
Alex Găvan e unul dintre cei mai importanți alpiniști din România, dar și un activist de mediu extrem de prolific. Am scris despre el și cu alte ocazii, dar în special făcând referire la un demers care face bine tuturor bucureștenilor. Căci Alex a reușit să determine în mod formal, ocrotirea pădurilor din Ilfov, care vor constitui piatra de temelie a viitoarei centuri verzi a capitalei, dar și legiferarea centurilor verzi la nivel național. Totul, prin contribuția lui și a unei echipe de oameni inimoși, la Noul Cod Silvic, care a marcat un moment istoric pentru protecția mediului în România.
Acum, în pragul alegerilor, Alex Găvan a decis să-și facă și el vocea auzită și să sprijine un candidat despre care are certitudinea că merită încredere nu pentru că alternativa e toxică, ci pentru că realmente vine cu un capital de credibilitate și onestitate care merită și trebuie folosite de români în următorii ani. Ca atare, a postat pe propria pagină de socializare, alături de niște fotografii cu candidatul independent la prezidențiale, Nicușor Dan, un mesaj foarte puternic, în care crede. Pentru că Alex Găvan a colaborat cu Nicușor Dan pe proiectele de mediu amintite și știe cum este el cu adevărat.
”Nicușor Dan este primul politician care a semnat Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor propus de Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde. Este documentul cheie ce a pus piatra de temelie a Centurii Verzi București-Ilfov și a centurilor verzi la nivel național.
A urmat apoi o asumare politică și administrativă fără precedent, semnatari devenind și președinții principalelor partide politice, primul ministru, ministrul mediului și președintele consiliului județean Ilfov.
Astfel, o muncă începută în 2017 s-a transformat în lege intrată în vigoare începând cu 12 ianuarie 2025.
Centura Verde este un proiect de țară ce va avea impact sistemic în viețile 10 milioane de oameni ce trăiesc în orașele noastre și în zonele lor periurbane, adică peste jumătate din populație. Este menit să îmbunătățească sănătatea publică, să reducă efectele schimbărilor climatice și poluarea și să ofere oportunități de recreere și educație într-un mod care contribuie la îmbunătățirea calității vieții, generează creștere economică durabilă și conservă biodiversitatea în beneficiul generațiilor prezente și viitoare.
Dar unde vreau sa ajung... Fotografiile cu Nicușor sunt făcute la el în birou pe 13 octombrie 2023, cu ocazia semnării Memorandumului și momentul a fost atât de emoționant încât strângerii de mână tradiționale i-a urmat și o îmbrățișare spontană.

Fotografia de pe munte este din iulie 2019, în Himalaya. Eram la aproape 4000 de metri, în tabăra de bază a lui Gasherbrum 2, după ascensiunea fără oxigen suplimentar a muntelui de 8035m. A fost a patra expediție pe care am organizat-o până ce am reușit să ating vârful, celelalte tentative fiind în 2007, 2008 și 2016, timp în care am petrecut pe acest munte peste 7 luni din viața mea. În fundalul fotografiei este Gasherbrum 1, de 8068 de metri, a cărui ascensiune în premieră românească am realizat-o în 2007, la prima încercare. Interesant este faptul că, în lumea alpină, Gasherbrum 1 este considerat printre cei mai dificil de urcat optmiari, iar Gashebrum 2, printre cei mai puțin dificili. Desigur, fără a folosi oxigen suplimentar, niciun optmiar nefiind, de fapt, ușor de escaladat.

Fotografia din pădure este realizată ieri, în Centura Verde București-Ilfov, lângă apa Vlăsiei. Sărbătoream Viața și eram recunoscător că 26000 de hectare, adică toate pădurile din jurul capitalei care țin de Ilfov, în urma legiferării despre care am scris mai sus sunt acum ocrotite, nu mai pot fi tăiate și li s-a redat rolul social și de protecție. Iar acest lucru i se datorează și sprijinului acordat de către Nicușor. Omul, nu doar politicianul și primarul.

Consecvență, constanță și reziliență. Capacitatea de a reuni în jurul tău oamenii buni, oamenii Lumină. Și multă, multă muncă (facută strategic și cu cap). Aceștia sunt o parte din factorii esențiali pentru a reuși atât la 8000 de metri, cât și pentru orice am întreprinde.
Îl susțin pe Nicușor în aceste alegeri prezidențiale pentru că am încredere să mă leg cu el în coardă pentru o ascensiune cu maximum de angajament la 8000 de metri, fără oxigen suplimentar, acolo unde concentrația de oxigen este la o treime comparativ cu cea unde trăim noi, în România. Pentru că, deși o ascensiune în Himalaya este un act asumat și voluntar, România următoarei perioade la asta va fi supusă: o ascensiune, de data aceasta forțată, la peste 8000 de metri fără oxigen suplimentar, unde nu doar succesul, ci însăși supraviețuirea e dată de calitatea deciziei de a-ți alege partenerul potrivit cu care să pleci în expediție.
În același timp, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde pe care am fondat-o a fost, este și va rămâne apolitică, neutră și incluzivă. Un spațiu unde societatea civilă, politicul, autoritățile, mediul academic și cel de afaceri colaborează eficient pentru binele nostru cel mai înalt cu empatie, etică, îndrăzneală, diplomație și argumentație științifică. Susținerea de mai sus este făcută în nume personal.”- a scris Alex Găvan pe pagina sa de socializare în ultima zi a campaniei electorale.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.