Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Zeci de mii de oameni au protestat la Budapesta față de „legea anti-Soros”

În jur de 70.000 de persoane au manifestat duminică la Budapesta în semn de susţinere faţă de Central European University, universitatea înfiinţată de miliardarul american de origine maghiară George Soros. Aceasta e considerată o ţintă a politicilor iliberale ale premierului populist Viktor Orban.

Guvernul maghiar a a propus un proiect de lege care să reglementeze activitatea universităților străine din țară, care prevede, între altele, că acestea trebuie să aibă un campus și în statul de origine - New York, în cazul CEU.  CEU este singura universitate străină din Ungaria care nu are sediu și în țara de origine, fiind din acest motiv, amenințată cu închiderea. 

Premierul maghiar Viktor Orban a acuzat vineri universitatea că a „trişat” în procesul de acordare a diplomelor şi că încalcă reglementările ungare, scrie Digi24. Orban a criticat organizaţiile neguvernamentale finanţate de Soros, care urmează modelul „Societate Deschisă” ce este în contradicție cu democrația iliberală practicată de Executivul de la Budapesta.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pentru toti cei care zic ca Soros face si ca Soros drege, poate nu va place Soros d-aia nu mai poate el dar CEU este o respectabila institutie de invatamant superior cu o extraordinara reputatie la nivel mondial. Daca nu numai ca nu sustii dreptul la educatie al altora, dar si incerci sa-l interzici prin lege, inseamna ca esti grav manipulat si complet needucat.
    • Like 1
  • check icon
    Eu simt nevoia unei analize mai serioase decât poza asta și clișee precum „legea anti-Soros”: istoric, cauze, motive, motive invocate ca pretext, finalitate, urmări.
    • Like 1
  • Fotografia aferentă materialului este foarte semnificativă, ca și firescul protest contra legii anti soros.
    • Like 1
  • Sunt Roman si politicile Budapestei vis-a-vis de teritorii romanesti din Ardeal nu ma lasa rece. Dar de data aceasta , personal, trebuie sa aprob fara nici o retinere politica lui Orban. Ar trebui desfintate imediat toate societatile sorosiene. Rezultatele acestora se numara doar in mortii din Ukraina, atentatele din Franta, Anglia, Spania, Suedia , Belgia...ungurii isi protejeaza tara si inclusiv populatia.
    • Like 1
    • @ Cumpanasu Cristian
      Ceva dovezi stimabile, sau doar propaganda platita de la Kremlin ? Ne-ar placea totusi sa iti sustii opiniile cu ceva, nu doar acuzatii generaliste, sloganuri folosite de "stim noi cine". Vrei sa ma apuc sa fac copy/paste cum fac mereu celor care sustin Rusia, direct sau indirect, cu un link din wikipedia sa vezi ce au facut intre 1945 si 1958 ? Asta ca sa nu mai pun la calcul ce au patit polonezii dar si cehoslovacii, primavara de la Praga iti spune ceva ? Data viitoare cand sustineti voit sau involuntar aceste politici iliberale, populiste si pro-ruse, ganditi-va de doua ori la bunicii si strabunicii vostri.
      • Like 5
    • @ Cumpanasu Cristian
      check icon
      Oare ati... cumpãnit mult ìnaite de a scoate aceastã mizerie din putul gândirii?
      • Like 2
    • @ Cumpanasu Cristian
      Dupa cum spuneea nenea Iancu: amice, esti idiot.
      • Like 4
    • @ Radu Andrei Malica
      Lasati ca se muta la noi , ca aici e loc si tren ateist propice plus ..foame mare de bani , mare moncher , mare !
      • Like 0
    • @ Radu Andrei Malica
      Cred ca e nevoie de f multa prudenta inainte sa ne aruncam in bratele uneia dintre parti, oricare ar fi ea. Sa nu uitam nici cine ne-a vandut rusilor fara nici cea mai mica remuscare. Strabunicul meu a murit in 1969 si tot mai astepta americanii, care au venit insa doar cand le-a convenit lor, nu cand ne-ar fi trebuit noua. Deci sa ne pastram calmul si mintea lucida fara sa ne lasa manipulati in vreo directie, fiindca de regula adevarul sta mereu la mijloc... ca sa nu spunem ca Romania in sine a fost intotdeauna la mijloc, chiar si geografic vorbind, si a trebuit sa plateasca un "bir" oarecare, ba la est, ba la vest, dupa cum batea vantul istoriei.
      • Like 0
    • @ Monica Tomescu
      Corect, dar dintre bocancul rusesc plin de hrisca prefer soldatii americani. Nu stau acum sa arat cine a fost de vina pentru pierderea teritoriilor Romaniei, cert este un singur lucru in ziua de azi: de la rusi vine ploaia, coruptia si imperialismul, iar de la americani avem un model de democratie pe care nu vrem s-o adoptam nici dupa aproape 30 de ani. Adica dreptul la proprietate, libertatea expresiei, etc. Poate o sa-mi spuneti ca si americanii au facut prapad in Irak si Afganistan, dar sa nu uitam cine a inceput si acolo in 1979. Sau de ipocrizia diplomatica ruseasca, care a catalogat atacul american in Siria ca "incalcare flagranta a dreptului international". Dar Crimeea si Donbas ce-au fost si ce sunt ?
      • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult