Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Adevărul și Dreptatea pe la noi

CTP - img

Printr-o considerabilă sforțare a celor mai înalte instituții juridice din România, CîCîRî și ÎCîCîJ, în 557 cauze penale aflate în urmărire sau în fața instanțelor, magistrații vor fi obligați să constate încetarea proceselor și înlăturarea răspunderii penale pentru infracțiuni de corupție, mită, trafic de influență și fraudare de fonduri europene – anunță DNA. Prejudiciul în aceste dosare este de 1,2 miliarde euro, bani pe care hoții i-au găbjit de la stat fără să mai poată fi pedepsiți.

Stârnește revoltă această strâmbătate cruntă? Vor ieși oameni în stradă cu zecile de mii? Nici gând. Vremea protestului împotriva Ordonanței 13, care a aparținut doar guvernului, nu Justiției Supreme din România, s-a dus. Au trecut numai 5 ani de atunci, or, astfel de strigăte prin somn ale românilor se produc la intervale de cel puțin 10 ani. Starea normală a prea multor cetățeni e bazată pe două simțăminte perene: 

1. Ciordeală să fie, dar să ne dea și nouă ceva.

2. Cine fură și scapă nepedepsit are valoare.

De nenumărate ori mi-a ajuns la urechi această zicere: „Ai auzit de cutare (puneți dvs un nume de ștab)? Săracu, e Deneau pe el!...”. Individul în chestie nu e sărac, e plin de bani. Și de ce să-l compătimești? Pentru că e cercetat? Nu torturat, nu băgat la beci, nu executat, doar dă cu subsemnatul...

Ca să ce? Ca să se găsească adevărul, fără de care nu putem vorbi de dreptate. Nu există dreptate fără adevăr. Iar adevărul a fost, cum spune Iisus, vârât sub obroc de Înaltele Curți.

E de mirare? Nu e, de vreme ce minciuna umblă pe catalige zile în șir pe ecranele și site-urile patriei. Minciuna sfruntată, premeditată, nu greșeala. Inșii porecliți jurnaliști au făcut „știrea” cu Elon Musk în travesti la Bran nu din pix, că n-au, ci direct din tastatură. N-a existat nicio clipă nicio informație cât de cât serioasă că o asemenea vizită, incredibilă până la ridicol, ar putea avea loc. Ceea ce n-a împiedicat plimbarea ei prin gură și pe burtiere într-o veselie, chiar și de televiziuni ca Digi24, ProTV sau postul public TVR. S-a dat ca sigur că Musk a mâncat bulz și berbecuț. 

Când bășica s-a spart, nici vorbă să prezinte cineva scuze (o excepție, site-ul Libertatea). De ce? Pentru că toți acești gurnaliști știu că audiențele lor nu vor scădea o iotă în urma acestei abureli groase, poate chiar vor crește...

Pe plaiurile noastre, adevărul ori e îngropat, ori viețuiește travestit în minciună.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult