Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

A fi sau a nu fi satanist

Când era tânăr, tata a avut primul radio portabil din sat. Până atunci, aparatele radio erau alcătuiri masive, mari cât un dulap. Tata avea aspirații hi-tech avant la lettre, și a plătit o leafă pentru primul lui radio cu tranzistori, marca Solistor. Pe lângă pasiunea lui pentru gadgets și dandysm, tata avea și geniu ludic. Distracția lui era să aprindă radioul și să-l poarte într-o sacoșă pe uliță. Toate babele se închinau, își scuipau în sân și la scurt timp tata a fost acuzat în mod fățiș că-l are pe Satana în turbincă.

De la tranzistorul tatei, trec abrupt la Iron Maiden. În anno domini 1982, Maiden era o trupă în vogă, care își câștigase (mai ales în America) proasta reputație de a fi o trupă satanistă. De ce? Pentru că albumul lor se numea „The Number of the Beast” și coperta acestuia îl arbora pe deja celebrul Eddie, mascota trupei.

Eddie e un cap descărnat, o mumie, un zombie, o arătare (e și cea mai celebră mascotă din muzica rock). Verdictul de satanism a fost pus ca și la tata, fără putință de apel și fără nici cea mai mică intenție de aprofundare a fenomenului înfierat, a înțelesului versurilor sau a pătrunderii iconografiei trupei.

Americanii nu înțelegeau că totul e o butaforie, o convenție asumată, o ironie, cum e și Carnavalul de la Veneția ori faptul că în filme toate numerele de telefon încep cu 555. Nimeni din interiorul fenomenului rock nu ia în serios imagistica brutală și nu o profesează dincolo de poză. În cazul mascotei Eddie, povestea e simplă - totul a pornit de la o veche glumă irlandeză: O doamnă a născut un copil care avea doar cap și nu avea trup. Doctorii au asigurat părinții că totul e în regulă și i-au programat peste cinci ani, când vor avea cu siguranță un trup pentru capul lor. Peste cinci ani, în camera lui Eddie the Head, intră tatăl: -Fiule, azi e o zi specială. Împlinești cinci ani și avem o surpriză pentru tine. – O, nu, spune Eddie. Nu mai vreau nicio pălărie. Asta e tot. Ironic, benign, aproape sublim.

Urgia a continuat pentru Iron Maiden. Britanicii au fost cenzurați imediat când au încercat să publice un album cu o copertă pe care apăreau Eddie și Margaret Thatcher, primul ministru de la acea vreme. Mesajul lor era unul social, anti-establishment. Pentru că acesta este, de fapt, fundamentul muzicii rock: rebeliunea, spiritul critic, impulsul vital.

Pentru că trupa era în continuare considerată satanistă și membrii ei se săturaseră să tot dea dezmințiri pe care nu le lua nimeni în seamă, membrii au ales să înregistreze un mesaj invers pe albumul Piece of Mind. Mesajul se găsește la începutul piesei Still Life și e o bălmăjeală. El poate fi înțeles doar dacă e redat invers și spune așa: Nu te amesteca în lucrurile pe care nu le cunoști. La scurtă vreme după ce gluma a fost descoperită, toboșarul trupei, Nicko McBrain a recunoscut farsa și a spus: Dacă oamenii se încăpățânează să fie proști pe tema asta, le-am dat motiv să fie cu adevărat tâmpiți. Era anul 1983.

Între timp, s-a mai scris muzică și satanismul a mai bântuit multe minți cuibărite în nimicnicie. Rând pe rând, Madonna, Rihanna, Beyonce, Lady Gaga (pentru a numi doar câteva din preferatele tinerilor non-rockeri) au fost stropite cu aghiasmă și exorcizate public.

De curând, problema a țâșnit, ca și cum ar fi fost nou-nouță, și la noi. Tinerii care au murit în tragedia de la Colectiv și-au meritat, cumva, soarta, se spune. Acesta este un curent de opinie susținut mai fățiș sau mai voalat de Biserica Ortodoxă Română însăși. De ce? Pentru că muzica rock este – nu-i așa? – satanică. Mai mult, piesa cu care Goodbye to Gravity și-a deschis ultimul lor concert se numește The Day We Die. După tragedie, într-un acces de panică morală și paralizie a minții, era cât pe ce să credem că tinerii din Colectiv își cântau propriul prohod, sataniști fiind. Noroc cu facebook-ul de unde am aflat, după câteva zile și versurile care au inspirat titlul:

We're not numbers we're free, we're so alive.

Cause the day we give in is the day we die.

Acestea sunt versurile care au scos în stradă România și au demis un guvern. Mulți le-au scris pe pancarte și le-au scandat. Erau sataniști? Nu putem stabili exact. De ce? Pentru că, spre deosebire de anecdota irlandeză, la noi nu se nasc capete fără trup, la noi sunt foarte multe trupurile fără cap.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stefan check icon
    E mult prea ușor în genul ăsta de discuții să devii simplist. Rock-ul e rău, Biserica e bună, Rock-ul e bun, Biserica e învechită. Edward Bernays observa, în cartea sa Crystallizing Public Opinion, că oamenii, cu cât știu mai puțin de un subiect , cu cât tind să aibă păreri mai radicale, mai clare, mai cu râvnă și mai intolerante. Spre exemplu, dacă am sta puțin la poveștile despre viețile mucenicilor - Erau strunjiți, bătuți, chinuiți, etc , și astea pe bune, sunt mai grotești , dacă nu cel puțin la fel de grotești cu butaforia din muzica rock. Apoi muzica rock este extrem de diversă - de la Elvis Presley, la Arctic Monkeys la Cannibal Corpse la Gojira sunt multe diferențe. Iarăși, după cuvântul Mântuitorului, creștinului este aici pe cruce, nu este aici ca să se liniștească ascultând Bach în concert la operă, așa că e posibil ca spiritualitatea creștină să fie mai bine reprezentată de energia luptei, zgomotului, din muzica metal. Iarăși, cuvintele inima creștinului trebuie, citez, zdrobită și înfrântă, trebuie duhul umilit. Sau cumva confundăm Biserica cu admirația copacilor în timp ce ascultăm susurul apei? Nu recomand ascultarea muzicii rock, pentru că eu cred că există destule resurse ale ascezei ortodoxe autentice pentru exprimarea acestui conflict și trăirea lui la cote dumnezeiești. Psaltirea, ca să spun așa, e foarte heavy metal dacă vezi ce sentimente cuprinde. Metaniile, moartea, revolta împotriva acestei lumi, toate le are Biserica autentică. Biserica este foarte, ca să spun așa, heavy metal în duhul ei, pentru oamenii care au acest dar al arderii. Hristos aprinde foc în inimi, citiți pe Sfântul Ignatie Teoforul și dorința lui de a-i fi zdrobit trupul și minunați-vă. Duhul monahal este iarăși plin de revoltă împotriva lumii, a trupului, folosită cum trebuie. Duhul monahal nu este un duh cuminte, ci este unul mai presus de fire, al silirii firii, cum zice Sf Ioan Scărarul. Așadar, ce îndrăznesc să propun ca idee, este că energia exploatată de muzica rock , a revoltei, a durerii, a absurdului, a dorinței de a ieși din lumea asta ipocrită, de comuniune, are loc locul ei în cadrul Bisericii și, precum spune Mântuitorul, cei ce gustă din vinul acesta nou, adică cei ce își îndreaptă energia aceasta în Biserica, prin asceză, nu vor mai vrea ei să guste din cel vechi. De observat și asemănările, chiar superficiale exterioare , ale unui tip de heavy metal, părul lung, barbă, haine negre, ieșirea din convenție , petrecut noaptea în alte activități decât somnul, cu tipul monahal - părul lung, barbă, haine negre, ieșit din convenție, petrecut noaptea în rugăciune și metanii ( headbanging varianta ortodoxă).
    • Like 0
  • Sunt curioasa cum poate cineva sa intoneze texte sataniste si sa nege divinitatea? Nu pot exista una fara alta. Cand te duci la un concert "satanist" - in care se invoca prin text prezenta Satanei sau a slujitorilor ei, se folosesc imprecatii, se mimeaza ritualuri etc. - e ca si cum ai merge la opusul unei slujbe relifgioase, deci nu esti ateu. Daca biserica nu ar lua pozitie fata de aceste concerte si-ar nega propria existenta. Ateii nu se lupta cu biserica invocandu-l pe Satan, pare logic? Muzica rock nu este satanista, dar textele si ritualurile unor formatii rock sunt. Nu am ascultat Goodbye to Gravity, nu stiu cum erau. Daca mantuirea poate veni si in ceasul al doisprezecelea...sigur nu e Dumnezeu cel care te preseaza. La Colectiv oamenii au fost secerati de foc datorita neglijentei. N-a tunat, n-a fulgerat, n-a traznit, nu s-a cutremurat pamantul.
    • Like 2
  • Ca in cazul multor comentatori cred ca nu cunoasteti fenomenul religios iar parerile pe marginea acestui subiect sunt ca acelea pe care le-as face despre nu stiu ce gaura neagra din galaxia XT24355 fara sa am instrumente de observare si o minima pregatire in astronomie.
    Asa cum reiese din articolul dvs., plecati de la premisa ca Satan, satanismul, satanistii, etc sunt o notiune ca si religia, "de dansii inventata". Eu sunt de parere ca Satan este o realitate spirituala asa cum si Biserica o ia in calcul. N-as vrea sa intru pe un teritoriu unde argumentele sunt intelese prin simtire, dupa logica inimii.
    Pe de alta parte, ne putem intreba totusi, cum putem cerceta asocierea dintre rau (sa nu-l mai numim Satan de acum) si muzica rock, exista vreo legatura intre ele ?
    Iata ca pentru asta am argumente care se bazeaza mai mult pe logica si pe cercetari stiintifice. Ar fi suficient daca as aminti de cercetarile prof. dr. Marioara Godeanu in care dovedeste ca plantele simt sau, mai simplu, daca apelati la Google aflati ca, citez :
    "Muzica nu actioneaza doar asupra oamenilor. S-a constat ca plantele cresc mai repede si produc mai multe flori, fructe si seminte atunci cand in incapere se difuzeaza muzica instrumentala (mai ales vioara si flaut). Vacile care „asculta“ Vivaldi dau mai mult lapte decat cele care „asculta“ rock. La muzica zgomotoasa, plantele isi incetinesc cresterea. Muzica influenteaza chiar si lucrurile neinsufletite. Daca rostim cuvinte pozitive in preajma unui vas cu apa, lichidul va cristaliza sub forma unor flori frumoase, iar daca vom spune cuvinte incarcate de rautate, apa va forma cristale in forme nearmonioase."

    Avand in vedere ca e dovedit stiintific efectul negativ al muzicii zgomotoase asupra viului sa ne mai miram ca Biserica Ortodoxa are o repulsie fata de aceasta muzica si o numeste chiar satanista ?
    In plus, dupa ce simte ca muzica zgomotoasa are efect negativ asupra omului si vede ca aceasta muzica se asociaza cu motive si simboluri (gen 666, sange etc.) pe care aceasta le vede legata de realitatea spirituala mai sus pomenita si impotriva careia lupta ( vezi : "Lupta noastră nu este împotriva trupului şi a sângelui, ci împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii.") nu considerati fireasca eticheta pusa de Biserica Ortodoxa acestui fel de muzica ?


    Si mai este un lucru care salveaza Biserica Ortodoxa: totdeauna indeamna la renuntare la pacat si nu la pacatos !
    Adica , conform Sf. Apostol Pavel, "Lupta noastră nu este împotriva trupului şi a sângelui," (adica impotriva oamenilor), "ci împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii"(impotriva pacatului, raului, Satan).
    • Like 1
    • @ Gheorghe Ciubuc
      De acord pana la un punct domnule Gheorghe Ciubuc, insa va rog sa-mi permiteti sa sesizez ca la fel cum 'multi comentatori' nu cunoastem fenomenul religios, la fel se poate spune ca multe fete bisericesti si multi cunoscatori ai fenomenului religios nu cunosc la randul lor modul in care vibreaza sufletul omului. Muzica - indiferent de genul din care face parte - nu este pentru plante si nu este neaparat zgomot, atata vreme cat emotioneaza si disloca spatii ale sufletului fara multe alte explicatii mai mult sau mai putin aberante si ridicole. As recomanda Bisericii sa asculte mai mult rock de calitate. Restul este "New Age science".
      • Like 2
    • @ Gheorghe Ciubuc
      Biserica și creștinismul sunt instituții respectabile fără de care, probabil, ne-am pierde busola. Din păcate, reprezentanții ei, prelații, arată dificultăți în a face creștinismul atrăgător pentru tineri. Există rock creștin, cu mesaj explicit despre Iisus și credință. Dacă aș fi înalt prelat în BOR, aș face un festival de rock creștin pe Dealul Patriarhiei. Pe 27 noiembrie, Papa Francisc își lansează un album de pop-rock. Dacă aș fi prelat ortodox aș face ceva pentru a accesa tinerii într-un mod credibil, cu un discurs modern.
      • Like 5
    • @ Catalin Mihaila
      Ca sa intelegi ortodoxia trebuie sa fii in interior in sensul sa fi primit credinta si nu sa fii membru al clerului (eu insami sunt de formatie stiintifica) adica sa fii avut un "declic" in prealabil. Asa cum l-a avut Saul pe drumul spre Damasc (a se vedea intamplarea biblica) sau , mai aproape, ganditi-va la Nicolae Steinhardt, un intelectual rasat, fin, profund cum cred ca sunt si cititorii si realizatorii acestor postari, al carui "declic" al intelegerii ortodoxiei l-a avut prin suferintele puscariei comuniste. Nu numai ca a inteles-o, ortodoxia, dar a devenit si un membru clerical al ei (monahul de la Rohia).
      Multa lume s-ar fi intrebat, cum , un asemenea editorialist, scriitor, un spadasin al vorbelor sa se lase "prostit" de mult prea inactuala si prea traditionala ortodoxie ? Sau gigantul intr-ale gandirii, Petre Tutea, ...

      @Valentin Stütz, ganditi lipsa de intelegere a ortodoxiei in sensul celor de mai sus (tot Tutea:" Intelectul e dat omului, după parerea mea, nu ca sa cunoască adevarul, ci să primeasca adevarul.")

      @Catalin Mihaila, ortodoxia este caracterizata de isihie/liniste (cine n-a auzit de miscarea isihasta?). Pe de alta parte cred ca sefii bisericilor ortodoxe au fost reticenti la astfel de inovatii tocmai ca exista riscul ca acestea- noutatile- sa altereze adevarul crestin primar pastrat inca din prima suta de ani. Sa ne gandim la scenele din adunarile crestine ale Americii cand, in ritm de muzica, membrii parohiali se balanganesc cand la stanga cand la dreapta (Jesus in stanga, Jesus in dreapta).

      In ortodoxie legatura cu Dumnezeu se face in isihie ...
      • Like 1
  • Ortodocşii îl văd pe "dracul" peste tot şi pretutindenea. Oare de ce? Pentru că îl au pe "satana" în ei. Şi cine este acest "satana"? Frica! Dacă tot o hrăneşti cu prostie, primitivism, incultură şi ignoranţă, ea uşor-uşor capătă drepturi asupra ta şi tu începi să nu mai şti cine eşti. Îţi este mai convenabil să te identifici cu frica, pentru că aşa nu îţi mai asumi nimic, nu mai ai nici o responsabilitate şi vei arunca mereu vina pentru neputinţa ta, pe cu totul altcineva. Când te identifici cu frica, mergi pe două căi. De o parte te tot ispiteşte "necuratul" şi dai mereu vina pe el pentru toate prostiile tale, iar de cealaltă parte, indiferent de ce alegere faci, te amăgeşti că "aşa a vrut dumnezeu". Pentru ca la final să ieşi oricum basma curată, căci nu eşti în stare să îţi asumi nici o alegere din liberul arbitru. Ce vină ar putea avea cel care ţine cu dinţii de statutul său de "rob, păcătos şi nevrednic", aşa cum tot îl învaţă biserica că este? Niciuna, pentru că din această postură, îţi vine cel mai uşor să judeci şi rockul, spiritualitatea sau alte religii ce nu îţi aparţin. Acolo unde se depăşesc canoanele ortodoxiei, acolo se află "satanismul", adică tot frica, tot judecata. Dar dacă pui rockul în antiteză cu muzica psaltică, nu ştiu care din cele două ar fi cu adevărat demonice. Rockul te îndeamnă să gândeşti, să îţi pui întrebări, chiar aşa cu rebeliunea în sânge. E mult mai bine aşa, decât să stai într-un colţ şi să verşi lacrimile neputinţei pentru tot felul de păcate închipuite. Orice drum poate fi un început spiritual, chiar şi rockul. Dar dacă îţi este frică, normal că vei rămâne în continuare tot la jalnica lamentaţie a morţii, care se numeşte "doamne miluieşte"!
    • Like 9
  • Rock-ul este o ‘ciudatenie’ care provoaca ‘oamenilor de bine’ o stare de neliniste. Nu minte cu ‘buna dispozitie’ si nu se amesteca usor, metalele grele nefiindu-i straine. Isi trage radacinile de la un tip dubios - Robert Johnson - despre care un mit faustic spune ca s-a facut frate cu necuratul ca sa obtina succesul. Se pare ca aceasta schema i-a si reusit, de vreme ce acordurile chitarei sale suna al dracului de bine.
    • Like 5
  • Din pacate Biserica Ortodoxa Romana are o mentalitate de evul mediu,Biserica trebuie sa ajute sa fie printre oameni nu sa judece !:)
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult