Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Apartamentul H. – un cocon bucureștean scăldat în soare, cu măslin pe terasă și cadă în dormitor

designist terasa

Bine ați venit în Apartamentul H., botezat astfel după inițiala proprietarei, care ne așteaptă cu povești și ușa larg deschisă.

Suntem la ultimul nivel al unui bloc nou din București, dar haideți mai întâi să vizităm dormitorul oaspeților. Nu de alta, dar are o cadă poziționată sub cele două luminatoare, care funcționează ca niște “reflectoare” de lumină naturală postate fix deasupra ei și arată ca într-un hotel de 5 stele.

Apartamentul de 80 mp - cu trei camere și două terase - este ca o casă a soarelui. Așa că echipa de arhitecți – arh. Vladimir Ivaneț și arh. int. Beatrice Marta (de la Somethingwedesign) – n-a fost nevoită să apeleze la un Greuceanu, care să aducă lumina de unde nu-i. 

Și se pare că astrul le-a purtat noroc. Proiectul a fost inclus în secțiunea “Amenajări de interior” la Anuala de Arhitectură București 2018, un proiect-festival despre care am stat mai mult de vorbă cu dr. arh. Emil Ivănescu, președintele Ordinului Arhitecților din România– filiala București, aici.

Ne întoarcem la vizită, continuăm de unde am rămas și aflăm de la arh. Beatrice Marta noi detalii despre colțișorul perfect.

“Cada este piesa principală a dormitorului de oaspeți și este așezată lângă o canapea albă, sub lumina abundentă care intră prin ferestrele de mansardă. Design-ul minimalist al acestei camere este completat de mica baie, delimitată prin intermediul unui perete curb, finisat cu vopsea decorativă. Provocarea cea mai mare a fost realizarea ușii curbe, pe forma peretelui cu pricina. Am fost tare bucurosi când Adrian Anastase a acceptat să execute ușa, având în vedere că nu a avut deloc o misiune ușoară”, ne explică ea.

Proprietara casei și-a dorit un spațiu cald, minimalist și aerisit, iar ahitecții i-au îndeplinit dorința și au fost atenți la fiecare centimetru din cei 80 de mp. Începând cu ancadramentul de lemn de la intrare, și terminând cu dining-ul, spațiile de depozitare și dulapurile voluminoase, așezate perimetral, pentru a lăsa cât mai mult loc canapelei, insulei și locului de luat masa din zona de zi.


Din punct de vedere cromatic, domină albul și culorile neutre, iar accentele sunt date de corpurile de iluminat și câteva din piesele de mobilier, accesorii și decorațiuni. Pentru pardoseală, arhitecții au ales un parchet stratificat, produs în România, material pe care l-au folosit și la placarea elementului de trecere aflat la intrarea în apartament.

“Ne-am dorit să evitam folosirea gresiei și faianței, prin urmare, lemnului cald i s-a alăturat microcimentul, într-o nuanță discretă, aplicat pe suprafața pardoselii din holul de intrare și cele două băi. Același material l-am utilizat și la finisarea pereților din băi, pereților și blatului bucătăriei, precum și pe fronturile dulapului suspendat deasupra căzii”.

Dormitorul principal, cu aceeași linie minimalistă, are o baie proprie și lumină de zi generoasă. Cele doua spații sunt despărțite de mobilerul înalt, care deservește ambele încăperi.

„Suntem încântați de atmosfera aparte a acestui spațiu. Este meritul unei echipe inimoase și numeroase. Complimentul cel mai de preț îl primim de fiecare dată când beneficiara spațiului ne spune cât de mult îi place la ea acasă”, concluzionează, pe bună dreptate, Beatrice.

Iar noi suntem siguri că la starea de bine a gazdei contribuie și măslinul care și-a găsit locul potrivit pe terasa Apartamentului H. Cum să nu visezi la plajele însorite?

Anuala de Arhitectură București este un festival organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București (OAR-B), care premiază și promovează fie proiecte arhitecturale din București, fie proiecte realizate de arhitecți și birouri de arhitectură localizate în capitală și în diaspora. Intenția organizatorilor pentru ediția anului 2018 a fost de a identifica coeficientul de plus-valoare pe care arhitectul și arhitectura le aduc vieții urbane contemporane, iar tema a fost “de utilitate publică”. Citește aici interviul cu noul președinte OAR-B, dr. arh. Emil Ivănescu.

Fotografii: prin biroul de arhitectură Somethingwedesign

Articol preluat de pe designist.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Designist - apartament 54 mp

Îl reamenajezi, firește. Cel puțin, așa s-a întâmplat într-un apartament dintr-un ansamblu rezidențial din București, în care proprietarul și-a dorit accente de culoare mediteraneene și mici soluții ergonomice care să transforme suprafața relativ mică a spațiului – 54 mp utili – într-unul funcțional fără să-l sufoce. (Fotografii: Studio 2.1)

Citește mai mult
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Și eu care am crezut că se va promova un apartament în formă de H :)

    In rest, nimic interesant, nou sau inovativ.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult