Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Zeci de mii de oameni au protestat la Budapesta față de „legea anti-Soros”

În jur de 70.000 de persoane au manifestat duminică la Budapesta în semn de susţinere faţă de Central European University, universitatea înfiinţată de miliardarul american de origine maghiară George Soros. Aceasta e considerată o ţintă a politicilor iliberale ale premierului populist Viktor Orban.

Guvernul maghiar a a propus un proiect de lege care să reglementeze activitatea universităților străine din țară, care prevede, între altele, că acestea trebuie să aibă un campus și în statul de origine - New York, în cazul CEU.  CEU este singura universitate străină din Ungaria care nu are sediu și în țara de origine, fiind din acest motiv, amenințată cu închiderea. 

Premierul maghiar Viktor Orban a acuzat vineri universitatea că a „trişat” în procesul de acordare a diplomelor şi că încalcă reglementările ungare, scrie Digi24. Orban a criticat organizaţiile neguvernamentale finanţate de Soros, care urmează modelul „Societate Deschisă” ce este în contradicție cu democrația iliberală practicată de Executivul de la Budapesta.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pentru toti cei care zic ca Soros face si ca Soros drege, poate nu va place Soros d-aia nu mai poate el dar CEU este o respectabila institutie de invatamant superior cu o extraordinara reputatie la nivel mondial. Daca nu numai ca nu sustii dreptul la educatie al altora, dar si incerci sa-l interzici prin lege, inseamna ca esti grav manipulat si complet needucat.
  • Like 1
 • check icon
  Eu simt nevoia unei analize mai serioase decât poza asta și clișee precum „legea anti-Soros”: istoric, cauze, motive, motive invocate ca pretext, finalitate, urmări.
  • Like 1
 • Fotografia aferentă materialului este foarte semnificativă, ca și firescul protest contra legii anti soros.
  • Like 1
 • Sunt Roman si politicile Budapestei vis-a-vis de teritorii romanesti din Ardeal nu ma lasa rece. Dar de data aceasta , personal, trebuie sa aprob fara nici o retinere politica lui Orban. Ar trebui desfintate imediat toate societatile sorosiene. Rezultatele acestora se numara doar in mortii din Ukraina, atentatele din Franta, Anglia, Spania, Suedia , Belgia...ungurii isi protejeaza tara si inclusiv populatia.
  • Like 1
  • @ Cumpanasu Cristian
   Ceva dovezi stimabile, sau doar propaganda platita de la Kremlin ? Ne-ar placea totusi sa iti sustii opiniile cu ceva, nu doar acuzatii generaliste, sloganuri folosite de "stim noi cine". Vrei sa ma apuc sa fac copy/paste cum fac mereu celor care sustin Rusia, direct sau indirect, cu un link din wikipedia sa vezi ce au facut intre 1945 si 1958 ? Asta ca sa nu mai pun la calcul ce au patit polonezii dar si cehoslovacii, primavara de la Praga iti spune ceva ? Data viitoare cand sustineti voit sau involuntar aceste politici iliberale, populiste si pro-ruse, ganditi-va de doua ori la bunicii si strabunicii vostri.
   • Like 5
  • @ Cumpanasu Cristian
   check icon
   Oare ati... cumpãnit mult ìnaite de a scoate aceastã mizerie din putul gândirii?
   • Like 2
  • @ Cumpanasu Cristian
   Dupa cum spuneea nenea Iancu: amice, esti idiot.
   • Like 4
  • @ Radu Andrei Malica
   Lasati ca se muta la noi , ca aici e loc si tren ateist propice plus ..foame mare de bani , mare moncher , mare !
   • Like 0
  • @ Radu Andrei Malica
   Cred ca e nevoie de f multa prudenta inainte sa ne aruncam in bratele uneia dintre parti, oricare ar fi ea. Sa nu uitam nici cine ne-a vandut rusilor fara nici cea mai mica remuscare. Strabunicul meu a murit in 1969 si tot mai astepta americanii, care au venit insa doar cand le-a convenit lor, nu cand ne-ar fi trebuit noua. Deci sa ne pastram calmul si mintea lucida fara sa ne lasa manipulati in vreo directie, fiindca de regula adevarul sta mereu la mijloc... ca sa nu spunem ca Romania in sine a fost intotdeauna la mijloc, chiar si geografic vorbind, si a trebuit sa plateasca un "bir" oarecare, ba la est, ba la vest, dupa cum batea vantul istoriei.
   • Like 0
  • @ Monica Tomescu
   Corect, dar dintre bocancul rusesc plin de hrisca prefer soldatii americani. Nu stau acum sa arat cine a fost de vina pentru pierderea teritoriilor Romaniei, cert este un singur lucru in ziua de azi: de la rusi vine ploaia, coruptia si imperialismul, iar de la americani avem un model de democratie pe care nu vrem s-o adoptam nici dupa aproape 30 de ani. Adica dreptul la proprietate, libertatea expresiei, etc. Poate o sa-mi spuneti ca si americanii au facut prapad in Irak si Afganistan, dar sa nu uitam cine a inceput si acolo in 1979. Sau de ipocrizia diplomatica ruseasca, care a catalogat atacul american in Siria ca "incalcare flagranta a dreptului international". Dar Crimeea si Donbas ce-au fost si ce sunt ?
   • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult