Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

A murit Leonard Cohen

Leonard Cohen, muzicianul, poetul și romanicierul a cărui voce a marcat evoluția muzicii în ultima jumătate de secol, a murit la vârsta de 82 de ani. Vestea morții sale a venit printr-un anunț făcut de casa sa de discuri, Sony Music Canada, pe pagina lui de Facebook. „Cu tristețe profundă, vă anunțăm că legendarul poet, compozitor și artist Leonard Cohen s-a stins din viață. Am pierdut unul dintre cei mai venerați și prolifici vizionari din lumea muzicii. Un serviciu memorial va avea loc în Los Angeles la o dată ulterioară”, se arăta în anunț. 

Fiul lui Leonard Cohen, Adam, a transmis publicație Rolling Stons că tatăl său „a murit împăcat la locuința sa din Los Angeles, cu conștiința că a încheiat ceea ce simțea el că este unul dintre cele mai bune albume ale sale. A scris până în ultimele momente cu marca unică a umorului său”, a transmis el. 

În octombrie 2016, Leonard Cohen lansa albumul „I Want IT Darker”, produs de fiul său, în care pare că își contemplă întreaga viață în timp ce se apropie de sfârșit. Într-un interviu acordat pentru New Yorker, Cohen a făcut o afirmație care coincide cu tonul fatalist al albumului, spunând că vrea să lucreze până în ultima clipă. „Mai am ceva treabă de făcut. Trebuie să am grijă de lucruri. Sunt pregătit să mor, sper că nu este prea inconfortabil.”

Leonard Cohen a fost unul dintre cei mai influenți muzicieni ai generației sale, iar The Guardian îl descrie drept „o figură literară și muzicală în același timp”. Născut pe 21 septembrie 1934 la Montreal, în Canada, Cohen a debutat ca poet în anul 1956, iar ca romancier în anul 1963. Însă cea mai mare influență a exercitat-o ca muzician. 

„Vocea sa gravă, care te bântuie, patternurile sale de chitară și vocile din spate care amintesc de corul grec au dat formă unor cântece evocative despre dragoste și ură, sex și spiritualitate, război și pace, extaz și depresie. A fost, de asemenea, un artist rar în generația sa, care s-a bucurat de succes și după vârsta de 80 de ani, lansându-și albumul „You Want It Darker” mai devreme în acest an”, a scris publicația The Rolling Stones. Tot aceasta remintește o afirmație făcută de artist în anul 1992: „Nu am avut niciodată sentimentul că există un sfârșit. Că este o retragere sau să este un premiu cel mare”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • otheh check icon

    Now I bid you farewell, I don't know when I'll be back
    There moving us tomorrow to that tower down the track
    But you'll be hearing from me baby, long after I'm gone
    I'll be speaking to you sweetly
    From a window in the Tower of Song

    • Like 0
  • check icon
    https://www.youtube.com/watch?v=NW7oNpzBSGc ...
    • Like 0
  • Fara muzica, viata e o greseala. Asa transmitea Nietzsche.
    Dar, in cazul lui Cohen, vorbim de ceva mai mult decat muzica. Vorbim si de expresie, de perspectiva, de perceptie.
    Il ascult de atat de mult timp incat am uitat de unde mi-a pornit fascinatia. Azi mi-e mult mai simplu sa mi-o justific, dar din perspectiva de acum.
    Sper ca a gasit sfarsitul timpului, asa cum il definea si spera pentru toti Krishnamurti, inainte de sfarsitul fizic. Cred ca-si dorea mult asta, tinand cont de ceea ce spunea in interviurile sale de-a lungul timpului.
    Opera sa va dainui lunga vreme, iar asta cred ca defineste o viata implinita.
    De altfel, aici rezida si ceea ce e mai frumos la umanitate, si despre umanitate.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult