Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cum alegi cea mai potrivită asigurare de viață. Cele mai bune sfaturi de la specialiști

O asigurare de viață nu este scumpă, așa cum ar crede mulți români. Să te pui la adăpost și să-ți protejezi familia nu este nici măcar complicat, pentru că accesul la asigurări a devenit în ultimele decenii facil. Poți să-ți faci asigurare în momentul în care semnezi pentru un împrumut la bancă, sau când te angajezi, dacă pachetul de beneficii salariale este bine negociat cu angajatorul. Mai mult, ai posibilitatea să decizi să-ți faci asigurare chiar și prin telefon, cu ajutorul furnizorului tău de utilități. Iar pentru soluţii de protecţie şi economisire mai complexe, un consultant de asigurări este cel în măsură să identifice, să analizeze şi să ofere, „faţă în faţă”, soluții pentru necesităţile clienţilor, mereu în schimbare.

Există, însă, câteva lucruri de care trebuie să ții cont, ca să iei cea mai bună decizie atunci când sună ceasul biologic al protecției. Dar înainte de toate, spun experții în domeniu, trebuie să afli câteva date despre istoricul și istoria asiguratorului tău. Este important să colaborezi cu o companie de încredere, serioasă, solidă financiar, care are experiență și a fost alături de clienții săi atunci când aceștia au fost în impas. Iată cele mai importante întrebări la care trebuie să-ți răspunzi atunci când îți faci o asigurare de viață și ce sfaturi au specialiștii pentru persoanele care doresc să se protejeze financiar. Un articol realizat în campania România asigurată, împreună cu specialiștii Metropolitan Life.

1. Care este rolul unei asigurări de viață?

Rolul unei asigurări de viață este cel de protecție în cazul unor eventuale evenimente neprevăzute. Asigurarea de viață, în cea mai simplă formă a sa, acoperă riscul de deces, adică oferă beneficiarilor poliței suma stabilită prin contract, în cazul întâmplării unui eveniment nedorit cu persoana care și-a făcut asigurarea. Beneficiarii asigurării de viață sunt stabiliți de către persoana care încheie polița de asigurare. Acesta este rolul principal al unei asigurări de viață, dar nu singurul. Există tipuri de asigurări de viață care oferă, în plus, acoperirea riscului de invaliditate temporară/ permanentă, incapacitate temporară de muncă, pierdere involuntară a locului de muncă și chiar protecție în caz de spitalizare, intervenții chirurgicale sau boli grave.

2. La ce vârstă să îmi fac o asigurare de viață?

În general, orice persoană care are minimum 18 ani poate să încheie un contract pentru o asigurare de viață. În ce privește vârsta maximă la care poți să te asiguri, aceasta variază de la o companie la alta. Sunt companii care asigură persoane până la vârsta 60 de ani, altele care au clienți și de 75 de ani. Poți să închei un plan de protecție complex, care să includă asigurări pentru ceilalți membri ai familiei și chiar să acopere cheltuielile cu studiile pentru copii, atunci când aceștia vor merge la colegiu și facultate în țară sau peste hotare. De asemenea, părinţii pot alege să asigure viaţa şi sănătatea celor mici, încă din prima zi de viaţă a acestora.

3. Care este cel mai bun moment pentru a face o asigurare de viață?

Orice moment este potrivit pentru încheierea unei polițe, dar cei mai mulți oameni simt nevoia să se pună la adăpost din punct de vedere financiar când își fac un credit la o bancă, pentru a-și proteja familia în cazul unui eveniment neașteptat. Experții în domeniu recomandă ca asigurarea de viață să fie făcută imediat după vârsta majoratului, dar obligatoriu atunci când îți întemeiezi o familie sau când îți cumperi o casă cu credit. Explicația este că orice eveniment neplăcut care afectează adulții poate avea un impact extrem de dur asupra copiilor sau asupra altor persoane dragi nouă. O asigurare de viață are rolul de a ajuta familia să treacă peste momentul dificil, să permită copiilor să-și continue studiile și să păstreze imobilul, chiar dacă acesta a fost dobândit prin împrumut bancar.

Ceasul biologic al protecției

4. Cum aflu care este cea mai potrivită asigurare de viață pentru mine și familia mea?

Atunci când îți faci asigurare de viață, este crucial să-ți dai seama care este cel mai bun plan pentru a-ți pune la adăpost familia. Este important să îți faci calculele, să știi ce datorii ai, care este suma de care ai avea nevoie tu și familia ta pentru a depăși un eveniment neașteptat, fără a întrerupe confortul cu care toată lumea este obișnuită. În afara protecției financiare a familiei, asigurarea de viață poate avea și o componentă de economisire, o completare la pensia de la retragerea din activitate sau pentru copii, fonduri pentru studii sau pentru căsătoria acestora. La nivel mondial, sfatul specialiștilor este ca suma asigurată să fie echivalentul a de șase ori venitul anual al persoanei care se asigură.

5. Cât de scumpă este o asigurare de viață?

Percepția potrivit căreia o asigurare de viață costă mult este greșită. Ofertele sunt variate, iar clienții pot opta pentru asigurări ieftine care acoperă un minimum de nevoi în cazul unui eveniment neplăcut sau pentru asigurări complexe, cu componentă de investiții, pentru care prima lunară ajunge la o sumă mai mare. În România, cea mai ieftină asigurare de viață poate fi cumpărată cu 30 de lei pe lună. Prima de asigurare este influențată de mai mulți factori, între care starea de sănătate a persoanei asigurate, vârsta, dar și durata contractului sau suma asigurată.

6. Pe ce durată să închei contractul de asigurare de viață?

Durata unui contract de asigurare de viață este influențată de mai mulți factori. Cei mai importanți sunt vârsta, perioadele creditelor pe care le-ai angajat, starea de sănătate. Ținând cont de rolul de protecție al asigurării de viață în cazul unor evenimente neprevăzute, care se pot întâmpla de-a lungul vieții, este recomandată încheirea unei asigurări de viață pe perioada de timp necesară pentru acoperirea nevoii de protecție. Dacă este luată în calcul şi componenta de economisire se recomandă perioade lungi de timp, pentru a maximiza beneficiile, mai ales, ținând cont de faptul că asigurarea este adaptabilă la schimbările din viață.

România asigurată este un proiect editorial de informare și educare despre acoperirea riscurilor și beneficiile protecției financiare, realizat de Republica.ro și susținut de compania Metropolitan Life, parte a MetLife Inc., una dintre cele mai mari companii de asigurări de viață din lume. Înființată în 1868, MetLife are, la nivel global, 100 de milioane de clienți în aproape 50 de țări. În România, Metropolitan Life activează de mai bine de 17 ani și are peste 2 milioane de clienți.

România asigurată este o campanie educativă care se adresează atât celor trei prieteni din grupul vostru care nu au ABC-ul termenilor financiari, dar și celor care doresc să știe mai multe despre investiții, grad de risc și cum să ia cea mai bună decizie în ce privește bunăstarea familiei sau asigurarea riscului. Vom afla de la psihologi când, dar mai ales cum să le vorbim copiilor noștri despre bani, cheltuieli, riscuri și economii. Cum să alegem cel mai bun produs- care se potrivește cel mai bine nevoilor noastre, dar și cum să ne negociem pachetul salarial astfel încât acesta să cuprindă avantaje colaterale- în folosul nostru și al celor dragi- veți afla de la experții care vor vorbi în Republica.ro pe parcursul acestei campanii. Celor care fac parte din categoria numită „alfabetizați financiar", vă propunem să aprofundați cunoștințe care vă pot ajuta să le oferiți, de exemplu, angajaților pachete de câștiguri motivante în completarea remunerației lunare clasice (dacă - să presupunem- dețineți o firmă, chiar și cu puțini salariați). Vom afla și cât din aceste cheltuieli pot fi deduse fiscal, conform legislației fiscale românești, dar vom face comparații și cu alte state, care încurajează prin politici naționale asigurarea riscurilor de orice fel, asigurările de viață, sănătate sau de grup.

Dacă aveți întrebări, dacă vreți să aflați care sunt criteriile după care să faceți cele mai bune alegeri, publicați-le la finalul fiecărui articol, în secțiunea de dezbateri. Nu trebuie decât să vă logați cu emailul sau cu contul de social media. Puteți, de asemenea, să ne scrieți și pe adresa redacția@republica.ro. Mesajele voastre pot genera subiecte, tematici sau chiar texte și analize în campania România asigurată.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca fac o asigurare pe viață suma asigurata in caz.ca nu se întâmplă niciun eveniment se da inapoi când contractul sa incheiat
    • Like 0
  • La un bebe de 1 luna de zile se poate face asigurare pe viața? Care ar fi cea mai potrivita?
    • Like 0


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult