Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Zgonea-Klemm, un selfie pe șpagă?

Oricât m-aș uita din toate părțile la aparițiunea în conferință de presă comună a domnilor președinte Zgonea și ambasador SUA Hans Klemm, nu văd decât ceva foarte românesc: arată ca un selfie pe șpagă.

Căci cum s-ar putea explica altfel afișarea în campanie electorală a reprezentantului Statelor Unite cu ciocănarul chitit să spargă zidul Casei Poporului lângă Roger Waters, un politician de doi bani, părtaș până ieri la toate nefăcutele PSD împotriva statului de drept, actualmente „disident”, pentru că n-a reușit să-l dea jos pe Don Dragnetti și să se suie el?

Că Washingtonul vrea să arate în felul ăsta că îl sprijină pe Zgonea, cel ce va ține piept pesedeului care atacă anticorupția în Parlament? Păi, cum să lupte, băgând sau nebăgând legi pe ordinea de zi? Adică ajunge România, alături de SUA, să-și bazeze anticorupția pe cârciocării procedurale ale lui „Zorro” Zgonea?

Dacă voia să transmită un semnal PSD-ului a nu se atinge de anticorupție, nu putea dl Klemm s-o facă pe tăcute și direct dlui Dragnea? O să se sperie mai abitir nașul PSD că l-a văzut pe Zgonea tras în poză cu ambasadorul?

Indiferent de ce-o fi în capul dlui Klemm, ce rezultă este un gest pe cât de sfidător, de contrar uzanțelor politico-diplomatice, pe atât de bicisnic și inutil, de băgare în ciorba politică românească, demonetizant pentru calitatea d-sale de supraveghetor al drumului drept pe care trebuie menținută România. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ramai "ma lasi" (expresie mitocanesca) de iuresul cu care tot romanul mai credul,mai de "ma lasi",mai intelighinte decat toti da de zor cu limba in dosul sua.De,ala de da,crede ca poate cade ceva de la sua si pentru el.Crede sarmanul ca acolo este democratie si deci o poate exporta sua fortat pe tot globul.In ce consta democratia sua iata:1846. Mexic. La sfârşitul unui război programat şi provocat cu mult cinism, SUA ocupă jumătate din teritoriul mexican/1852-1853. Argentina. Armata americană debarcă şi se instalează la Buenos-Aires/1853. Nicaragua. „Protecţia” cetăţenilor şi intereselor ame­ricane în timpul unor tulburări politice./
  1853-1854. Japonia. Planul de „Deschidere a Japoniei”/Ataca si anexeaza 1853-1854. Ryukyu şi insulele Bonin/Nicaragua. Americanii distrug oraşul Greytown, pentru a răzbuna o aşa zisă ofensă adusă ministrului-rezident american din această ţară/Uruguay. Armate americane debarcă pentru protejarea intereselor lor imperialiste, în cursul unei revoluţii la Montevideo./China,Angola,Hawaii,Nicaragua./1898. Cuba. Sub pretextul eliberării insulei de sub tutela spaniolă, SUA se instalează durabil şi construiesc o bază militară./1898. Filipine./1903. Columbia. SUA provoacă o „revoluţie”, la sfârşitul căreia scot din pălărie Republica Panama, asigurându-şi astfel controlul celebrului canal şi beneficiile enorme legate de acesta./Haiti,Republica Dominicana si din nou 1945-46Nicaragua./1945-46. China/1946, Filipine. Colonie americană până la sfârşitul ocupaţiei japoneze, Filipinele îşi
  câştigă independenţa, în 1946, dar sunt obligate să acorde americanilor un drept
  nelimitat de exploatare a resurselor naturale ale ţării, ca despăgubire de război. Până în
  1992 SUA vor conserva 23 de baze militare şi vor participa la represiunea opozanţilor
  comunişti sau musulmani./1947. Grecia. Americanii ajută dictatura de dreapta instalată de englezi şi ameninţată
  de guerila de stânga. SUA livrează guvernului pro-occidental 74 000 de tone de material
  militar şi armament, trimiţând oficial 250 de „consilieri” militari pe teren/1950. Porto Rico. Trupele americane, ce staţionează permanent la Porto Rico zdrobesc o mişcare populară de independenţă. Doi ani mai târziu, Porto Rico se vede recunoscut drept „Stat liber” asociat de bună voie şi nesilit de nimeni cu SUA./Iran. Lovitură de stat orchestrată de CIA, în sprijinul marilor proprietari de terenuri petrolifere şi după boicotul organizat de englezi contra companiilor de petrol iraniene, naţionalizate in 1951. Statele Unite vor susţine vreme de 25 de ani Şahinşahul Iranului/Guatemala. Mercenari antrenaţi de CIA în Honduras şi Nicaragua răstoarnă, cu sprijinul aviaţiei americane, guvernul cel mai democrat pe care l-a cunoscut vreodată această ţară./1958. Liban/Guatemala./Cuba. Înarmaţi şi antrenaţi de CIA, peste 1000 de exilaţi cubanezi debarcă pe liziera porcilor, cu speranţa de a provoca o rebeliune contra guvernului castrist/1961-1972. Vietnam. Vreme de 11 ani SUA luptă contra poporului vietnamez, utilizând întregul lor arsenal militar, inclusiv arme chimice./1964, Congo. Pentru a nu îşi pierde mâna, SUA bombardează Congo/1965. Republica Dominicană/1965. Peru. SUA bombardează Peru.
  1967-1969. Guatemala. SUA bombardează Guatemala.
  1967-1970. Orientul Apropiat. Implicare militară din ce în ce mai vizibilă de partea Israelului, în cadrul diverselor războaie arabo-israeliene din regiune.
  1970. Oman. Împănate de consilieri israelo-americani, trupele iraniene încearcă să pună stăpânire pe sultanatul Oman.
  1973./ Chile1975-1999. Timorul Oriental. Statele Unite susţin pe plan diplomatic şi militar invazia şi anexiunea indoneziană a regimului marionetă Suharto. Un sfert din populaţia Timorului va fi exterminată în sfertul de veac ce a urmat invaziei indonezo-americane./1980-1990. Salvador. SUA se angajează pe plan militar de partea forţelor guvernamentale şi ale escadroanelor morţii, contra partizanilor de stânga./1982-1984. Liban/1983. Grenada/1986. Libia/1989. Filipine/1989. Panama/1991. Irak./1994. Haiti./1998. Irak/Sudan./Iugoslavia. Sub presiunea SUA, Pactul NATO bombardează provincia Kosowo a Serbiei/Afganistan./ETC,ETC
  Fiind in trendul steptilor spun MA LASATI CU sua TARA DEMOCRATIEI ABSOLUTE? Urez mult lins in dosul sua celor interesati de democratia care inoata in sange si milioane de morti si distrugeri de multe sute de mii de miliarde.
  • Like 0
  • @ Barbu Dan Florin
   Venom check icon
   Mare e grădina Moscovei!
   • Like 0
  • @ Venom
   Politologul evreu american George Friedman este unul dintre acei analisti pe care ii asculta liderii politici si militari de la Washington. Director al Stratfor, una din cele mai influente agentii de analiza din SUA, considerata de multi practic o firma privata a CIA, George Friedman, ii avertizeaza pe romani. Individul practic ne santajeaza si ne spune in fata, tradus, cam asa : ”ori puneti tara la bataie si ne dati gazele de sist si aurul de la Rosia Montana, ori veti avea soarta lui Ceausescu. Da, efectele asupra mediului sunt grave, dar asta e pretul pe care trebuie sa il platiti”
   • Like 0
  • @ Barbu Dan Florin
   Poate ca unii au citit Amusing ourselves to Death de Neil Postman,ori Confesiunile unui asasin economic de John Perkins,ori a vizionat ceva de Michael Francis Moore,etc.etc.Intelectualul american Noam Chomsky declara postului de televiziune Euronews pe tema terorismului si a viitorului Europei ca Statele Unite sunt principalul stat terorist pe glob si Europa i se supune fiind prea lasa pentru a adopta o pozitie independenta.
   Dar unii,conducatori cozi de topor din interese si altii din pura prostie considera ca marele unicul model de urmat este America.Problema este ca prostii sunt asa de bine manipulati incat ei nu fac nici un efort sa-si puna problema cum este posibil ca in tara care da lectii de gestiune lumii intregi a izbucnit cea mai grava criza financiara din ultimii 100 ani,cum este posibil ca in lant sa dea faliment 800 banci in acesta superdemocratie.
   Prostii sunt manipulati de catre cozile de topor care-i invata sa nu privesca spre vecini ci doar spre Occident si America,sa nu citesca vreo carte scrisa de un sarb,maghiar,ucrainian sa nu vada nici un film facut de ei ci doar carti traduse din engleza si filme facute la Hollywood.Muzica doar anglo-saxona.Sa fi trendy trebuie musai sa nu spui ceva de rau fata de modelul suprem anglo-saxon ca risti sa fi tratat comunist ori fascist dar si mai rau ca ai inceput sa gandesti.Globalizarea nu are nevoie de cetateni (doar democratia are nevoie) ci de consumator.
   • Like 1
 • In primul rand sa ne bucuram ca nu s-a dus Zgonea la ambasada, totusi s-a deranjat ambasadorul, ceea ce inseamna lansarea unei intregi scheme de securitate deci costuri, forfota, restrictii, analize etc. De obicei liderii romani se duc la ambasada. Suntem singurii care avem relatia asta inegala cu SUA. Ai putea sa te gandesti ca Deveselu ne arata ca vorba lor "there's no free lunch" dar daca te uiti la Polonia vezi ca nu e chiar asa. Se pot echilibra lucrurile si altfel, nu neaparat cu pozitia ghiocelului. Nu mai zic de unguri care discuta de la egal la egal cu SUA cu UE cu tot globul. Problema e ca odata intrati pe drumul asta cam greu mai poti sa schimbi ceva.
  • Like 0
 • IM check icon
  Exact tipul de comentariu pe care l-ar face orice parlamentar PSDist care tot încearcă să treacă legi pentru a opri cercetarea și penalizarea corupției! Dl. Zgonea este, fără îndoială, un mic activist de partid, tocmai de aceea promovat în poziții înalte de catre PSD. Dar când, in corpore, PSDiștii vor să limiteze până la desființare (dacă s-ar putea) demersurile anti-corupție, merită să te afișezi cu unul din cei puțini care, pe când era chiar membru PSD, a dat slabe semnale că s-ar împotrivi tendinței majoritare. Știm zicala: În țara orbilor, chiorul e împărat. Dincolo de asta, întâlnirea cu președintele Camerei Deputaților era, poate, programată cu ceva timp înainte. Ambasadorul nu avea de ce să o contramandeze având în vedere că Zgonea a pierdut sprijinul PSD și calitatea de PSDist în urma unei decizii abuzive și ca urmare a unui gest normal (i-a cerut demisia lui Dragnea după condamnarea sa definitivă, mi se pare). Probabil că ambasadorul a arătat, prin gestul său, că demisia se impunea în cazul respectiv. În privința neamestecului Ambasadei Americii în treburile noastre interne, chiar în cele de partid, e mai complicat: cred că administrația americană nu acceptă să aibă parteneriate strânse, în care să se implice activ, cu state sufocate de corupție, conduse foarte puțin democratic de partide interesate de orice altceva, mai puțin de limitarea corupției. Ambasada României în SUA nu știu ce intervenții ar putea avea acolo pentru a-și sublinia atașamentul față de democrație (cu toate valorile ei) atâta vreme cât cei care ne/ne-au condus nu și-l arată/ nu l-au arătat acasă.
  • Like 0
 • Amasadorul Klemm, cat si atasatul care a dus fraiele ambasadei ( casa nu vorbim de si de celelalt ambasador) trateaza romania ca pe o mosie!
  Au voie sa spună/zică...orice vor, Președintele Johannis tace, MAE...TACE!
  Asa ca faza cu Zorro Zgonea, face parte din cotidian. Mai trebuie atașat comentariul lui Guse și gata suntem cea mai noua colonie SUA!
  • Like 0
 • Samsara check icon
  Suntem trataţi mai umilitor decât cei din fostele colonii imperialiste. Pur şi simplu nu contează ce suntem şi ce vrem noi. Şi se mai miră unii de faptul că există un puternic sentiment antiamerican...
  • Like 2
 • poate pentru ca Volodea are dreptate, ca suntem un izvor nesecat de slugi si mentalitatea noastra este fanariotism incrucisat cu bolsevism si stalinism, si ni se pare normal asa. Si ni se pare normal sa fim atenti la felul in care respira ambasadoru' reprezentant direct al multiubitului presdinte al multiubitei Americi. poate pentru ca timp de 45 de ani noi nu am vrut sa fim liberi, ci am fi vrut sa cantam osanale marelui frate de la apus, marelui tatuca american. Acum ni s-a indeplinit voia. Poate daca nu i s-ar mai acorda atata atentie si nu l-am privi ca pe o vedeta de wowbiz, nici fistecine dobitoc din PCR nu l-ar mai curta. Cu ambasadorul ala poponar nu a vrut nimeni sa se afiseze si nu l-a intrebat nimeni nimic, desi a incercat sa faca lucruri bune, pentru ca "barbatii adevarati" din Bucuresti se jenau, pentru ca nu le e rusine sa fie slugi otrepe talhari cretini, numa' sa nu fie alaturi de vreun poponar. Daca americanului i-ar pasa de scutuantiviespi din Oltenia ar dizloca o escadrila la MK, ca ale noastre sunt ... sau poate ar urla ca MiGurile noatre trebuie sa fie gata 24/7, deci buget, pentru ca la Deveselu nu exista nici un Flakturm. Daca i-ar pasa americanului, ar urla sa nu taiem aripile si ghearele DNAului. Multiubitul Obama nu si-a trimis ambasador aici multi ani, dar noi tot nu am invatat sa ne descurcam fara indicatiile lui pretioase. Pentru ca suntem retardati. Poate ar fi putut sa spuna ca in 2003 in Rhode Island au murit 100 de oameni si inca 230 raniti intr-un incendiu intr-o taverna, exact tot din cauza artificiilor pe burete fonoabsorbant, si nu si-a dat demisia nici George Bush nici guvernatorul statului. Dar aici la retardatii români merge orice.
  • Like 0
  • @ Niculescu Florin Titus
   Venom check icon
   Ce s-a întâmplat după Colectiv, a fost pe fondul unei acumulări de tensiuni sociale, în timpul unei guvernări execrabile. Ponta a început mandatul printr-o lovitură de stat, încercând să-și aroge, prin ordonanțe și Hg-uri, mai multe puteri decât îi dă Constituția. Nu are rost să mai intru în detalii. S-a ajuns inclusiv la a desființa comisia și procedurile prin care i se verifica teza de doctorat și a numit marionete. Coroborate cu congresul a la Kim și tratamentul în Turcia, nici declanșarea urmăririi penale în dosarul Șova nu a dus la vreo reacție politică demnă a premierului. Oamenii au ieșit în stradă tocmai pentru ca să minimalizeze eventuale mușamalizări din partea clasei politice, să nu se declanșeze mecanismele de protecție a vinovaților, ca de atâtea ori înainte. În acest context, comparația cu USA e cel puțin hazardată. Statul român, care este disfuncțional și politicienii noștri, veșnic preocupați de propria realitate paralelă, nu au putut oferi nici măcar un orizont imediat de speranță. E foarte bine că au ieșit în stradă "retardații" de care vorbești. Că "retardații" au dărâmat guvernul Ponta. Televiziunile politizate și responsabile cu dresajul "retardaților" și ordinele pe unitate nu și-au iertat nici până acum căderea politicienilor care le hrănesc cu bani și idei și pe care îi aveau în grijă, pe inventar de la mogul. Văd că nici alte persoane. Cel mai repede s-a trezit A3, care a început un atac furibund, din a doua seară de după accident. La mișcarea de stradă, la participanți, la motivele ieșirii la protest, apoi direct la noul guvern apolitic. Stai liniștit, orice bun român a învățat deja că tehnocrații sunt dubioși, nu își iubesc țara, nu se pricep să conducă, îți taie pensiile pe furiș, între două breaking news-uri. În contrapartidă, politicianul român sincer și dezinteresat de foloase personale e tras pe nedrept și prin lovitură de stat pe margine, suferă să vadă din platou cum decade România. Monstruoasa guvernare, condusă de un mitocan nerecunoscător, ilegitim, va sfârși, desigur în chinuiri democratice. Au grijă de asta monștrii sacri ai anti-corupției ca Tăriceanu, Dragnea și Ponta care vin cu un pachet de legi sub umbrela căruia zeci, poate sute de corupți să își găsească mituire, adăpost și alinare. Ăsta era evenimentul, anti anti-corupție. Perdeaua de fum (exemplu de executare de manual, să recunoaștem) folosită cu Zgonea în prim plan a reușit să deturneze discuția publică de la mesajul ambasadei USA la întâlnirea ambasadorului cu un personaj de importanță zero și calibru mic. Până și Năstase a avut ceva de spus.
   • Like 0
 • Nu am auzit vreodata ca ambasadorul Romaniei in USA indiferent in ce epoca (socialism sau capitalism) sa faca conferinta de presa cu seful Camerei Reprezentatilor. Si atunci de ce la Bucuresti se poate ceva ce nu se poate in America? Cum ar suna ca ambasadorul George Maior sa faca conferinta de presa cu speaker-ul Paul Ryan? Nu se potriveste de loc, autorul are dreptate: este un selfie de intimidare. Dar este degeaba: l-a expus si pe american in mod inutil, mafiotii din PSD nu se vor opri, numai asa ca sa arate ce muschiulosi sunt ei.
  • Like 0
 • Nu mi-e clar din articol cum anume a decurs conferința de presă comună, cum anume s-a amestecat Hans Klemm în „ciorba electorală” , și cum anume l-a sprijinit pe Dragnea. Dacă a făcut-o, atunci înțeleg tonul articolului.
  Pe de altă parte, ambasadorul trebuie să-și reprezinte țara în relațiile cu oamenii din țara asta, și evident că nu în primul rând în relațiile cu Jos Guvernescu sau cu Popescu, ci cu reprezentanții instituțiilor...
  • Like 0
 • Venom check icon
  Poate că programul americanului pur și simplu asta arăta la această oră. Întâlnire cu președintele CD. Ambasadorul a avut mesaje valide de transmis peste Zgonea, îngrijorări generate de câteva intenții legislative considerate "periculoase pentru democrație" - iar Zgonea a profitat de cadru.

  *off topic - Begu are azi de la 16 semifinala la dublu și de la 18 semifinala la simplu?
  • Like 1
 • Marina check icon
  Ma intreb de ce ne mai pierdem vremea sa votam daca lucrurile sunt transate pe fata in acest mod,jignitor pentru oricine mai crede in actul "democratic" de a-si exercita acest drept.Poate ca asa se manifesta democratia la americani,amestecandu-se fara nici un picl de jena in treburile interne ale statelor,sa le mai aduca aminte din cand in cand cat sunt de "independente".Vina nu este a lor ci a noastra ca nu mai avem nici un pic de demnitate.Pentru ca,nu-i asa(?!) ,ceea ce nu-i interzis e permis.
  • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult