O singură secvență mi-a rămas adânc înfiptă în memorie în noaptea dintre 2015 și 2016.
Mult mai obosit decât în timpul altor petreceri, la ora 00:07 din noul an, m-am retras într-un dormitor și mi-am propus să mă odihnesc.
Înainte de a adormi, timp câteva minute, am trecut cu telecomanda prin posturile de televiziune românești. ProTV - concert înregistrat cu Loredana. Celelalte - program special de revelion. Cu mici excepții - manele, glume proaste, urlete, dans din buric și versuri deocheate. La televiziunea publică, un domn cu un sacou strâmt și abdomenul deloc lucrat, filmat din unghi contraplonjat, cânta despre cum băutura este viața dumnealui și nu se poate lăsa de ea.
Tot la televiziunea publică, de această dată la butonarea în sens invers, o imagine demnă de o dezbatere națională: doamna Viorica de la Clejani susține un recital. Schimb canalul, dau pe o televiziune comercială. Tot doamna Viorica de la Clejani, ceva mai dezinhibată. Unele televiziuni au dat-o pe doamna Viorica înregistat, altele în direct. Într-o astfel de transmisiune în direct, artista primește o bancnotă în timpul recitalului. O flutură scurt și o bagă în decolteu. Urmează alte și alte bancnote înghițite de decolteul generos. Nu sunt cunoscător al genului, înțeleg că doamna și orchestra alături de care cântă sunt un reper pe această nișă.
Interesant ar fi însă de văzut - fără să fie acuzată sau bănuită nicio clipă în avans - care sunt veniturile declarate de către doamna Viorica și - de ce nu - de cei pe care îi vedem pe Youtube primind bani „fără număr" la petrecerile urcate pe această platformă. Invadează toate spațiile, îi vedem la emisiuni, aflăm că sunt în topul căutărilor pe Google, apar la concerte prin orașe. Câți bani câștigă acești artiști, câți declară din ce primesc „cash”.
M-am documentat în primele zile ale anului despre doamna Viorica și fenomen. Am găsit, printre altele, înregistrarea de mai jos, din care am aflat că lăutarii au mulți prieteni, dar și un dușman. „Senchiu veri maci. Filmează ăștia și ne vede ăia de la DNA”. „Ăștia” sunt cei de la o televiziune. Urmăriți secvența începând cu minutul 6.02.
În a treia zi a anului, Republica.ro a postat un scurt interviu cu Gabriel Biriș, secretarul de stat la Ministerul Finanțelor. În acest material semnat de Loredana Voiculescu, Gabriel Biriș vorbește despre cele 3 milioane de „fantome fiscale" care trebuie scoase la lumină, dar pune și câteva întrebări legitime.
„Cum poți să zici 'am trăit fără nici un venit' timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic?! Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate”.
Într-o discuție normală despre baza de impozitare, despre încasările la buget, dar și despre modul în care sunt cheltuite aceste sume, tema aruncată pe agenda publică de Gabriel Biriș ar fi considerată una corectă. Așa cum România și oamenii care muncesc din greu merită o dezbatere despre numărul asistaților social, categoriile de ajutoare de la stat și criteriile după care acestea sunt acordate, cum am mai scris aici.
Câți bani declară domnii de pe șosele, pe care îi vezi la volanul bolizilor, dând peste cap radarele? De unde au bani indivizii care stau prin baruri de dimineața până seara, făcând afaceri, în localuri în care o cafea costă 10 lei și o apă plată e mai scumpă ca berea? De unde au bani de țigări și băutură unii localnici din satul bunicilor mei, într-o localitate în care toată lumea se plânge de sărăcie și aproape toți primesc ajutoare de la stat?
Dacă punem cap la cap toate statisticile cu privire la veniturile minime și coșurile minime pentru supraviețuire, ar reieși că acești oameni sfidează în fiecare zi moartea, ba chiar le rămâne și de un pachet de țigări și o sută de vodcă.
Valul de reacții stârnite de răspunsurile lui Gabriel Biriș au atras, duminică seară, câteva precizări ale secretarului de stat, „consternat” că vorbele sale au fost interpretate greșit.
Marile mele nedumeriri sunt legate de acest stângism găunos căruia i-au căzut pradă Facebook și multe bloguri. De când este greșit ca un jurnalist sau un secretar de stat să ridice probleme de principiu în ce privește impozitarea echitabilă, colectarea corectă și administrarea cât mai justă a fondurilor?! Dincolo de o exprimare nefericită, problema pusă de dl. Biriș ar trebui discutată cu seriozitate.
Dacă Gabriel Biriș se referă și la cei care câștigă foarte mult și nu declară banii, care își plimbă bolizii cu viteză pe bulevarde? Sau poate se referă și la artiștii care bagă banii în decolteu sau și-i lipesc de frunte, dar în evidențele fiscului sunt niște amărâți? Și de ce nu ar fi impozitați și cei care câștigă bani la negru, cu ziua, dar îi aruncă pe băutură de proastă calitate și țigări, ajungând, inevitabil, pacienți ai sistemului de sănătate la care noi, cei cu veniturile declarate în întregime participăm? Să nu îi uităm pe proprietarii de castele cu turnulețe, asistați social în catastife, dar cu fibră de aur pe pereți.
În valul de reacții emoționale, puține voci au sărit să țină partea unei abordări raționale, așa cum a făcut-o Ovidiu Tempea, pe contul său de Facebook.
Nu este vorba nici despre politică, nici despre stânga, nici despre dreapta și nici măcar despre domnul Gabriel Biriș (pe care nu îl cunosc). E vorba despre teme principiale. Până la urmă, ce este mai corect: să susții din ajutoare sociale un bărbat în toată firea care refuză să muncească, deși i se oferă de lucru, sau să crești punctul de pensie pentru oameni care trăiesc în sărăcie și nu le ajunge nici de medicamente, sau, de ce nu, alocația de hrană pentru copiii aflați în grija statului? E corect să eviți discuția despre impozitarea echitabilă și scoaterea la lumină a „fantomelor fiscale” sau să mergi în continuare pe acest sistem care se dovedește a fi unul falimentar?
Apropo, credeți că doamna Viorica de la Clejani e de dreapta sau de stânga? Că văd că ia euroii cu amândouă mâinile.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
La un alt comentariu al meu mi-ati raspuns: "Decenii de socialism nu pot fi sterse cu buretele, mai dureaza cateva generatii." dar de deceniile de gandire proletar-simplista cam cat o sa ne ia sa scapam?
O alta categorie pe care ar trebui sa o analizeze orice ministru de finante (si cabinetul) este este cea a asistatilor sociali. Romania are peste 500.000 de asistati social si peste 750.000 de persoane cu diverse grade de handicap, adica peste 1,2 miliooane de persoane care au dreptul legal la asistenta.
Curtea de conturi semnaliza ca peste 27 de milioane de lei a fost platite nejustificat catre feluriti asistati social. Si asta doar in 2014. Sunt curios cati dintre "handicapati" au primit bani nejustificati.
Degeaba strangem bani daca acestia se "scurg" din buget pe fel de fel de "gauri" date de felurite persoane.
D-l Biris e un bun analist fiscal si il poate sfatui bine pe orice ministru. Intrebarea e daca o sa ajunga sfaturile si la urechile cele mai de jos, adica la cei care colecteaza banii, care nu vad turnuletele cocioabelor asistatilor social, a celor care isi iau ajutorul cu Mercedesul si a celor care dau permise auto orbilor.
Ca de "confiscarea extinsa" si "impozitul pe manelisti" am mai auzit noi. Cum am auzit si de paragraful acela din CF: "diferenta intre veniturile declarate si cele estimate sa nu fie mai mare de 10% si 50.000 lei". Teoretic, nici un angajat la stat nu ar avea cum sa cumpere o masina noua mai scumpa decat un Logan...
2. 3 milioane de persoane nu au venituri.Cred ca se hranesc cu "pulbere de stele" si culmea au si copii care sunt olimpici si care imprumuta hainele fratilor sa mearga la scoala, sa intre in "randul lumii". V-a fost vreodata foame, Domnule Biris? Eu am vazut multe persoane fara venituri care au facut munci grele, in ploaie, ger. Si-au sters lacrimile si au continuat. Aveau copii acasa care aveau nevoie de mancare, de haine, de carti, de caldura, de medicamente si de multe altele. Ei doar ramasesera netaxati. In rest ati facut totul. Cati bani ati recuperat de la corupti?. Poate cu ei ati fi putut creea ceva locuri de munca pentru amaratii care se umilesc pentru o bucata de paine si pentru viitorul copiilor lor si care ar putea fi platitori de taxe, nu muncitori la negru. Si cand te gandesti ca sunteti acolo sus sa pastoriti tara, pentru ca si cei 3 milioane au avut incredere si v-au trimis acolo si inca mai spera ca va ve-ti trezi din betia puterii.
3. O evidenta clara a cetatenilor ar dauna sistemului electoral. Cred ca nu se doreste asta. E mai bine in ...ceata. Trist e ca nici dupa 26 de ani la noi nu stie dreapa ce face stanga, de parca toti ar fi stangaci sau dreptaci.