Foto: Inquam Photos/ Liviu Chirica
În primul rând AUR nu trebuie căutat pe Google, ci pe Facebook, pentru că acolo a luat, de fapt, ființă. Fiind politolog, încerc mereu să urmăresc toate partidele și liderii acestora. Am zâmbit când am văzut ultimele sondaje de opinie care nu luau în calcul AUR, pentru că am fost prezent pe grupurile lor și am văzut cât fanatism există acolo. Când le-am zis cunoscuților că AUR o să intre în Parlament au zâmbit, nici măcar nu știau că există un partid cu numele ăsta. După ce a apărut ultimul sondaj IMAS, la „România în direct” a intrat un ascultător foarte supărat pe faptul că în acel sondaj nu apărea acest grup și recunosc că i-am împărtășit sentimentul.
Pe George Simion îl urmăresc de mult timp. Am atras atenția cu privire la faptul că discursul său nu are substanță și că nu trebuie să urmăm un om care își exprimă ideile țipând, încă din primăvară, când acesta a mers să protesteze împotriva măsurilor luate de Guvern contra pandemiei. Atunci, am observat pentru prima oară câți fani devotați are acest om. Povestește singur că i-a făcut plăcere să facă parte din anumite galerii de suporteri. Și tot așa se comportă pe stradă: ca un lider de galerie cu portavocea în mână.
Am în lista virtuală de prieteni mulți conservatori și mulți oameni din mediul rural, iar pe grupurile lor am văzut cât sunt de populari în diaspora, așa că am avut News Feed-ul plin de postări despre AUR. George Simion este urmărit de 500 000 de oameni pe Facebook. Cu ajutorul rețelelor de socializare AUR-ul și-a creat fani dispuși să meargă pe stradă alături de George Simion în număr mare, chiar dacă e pandemie și mai ales, ceva foarte important pentru aceste alegeri: să iasă din casă și să-și voteze noul erou.
Mulți au vorbit despre faptul că AUR este controlat direct de la Moscova. Părerea mea este că nu există o legătură directă. Cred că există, însă, o legătură ideologică, făcută printr-un personaj care nu a ieșit foarte mult în față. Numele acestuia este Călin Georgescu și este un promotor al ideilor lui Dughin.
Foto: Călin Georgescu și George Simion/ Facebook George Simion
Pentru cei care nu-l cunosc, Aleksandr Dughin este ideologul lui Putin. Pe scurt, câteva idei ale acestuia:
- Citez: „Cea mai mare tragedie a secolului XX a fost destrămarea Uniunii Sovietice”.
- Vorbește într-o manieră isterică despre „recrutarea de soldați” pentru lupta până la nimicire a post-modernității Occidentului.
- Urăște democrația-liberală.
- Și tot prin ură încearcă să-i solidarizeze pe oameni contra SUA, chiar dacă ar trebui să aibă ca aliați comuniști (chinezi), musulmani sau hinduși. Adică: „nu-mi pasă ce alte credințe ai, suntem frați atâta timp cât urăști SUA, liberalismul și post-modernismul.”
- El se folosește foarte mult de creștin-ortodoxie ca factor politic, în special ca mijloc de pătrundere în politica țărilor majoritar ortodoxe din estul Europei.
- Doar că este vorba despre acel tip de credință ritualistă în care, poți să-ți mănânci fratele, dar cu condiția să nu fie într-o zi de post. Probabil că l-ați văzut de multe ori pe Putin într-o biserică sau înconjurat de ierarhi ai aceștia, să nu uitați de faptul că Dughin este ideologul său când vedeți aceste imagini.
- Dughin propune o formă de conducere care să oprească elemente din comunism și nazism, care au luptat contra liberalismului, și să renunțe la cele rele. (Vă puteți imagina o astfel de combinație?)
Călin Georgescu neagă legăturile sale cu Dughin, dar s-a întâlnit cu acesta (există și poze) și dacă îl ascultați în interviuri o să vedeți cât de fidel este ideilor sale, în special cele față de Uniunea Europeană. George Simion are mai multe interviuri filmate cu acest Călin Georgescu și apropierea dintre ei este evidentă. Cei doi îl simpatizează foarte mult pe Trump și vorbesc despre „pericolul globalismului”. Cred că nu e o supriză pentru nimeni faptul că cei din AUR au atacat-o pe Maia Sandu după câștigarea alegerilor.
Precum Dughin și cei din AUR vorbesc mult despre ortodoxie. O vedetă a acestui grup este Diana Ivanovici-Șoșoacă, avocata ÎPS Teodosie (wink-wink) în cazul „pelerinajului de la Sfântul Andrei”.
Foto: Diana Iovanovici Sosoacă la sediul AUR, in Bucuresti, duminica, 6 decembrie 2020. Inquam Photos/ Octav Ganea
Iată o altă conexiune prin care au fost „împrumutați” fani. Dar, precum mulți alți polticieni, par să investească mai mult în ritualuri decât în valori. În acte, AUR este condus de două persoane, al doilea co-președinte fiind Claudiu Târziu, unul dintre fondatorii Coaliției pentru Familie. Devine destul de clar faptul că AUR se află în antiteză cu USR-ul.
Foto: Claudiu Târziu la un eveniment de protest al AUR. Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu
Un alt om care a susținut puternic AUR este Mircea Diaconu, care știm bine că are și el electoratul său.
Cu doar 3 zile înainte de alegeri, („Maestrul”...) Ion Cristoiu i-a luat în interviu lui George Simion în care l-a lăudat destul de mult.
Foto: Captură ecran din timpul interviului lui Ion Cristoiu cu George Simion
A doua zi, i-a luat un interviu și Marius Tucă, nu neapărat că l-a lăudat, dar l-a băgat în seamă.
De ce a fost atât de votat AUR în diaspora? Datorită Facebook-ului. Avem niște români care și-au părăsit dezamăgiți țara și care încearcă să rămână conectați cu ea prin rețelele de socializare. Acești oameni sunt dezamăgiți de partidele vechi pe care le consideră vinovate pentru plecarea lor peste graniță, de aceea au votat în ultimul timp cu USR-ul. Însă, acum au găsit un partid care vorbește despre patriotism (dragostea de țară e mai puternică când ești departe de ea) și despre credință, în care foarte mulți oameni se refugiază atunci când merg în străinătate, pentru că în Biserică pot să socializeze cu alți români. De asemenea, George Simion a fost în ultimii ani un puternic susținător al unirii cu Basarabia și a primit multe voturi și din aceea zonă.
Românilor le place să critice, să găsească vinovați, uneori se solidarizează (așa cum își dorește și Dughin) pe bază de ură și de răzbunare. O parte a societății românești avea nevoie de „un erou” care să simtă că le împărtășește ura față de: PNL, PSD, USR, Iohannis, Ponta, Băsescu, măsurile Guvernului, Uniunea Europeană...față de aproape tot.
În urmă cu mulți ani, „cămășile verzi” patrulau pe străzi, anul acesta geciile galbene au mers pe aceleași străzi, având multe mesaje asemănătoare. Am fost deja certat când am făcut această comparație, datorită contextului istoric diferit, dar tot consider că au anumite elemente în comun, din zona patriotismului, (pseudo-)creștinismului și a faptului că George Simion a făcut parte dintr-un grup numit „Noii Golani” și a dat de mai multe ori declarații pe la poliție.
Clivajul incredibil între AUR și USR, atât în Parlament, cât și al susținătorilor acestora în societate o să crească foarte mult în perioada următoare, pe modelul „Republicani-Democrați”.
Avem și o mare realizare a acestui grup: l-au făcut pe Victor Ponta să-și anunțe înfrângerea în miez de noapte. Nu uitați însă aceste nume: Călin Georgescu, Mircea Diaconu și Diana Șoșoacă și nici faptul că trebuie să ne iubim țara și pe Dumnezeu cu înțelepciune, câutând pacea și Binele.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Vai mama noastra ce am ajuns si ce o sa fie in tara aceasta...
Toti o stiau, au vorbit cu prietenii, dar nicaieri nu a aparut niciun articol despre acest partid.
In limbajul unchiului meu - " las-o ca macane".
PNL-USR+ si-ar indeparta total electoralul luand AUR langa ei.
PSD, poate, desi din ce citesc, unii viitori parlamentari AUR ii numesc ciuma rosie. Daca ar coti-o spre PSD, cred ca ambii si-ar risca pierderea electoratului lor.
Cel mai probabil AUR va ramane izolat in Parlament, fara nicio sansa de a-si impune agenda si va pierde incet incet oameni catre alte partide.