Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Aplicația DreamLab sprijină lupta împotriva COVID-19

  • Fundația Vodafone și cercetătorii de la Imperial College London folosesc aplicația DreamLab pentru a accelera cercetările legate de noul coronavirus
  • În timp ce utilizatorii dorm, DreamLab folosește puterea comună de procesare a telefoanelor inteligente ale acestora pentru a analiza date complexe
  • Datele obținute vor ajuta la identificarea proprietăților antivirale ale medicamentelor existente și alimentelor și, ulterior, la elaborarea unor tratamente adaptate pentru pacienții cu coronavirus

Utilizatorii de telefoane inteligente din România sunt încurajați să contribuie la accelerarea studiilor pentru găsirea unor tratamente împotriva virusului COVID-19 folosind aplicația gratuită DreamLab, ca parte a colaborării dintre Fundația Vodafone și oamenii de știință de la Imperial College London. Aplicația mobilă utilizează puterea comună de procesare a smartphone-urilor pentru a efectua calcule complexe într-un ritm mult mai rapid decât în mod tradițional.

„Ne bucurăm că putem pune tehnologia DreamLab la dispoziția cercetătorilor de la Imperial College, care lucrează la combaterea coronavirusului” a afirmat Joakim Reiter, membru în Boardul Fundației Vodafone și Director External Affairs, Vodafone Group. „Aplicația DreamLab a contribuit deja la noi descoperiri în tratarea cancerului, mulțumită implicării utilizatorilor, iar acum vrem să ne alăturăm în lupta societății cu virusul COVID-19.”

DreamLab este o aplicație premiată, dezvoltată de către Fundația Vodafone Australia, care oferă oricărui posesor de telefon inteligent o modalitate ușoară de a sprijini cercetarea în domeniul cancerului. Începând de astăzi, în aplicație a fost inclus Corona-AI, un nou proiect care va folosi aceeași tehnologie pentru a ajuta la lupta împotriva răspândirii coronavirusului. 

„Așa cum spuneam și în septembrie 2019, când Fundația Vodafone România a lansat local DreamLab pentru a sprijini lupta împotriva cancerului, această aplicație ne oferă tuturor șansa de a folosi tehnologia pentru a face bine. În aceste zile fără precedent, în care ne confruntăm cu pandemia provocată de coronavirus ce declanșează stări de alertă și incertitudine, trebuie să privim lucrurile în ansamblu: întreaga lume este încercată de provocări, dar putem depăși această situație dacă ne unim forțele. Aplicația DreamLab oferă un cadru simplu pentru a face acest lucru. Nu necesită efort sau expunerea la riscuri de sănătate: din confortul căminului nostru, o putem descărca gratuit și porni înainte de a ne culca, și, în tot acest timp, fiecare dintre noi contribuie la salvarea miilor de oameni care suferă de această afecțiune virală. Putem și chiar ar trebui să utilizăm tehnologia pentru a salva vieți”, a spus Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România.

Cercetătorii estimează că proiectul ar putea grăbi accesul la medicamente eficiente și ar permite elaborarea de tratamente adaptate împotriva acestei boli infecțioase.

„Avem nevoie urgentă de noi tratamente pentru a face față COVID-19. Dintre medicamentele existente, probabil că unele ar putea fi eficiente în tratamentul bolii, dar trebuie să facem analize complexe folosind inteligența artificială pentru a afla ce moleculă sau combinații de molecule ar putea să combată virusul atunci când se află în interiorul corpului. Toate acestea necesită o putere de calcul uriașă, iar DreamLab ne permite să facem această muncă importantă într-un interval de timp mult mai scurt”, a declarat Dr. Kirill Veselkov de la Departamentul de Chirurgie și Cancer al Imperial College London, care conduce cercetarea.

Proiectul Corona-AI urmărește două direcții:

1. Identificarea de medicamente existente și molecule din alimente cu proprietăți anti-virale

2. Optimizarea combinațiilor dintre aceste medicamente și molecule alimentare cu proprietăți antivirale pentru o creștere a rezistenței împotriva infecțiilor cu coronavirus

În timp ce o cercetare tradițională ar putea dura ani de zile, abordarea DreamLab, care se bazează pe procesoare mobile și tehnologie cloud, poate reduce drastic timpul necesar pentru a analiza cantitatea uriașă de date existe. Un computer care funcționează 24 deore pe zi ar avea nevoie de zeci de ani pentru a prelucra datele, în timp ce o rețea de 100.000 de telefoane inteligente care rulează peste noapte ar putea rezolva calculele în doar câteva luni.

În acest moment, aplicația este disponibilă în România, Australia, Italia, Noua Zeelandă, Spania, și Marea Britanie, urmând ca alte țări să se alăture în săptămânile următoare.* DreamLab poate fi descărcată din App Store sau Google Play Store. Pentru ca aplicația să funcționeze în limba română, utilizatorii trebuie să aibă telefonul setat pe această limbă înaintea descărcării aplicației. Orice utilizator poate descărca aplicația în mod gratuit, însă, odată instalată, aceasta generează trafic de date. Vodafone România susține proiectul DreamLab prin acordarea gratuită a traficului de date naționale necesar funcționării aplicației pentru clienții săi. DreamLab nu are acces la informațiile utilizatorilor. Mai multe informații sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro/dreamlab/.

* DreamLab va fi disponibil începând cu 27 aprilie 2020 în Portugalia, Ghana, Africa de Sud, Lesoto, Germania și, începând cu 1 iunie 2020, în Irlanda, Grecia, Turcia și Albania.

Fundația Vodafone se află în centrul unei rețele de programe de investiții sociale globale și locale. Programul Connecting for Good al Fundației Vodafone combină acțiunile caritabile cu tehnologia pentru a face diferența în lume. Vodafone Foundation este o instituție de caritate independentă înregistrată în Marea Britanie cu charity number 1089625.

Imperial College London este una dintre cele mai importante universități din lume. 17.000 de studenți și 8.000 de angajați ai Colegiului extind frontierele cunoașterii în domeniile științei, medicinei, ingineriei și afacerilor și își transformă descoperirile în beneficii pentru societatea noastră.

Potrivit Times Higher Education, Imperial College London este cea mai internațională universitate din Marea Britanie, având legături academice în peste 150 de țări. Reuters a numit Colegiul drept cea mai inovatoare universitate din Marea Britanie datorită culturii sale antreprenoriale excepționale și legăturilor cu industria. http://www.imperial.ac.uk/

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei peste 20 de ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.168 de programe derulate de 765 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au peste 3 milioane de beneficiari - copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit peste 31 de milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult