Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Arafat a explicat măsura închiderii magazinelor la ora 21.00: E posibil să existe o creștere a fluxului pentru cei care merg în supermarketuri, dar acolo sunt mai bine controlate aspectele ce țin de siguranță

Raed Arafat - masca

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Raed Arafat, șeful DSU, a explicat vineri seara la Digi24 măsurile care vor intra în vigoare din 9 noiembrie, pentru o perioadă de 30 de zile. 

Închiderea piețelor. „Rămân piețele în spațiile deschise. Unii administratori au mutat tarabele din interior. Vorbim de 30 de zile în care vom aplica aceste măsuri, apoi vom analiza situația. Este posibil să apară în anumite zone aglomerație în supermarket. Acolo însă se măsoară temperatura, se poartă masca, se face plata cu cardul. Măsurile luate reduc contactul fără a provoca un impact major. Majoritatea piețelor sunt în spații deschise, iar cele închise vor găsi variante de funcționare. E posibil să existe o anumită creștere a fluxului pentru cei care merg în magazine și supermarketuri, dar acolo sunt mai bine controlate aspectele ce țin de siguranță.”

Ce magazine se închid la ora 21:00. „Toate magazinele, cu excepția benzinăriilor, farmaciilor, plus cei care au livrări la domiciliu, restaurante, firme de transport care preiau mâncare, se vor închide la ora 21. Supermarketurile se închideau la 22, s-a redus programul cu o oră pentru ca până la 23 oamenii să poate ajunge acasă, când intră în vigoare restricția de circulație, valabilă între 23.00 și 05.00”.

Despre rațiunea restricțiilor de circulație impuse între 23:00 și 05:00. „În acest interval se mișcă foarte mult tinerii, ei se vizitează, sunt întâlniri în apartamente, mai ales în timpul weekendului. Rațiunea între 23.00 și 5.00 este ca tinerii să nu mai umble în apartamente, pentru petreceri. În Spania a fost una dintre modalitățile de răspândire a virusului, s-a făcut analiză. Tinerii cumpărau produse și mergeau în apartamente. Impactul cel mai mare va fi în timpul weekendului”.

Declarația pe propria răspundere. „E nevoie de declarație scrisă și semnată de mână, în care să fie specificat scopul ieșirii. Va exista și un model, dar important este să aibă datele personale, motivul ieșirii și semnătură. Motivele sunt clare: activitate profesională, asistență medicală care nu suportă amânare, cumpărarea de medicamente. Altfel, e necesară adeverință de la angajator sau legitimație pentru cei care ajung târziu acasă. Este același model de adeverință că în starea de urgență: subsemnatul, datele, adresa, motivul ieșirii și semnătură, de prezentat agentului.”

Despre închiderea școlilor: „Unele studii spun că școala nu e un loc prin care copiii răspândesc virusul. Altele spun că școala joacă un rol în acest sens. La noi e o limitare a contactului. Noi avem deja scenariile, unele județe sunt roșii și au învățământ online, astfel că s-a luat măsura de limitare a contactului la nivel național. În plus, o parte din părinți doresc acest lucru și o parte din profesori sunt de acord cu învățământul online. În analiză noastră a fost luat în calcul că până acum erau școli în țară care funcționau online. Poate fi considerată și epidemiologică această decizie. Există țări care au luat măsura pe regiuni, dar asta nu înseamnă că e greșit că noi am luat această decizie. Sunt alte măsuri pe care noi le-am luat și alții nu și invers. Ca o concluzie, motivul pentru care școala a fost trecută la online este reducerea mobilității și a contactului și reducerea răspândirii virusului de la copil la familie.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult