Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Alegeri triste

Din 2000 n-am mai văzut zisa dreaptă politică atât de confuză și împiedicată în propriile-i membre.

Pe atunci, Mugur Isărescu și Theodor Stolojan au concurat în primul tur al prezidențialelor, despicând cu satârul voturile dreptei. Până în ultimul moment s-au făcut eforturi disperate pentru ca unul să cedeze în favoarea celuilalt (profesorul Nicolae Manolescu știe multe despre asta), a fost însă peste putință. Rezultatul încăpățânărilor orgolioase: CV Tudor a ajuns în turul 2, PRM a invadat Parlamentul, iar Ion Iliescu a câștigat detașat alegerile.

Încontrările astea cocoșești se produc pe dreapta. La stânga, după ședințe scăzute, tovărășești, cu ușile închise, se scoate în față un singur candidat, chiar și când e vorba de alegeri interne în Partid!

Morișca grotescă a celor 4 candidați la Primăria Capitalei învârtiți de PNL, culminând cu mascarada negocierilor cu USB pentru a-l determina pe Nicușor Dan să cedeze în fața lui Predoiu, catârul de curse cu pete cenușii pe fond cenușiu, au dus la o situație asimetrică, dezechilibrată, de care dna Firea, candidatul PSD, n-a avut decât să profite, fără să miște un deget.

Degringolada la vârf din PNL a diminuat încrederea alegătorilor și la primăriile de sector. În țară, unde oricum mașinăria pesedistă era puternică, situația PNL e la fel de roză.

Consecințele merg dincolo de ce se va întâmpla duminică. Semnalul dat de consilierul prezidențial pentru politică internă, care a menționat posibilitatea numirii încă unui premier tehnocrat după alegerile parlamentare, arată clar preocuparea președintelui Iohannis legată de previzibila înfrângere a PNL în toamnă.

Iar o victorie confortabilă duminică a PSD+UNPR+ALDE, adică a Coaliției Antijustiție, ar putea determina, într-o Curte Constituțională dispusă să se „orienteze”, o hotărâre care să desființeze penal infracțiunea de abuz în serviciu, cea mai răspândită în aparatul de stat, de la medici până la vameși – ceea ce ar fi o palmă dată peste ochi cetățenilor furați și chinuiți de instituțiile statului român, unitar, independent și corupt până la măduvă, după cum vedem în fiecare zi.

Sunt cele mai triste alegeri locale pe care le trăiesc în 26 de ani. Pentru că, după Colectiv, mi-am îngăduit să sper în apariția unei generații de candidați ai oamenilor din stradă, care să concureze cu vechile jivine de campanie. Duminică voi merge la vot, stimați bucureșteni, ca să păstrez viu un ritual esențial pentru democrație, dar iluzii n-o să-mi mai fac în această viață.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult