Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

ABC-ul contractelor de asigurări și un mic test. Tu știi ce înseamnă acești termeni?

Să-ți faci o asigurare de viață este simplu, iar ideea că astfel de produse sunt complexe și greu de înțeles de către publicul larg este un mit, spun specialiștii din domeniu, care cred că fiecare persoană ar trebui să aibă dreptul de a fi protejat.

Este foarte important ca oamenii să înțeleagă cuvintele care definesc noțiuni financiare, sunt de părere experții, pentru că astfel li se pot deschide noi oportunitati, precum cele legate de investiții și punerea la adăpost a familiei. 

Dacă în ultimul deceniu explozia serviciilor bancare ne-a obligat să înțelegem ce înseamnă creditele, ratele, dobânzile, comisoanele, overdraft-urile și cardurile, în România suntem încă deficitari în ce privește investițiile financiare pe bursă și terminologia legată de asigurări.


                            (Foto Guliver Getty Images)

Alfabetizarea financiară trebuie începută încă de la grădiniță, aceasta este părerea experților. Ei aduc ca argument studiile făcute care demonstrează că principalul motiv pentru care oamenii se luptă cu dificultățile care țin de bani, chiar și în administrarea bugetului familiei, este acela că nu au învățat la școală nimic concret despre aceștia.

După ce citiți sfaturile specialiștilor înainte de a încheia un contract, e bine să vă informați cu privire la termenii specifici produselor de asigurări.

În articolele care vor urma în cadrul campaniei România asigurată vom încerca să explicăm, cu sprijinul consultanților Metropolitan Life, noțiunile pe care o persoană care încheie o asigurare de viață este bine să le înțeleagă. România asigurată este un proiect editorial de informare și educare despre acoperirea riscurilor și beneficiile protecției financiare, realizat de Republica.ro și susținut de compania Metropolitan Life.

Asiguratul este persoana în favoarea căreia se încheie asigurarea, al cărei nume este specificat în polița de asigurare şi a cărei viaţă face obiectul contractului de asigurare.

Beneficiarul este persoana desemnată în contractul de asigurare să încaseze despăgubirile plătibile în baza poliței de asigurare, în cazul în care asiguratul decedează. Dacă nu au fost desemnaţi beneficiari, aceştia vor fi moştenitorii legali ai asiguratului. Excluzând indemnizaţia de deces şi alte situaţii speciale, menţionate în contractul de asigurare, pentru celelalte clauze suplimentare indemnizaţia de asigurare se va plăti asiguratului. 

Aniversarea contractului de asigurare definește data la care se împlineşte un număr întreg de ani, în raport cu data de început a asigurării, înscrisă în polița de asigurare. De exemplu, un contract care intră în vigoare pe data de 29 iulie 2016 va avea aniversarea în fiecare an la scadenţa din 29 iulie, indiferent de frecvenţa de plată aleasă. În funcție de aniversarea unei polițe de asigurare, pot fi operate schimbări în ce privește asigurarea, precum ar fi schimbarea frecvenţei de plată. Astfel, schimbarea frecvenţei de plată se poate face la orice aniversare a contractului.

Condiţie preexistentă. În contractele de asigurare de viață apare și termenul condiție preexistentă. Acest termen face referire la orice boală sau vătămare corporală din accident sau altă condiţie medicală a asiguratului, diagnosticată ca atare de un medic sau ale cărei simptome s-au manifestat pentru prima dată înainte de data intrării în vigoare a asigurării de viață și care nu a fost declarată companiei de asigurări. În cazul condiției preexistente firma de asigurare nu plătește despăgubiri.

Data maturității reprezintă data la care persoana asigurată este îndreptățită să primească despăgubirea, adică devine eligibilă să primească beneficiile, conform condiţiilor de asigurare. După această dată, obligaţiile companiei de asigurare încetează, compania de asigurare nu mai acoperă riscurile, iar asiguratul nu mai trebuie să plătească primele de asigurare.

Piața asigurărilor de viață a avut, în 2015, o creștere de 10% față de anul 2014 și a revenit peste pragul de un miliard de lei. Clasa asigurări de viață, anuități legate de fonduri de investiții a înregistrat o creștere de 13%, reiese din rapoartele Autorității de Supraveghere Financiară.

Articolul face parte din cadrul campaniei România asigurată, sprijinită de Metropolitan Life, parte a MetLife Inc., una dintre cele mai mari companii de asigurări de viață din lume. Înființată în 1868, MetLife are, la nivel global, 100 de milioane de clienți în aproape 50 de țări. În România, Metropolitan Life activează de mai bine de 17 ani și are 2 milioane de clienți.

Dacă aveți întrebări, dacă vreți să aflați care sunt criteriile după care să faceți cele mai bune alegeri, publicați-le la finalul fiecărui articol, în secțiunea de dezbateri. Nu trebuie decât să vă logați cu emailul sau cu contul de social media. Puteți, de asemenea, să ne scrieți și pe adresa redacția@republica.ro. Mesajele voastre pot genera subiecte, tematici sau chiar texte și analize în campania România asigurată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion N check icon
    Sfatul meu, daca imi este permis, alocati mereu resurse pentru asigurari, in felul acesta reduceti la maxim riscurile pe care nu le puteti controla!!!
    • Like 0
  • asiguratorul respecta contractele? Imi spuneti si mie ce se poate face impotriva unei banci ce a facut o asigurare de viata legata de un credit, si pentru ca vaduva nu a dus documentele in 5 zile de la deces, nu au pus in vigoare asigurarea asa ca vaduva a fost pusa in situatia sa vanda locuinta..?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult