Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Alegeri în Germania. Extrema dreaptă intră în Parlament pentru prima dată din 1945. Partidul Angelei Merkel, câștigător

Alegerile din Germania s-au încheiat, iar exit-poll-urile date publicității la închiderea urnelor arată că partidul extremist Alternativa pentru Germania intră în Parlamentul federal cu un scor mai mare chiar decât cel obținut în sondaje. Câștigătoarea scrutinului este Uniunea Creștin Democrată, a Angelei Merkel,  urmată de Partidul Social Democrat, condus de Martin Schulz.

UPDATE: Acestea sunt rezultatele finale ale alegerilor din Germania

Conservatori (CDU/CSU): 33% (-8,5)

Social-democraţi (SPD): 20,5% (-5,2)

Alternativa pentru Fermania (AfD): 12,6% (+7,9)

Liberali (FDP): 10,7% (+5,9)

Stânga radicală (Die Linke): 9,2% (+0,6)

Ecologişti (Verzi): 8,9% (+0,5)

Foto: Guliver Getty Images

„Sigur că speram la un rezultat mai bun. Dar nu trebuie să uităm că tocmai am încheiat un mandat extrem de provocator, astfel că sunt fericită că am atins obiectivele strategice ale campaniei electorale", a spus Angela Merkel. Aceasta a subliniat că CDU este cel mai puternic partid, că are mandatul de a forma noul guvern și că nu poate fi creată nicio coaliție împotriva sa.

După înfrângerea din alegeri, liderul SPD, Martin Schulz, a anunțat că partidul va intra în opoziție și se va reorganiza.

Știrea inițială

Alegerile desfășurate duminică în Germania i-ar putea aduce cel de-al patrulea mandat cancelarului Angela Merkel, dar ar putea marca și o premieră îngrijorătoare. 

Pentru prima dată de la terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, extremiștii de dreapta, reprezentanți de Alternativa pentru Germania (AfD), ar putea intra în Parlamentul federal. AfD a apărut pe scena politică germană în anul 2013 și a reușit, cu ajutorul unui discurs anti-european, să intre în parlamentele a 13 din cele 16 landuri germane. Potrivit The Guardian, patru din cinci sondaje publicate înaintea scrutinului de duminică arată că Alternativa pentru Germania va fi a treia forță politică dn Parlament și o creditează cu un procent ce variază între 10% și 13% din voturi, după Uniunea Creștin Democrată (CDU), a Angelei Merkel, și Partidul Social Democrat (SPD), condus de Martin Schulz. 

Președintele Germaniei: „Cei care nu votează îi lasă pe ceilalți să decidă viitorul țării noastre”

Discursul AfD din campanie a fost îndreptat împotriva imigranților din Germania și împotriva islamului. Pe unul dintre afișele de campanie ale AfD este prezentat un porc, cu mesajul: „Islamul? Nu se potrivește cu bucătăria noastră”. Pe altul, în care apar niște femei în costum de baie, stă scris: „Burka? Preferăm bikini.”

Discursul AfD și a sa popularitate în creștere au mutat spre dreapta și discursurile celorlalți politicieni, a arătat ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, într-un interviu pentru Republica.ro. „ Și liderii democrați clasici, care aveau întotdeauna păreri normative, care între timp sunt criticate, nu numai în Germania, de unii, drept prea multă corectitudine politică, au început să se adapteze la aerul timpului. Din cauza asta liderul Partidului Liberal spune: Imigranții vin și când își termină treaba, când țara lor se pacifică se întorc. Nu există un drept al omului de a stabili unde vrea în lume - acesta e un lider liberal, altă dată liberalii erau mai normativi, corecți din punct de vedere politic”, a subliniat Emil Hurezeanu.

Totodată, una din tezele liderilor AfD este aceea că a venit momentul ca germanii să se descotorosească de sentimentul de vină pe care îl au la nivel colectiv față de crimele comise de naziști în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Acesta este fondul pe care, președintele Germaniei Frank Walter Steinmeier i-a îndemnat duminică pe germani să meargă la vot. „Cei care nu votează îi lasă pe ceilalți să decidă viitorul țării noastre. Poate că nu a fost niciodată atât de evident că aceste alegeri sunt despre viitorul și democrația Europei”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Un singur lucru nu il inteleg, pe baza caror criterii ideologice este catalogat Afd ca fiind de extrema dreapta? Inteleg ca este eurosceptic, antiemigratie, ca e plin de putinisti gata sa ridice sanctiunile fata de Rusia. Dar astea sunt criteriile dupa care identificam extrema dreapta?
  • Like 1
 • Imigratie necontrolata + politically correctness = Extrema dreapta victorioasa
  • Like 0
 • Foarte bine. Poate Merkel se va gandi de doua ori atunci cand va invita hoarde de migranti africani in Europa.
  • Like 1
  • @ Semirhage
   Daniel check icon
   Cum se face ca romanii sunt mai detestati acolo decat acele hoarde?
   • Like 0
 • Asa se intampla cand promovezi imigratia fara educatie, fara integrare in cultura tarii adoptive asa cum a facut Merkel. Reapar si extremisti de dreapta, trumpi, alt-right etc foarte violenti, prosti si isterici cum bine ii recunoastem. Burka/burkini trebuie interzise in toate tarile Europei. Numai liberali nu sunt aceia care apara subjugarea unei persoane in fata religiei si a traditiilor, doar niste regresivi periculosi. Persoane inculte fara educatie temeinica vor sa modeleze societatea prin propaganda si manipulare continua in sensul 1984, unde libertatea e sclavie. Daca politicienii nu vor lasa tupeul si autosuficienta la o parte vor fi razboaie civile. Gruparile extremiste de extrema stanga sau dreapta trebuie izolate si aduse in fata legii pentru ceea ce promoveaza pana nu va fi prea tarziu. Nu ma astept insa ca Merkel, Schulz sau Macron sa aiba curajul asta, ei doar sunt intr-o cursa continua pentru voturi, libertatea si securitatea oamenilor nu inseamna nimic pentru ei.
  • Like 1
  • @ Cristian Valsan
   check icon
   Ei, hai, fii mai calm, lasă-i pe istericii de profesie la asemenea analize. Deocamdată, Merkel se dovedește un politician care bate multe recorduri. Să fii premier 4 mandate este ceva.
   • Like 0
  • @
   Ca rezultate, da. Este ceva remarcabil. Insa politica promovata de ea in privinta migratiei e extrem de ambigua si nu poate duce la rezultate bune.
   • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult