Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

CTP: Un votant Trump nu poate fi decât o minte îngustă

CTP la Digi24--

Donald Trump „se va lega cu lanțuri” de scaunul de la Casa Albă și nu va accepta înfrângerea, este de părere gazetarul Cristian Tudor Popescu, care a comentat, vineri seara, la Digi24, situația din Statele Unite după alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Problema Americii este însă mult mai profundă și își are rădăcinile mult mai adânci, a arătat CTP. Iar pentru a explica ce s-a întâmplat în Statele Unite, gazetarul a introdus în scenă personajul pe care îl numește „minte îngustă”, un personaj care nu există numai în America, ci peste tot, inclusiv în România.

Cetățeanul cu capul în frigider

„Minte îngustă, «narrow mind». în engleză, înseamnă cineva care trăiește în capul lui, de pildă un cetățean român care nu trăiește în România, nu trăiește pe planeta Pământ și nu trăiește în secolul XXI, deși, fizic, el se află în România, se află pe Pământ și în secolul XXI. Omul acesta nu gândește mai departe de ograda lui: casa lui, cercul lui de apropiați, câțiva oameni și atât. Pentru el, ceilalți nu există. Pentru el, planeta nu există: «Ce mă interesează pe mine că Trump a scos Statele Unite din Pactul împotriva schimbărilor climatice de la Paris? Ce treabă am eu? Pact, schimbări, Paris?». își zice el. «Băi, o să mori, copiii tăi o să moară sufocați pe străzile orașelor acestei planete din cauza asta!» i s-ar putea replica. «Nu mă interesează, domnule, pe mine mă interesează să am acum să îmi iau de-o bere», ar spune el. Este cetățeanul cu capul în frigider.

Nu trăiește în secolul XXI. Dacă ar putea fi acum teleportat în timp, în secolul al XVIII-lea sau al XVII-lea, n-ar sesiza mare diferență, n-ar fi nicio problemă pentru el. Sigur, i-ar fi mai greu fără telefon mobil, dar găsește el metode să suplinească asta. Nu-l deranjează. Pentru că toate evoluțiile care au avut loc în gândirea umană până atunci nu-l privesc, nu-l interesează. Întrebați-l, de pildă, care sunt planetele Sistemului Solar! Habar n-are și, mai mult, nu știe și nici nu vrea să știe: «Ce mă interesează pe mine, domnule?»

Acești oameni nu există numai în România, ei trăiesc și în America”, a punctat CTP la Digi24.

Situația din SUA: „Am fost la fața locului și am găsit-o umflată”, spunea Nina Cassian

Vorbind despre situația post-electorală din SUA, gazetarul și-a amintit de o expresie a Ninei Cassian: „Am fost la fața locului și am găsit-o umflată”. În America, în clipa de față, Pământul este cu cucuie, cu guguloaie, a spus CTP, care a mărturisit că în materie de politică americană, fiul său cel mic este profesorul și el este cel care i-a dat o lecție. L-a sunat miercuri dimineață și i-a spus că va câștiga Biden, pentru că a câștigat Wisconsin, iar Wisconsin vine la pachet cu Michigan și Pennsylvania. Sunt statele pe care le-a pierdut Hillary Clinton în 2016, „blue collar”, muncitorii, gulerele albastre pe care i-au pierdut democrații. Și dacă Wisconsin se întoarce la democrați, și celelalte două vor veni la democrați, i-a explicat fiul și s-a dovedit că avea dreptate.

Un votant Trump nu poate să fie decât o minte îngustă, „a narrow mind”, a explicat CTP. „Când spun minte îngustă nu înseamnă că este prost, nu, poate să fie foarte bun în meseria lui, să fie inteligent în ceea ce face. Nu spun că este un om rău, poate să fie un om bun, dar este o minte îngustă: nu vrea să gândească decât aici, în jurul lui, ce vede, ca prin ochelarii de cal. În nișa aceea a lui poate să fie performant, dar acolo rămâne!” a spus Cristian Tudor Popescu.

Trump agresează planeta Pământ

Care e problema principală cu Trump? Trump agresează planeta Pământ, spune CTP.

Unii dintre cei care l-au votat pe Biden au declarat că au votat împotriva lui Donald Trump. De ce? Pentru că „Joe Biden nu a ostilizat populația Americii, nu a divizat-o în halul în care a făcut-o Trump. Trump și-a exclus întotdeauna adversarii. (...) Încearcă să inventeze fraudă electorală din nimic, n-are niciun fel de dovadă. În preaplinul minții lui, Trump, înainte să apuce să-l oprească, să-l placheze ca la fotbal american niște consilieri, a apucat să scrie pe Twitter: STOP THE COUNT. Păi, ce însemna asta? O spunea în momentul în care scorul este 253 la 213 pentru Biden. Bun, ne oprim. Păi, aici câștigă Biden! Adică el ce voia să spună? Țineți numărătoarea în statele unde câștig eu și opriți-o în statele unde câștigă democrații. Până aici a ajuns acest ins! A ajuns să lovească în ceea ce este sfânt în SUA: rule of law, în democrația, în statul de drept, stabilite de 240 de ani. N-a avut nicio ezitare să expună bășcăliei rusești Statele Unite în momentul de față: Slăbuț democratic procesul electoral american, are găuri multe sunt comentariile de la Kremlin” - a comentat CTP.

Gazetarul este de părere că toată această tensiune nu se încheie aici. „Trump va fi președinte până în 21 ianuarie. El speră să fie și după. Nu va pleca de la Casa Albă. A mers până la a spune că este normal ca oamenii să treacă la violență în Pennsylvania, pentru că am fost furați. Pur și simplu își îndeamnă alegătorii să năvălească asupra secțiilor de votare și să stopeze «furtul», care e din capul lui. Nu întâmplător în acest moment serviciile secrete au intensificat supravegherea și sistemul de securitate în jurul casei lui Joe Biden din Delaware, pentru că se tem de un atentat, e posibil, printre susținătorii lui Trump nu m-ar mira deloc să fie unul care acum să vrea să-l ucidă pe Joe Biden”, a arătat gazetarul.

Curtea lui Dorneanu din America

„Deci, Trump nu va pleca ușor de acolo. Va folosi toate mijloacele. Încă n-a folosit Curtea Supremă! Curtea lui Dorneanu, aia e Curtea Supremă a Statelor Unite. Trump și-a pus oamenii acolo. Când e vorba de Trump se poate orice, va încerca orice, vă dau în scris. Orice mijloace, oricând de scelerate, ca să nu plece de acolo, nu poate accepta înfrângerea, e o problemă în mintea lui”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Problema este însă altundeva, a subliniat gazetarul.

Trump nu e nou, Trump e vechi

„Chiar dacă în cele din urmă Trump va fi desprins de scaunul de la Casa Albă, de care se va lega cu lanțuri, chiar dacă va fi scos de acolo, trumpismul va rămâne. Sunt 69 de milioane de oameni care au votat ce? Au votat minciuna, au votat fățărnicia, cinismul, disprețul față de oameni, iresponsabilitatea totală în legătură cu imaginea Statelor Unite, în legătură cu rațiuni politice de nivel înalt, expunând democrația americană ridicolului total”, este de părere CTP.

„Trump nu e nou, Trump e vechi. Există această parte a sufletului american, neagră, care vine din când în când la suprafață și ia controlul. Știți de unde? Originea e foarte îndepărtată, este chiar în Declarația de Independență, unde se spunea că toți oamenii („men”) sunt creați egali și liberi să-și caute viața, libertatea, fericirea. E vorba de „men”, nu de „human beings” (ființe omenești), adică de bărbații albi. Nu erau luați în considerare negrii și femeile. De la bun început. În marea revoluție americană. Thomas Jefferson, principalul autor, a avut sute de sclavi până în ultima clipă a vieții lui. Și acest lucru s-a repercutat și în anii '20, cu revitalizarea Ku Klux Klanului, și-n Al Doilea Război Mondial, cu deportarea japonezilor de pe Coasta de Vest. Deci, răul ăsta va reveni, nu dispare. Nu e exclus ca Trump să candideze din nou peste patru ani”, a arătat gazetarul.

„Dacă America încetează să fie bună, atunci America încetează să mai fie mare”, și-a încheiat CTP comentariul, folosind acest citat din Alexis de Tocqueville, un gânditor care a analizat foarte profund democrația în America.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nick check icon
  CTP jigneste si iar jigneste, pentru ca probabil ca asa crede ca scapa de cei care jignesc.

  Punctual:
  1. Ajungeti sa dati citate din presa rusa pentru a justifica atacurile la adresa procesului electoral american. Va puteti cobori mai jos de atat? Al-Assad n-a spus nimic? Se intoarce Dumitru Tinu in mormant, domnule Popescu.
  2. Serviciile secrete americane il pazesc pe Joe Biden pentru ca asa e normal. Cititi ce au facut cu toti presedintii alesi americani pana au fost inaugurati. Faptul ca e pazit nu e dovada ca Trump e un personaj negativ. Poate unii suporteri ai lui Trump si-ar dori asasinarea lui Biden, dar nebuni gasesti peste tot. Ridicol argumentul. Fie sunteti prost informat, fie sperati sa informati prost.
  3. Comparatia intre Curtea Suprema a Statelor Unite si curtea lui Dorneanu e iarasi jenanta, mai ales cand afirmati ca oamenii lui Trump sunt acolo. Ati citit biografiile judecatorilor de la Curtea Suprema? Ati citit deciziile lor in ultimele cazuri? V-ati uitat la confirmarea lui Kavanaugh sau Barrett? Se compara cu confirmarea lui Dorneanu? Dati dovada de rea intentie cand faceti astfel de comparatii. Altfel nu vad cum l-ati putea compara pe Roberts cu Dorneanu.
  4. Mergeti pana la a critica Declaratia de Independenta de acum 250 de ani pentru ca folosea termenul “men” (barbati) ca dovada pentru originea rasista a lui Trump. Mai cititi o data anul, domnule Popescu. 1776. Cam care era gandirea romanilor pe vremea lui Horea, Closca si Crisan? Banuiesc ca eram foarte pro-gay, acceptam imigranti si femeile erau in functii de conducere... E absurd sa criticati un document din 1776 prin prisma anului 2020. Tot asa cum e absurd sa spuneti ca originile rasiste ale lui Trump vin din 1776. Daca sapati mai mult, o sa vedeti cate crime au avut loc pe taramul american cand era locuit de Native Americans. Poate Trump de-acolo se trage. Argumentul asta v-a scapat.

  Trecand de analiza de mai sus, nu inteleg cum un om cu inteligenta dumneavoastra, un om care a luptat atat de mult impotriva comunismului de dupa 1989 si pe care l-am admirat timp de 30 de ani, poate sa pice in ridicol atat de rapid in cateva zile. Nu pentru ca as fi sperat sa fiti pro-Trump. Chiar nu-mi pasa. Ci pentru ca as fi sperat sa ramaneti rezonabil, indiferent de pozitia pe care o adoptati. Sper sa va reveniti. Visul american a fost real si sub Trump si va fi si sub Biden. Cosmarurile insa sunt intalnite cel mai des la copii, la cei care n-au o intelegere clara a realitatii. Poate va treziti totusi. Avem Deveselu, o sa avem si vaccin, avem NATO si o tara, SUA, singura capabila sa se opuna Chinei. Vorba lui Biden: come on, man...
  • Like 0
 • Citesc in comentarii mesajele persoanelor infuriate de ceea ce ati scris. Furia lor este atat de puternica incat va acuza ca nu stiti despre ce e vorba . "Lasa ca stiu eu !" ... "Eu traiesc in America ... " sau " Nu e adevarat ... Nu cunoasteti realitatea ... !" . Aceste comentarii nu fac decat sa confirme banuiala tuturor ca Trump in fond nu ete dect reprezentantul intolerantei. De ce au votata romanii din US cu Trump ?... pai pentru ca ei au dus acolo cu ei .. intoleranta ! Societatea americana e plina de intoleranta . Exista doar macanisme si parghii ( bine unse) care impiedica rabufnirea acestei intolerante. Trum ete apreciat pentru ca a " dat militaria jos din pod" ... si nu crede pe nimeni si nimic ! .. El este EL INSUSI ..si atat ! Din fericire societatea asta americana, cu bunele si relele ei .. are anticorpi ! Acesti anticorpi l-au ejectat pe Trump ... iar cei care nu inteleg asta ... sunt minti inguste.
  • Like 5
  • @ Marcus Aurelius
   Mr.Oh check icon
   Intoleranta este parte a naturii umane.
   De aceea exista constitutie. De aceea nici macar majoritatea nu poate depasi limitele constitutiei. Lamentarea ca oamenii sunt intoleranti e copilareasca. Trump e cum e. Iar votantii lui au dreptul la opinie. Si isi pot manifesta si intoleranta pana la o anumita Limita.

   Numind Trumpism si trumpisti tabara adversa face dovada unei intolerante de asa zis om intelectual si superior, moralist si moralizator, care priveste in jos spre plebea retardata.
   Cel putin la Fel de intolerant daca nu mai rau.
   • Like 1
  • @ Marcus Aurelius
   "Be tolerant with others and strict with yourself." Marcus Aurelius
   • Like 2
 • "America existed as a nation in a particular place and with a particular people, but unlike most other nations it was founded as a moral project, a place where both human rights and the national interest could thrive. The United States has been torn since its founding between these two principles.

  Today, with the vast power of the United States and its global impact, this distinction has intensified the conflict between values: morality and nation. Alongside this tension is another. There are those who want to emulate what they think the founders wished, which was to avoid foreign entanglements. There are others who argue that only a deep and continual involvement in the world can satisfy American needs. These two arguments are linked, and have been going on in the United States since its founding, but inevitably are getting more intense today. At every NATO meeting, at every discussion with China, this tension arises.

  On one side is the argument that the primary mission of the United States is to be an exemplar of moral virtue and that American power should be used to protect and spread American principles. At the root of this position is the view that the United States has an obligation to itself and the world to advocate and defend the moral principles on which it was founded, and the belief that behaving like any other country and defending its economic and strategic interests betrays America’s mission. The problem with this view is that most nations don’t adhere to American moral standards and U.S. power is greatly limited. This is a formula for endless war.

  On the other side are those who make the argument that the primary interest of the United States is to protect America, its land and its people. To do that, it must engage in the world like any other nation. Principles cannot survive without power. This argument believes that American values cannot survive if the United States doesn’t survive, and those interests can best be spread through American power. That means that the United States must at times take actions that would seem to run counter to American principles, but weakening or losing the United States serves no principles. Spreading American values sometimes requires abandoning them. In World War II, the United States allied with Joseph Stalin’s Soviet Union. This was both essential and horrifying."

  Friedman, George. The Storm Before the Calm (p. 84). Knopf Doubleday Publishing Group. Kindle Edition.
  • Like 0
 • Domnule Popescu, traiesc in SUA de peste 20 de ani. Situatia aici e mai complexa decat o descrieti dumneavoastra. Am prieteni democrati si republicani, unii au votat cu Trump, altii cu Biden. Sunt cu totii oameni destepti, educati si cu bun simt. Nu intra nici unul in categoria celor "ingusti la minte" cum ii descrieti dumneavostra.

  Cine nu intelege asta se pune singur in categoria descrisa.
  • Like 1
 • Paul check icon
  Da, Trump e un populist de ultima speța, însă nu pot sa cred ca (,) Curtea Suprema a SUA este ccr-ul lu’ Dorneanu și al lui Stan. Trump a numit-o pe Barrett la Curtea Sprema, dar Barrett are un cu totul alt calibru decât Stan (numit de Dragnea la ccr). Stan e absolventul unei fabrici de diplome obscure din România cu masterul făcut la fără frecventa si cu experiența in punerea sub acuzare la ordin a unor magistrați onești, iar Barrett e profesoara la Notre Dame cu un doctorat la aceeași universitate luat cu nota maxima și cu o vasta experiența in drept in SUA (din diverse poziții, pana la judecător) . Eu nu pot sa cred ca un astfel de om ca Barrett își calcă in picioare verticalitatea profesională și se transforma intr-o sluga a maimuței portocalii. Pe de alta parte sunt convins ca Trump in imbecilitatea lui malefică chiar crede ca o are la mâna...
  • Like 1
 • De obicei le nimeriti bine, dar acum ati dovedit din plin ca cel cu capul in frigider sunteti dv.
  Intrebati romanii din America care au votat in majoritate Trump, de ce au facut-o.
  • Like 1
  • @ Renato Aranghelovici
   Mr.Oh check icon
   Asta e cu jurnalistii de azi. Nu pot fi obiectivi si cu masura. Adera ei insisi la o Ideologie. Vor sa schimbe ei insisi lumea. Eh. Boala intelectualului superior. Distruge idei prin opozitie dar nu pune nimic in loc. Daca un Jurnalist poate trai din mestecat cuvinte si aruncate nedigerate plebei, plebea trebuie sa munceasca din greu. CTP este singurul geniu din Romania. El stie tot. Doar solutia lui, viziunea lui, despre cum va trebui sa arate lumea in viitor este corecta. Altii, de alta parere, nu au dreptul la opinie si reprezentare legislativa. Exista o elita ce crede ca poate face inginerie sociala. Din fericire durerea conduce la Revolta si atunci buboiul explodeaza in ciudat tuturor intelectualilor.
   • Like 1
  • @ Mr.Oh
   Parerist check icon
   Ce legătură are ideologia cu "stop the count" , sau cu rule of law?
   • Like 2
  • @ Renato Aranghelovici
   Toti cunoscutii mei din America, fara exceptie au votat trump. Din motiv simplu, frigiderul. Prosti cu crengi fiindca America lui trump in 4 ani ar fi aratat deplorabil, e evident ca marasmul in care ne-a obligat trump e fara iesire. Din fericire, prostia s-a invins singura. Sa spui ca ai facut cel mai mult pentru negri si astia sa te zdrobeasca cu 90% la 10% asta e simbolul prostiei abisale. Asadar, la trumpisti atita s-a putut. 'Stop the counting or I will be execute!'
   • Like 1
  • @ Cristian Paduraru
   Nu stiu cine este mai prost cu craci: ei sau tu. Dar totusi as paria ca nu ei.
   • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult