La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?
De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!
Zeci de mii de oameni au protestat la Budapesta față de „legea anti-Soros”
În jur de 70.000 de persoane au manifestat duminică la Budapesta în semn de susţinere faţă de Central European University, universitatea înfiinţată de miliardarul american de origine maghiară George Soros. Aceasta e considerată o ţintă a politicilor iliberale ale premierului populist Viktor Orban.
Guvernul maghiar a a propus un proiect de lege care să reglementeze activitatea universităților străine din țară, care prevede, între altele, că acestea trebuie să aibă un campus și în statul de origine - New York, în cazul CEU. CEU este singura universitate străină din Ungaria care nu are sediu și în țara de origine, fiind din acest motiv, amenințată cu închiderea.
Premierul maghiar Viktor Orban a acuzat vineri universitatea că a „trişat” în procesul de acordare a diplomelor şi că încalcă reglementările ungare, scrie Digi24. Orban a criticat organizaţiile neguvernamentale finanţate de Soros, care urmează modelul „Societate Deschisă” ce este în contradicție cu democrația iliberală practicată de Executivul de la Budapesta.
Pentru toti cei care zic ca Soros face si ca Soros drege, poate nu va place Soros d-aia nu mai poate el dar CEU este o respectabila institutie de invatamant superior cu o extraordinara reputatie la nivel mondial. Daca nu numai ca nu sustii dreptul la educatie al altora, dar si incerci sa-l interzici prin lege, inseamna ca esti grav manipulat si complet needucat.
Like 1
Eu simt nevoia unei analize mai serioase decât poza asta și clișee precum „legea anti-Soros”: istoric, cauze, motive, motive invocate ca pretext, finalitate, urmări.
Like 1
Fotografia aferentă materialului este foarte semnificativă, ca și firescul protest contra legii anti soros.
Like 1
Sunt Roman si politicile Budapestei vis-a-vis de teritorii romanesti din Ardeal nu ma lasa rece. Dar de data aceasta , personal, trebuie sa aprob fara nici o retinere politica lui Orban. Ar trebui desfintate imediat toate societatile sorosiene. Rezultatele acestora se numara doar in mortii din Ukraina, atentatele din Franta, Anglia, Spania, Suedia , Belgia...ungurii isi protejeaza tara si inclusiv populatia.
Like 1
@ Cumpanasu Cristian
Ceva dovezi stimabile, sau doar propaganda platita de la Kremlin ? Ne-ar placea totusi sa iti sustii opiniile cu ceva, nu doar acuzatii generaliste, sloganuri folosite de "stim noi cine". Vrei sa ma apuc sa fac copy/paste cum fac mereu celor care sustin Rusia, direct sau indirect, cu un link din wikipedia sa vezi ce au facut intre 1945 si 1958 ? Asta ca sa nu mai pun la calcul ce au patit polonezii dar si cehoslovacii, primavara de la Praga iti spune ceva ? Data viitoare cand sustineti voit sau involuntar aceste politici iliberale, populiste si pro-ruse, ganditi-va de doua ori la bunicii si strabunicii vostri.
Like 5
@ Cumpanasu Cristian
Oare ati... cumpãnit mult ìnaite de a scoate aceastã mizerie din putul gândirii?
Like 2
@ Cumpanasu Cristian
Dupa cum spuneea nenea Iancu: amice, esti idiot.
Like 4
@ Radu Andrei Malica
Lasati ca se muta la noi , ca aici e loc si tren ateist propice plus ..foame mare de bani , mare moncher , mare !
Like 0
@ Radu Andrei Malica
Cred ca e nevoie de f multa prudenta inainte sa ne aruncam in bratele uneia dintre parti, oricare ar fi ea. Sa nu uitam nici cine ne-a vandut rusilor fara nici cea mai mica remuscare. Strabunicul meu a murit in 1969 si tot mai astepta americanii, care au venit insa doar cand le-a convenit lor, nu cand ne-ar fi trebuit noua. Deci sa ne pastram calmul si mintea lucida fara sa ne lasa manipulati in vreo directie, fiindca de regula adevarul sta mereu la mijloc... ca sa nu spunem ca Romania in sine a fost intotdeauna la mijloc, chiar si geografic vorbind, si a trebuit sa plateasca un "bir" oarecare, ba la est, ba la vest, dupa cum batea vantul istoriei.
Like 0
@ Monica Tomescu
Corect, dar dintre bocancul rusesc plin de hrisca prefer soldatii americani. Nu stau acum sa arat cine a fost de vina pentru pierderea teritoriilor Romaniei, cert este un singur lucru in ziua de azi: de la rusi vine ploaia, coruptia si imperialismul, iar de la americani avem un model de democratie pe care nu vrem s-o adoptam nici dupa aproape 30 de ani. Adica dreptul la proprietate, libertatea expresiei, etc. Poate o sa-mi spuneti ca si americanii au facut prapad in Irak si Afganistan, dar sa nu uitam cine a inceput si acolo in 1979. Sau de ipocrizia diplomatica ruseasca, care a catalogat atacul american in Siria ca "incalcare flagranta a dreptului international". Dar Crimeea si Donbas ce-au fost si ce sunt ?
„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.
Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.
Cu ocazia lansării mult așteptatului iPhone 16, Flip.ro a decis să nu urmeze tiparul obișnuit al retailerilor de tehnologie. În loc să promoveze obsesia pentru ultimul model, compania a lansat o campanie inovatoare care pune în centrul atenției sustenabilitatea și importanța alegerilor responsabile.
100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.