Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Adevărul și Dreptatea pe la noi

CTP - img

Printr-o considerabilă sforțare a celor mai înalte instituții juridice din România, CîCîRî și ÎCîCîJ, în 557 cauze penale aflate în urmărire sau în fața instanțelor, magistrații vor fi obligați să constate încetarea proceselor și înlăturarea răspunderii penale pentru infracțiuni de corupție, mită, trafic de influență și fraudare de fonduri europene – anunță DNA. Prejudiciul în aceste dosare este de 1,2 miliarde euro, bani pe care hoții i-au găbjit de la stat fără să mai poată fi pedepsiți.

Stârnește revoltă această strâmbătate cruntă? Vor ieși oameni în stradă cu zecile de mii? Nici gând. Vremea protestului împotriva Ordonanței 13, care a aparținut doar guvernului, nu Justiției Supreme din România, s-a dus. Au trecut numai 5 ani de atunci, or, astfel de strigăte prin somn ale românilor se produc la intervale de cel puțin 10 ani. Starea normală a prea multor cetățeni e bazată pe două simțăminte perene: 

1. Ciordeală să fie, dar să ne dea și nouă ceva.

2. Cine fură și scapă nepedepsit are valoare.

De nenumărate ori mi-a ajuns la urechi această zicere: „Ai auzit de cutare (puneți dvs un nume de ștab)? Săracu, e Deneau pe el!...”. Individul în chestie nu e sărac, e plin de bani. Și de ce să-l compătimești? Pentru că e cercetat? Nu torturat, nu băgat la beci, nu executat, doar dă cu subsemnatul...

Ca să ce? Ca să se găsească adevărul, fără de care nu putem vorbi de dreptate. Nu există dreptate fără adevăr. Iar adevărul a fost, cum spune Iisus, vârât sub obroc de Înaltele Curți.

E de mirare? Nu e, de vreme ce minciuna umblă pe catalige zile în șir pe ecranele și site-urile patriei. Minciuna sfruntată, premeditată, nu greșeala. Inșii porecliți jurnaliști au făcut „știrea” cu Elon Musk în travesti la Bran nu din pix, că n-au, ci direct din tastatură. N-a existat nicio clipă nicio informație cât de cât serioasă că o asemenea vizită, incredibilă până la ridicol, ar putea avea loc. Ceea ce n-a împiedicat plimbarea ei prin gură și pe burtiere într-o veselie, chiar și de televiziuni ca Digi24, ProTV sau postul public TVR. S-a dat ca sigur că Musk a mâncat bulz și berbecuț. 

Când bășica s-a spart, nici vorbă să prezinte cineva scuze (o excepție, site-ul Libertatea). De ce? Pentru că toți acești gurnaliști știu că audiențele lor nu vor scădea o iotă în urma acestei abureli groase, poate chiar vor crește...

Pe plaiurile noastre, adevărul ori e îngropat, ori viețuiește travestit în minciună.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult