Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Alegeri triste

Din 2000 n-am mai văzut zisa dreaptă politică atât de confuză și împiedicată în propriile-i membre.

Pe atunci, Mugur Isărescu și Theodor Stolojan au concurat în primul tur al prezidențialelor, despicând cu satârul voturile dreptei. Până în ultimul moment s-au făcut eforturi disperate pentru ca unul să cedeze în favoarea celuilalt (profesorul Nicolae Manolescu știe multe despre asta), a fost însă peste putință. Rezultatul încăpățânărilor orgolioase: CV Tudor a ajuns în turul 2, PRM a invadat Parlamentul, iar Ion Iliescu a câștigat detașat alegerile.

Încontrările astea cocoșești se produc pe dreapta. La stânga, după ședințe scăzute, tovărășești, cu ușile închise, se scoate în față un singur candidat, chiar și când e vorba de alegeri interne în Partid!

Morișca grotescă a celor 4 candidați la Primăria Capitalei învârtiți de PNL, culminând cu mascarada negocierilor cu USB pentru a-l determina pe Nicușor Dan să cedeze în fața lui Predoiu, catârul de curse cu pete cenușii pe fond cenușiu, au dus la o situație asimetrică, dezechilibrată, de care dna Firea, candidatul PSD, n-a avut decât să profite, fără să miște un deget.

Degringolada la vârf din PNL a diminuat încrederea alegătorilor și la primăriile de sector. În țară, unde oricum mașinăria pesedistă era puternică, situația PNL e la fel de roză.

Consecințele merg dincolo de ce se va întâmpla duminică. Semnalul dat de consilierul prezidențial pentru politică internă, care a menționat posibilitatea numirii încă unui premier tehnocrat după alegerile parlamentare, arată clar preocuparea președintelui Iohannis legată de previzibila înfrângere a PNL în toamnă.

Iar o victorie confortabilă duminică a PSD+UNPR+ALDE, adică a Coaliției Antijustiție, ar putea determina, într-o Curte Constituțională dispusă să se „orienteze”, o hotărâre care să desființeze penal infracțiunea de abuz în serviciu, cea mai răspândită în aparatul de stat, de la medici până la vameși – ceea ce ar fi o palmă dată peste ochi cetățenilor furați și chinuiți de instituțiile statului român, unitar, independent și corupt până la măduvă, după cum vedem în fiecare zi.

Sunt cele mai triste alegeri locale pe care le trăiesc în 26 de ani. Pentru că, după Colectiv, mi-am îngăduit să sper în apariția unei generații de candidați ai oamenilor din stradă, care să concureze cu vechile jivine de campanie. Duminică voi merge la vot, stimați bucureșteni, ca să păstrez viu un ritual esențial pentru democrație, dar iluzii n-o să-mi mai fac în această viață.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult