Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Alegeri triste

Din 2000 n-am mai văzut zisa dreaptă politică atât de confuză și împiedicată în propriile-i membre.

Pe atunci, Mugur Isărescu și Theodor Stolojan au concurat în primul tur al prezidențialelor, despicând cu satârul voturile dreptei. Până în ultimul moment s-au făcut eforturi disperate pentru ca unul să cedeze în favoarea celuilalt (profesorul Nicolae Manolescu știe multe despre asta), a fost însă peste putință. Rezultatul încăpățânărilor orgolioase: CV Tudor a ajuns în turul 2, PRM a invadat Parlamentul, iar Ion Iliescu a câștigat detașat alegerile.

Încontrările astea cocoșești se produc pe dreapta. La stânga, după ședințe scăzute, tovărășești, cu ușile închise, se scoate în față un singur candidat, chiar și când e vorba de alegeri interne în Partid!

Morișca grotescă a celor 4 candidați la Primăria Capitalei învârtiți de PNL, culminând cu mascarada negocierilor cu USB pentru a-l determina pe Nicușor Dan să cedeze în fața lui Predoiu, catârul de curse cu pete cenușii pe fond cenușiu, au dus la o situație asimetrică, dezechilibrată, de care dna Firea, candidatul PSD, n-a avut decât să profite, fără să miște un deget.

Degringolada la vârf din PNL a diminuat încrederea alegătorilor și la primăriile de sector. În țară, unde oricum mașinăria pesedistă era puternică, situația PNL e la fel de roză.

Consecințele merg dincolo de ce se va întâmpla duminică. Semnalul dat de consilierul prezidențial pentru politică internă, care a menționat posibilitatea numirii încă unui premier tehnocrat după alegerile parlamentare, arată clar preocuparea președintelui Iohannis legată de previzibila înfrângere a PNL în toamnă.

Iar o victorie confortabilă duminică a PSD+UNPR+ALDE, adică a Coaliției Antijustiție, ar putea determina, într-o Curte Constituțională dispusă să se „orienteze”, o hotărâre care să desființeze penal infracțiunea de abuz în serviciu, cea mai răspândită în aparatul de stat, de la medici până la vameși – ceea ce ar fi o palmă dată peste ochi cetățenilor furați și chinuiți de instituțiile statului român, unitar, independent și corupt până la măduvă, după cum vedem în fiecare zi.

Sunt cele mai triste alegeri locale pe care le trăiesc în 26 de ani. Pentru că, după Colectiv, mi-am îngăduit să sper în apariția unei generații de candidați ai oamenilor din stradă, care să concureze cu vechile jivine de campanie. Duminică voi merge la vot, stimați bucureșteni, ca să păstrez viu un ritual esențial pentru democrație, dar iluzii n-o să-mi mai fac în această viață.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Duminica seara PNL București a fost implicat într-un impact frontal cu un copac, impact in urma căruia a rezultat o avarie serioasa.
  Accident sau sinucidere? acestea sunt principalele ipoteze serioase, deși exista voci care susțin varianta conspirației.
  In încercarea de a reconstitui elementele premergătoare evenimentului s-a constatat ca subiectul s-a deplasat de vreo 13 ori (ghinion) încoace și încolo pe drumul spre pierzanie, deși căutarea a fost dificila pentru ca initial nu s-a găsit nici o camera de luat vederi care sa înregistreze prezenta acestuia prin zona.
  Copacul, foarte rezistent și neprezentând urme de uzura, a impactat subiectul cu o lovitura frontal stânga, deși traiectoriile geometrice previzionale nu favorizau din punct de vedere fizic și statistic o asemenea ipoteza. Impactul in sine a fost discret si a trecut aproape neobservat, dar nu și neauzit el provocând o vâlva destul de mare, toți martorii afirmând ca au auzit bubuitura, și chiar au văzut zburând fragmente rezultate in urma exploziei. Fragmente care trebuie găsite, numărate, și clasate corespunzător.
  Teoria conspirației susține ca ar fi vorba de o substituție, având in vedere precedentele (3). Orice reparație este exclusa, dauna fiind totala.
  Rudele și prietenii din tara se consolează totuși cu starea buna de sănătate și semnele de belșug ce se citesc in urne.
  • Like 0
 • Frumoasă țară avem! Unul singur din 20 își dă seama ce (ni) se întâmplă. Ca de obicei, primește șuturi și înjurături. Spiritul de turmă ne animă și ne motivează să ne ridicăm din pat. Însă, aceasta nu înseamnă că ne și trezim. De 27 de ani, ne-o luăm în freză în mod constant și fără echivoc. La fiecare 4 ani, după o repetiție generală pe forumuri, mergem la vot convinși de ideea că schimbăm ceva. Ce am schimbat, se vede foarte clar. Din păcate, suntem o nație de incorigibili. Îmi "place" această dogmă cretinoidă cum că dacă nu te duci la vot iese unul sau altul. Serios!?! Și care ar fi diferența între ăla sau ăla??? Totuși, votăm românește, pe principiul "să moară capra vecinului". Îl votez pe Xulescu să nu iasă Popescu. Am o întrebare, națiune : dacă cineva vă oferă carne stricată de pui și carne stricată de vită, pe care dintre ele o alegeți?
  Cam câte secole mai sunt necesare să înțelegeți că nu votul va schimba ceva în țara aceasta? Că mentalitatea și faptele, ca o consecință a filosofiei și principiilor de viață vor schimba ceva? Că schimbarea pe care o tot fluturați pe forumuri vine din atitudinea individuală și nicidecum din spiritul de sacrificiu al turmei?
  Că mentalitatea noastră, pe alocuri ridicolă, duce această țară la pierzanie? Atât timp cât suntem tributari unei scări de valori taximetrist = praf vs. director = băiat valabil... cred că vom suferi din ce în ce mai mult. Partea și mai proastă este că facem copii și îi educăm după prostia ce ne stăpânește. Așadar, schimbarea mult menționată nu are șanse prea mari. Pregătim noi generații de sacrificiu.
  Oare când o să faceți diferența între Echipa Națională și România?!!?!? Când este vorba de soarta unei țări, nu îți poți permite să ai simpatii. Este vorba despre viitorul unor generații și nicidecum despre calificarea la nu știu ce turneu, o dată la patru ani. Ce coincidență!!
  Abesenteismul la vot nu face decât un singur lucru. Acela de a transmite politicienilor un mesaj clar și cât se poate de concis : "Plecați! Nu vă vrem! Indiferent ce culoare politică aveți. Ați dovedit că sunteți contra poporului român."
  • Like 1
 • Presedintele doarme, premierul e depasit, candidatii de duminica sunt ori corupti ori prea slabi ca si politicieni sau si una si alta, am fost sa votez dar am pus stampila chinuita de intrebarea "Incotro?".Deocamdata nu vad niciun raspuns.
  • Like 1
 • CTP s-a sclerozat. Il roade grija de dreapta, ca si cum nu toate partidele parlamentare ar fi de dreapta. Ma intreb care este rostul minciunii ca PSD ar fi de stanga, cand orice om care are proprietatea termenilor vede ca este un partid de dreapta mscat. Cine a facut privatizari si retrocedari, cine apara cota unica de impozitare (simultan obscen de mare pentru amratii cu salariul minim si obsecen de mica pentru ciocoime) nu poate fi de tanga. Singurul partid de stanga este PSR = Partidul Socialist Roman.Partidul Socialist Roman.
  • Like 0
  • @ Gheorghita Zbaganu
   norocul romanilor este ca dumneavoastra va simtiti bine si in putere. si aveti dreptata social democrat era hitler nu lenin. privatizarile au fost facute de Ratiu Ion primul presedinte ales liber dupa 54 de ani de trai in rai. sa ne traiti tov Gheorghita Zbaganu !
   • Like 0
  • @ Andriescuus Lucian
   Tu chiar existi? Sau esti o gluma a naturii?
   • Like 0
  • @ Gheorghita Zbaganu
   La munca Gheorghita, nu la bani nemunciti furati de stat de la altii. Ai salariu minim fiindca erai corigent la scoala, si foarte lenes si chiulangiu la serviciu. Ai fost atat de lenes ca nici macar o meserie ca instalator sau zugrav nu ai invatat - cu care lejer ai fi avut azi o mie euro salariu in orice oras din Romania. Ti-a placut sa te uiti la TV si sa te odihnesti des, in timp ce omul normal dupa 8 ore de serviciu mai muncea si acasa inca 8 ore - tu radeai de el si te credeai mai destept. Acum curge invidia din tine, vrei sa votezi partide de stanga ca sa iti dea bani nemunciti :)))))
   • Like 1
  • @ Ioannis Karathomas
   Ai dreptate, Ioannis! Mi-ai tras-o, ce să mai zic....
   • Like 0
  • @ Gheorghita Zbaganu
   eu sunt o gluma a naturii, tot asa cum dumneavoastra sunteti un aer cu stropi emis de un organ :) imaginatia dumneavostra nu poate obtine merite deosebite in templul jignirilor. mai rugati-va :)
   • Like 0
 • Sunt triste pentru ca si contextul e altul. Avem un presedinte pasiv, tacut, liderii si majoritatea politicienilor si multi candidati au dosare, nu mai avem un Basescu care sa fie tinta tuturor si care sa agite apele (a ramas singur, nu mai are practic o echipa ca pe vremuri) si ca un background care eclipseaza tot e si scandalul Hexipharma pe care s-au focusat toti. PNL e faina 3 nule, PSD e macinat de dosare si fara lideri care sa vina cu flashuri din spate. Si lumea a si obosit, nu avem lideri noi, nu avem personalitati noi care sa-i inlocuiasca pe cei din generatia veche, plus DNA care ii monitorizeaza pe toti si manevrele care se fac prin culise. Nu inteleg cum cei cu dosare, in cercetare, in urmarire in tot felul au curaj sa candideze, sa revina in politica, sa preia conducerea etc. Or sti ceva de dosarele alea? Forteaza mana DNA (greu de crezut) ? Multe dintre dosare au intrat in umbra nepermis de usor dupa cat iures au facut la inceperea lor. Ciudezno.
  • Like 0
  • @
   Magotu: altă glumă a naturii. Magotule, învaţă şi tu alfabetul: socialiştii sunt gigea, dreptacii sunt cîh. În plus, nu mai fă confuzii de oligofren între socialişti şi Ponta....
   • Like 0
  • @ Gheorghita Zbaganu
   sa intelegem ca dumneavostra Gheorghita Zbaganu si colegul de idiotenii Ioannis Karathomas sunteti membrii in Miscarea Umanista de Integrare Europena :) de aceea v-o sugstineti reciproc (ale naibii greseli gramaticale :))
   • Like 0
 • Alegerile ar putea sa fie vesele daca 90% dintre cei care merg acum sa voteze nu ar mai respecta "ritualul democratiei" si s-ar intoarce din drum; consider ca doar un absenteism masiv ar mai putea trage un ultima semnal de alarma acestei clase politice. Mersul la vot, indiferent ca votezi cu cineva anume sau ca iti anulezi votul, nu face altceva decat sa legitimeze gasca de penali in continuare pe functii, iar aici vorbesc de clasa politica in ansamblul ei si nu de un partid sau altul.
  • Like 2
 • ""Iar o victorie confortabilă duminică a PSD+UNPR+ALDE, adică a Coaliției Antijustiție"" Bine omule ca visezi la un alt fel de justitie.Nu tin cu ei ,insa justitia de acum este OK? Iti place tot circul propagandistic cu ""umflari"" la ceas de seara si eliberari amazonice sub control judiciar ?Iubesti atat de mult procesele acestei justitii cu solutii la calendele grecesti?Cinstit fii si recunoaste :Cat au recuperat de la hotii de azi justitiarii,care acum ""nu abuzeaza de prevederile Codului Penal"" ?
  Sa auzim,cat?Iti place aceasta conducere care s-a dus sa cumpere Cumintenia Pamantului cu portofelul gol,gandind ca ca la sfarsit pulimea va trebui plateasca daca o va vrea?Crezi ca ii costa mai mult(inclusiv comisioanele) decat bani pentru 2 km de autostrada neconstruiti?
  Eu nu vreau nici justitia asta ,dar nici pe a celorlalti,vreau justitia cu alb si negru fara urme ""maronii"",justitia pe care,de altlfel,daca nu ai fi angrenat ar trebui sa o aperi si sa o promovezi.
  • Like 0
 • După ce 25 de ani am prizat iluzii excepțional meșteșugite in laboratoarele de sociologie de la Moscva, ceea ce experimentam acum e un fel de sevraj.Realitatea e deprimantă, politicienii tereștrii nu au șarmul celor care au ucis mii de tineri si cer votul mamelor lor..Sunt chiar..penibili prin comparație..
  • Like 2
  • @ Cristian Pascu
   ???????? laboratoarele de sociologie din Moscova? poate ai vrut sa zici Washington?
   • Like 0
  • @ Gheorghita Zbaganu
   corect tov Gheorghita Zbaganu, dumneavostra sunteti dintre cei multi care va trageti direct din linia descrisa de Darwin, dar pe ramura scurta :)
   • Like 0
  • @ Andriescuus Lucian
   Tot un drac. Două capitale. Ea se trage din ramura care se hrănește cu ce prinde pe corpul ei...
   • Like 0
 • cred ca : stanga politica se poate naste din dreapta politica, prin lene si delasare, dar dreapta politica nu se poate naste din stanga politica, caci necesita munca, indrazneala si implicare ! daca stanga presupune un egalitarism de maniera : "dati mai putin sa ajunga la toti !" , care convine la 90% di po-pula-tie, dreapta presupune un egalitaris de maniera : "cine poate ajunge !", situatie care este un dar al hazardului si destinului. dar sunt fff putini cei care "pot", majoritatea astepta sa "se dea". in concluzie normalitatea in randurile romanilor se va naste numai printre romanii nascuti liberi, adica nu proveniti din comunism, sub forma de nomenclaturisti sau opozanti. deci peste 50 de ani, cam prin 2050 ! bafta !
  • Like 1
  • @ Andriescuus Lucian
   Iar eu cred ca intr-o tara cu electorat normal la cap drepta nu ar trebui sa ajunga la putere niciodata.
   • Like 0
  • @ Gheorghita Zbaganu
   numai extinderea folosirii apei calde si sapunului ne da dimensiunea decaderii pe scara normalitatii romanicii :)
   • Like 0
 • Imi pare foarte rau ,ca oamenii sunt obligati sa voteze ,intotdeauna,dintre toti candidatii incompetenti ,raul cele mai mic ! Trebuie o lege ,prin care primarii care nu concretizeaza promisiunile din campanie ,sa faca 10 ani puscarie !
  • Like 2
  • @ Raini Schmidt
   Domnule Raini Schmidt, încerc și eu același regret ca si dumneavoastră, dar cât despre legi, cred că avem, slavă Domnului și prea multe, doar că nu sunt decât pentru "boi", "dulăii" s-ar peste, iar "cățeii" trec pe sub ele...
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult