Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„- Nu fi prost, mori degeaba! Oricum, în 30 de ani, se va întoarce…”

Revoluție, Piața Palatului

Foto: Guliver Getty Images

Uneori mă uit la imaginile Revoluției din '89, de parcă aș răsfoi un album de familie. Ce Românie inocentă și frumoasă e desenată acolo în alb-negru ascunsă în spatele unui TAB. Ce jertfă, ce curaj, ce laș e dictatorul, ce voce de țață are Elena... 

Dacă în zilele Revoluției din decembrie '89 îi șopteai unui tânăr care se pitea de gloanțe, la un colț de stradă, gata să fugă pe partea cealaltă fluturând tricolorul găurit: 

- Pst, nu taversa, nu fi prost! Pe bune, mori degeaba! Cam în treizeci de ani comunismul se va întoarce, așa că riști aiurea în tramvai! Șezi blând, ia o țigară! Aruncă steagul ăla fără stema socialistă... Cum unde?! Uite acolo un tomberon..., sau la canal..., sau ascunde-l, să nu te aresteze! Stai cuminte până se liniștește treaba. Lasă, nu îți fă griji... Ce crezi că se va întâmpla rău? Nimic. Ceaușescu o să ne ierte, doar nu o să bage toată România la Jilava. Păi dacă ne închide pe toți, cine mai defilează de 23 August? Leanța? Ha, ha, ha. Mai bine îți riști pielea pentru tine...sunt unii de aranjează plecări ilegale din Republica Socialistă România, grad de reușită mult mai ridicat decât să alergi de bezmetic pe străzi strigând: „Jos Ceaușescu!”. Păi tu îți riști viața și peste treizeci de ani vor veni unii la putere cu o mână de voturi și se vor considera mai presus de lege.  

Dragnea, Dăncilă, Nicolicea, Iordache, Șerban Nicolae, Carmen Dan toți certați cu statul de drept, cu limba română, ăștia vor asmuți jandarmii pe tinerii care vor ieși să apere democrația în stradă. 

Aaa, și mai e ceva! Dacă te vei îmbolnăvi își vor bate joc de tine în spitale pline de stafilococi a căror raportare o vor ascunde. Uite cum vor arăta drumurile naționale... Care autostrăzi?! Glumești... Care CFR?! Care tineri? Care abia așteaptă să plece din România? 

Printre trasoarele care ar fi luminat cerul, i-ați fi văzut ochii nedumeriți și speriați. 

Oare ce ar fi făcut tânărul acela? S-ar mai fi auzit huruind elicopterul care ne răscolește și azi amintirile?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Poza nu e alb-negru, e color. :)
  • Like 0
 • Ionel check icon
  Si apropo....foarte bun articolul. Ii recomand autorului sa il puna la curent si pe Chirila cu cei din fata guvernului....oricum peste x ani vor constata ca au iesit degeaba. "Niște exaltați din fața Guvernului vă doresc shopping liniștit în dictatură!"
  • Like 0
 • In strada da, la vot ba.
  • Like 3
  • @ Adrian Rafail
   Stati linistit, cei 100 000 de mii care ies in strada, au iesit la vot.
   Nu stiu insa cati din comentatorii de aici ies si in strada, sau cati din comentatorii de aici au mers la vot. Presupun ca ati votat, dar ati iesit vreodata in strada ?
   E mult mai simplu sa votezi, ia doar 30 minute cu drum cu tot ...
   • Like 1
  • @ Mario Popesco
   Sunt extrem de linistit. Stau si rad de cei care ies in strada degeaba. Am realizat ca e degeaba dupa ce am iesit de 2 ori si am vazut ca dupa cateva luni au facut o gogomanie mai mare. Nu e mai usor sa votezi pentru ca votatul inseamna asumarea unei raspunderi, iar fugitul de raspundere e sport national. Iar cifrele sunt ca sunt 60% sanse ca niciunul din suta aia de mii sa nu fi votat.
   • Like 2
 • Ionel check icon
  Ce usor este sa vorbesti astazi despre ce a fost acum 29 de ani !!!!! O Poveste Nemuritoare este acest articol. Ne dam atotstiutoti, atotcunoscatori, stim care sunt aia rai si care sunt aia buni etc, etc.
  • Like 0
  • @ Ionel
   Ca Dragnea & co. or fi aia buni, nu? Sau Ceausestii?
   • Like 5
  • @ Jonn Jonzz
   Ionel check icon
   Cand eu postam comentarii contra lui Dragnea, prin 2008-2009, probabil ca tu nici nu stiai de dragnea !!!!
   • Like 1
  • @ Ionel
   Stiam si imi era antipatic, aproape la fel ca acum. Cum imi sunt toate jegurile umane din PSD. Adica toti membrii PSD. Tot n-am inteles, cine erau cei buni si cei rai, dupa dvs.? Insinuati ca autorul ar face confuzii in ceea ce priveste aspectul asta iar dvs. ati avea imaginea clara.
   • Like 4
  • @ Jonn Jonzz
   Ionel check icon
   In momentul cand faci afirmatii de genul "Cum imi sunt toate jegurile umane din PSD. Adica toti membrii PSD", ce poti sa mai afirmi !? Imi aduc aminte de alegerile din mai 90 cand liberalii aveau sloganuri de genul "Alungati lupii, alungati comunistii" !!! La ora respectiva erau in tara cu drept de vot cca 6-7 milioane de fosti comunisti si utecisti. Doar cate unul sa mai convinga astia si se dubleaza cei care ..............au votat cu siguranta liberalii !!! Pai asa vreti alternanta la putere, cu sloganuri radicale de acest gen !!?? Eu, recunosc, am votat in 2008 cu PSD, dar de atunci nu i-am mai votat. Cu astfel de afirmatii ma orientati spre PSD.....
   • Like 0
  • @ Ionel
   Pot sa afirm exact ce am afirmat si pana acum, cu argumente cu tot. Da, tot ce inseamna PSD sunt jeguri. Au furat in prostie sau au fost altfel complici la furt. De aproape 30 de ani incoace. Foarte bine ca nu i-ati mai votat, felicitari.
   • Like 0
  • @ Ionel
   dalex check icon
   Ce criteriu te-a facut sa votezi cu PSD ?
   Care da mai mult e mai bun ?
   • Like 1
 • karla check icon
  Tocmai de aceea, pentru a rade de pe fata pamantului si ultimul securist, trebuie sa ne luptam astazi pana la capat. In '89 ne-am oprit atunci cand cuplul Ceausescu a fost omorat si Iliescu a preluat puterea deoarece nu stiam cine este acest Iliescu si nu stiam ce politica va adopta noul guvern FSN. Astazi insa, n-ar trebui sa ne mai oprim decat atunci cand am fi siguri ca tara ar fi curatata definitiv de fostii securisti si ca noii politicieni sunt oameni care vor intr-adevar binele nostru.
  • Like 4
  • @ karla
   dalex check icon
   Problema este cu "securistul"care zace in fiecare roman, chiar si in cei "frumosi si liberi" care sunt in Piata Victoriei.
   Cum scoatem "comunismul" , ce operatie pe creier va permite vindecarea unui popor "demonizat" de ura, invidie si prostie ?
   • Like 0


Îți recomandăm

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult