cap că vezi - Doamne, promovăm DISCURSUL URII. Asta e la modă acum și o să fie din ce în ce mai mult: toate opiniile contrare celor ale puterii o să fie discursul urii. Și vor face obiectul restricțiilor, banărilor în media sau chiar va fi penal. Dar mă întreb: manifestațiile din marile orașe împotriva lui CG, dinainte de turul 2, atitudinea inchizitorială a ”jurnaliștilor” Antena 3 sau Digi 24, persecuțiile CNA împotriva celor care ies din front etc etc astea nu se pun? Nu, cică nu e discursul urii, că sunt de-ai noștri și ne apără de manipularea ”entităților ostile statale și nestatale”, adică ne apără probabil de extratereștrii ăia pe care i-au văzut de data asta ei, cei de la putere, nu sunt ăia ai lui CG.
      Dar cum ziceam, aștept să vină votul. la primăvară, la vară, la toamnă, la anul sau când o fi. Dar știu că zona aia nu a fost viciată data trecută și sper să nici nu poată fi pe mai departe. De aia cred că votul meu va conta. Aștept cu răbdare și interes mocnit.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Da, și eu abia aștept să văd care vor fi candidații pro-euro-atlantici. Mie personal mi-ar fi plăcut Ioan Aurel Pop, dar citind mai multe pe net, am dat peste nenorocirea asta de articol, care m-a făcut să mă răzgândesc:
      https://www.g4media.ro/falimentul-moral-al-academiei-romane-sub-patronajul-lui-ioan-aurel-pop-protejeaza-legionarii-condamnati-premiaza-securisti-omagiaza-turnatori-primeste-penali-ca-membri-promoveaza-aur-si-protocron.html?uord=Qo3gilJmguw%3DM85fzL2jQsSEu-IumSUcLv/%3D9sD9iFBkhWcRZaComI2LWHZ%3DppgzlScDLQaaREQGoyhZlHhaR4aoo/oASX-AuqIuwlTsKf/6ScH5hVFphG1OYCXdmIlkTcmBv-Y3
      Dar l-aș prefera oricând în locul lui CG...
      • Like 0
  • RazvanP check icon
    Mult succes în a-i convinge pe "Martorii lui Georgescu" să creadă în "statul de drept" :
    https://hotnews.ro/dragos-savulescu-la-un-pas-sa-scape-de-inchisoare-curtea-de-apel-bucuresti-a-decis-sa-retraga-mandatul-european-de-arestare-decizia-nu-este-definitiva-1861121
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult