Când era tânăr, tata a avut primul radio portabil din sat. Până atunci, aparatele radio erau alcătuiri masive, mari cât un dulap. Tata avea aspirații hi-tech avant la lettre, și a plătit o leafă pentru primul lui radio cu tranzistori, marca Solistor. Pe lângă pasiunea lui pentru gadgets și dandysm, tata avea și geniu ludic. Distracția lui era să aprindă radioul și să-l poarte într-o sacoșă pe uliță. Toate babele se închinau, își scuipau în sân și la scurt timp tata a fost acuzat în mod fățiș că-l are pe Satana în turbincă.
De la tranzistorul tatei, trec abrupt la Iron Maiden. În anno domini 1982, Maiden era o trupă în vogă, care își câștigase (mai ales în America) proasta reputație de a fi o trupă satanistă. De ce? Pentru că albumul lor se numea „The Number of the Beast” și coperta acestuia îl arbora pe deja celebrul Eddie, mascota trupei.
Eddie e un cap descărnat, o mumie, un zombie, o arătare (e și cea mai celebră mascotă din muzica rock). Verdictul de satanism a fost pus ca și la tata, fără putință de apel și fără nici cea mai mică intenție de aprofundare a fenomenului înfierat, a înțelesului versurilor sau a pătrunderii iconografiei trupei.
Americanii nu înțelegeau că totul e o butaforie, o convenție asumată, o ironie, cum e și Carnavalul de la Veneția ori faptul că în filme toate numerele de telefon încep cu 555. Nimeni din interiorul fenomenului rock nu ia în serios imagistica brutală și nu o profesează dincolo de poză. În cazul mascotei Eddie, povestea e simplă - totul a pornit de la o veche glumă irlandeză: O doamnă a născut un copil care avea doar cap și nu avea trup. Doctorii au asigurat părinții că totul e în regulă și i-au programat peste cinci ani, când vor avea cu siguranță un trup pentru capul lor. Peste cinci ani, în camera lui Eddie the Head, intră tatăl: -Fiule, azi e o zi specială. Împlinești cinci ani și avem o surpriză pentru tine. – O, nu, spune Eddie. Nu mai vreau nicio pălărie. Asta e tot. Ironic, benign, aproape sublim.

Urgia a continuat pentru Iron Maiden. Britanicii au fost cenzurați imediat când au încercat să publice un album cu o copertă pe care apăreau Eddie și Margaret Thatcher, primul ministru de la acea vreme. Mesajul lor era unul social, anti-establishment. Pentru că acesta este, de fapt, fundamentul muzicii rock: rebeliunea, spiritul critic, impulsul vital.
Pentru că trupa era în continuare considerată satanistă și membrii ei se săturaseră să tot dea dezmințiri pe care nu le lua nimeni în seamă, membrii au ales să înregistreze un mesaj invers pe albumul Piece of Mind. Mesajul se găsește la începutul piesei Still Life și e o bălmăjeală. El poate fi înțeles doar dacă e redat invers și spune așa: Nu te amesteca în lucrurile pe care nu le cunoști. La scurtă vreme după ce gluma a fost descoperită, toboșarul trupei, Nicko McBrain a recunoscut farsa și a spus: Dacă oamenii se încăpățânează să fie proști pe tema asta, le-am dat motiv să fie cu adevărat tâmpiți. Era anul 1983.
Între timp, s-a mai scris muzică și satanismul a mai bântuit multe minți cuibărite în nimicnicie. Rând pe rând, Madonna, Rihanna, Beyonce, Lady Gaga (pentru a numi doar câteva din preferatele tinerilor non-rockeri) au fost stropite cu aghiasmă și exorcizate public.
De curând, problema a țâșnit, ca și cum ar fi fost nou-nouță, și la noi. Tinerii care au murit în tragedia de la Colectiv și-au meritat, cumva, soarta, se spune. Acesta este un curent de opinie susținut mai fățiș sau mai voalat de Biserica Ortodoxă Română însăși. De ce? Pentru că muzica rock este – nu-i așa? – satanică. Mai mult, piesa cu care Goodbye to Gravity și-a deschis ultimul lor concert se numește The Day We Die. După tragedie, într-un acces de panică morală și paralizie a minții, era cât pe ce să credem că tinerii din Colectiv își cântau propriul prohod, sataniști fiind. Noroc cu facebook-ul de unde am aflat, după câteva zile și versurile care au inspirat titlul:
We're not numbers we're free, we're so alive.
Cause the day we give in is the day we die.
Acestea sunt versurile care au scos în stradă România și au demis un guvern. Mulți le-au scris pe pancarte și le-au scandat. Erau sataniști? Nu putem stabili exact. De ce? Pentru că, spre deosebire de anecdota irlandeză, la noi nu se nasc capete fără trup, la noi sunt foarte multe trupurile fără cap.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Asa cum reiese din articolul dvs., plecati de la premisa ca Satan, satanismul, satanistii, etc sunt o notiune ca si religia, "de dansii inventata". Eu sunt de parere ca Satan este o realitate spirituala asa cum si Biserica o ia in calcul. N-as vrea sa intru pe un teritoriu unde argumentele sunt intelese prin simtire, dupa logica inimii.
Pe de alta parte, ne putem intreba totusi, cum putem cerceta asocierea dintre rau (sa nu-l mai numim Satan de acum) si muzica rock, exista vreo legatura intre ele ?
Iata ca pentru asta am argumente care se bazeaza mai mult pe logica si pe cercetari stiintifice. Ar fi suficient daca as aminti de cercetarile prof. dr. Marioara Godeanu in care dovedeste ca plantele simt sau, mai simplu, daca apelati la Google aflati ca, citez :
"Muzica nu actioneaza doar asupra oamenilor. S-a constat ca plantele cresc mai repede si produc mai multe flori, fructe si seminte atunci cand in incapere se difuzeaza muzica instrumentala (mai ales vioara si flaut). Vacile care „asculta“ Vivaldi dau mai mult lapte decat cele care „asculta“ rock. La muzica zgomotoasa, plantele isi incetinesc cresterea. Muzica influenteaza chiar si lucrurile neinsufletite. Daca rostim cuvinte pozitive in preajma unui vas cu apa, lichidul va cristaliza sub forma unor flori frumoase, iar daca vom spune cuvinte incarcate de rautate, apa va forma cristale in forme nearmonioase."
Avand in vedere ca e dovedit stiintific efectul negativ al muzicii zgomotoase asupra viului sa ne mai miram ca Biserica Ortodoxa are o repulsie fata de aceasta muzica si o numeste chiar satanista ?
In plus, dupa ce simte ca muzica zgomotoasa are efect negativ asupra omului si vede ca aceasta muzica se asociaza cu motive si simboluri (gen 666, sange etc.) pe care aceasta le vede legata de realitatea spirituala mai sus pomenita si impotriva careia lupta ( vezi : "Lupta noastră nu este împotriva trupului şi a sângelui, ci împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii.") nu considerati fireasca eticheta pusa de Biserica Ortodoxa acestui fel de muzica ?
Si mai este un lucru care salveaza Biserica Ortodoxa: totdeauna indeamna la renuntare la pacat si nu la pacatos !
Adica , conform Sf. Apostol Pavel, "Lupta noastră nu este împotriva trupului şi a sângelui," (adica impotriva oamenilor), "ci împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii"(impotriva pacatului, raului, Satan).
Multa lume s-ar fi intrebat, cum , un asemenea editorialist, scriitor, un spadasin al vorbelor sa se lase "prostit" de mult prea inactuala si prea traditionala ortodoxie ? Sau gigantul intr-ale gandirii, Petre Tutea, ...
@Valentin Stütz, ganditi lipsa de intelegere a ortodoxiei in sensul celor de mai sus (tot Tutea:" Intelectul e dat omului, după parerea mea, nu ca sa cunoască adevarul, ci să primeasca adevarul.")
@Catalin Mihaila, ortodoxia este caracterizata de isihie/liniste (cine n-a auzit de miscarea isihasta?). Pe de alta parte cred ca sefii bisericilor ortodoxe au fost reticenti la astfel de inovatii tocmai ca exista riscul ca acestea- noutatile- sa altereze adevarul crestin primar pastrat inca din prima suta de ani. Sa ne gandim la scenele din adunarile crestine ale Americii cand, in ritm de muzica, membrii parohiali se balanganesc cand la stanga cand la dreapta (Jesus in stanga, Jesus in dreapta).
In ortodoxie legatura cu Dumnezeu se face in isihie ...