Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

A cui creație e Diana Iovanovici Șoșoacă: am fost acolo când Mitropolia, Jandarmeria și Ministerul au creat un nou mit

Diana Șoșoacă la moaște

Foto: Violeta Cincu

Diana Iovanovici Șoșoacă, autointitulată Președintele României. Așa scrie pe pagina celei care ar putea ajunge senator AUR de Iași. În mai puțin de jumătate de lună, la Iași, Jandarmeria, Mitropolia și frica autorităților au creat mitul Șoșoacă. O Ioana D’Arc a unei părți a românilor. Când ministrul Sănătății și președintele PNL Iași se ascund de o transmisie live, Șoșoacă se răspîndește rapid. Oamenii au nevoie de eroi și, dacă nu îi găsesc în viața reală, îi fac din carton. Sau din Facebook.

- A venit Șoșoacă! E Șoșoacă aici!

Pe 14 octombrie, la hramul Cuvioasei Sfinte Parascheva am auzit pentru prima dată de Diana Iovanovici Șoșoacă. Știam de studiile făcute în Franța, de mișcarea „vestele galbene”. Nicio informație luată din presa tradițională. Doar din bulele de pe rețeaua de socializare. Pe 14 octombrie am văzut-o, așa cum vă spuneam, pe Diana Iovanovici Șoșoacă. 

Fără mască, în mijlocul unui grup de susținători, flutura steagul României. A intrat la moaște fără mască, fără rând. Atunci s-a strigat că nu există Covid 19, personalul medical a fost huiduit de pelerinii veniți din alte județe, pelerini cărora nu li s-a permis accesul în curtea Catedralei Mitropolitane pentru că nu aveau buletin de Iași. 

De 26 de ani relatez de la hram. Am spus tot timpul ce se întâmplă. Și atunci cînd porțile Catedralei s-au închis în fața credincioșilor iar în interior au intrat doar VIP-urile.

Pentru Diana Șoșoacă, pe 14 octombrie, nu a existat nicio regulă aplicată nouă, muritorilor de rând sau nu. Jandarmii au privit-o fără să îi spună nimic. Câteva ore mai tîrziu, jandarmii s-au retras iar regulile au fost călcate în picioare. Accesul a fost permis tuturor. Fără nicio explicație. Nici de la Mitropolia Moldovei, nici de la Jandarmerie, nici de la Grupul de Comunicare Strategică, nici de la Ministrul de Interne. În după-amiaza zilei de 14 octombrie, Jandarmeria, Mitropolia și Guvernul României au creat mitul Șoșoacă la nivel național. Oamenii din județele Moldovei se urcau în mașini și veneau la Sfântă.

„Aşa că ceea ce s-a întâmplat la Iaşi a fost o decizie operativă pentru a salva o situaţie care putea degenera şi putea deveni foarte gravă, atât pentru cei implicaţi în evenimentul respectiv, cât şi pentru ceea ce înseamnă o afectare a imaginii ţării noastre care ar fi fost speculată în media naţională sau internaţională cu privire la, să spunem, posibile violenţe între cei care aşteptau să intre în curtea bisericii şi organele de ordine care trebuiau să interzică acest lucru”, a declarat pe 15 octombrie Marcel Vela. 

Ioana D’Arc Șoșoacă a făcut ceea ce nimeni din România nu a putut. A deschis pentru patru ore porțile Mitropoliei pentru toți. A fost mai puternică decât Executivul României.

Cum a fugit Nelu Tătaru și PNL Iași de Șoșoacă

5 noiembrie. Data la care are loc, după amânări repetate, inaugurarea secției de ATI Covid 19 de la Spitalul mobil de la Lețcani, o telenovelă politică și administrativă, o armă electorală. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, liderul PNL Iași, fost ministru al mediului, Costel Alexe, candidat la Camera Deputaților, Alex Muraru și oficialități. După turul Tranagropolis, declarații în fața spitalului.

- Mincinoșilor! Covid nu există! Deschideți spitalul! Nu mai omorâți oamenii! Jos masca!

Diana Iovanovici Șoșoacă, împreună cu un grup de susținători fără mască, neagă virusul în interiorul unității medicale iar la doi metri distanță, în interior, oamenii mor de Covid.

Diana Iovanovici Șoșoacă are vizieră și transmite în direct fuga politicienilor care se refugiază în spital unde vor rămâne baricadați, zeci de minute. Presa a rămas afară.

- Criminalilor, vânduților, de ce nu scrieți adevărul?! 

E doar ceea ce poate fi reprodus.

O colegă de presă se apropie și întreabă: 

- Nu vă supărați din ce sectă sunteți!

A urmat o avalanșă de injurii. Jandarmii chemați de oficiali ajung după o oră, dar nu reușesc decât să scoată protestatarii conduși de Șoșoacă afară din curtea spitalului!

- Am învins!, strigă Diana Iovanovici Șoșoacă.

Presa este anunțată să plece. Conferința de presă se va ține la Prefectură. În injurii, amenințări cu plângeri penale și transmisii live, mass media pleacă.

- Am învins!, strigă din nou Diana Iovanovici Șoșoacă.

Cameramanul unei televiziuni centrale, cameraman care a filmat în secțiile de ATI COVID 19 ne spune furios:

- Țineți-mă că nu știu ce fac!

Ministrul Sănătății e întrebat la conferință cum de tolerează astfel de comportamente.

- Are mii de share-uri la transmisia live și zeci de mii de comentarii, domnule ministru. Vă dați seama că mesajul Covid 19 nu există o să ajungă la mii de oameni?

Ministrul Sănătății a dat din mână și s-a trecut la umătoarea întrebare.

A cui creație este Diana Iovanovici Șoșoacă?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Un fel de Nikita anilor '90, cu obezitate de gr. III !
  • Like 1
 • Imi este destul de clar ca HAUR este creatia serviciilor secrete si in actiunile lor, s-au bazat pe sprijinul fortelor de ordine, respectiv al SPP, MI si SRI. Din nou, ca pe vremea lui Constantinescu, PNL este invins de (fosta?) securitate sau accepta colaborarea cu ea.
  • Like 0
 • check icon
  Efectiv sunt...ȘOȘOCAT de reacția organelor de ordine (y compris SRI, etc)... Cine să ne apere de MIZERIA asta, de hAUR coclit ??!...
  • Like 3
  • @
   Aur de trompeta!
   • Like 1
 • Păi nu era o lege cu privire la zădărnicirea combaterii pandemiei? Deci treaba era simplă, se aplicau măsuri în conformitate cu legea.
  • Like 4
 • O tampita, aloo, autoritatile romane, de ce nu ati intervenit atunci cand a trebuit? Altfel, pe la alde 10 august si prin Piata Victorie s-a folosit forta - pentru persoane care nu erau niic pe un sfert de agresive cum este aceasta p... da retarda. Scuze!
  • Like 5
  • @ andreea dragusin
   Autoritatile ,nu au dorit o razmerita in prag de alegeri si mai ales in jurul unei biserici !!
   --Si asa ,,au fost taxati urat, la alegeri urmare .a inchiderii pietelor , etc ,,
   --Acesta ,,panarmama ,de sosoaca,,,, va provoca si mai multe ,mizerii iesiri necontrolate, care instiga la nerespectarea ,, regulilor minime ptr Covid,
   Daca ,,acesta impostoare ,,nu va fi ,pusa acolo unde-i este locul ,, Nu va fi bine ptr o societate normala
   • Like 4
 • Nume check icon
  Ne meritam soarta pentru ca ne-am batut joc TOTI de cea mare oportunitate din istoria tarii noastre pe care am avut-o acum 30 de ani. Dar nici o problema. o sa vina auristii astia si o sa puna capac. Ce circa o sa avem in viata publica in urmatorii ani. Vai mama noastra...
  • Like 4
  • @ Nume
   Corina check icon
   Nu e sigur că va fi circ. S-ar putea să se potolească, să devină mai stilați. Au obținut ce au vrut (lucru mare, nu glumă) și nu cred că vor prefera să se fixeze în rolul de gălăgioși spurcați la gură ai nației, mai ales cu necazurile prin care avem de trecut. Așa ar fi rezonabil și în folosul lor, până la urmă.
   • Like 0
 • ove check icon
  Dar cum un asemenea specimen a putut ajunge avocat?A,uitasem, suntem in Romania...
  • Like 7
 • Delia MC Delia MC check icon
  Domnule autor, nu vă minunați și nu căutați vinovați. Vă recomand un singur lucru: o privire pe pagina dumneaei de facebook. Garantez că vă veți face cruci, multe!
  Poate nu creația dar facilitat de psd: au încurajat negaționismul și pe conspiraționiști la greu sperând în lărgirea bazinului lor electoral. Pe de altă parte, trompetele de partid trâmbițau de zor că toți sunt aceeași mizerie pentru a descuraja lumea să voteze știind că ai lor votează în corpore deci sperau la repetarea istoriei din 2016, fiind singura cale de a câștiga, ceea ce s-a dovedit o rețetă imbatabilă. Aici oportuniști ca aceștia au văzut o mină de AUR: o populație dezamăgită de toate partidele plus înclinată a crede toate balivernele. Plus apetitul unora pentru circ și mahala. Un pic de îmbățoșare naționalistă, fum de tămâie și gata rețeta de succes.
  PS: e greu de crezut că un avocat poate crede și susține asemenea trăsnăi și se poate preta la așa un spectacol jenant. Dar cand omul are un scop o face inclusiv pe credincioasa când cu 3 ani în urmă tuna si fulgera împotriva religiei în școli si inchinării la moaște. A meritat să-și ridice poalele în cap, acum e senator.
  • Like 13
  • @ Delia MC
   Mălin Bot a avertizat despre pericolul aur de aproape 7 luni. A vorbit și despre ipocrizia sosoacai cu biserica și moaștele. Dar presa românească câinele de pază al societății nu l-au băgat în seamă. Asta nu înseamnă că aur nu ar mai fi intrat in parlament. Dar macar sosoaca, condamnatul penal mircea chelaru, generalul roman care a tras în propriul popor, interlopul condamnat penal de la Bihor poate că nu se mai regăseau pe liste și implicit în parlament. Dar ce să faci când Vela doarme și în fața clădirii guvernului acceptă un autocar ce face campanie electorală non stop. Probabil că au sperat că o să fure un 5 la sută de la psd și au închis ochii. Dacă ne aducem aminte - segmentul ăsta de populație ce se simte atras de ieșirile acestea naționalist extremiste, homofobe, anti euroatlantice eventual pro comuniste s-au transferat pe rând începând cu funar - vatra românească, punr, psm verdeț, paunescu ,vc tudor prm, unpr interesul național (reprezentat de ciudatul g. o. care a luat câteva sute de voturi acum că independent) ppdd îl lui diaconescu și tudor barbu. Să sperăm într-o guvernare bună și atunci poate că o să dispară și aceștia în mod natural. Numai că problema o reprezintă unirea acestora cu psd ul într-o opoziție fanatică distructiva. Speranța rămâne mai degrabă în reformarea cu adevărat a PSD într-un partid adevărat social democrat de care țara chiar are nevoie.
   • Like 6
  • @ Delia MC
   Corina check icon
   Autorul e o doamnă. :)
   • Like 0
  • @ Corina
   Delia MC Delia MC check icon
   Mea culpa.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Nu vor mai prinde un al doilea mandat. Vor pati ce a patit si PPDD-ul lui Dan Diaconescu. Asta e ! Trebuie sa-i suportam un mandat.
   • Like 0
 • incet, incet adevarul iese la iveala. Din moment ce ghita, transfugul din serbia si ponta sunt implicati direct, un ratat ca b. punescu din neamul securistlor camuflati in ospatari sustin aur e clar, sunt "creatia malefica" a unei parti a fostei securitati comuniste, a tradatorilor si vanzatorilor de tara gen varanul voiculescu. Asa se explica ezitarile autoritatilor, obraznicia vechiului colaborator al securitatii, pe scurt turnator mache.
  • Like 6
  • @ Mircea Zugravu
   turnator mace ,,este numele ,,de la petrescu macedon ,, nascut in 1955 la Vatra-Dornei ,, Mai bine , folosea tat-sau ,prezervativ,,
   • Like 1
 • Dorin check icon
  Se spune că somnul rațiunii naște monștrii.Evident e vina băieților care chipurile apară statul de drept ,Eu dacă făceam doar 10% din circul făcut de mahalagioaca asta imbecilă , luăm amenzi cât cuprinde și bonus câteva bastoane pe spinare ,bașca noapte la cotețul cu zăbrele.Acum trebuie să o suportăm toți 4 ani cum își aruncă lăturile în parlament.
  • Like 15
  • @ Dorin
   Toate ,iesirile necontrolate ale ,,sosoacai ,, ne vor indeprta si mai mult de Europa ,pentru ca regulile UE sunt clare, ;
   -- Fara extremism ,. ultranationalism , si nerespectarea regulior jocului ,,,Acum ,ne trezim sa iesim din UE cand nu mai avem nici fabrica de maturi ?? Sa presupunem prin absurd ca ,vom iesi din UE asa cum sustine ,acesta ,,imbecila ,,
   -- Ce vom ,face ? Caci nu mai avem Petrol gaze, energia este ca si vanduta , marile capacitati de productie ,sunt straine ,etc,.Terenul agricol la fel , Acum ne trezim sa iesim din UE ?? Scenarii din Filme SF !!!
   • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult