Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Adevărul și Dreptatea pe la noi

CTP - img

Printr-o considerabilă sforțare a celor mai înalte instituții juridice din România, CîCîRî și ÎCîCîJ, în 557 cauze penale aflate în urmărire sau în fața instanțelor, magistrații vor fi obligați să constate încetarea proceselor și înlăturarea răspunderii penale pentru infracțiuni de corupție, mită, trafic de influență și fraudare de fonduri europene – anunță DNA. Prejudiciul în aceste dosare este de 1,2 miliarde euro, bani pe care hoții i-au găbjit de la stat fără să mai poată fi pedepsiți.

Stârnește revoltă această strâmbătate cruntă? Vor ieși oameni în stradă cu zecile de mii? Nici gând. Vremea protestului împotriva Ordonanței 13, care a aparținut doar guvernului, nu Justiției Supreme din România, s-a dus. Au trecut numai 5 ani de atunci, or, astfel de strigăte prin somn ale românilor se produc la intervale de cel puțin 10 ani. Starea normală a prea multor cetățeni e bazată pe două simțăminte perene: 

1. Ciordeală să fie, dar să ne dea și nouă ceva.

2. Cine fură și scapă nepedepsit are valoare.

De nenumărate ori mi-a ajuns la urechi această zicere: „Ai auzit de cutare (puneți dvs un nume de ștab)? Săracu, e Deneau pe el!...”. Individul în chestie nu e sărac, e plin de bani. Și de ce să-l compătimești? Pentru că e cercetat? Nu torturat, nu băgat la beci, nu executat, doar dă cu subsemnatul...

Ca să ce? Ca să se găsească adevărul, fără de care nu putem vorbi de dreptate. Nu există dreptate fără adevăr. Iar adevărul a fost, cum spune Iisus, vârât sub obroc de Înaltele Curți.

E de mirare? Nu e, de vreme ce minciuna umblă pe catalige zile în șir pe ecranele și site-urile patriei. Minciuna sfruntată, premeditată, nu greșeala. Inșii porecliți jurnaliști au făcut „știrea” cu Elon Musk în travesti la Bran nu din pix, că n-au, ci direct din tastatură. N-a existat nicio clipă nicio informație cât de cât serioasă că o asemenea vizită, incredibilă până la ridicol, ar putea avea loc. Ceea ce n-a împiedicat plimbarea ei prin gură și pe burtiere într-o veselie, chiar și de televiziuni ca Digi24, ProTV sau postul public TVR. S-a dat ca sigur că Musk a mâncat bulz și berbecuț. 

Când bășica s-a spart, nici vorbă să prezinte cineva scuze (o excepție, site-ul Libertatea). De ce? Pentru că toți acești gurnaliști știu că audiențele lor nu vor scădea o iotă în urma acestei abureli groase, poate chiar vor crește...

Pe plaiurile noastre, adevărul ori e îngropat, ori viețuiește travestit în minciună.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult