Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Aplicația DreamLab sprijină lupta împotriva COVID-19

  • Fundația Vodafone și cercetătorii de la Imperial College London folosesc aplicația DreamLab pentru a accelera cercetările legate de noul coronavirus
  • În timp ce utilizatorii dorm, DreamLab folosește puterea comună de procesare a telefoanelor inteligente ale acestora pentru a analiza date complexe
  • Datele obținute vor ajuta la identificarea proprietăților antivirale ale medicamentelor existente și alimentelor și, ulterior, la elaborarea unor tratamente adaptate pentru pacienții cu coronavirus

Utilizatorii de telefoane inteligente din România sunt încurajați să contribuie la accelerarea studiilor pentru găsirea unor tratamente împotriva virusului COVID-19 folosind aplicația gratuită DreamLab, ca parte a colaborării dintre Fundația Vodafone și oamenii de știință de la Imperial College London. Aplicația mobilă utilizează puterea comună de procesare a smartphone-urilor pentru a efectua calcule complexe într-un ritm mult mai rapid decât în mod tradițional.

„Ne bucurăm că putem pune tehnologia DreamLab la dispoziția cercetătorilor de la Imperial College, care lucrează la combaterea coronavirusului” a afirmat Joakim Reiter, membru în Boardul Fundației Vodafone și Director External Affairs, Vodafone Group. „Aplicația DreamLab a contribuit deja la noi descoperiri în tratarea cancerului, mulțumită implicării utilizatorilor, iar acum vrem să ne alăturăm în lupta societății cu virusul COVID-19.”

DreamLab este o aplicație premiată, dezvoltată de către Fundația Vodafone Australia, care oferă oricărui posesor de telefon inteligent o modalitate ușoară de a sprijini cercetarea în domeniul cancerului. Începând de astăzi, în aplicație a fost inclus Corona-AI, un nou proiect care va folosi aceeași tehnologie pentru a ajuta la lupta împotriva răspândirii coronavirusului. 

„Așa cum spuneam și în septembrie 2019, când Fundația Vodafone România a lansat local DreamLab pentru a sprijini lupta împotriva cancerului, această aplicație ne oferă tuturor șansa de a folosi tehnologia pentru a face bine. În aceste zile fără precedent, în care ne confruntăm cu pandemia provocată de coronavirus ce declanșează stări de alertă și incertitudine, trebuie să privim lucrurile în ansamblu: întreaga lume este încercată de provocări, dar putem depăși această situație dacă ne unim forțele. Aplicația DreamLab oferă un cadru simplu pentru a face acest lucru. Nu necesită efort sau expunerea la riscuri de sănătate: din confortul căminului nostru, o putem descărca gratuit și porni înainte de a ne culca, și, în tot acest timp, fiecare dintre noi contribuie la salvarea miilor de oameni care suferă de această afecțiune virală. Putem și chiar ar trebui să utilizăm tehnologia pentru a salva vieți”, a spus Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România.

Cercetătorii estimează că proiectul ar putea grăbi accesul la medicamente eficiente și ar permite elaborarea de tratamente adaptate împotriva acestei boli infecțioase.

„Avem nevoie urgentă de noi tratamente pentru a face față COVID-19. Dintre medicamentele existente, probabil că unele ar putea fi eficiente în tratamentul bolii, dar trebuie să facem analize complexe folosind inteligența artificială pentru a afla ce moleculă sau combinații de molecule ar putea să combată virusul atunci când se află în interiorul corpului. Toate acestea necesită o putere de calcul uriașă, iar DreamLab ne permite să facem această muncă importantă într-un interval de timp mult mai scurt”, a declarat Dr. Kirill Veselkov de la Departamentul de Chirurgie și Cancer al Imperial College London, care conduce cercetarea.

Proiectul Corona-AI urmărește două direcții:

1. Identificarea de medicamente existente și molecule din alimente cu proprietăți anti-virale

2. Optimizarea combinațiilor dintre aceste medicamente și molecule alimentare cu proprietăți antivirale pentru o creștere a rezistenței împotriva infecțiilor cu coronavirus

În timp ce o cercetare tradițională ar putea dura ani de zile, abordarea DreamLab, care se bazează pe procesoare mobile și tehnologie cloud, poate reduce drastic timpul necesar pentru a analiza cantitatea uriașă de date existe. Un computer care funcționează 24 deore pe zi ar avea nevoie de zeci de ani pentru a prelucra datele, în timp ce o rețea de 100.000 de telefoane inteligente care rulează peste noapte ar putea rezolva calculele în doar câteva luni.

În acest moment, aplicația este disponibilă în România, Australia, Italia, Noua Zeelandă, Spania, și Marea Britanie, urmând ca alte țări să se alăture în săptămânile următoare.* DreamLab poate fi descărcată din App Store sau Google Play Store. Pentru ca aplicația să funcționeze în limba română, utilizatorii trebuie să aibă telefonul setat pe această limbă înaintea descărcării aplicației. Orice utilizator poate descărca aplicația în mod gratuit, însă, odată instalată, aceasta generează trafic de date. Vodafone România susține proiectul DreamLab prin acordarea gratuită a traficului de date naționale necesar funcționării aplicației pentru clienții săi. DreamLab nu are acces la informațiile utilizatorilor. Mai multe informații sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro/dreamlab/.

* DreamLab va fi disponibil începând cu 27 aprilie 2020 în Portugalia, Ghana, Africa de Sud, Lesoto, Germania și, începând cu 1 iunie 2020, în Irlanda, Grecia, Turcia și Albania.

Fundația Vodafone se află în centrul unei rețele de programe de investiții sociale globale și locale. Programul Connecting for Good al Fundației Vodafone combină acțiunile caritabile cu tehnologia pentru a face diferența în lume. Vodafone Foundation este o instituție de caritate independentă înregistrată în Marea Britanie cu charity number 1089625.

Imperial College London este una dintre cele mai importante universități din lume. 17.000 de studenți și 8.000 de angajați ai Colegiului extind frontierele cunoașterii în domeniile științei, medicinei, ingineriei și afacerilor și își transformă descoperirile în beneficii pentru societatea noastră.

Potrivit Times Higher Education, Imperial College London este cea mai internațională universitate din Marea Britanie, având legături academice în peste 150 de țări. Reuters a numit Colegiul drept cea mai inovatoare universitate din Marea Britanie datorită culturii sale antreprenoriale excepționale și legăturilor cu industria. http://www.imperial.ac.uk/

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei peste 20 de ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.168 de programe derulate de 765 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au peste 3 milioane de beneficiari - copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit peste 31 de milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult